miercuri, 31 martie 2010

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2010 Gala

Teoretic am vazut cea mai mare parte a galei de doua ori, atat pe TVR2 (bravo! pt ca au transmis live) cat si pe Eurosport. Practic am primit atat de multe telefoane de felicitare de la rude si prieteni cu care nu mai vorbisem de mult incat deja cand s-a retransmis vorbeam inca la telefon cu ochii in micul ecran dar nereusind sa fiu prea atenta, iar la sfarsitul zilei nu stiu de ce ma cam durea in gat fara sa fiu racita.

Deci am inceput vizionarea (pe TVR2) cu Federica Faiella/ Massimo Scali cu acelasi program pe muzica lui Negramaro. Un program frumos, romantic, in timpul careia Frederica a facut din nou dovada exceptionalelor sale calitati atletice ridicandu-l pe Massimo. Jeremy Abbot a avut un program care putea figura linistit intr-un concurs, cu sarituri inalte si sigure, lucru remarcabil daca tinem cont ca fiind intuneric in sala si reflectoarele incurcand sportivul e greu sa le aterizeze in asemenea conditii. Totusi la un moment dat a cazut, dar cum era totusi show si nu concurs, n-a fost nici o problema. Muzica a fost interpretata de Michael Bubble, dar n-am reusit sa retin ce anume cantec a fost.

Dan Jang/ Hao Jang ne-au delectat intre altele cu faimoasele aruncari, atat in plan vertical cand Dan e aproape paralela cu solul, cat si in plan orizontal, cand ne miram cat de mult poate zbura si cat de sigur poate ateriza, totusi de la Olimpiada din acelasi Torino nu au mai incercat saritura cvadrupla aruncata, au avut insa o varianta interesanta a spiralei mortii.

Cinthya Phaneuf a avut " Vise dulci" ("Sweet dreams") , de data asta a zambit, ba chiar a dus strengareste degetul la buze. Meryl Davis/ Charlie White au prezentat tot Billie Jean, impresionandu-ma cu perfecta sincronizare a tweezurilor, dar si prin ridicarile spectaculoase. Deci pana acum am vazut numai programe lirice, veti vedea ca e important.

Pe Brian Joubert l-am recunoscut din spate, in penumbra, dupa alura, inainte de a intra pe gheata. Si-a schimbat programul de la Gala europeana, a avut un program ritmat, care i se potriveste f bine, a comunicat f bine cu publicul, se vede ca s-a simtit bine pe gheata. Am aflat ca atat el cat si Pliushcenko au declarat ca nu se vor retrage pana la Olimpiada de la Soci. Cica BJ a declarat "am decis sa arat tuturor celor ce au vorbit urat despre mine ca nu sunt terminat". Se pare ca avea nevoie de un sut undeva ca sa se adune si sa-si tina firea ca sa aiba rezultate pe masura ambitiei.

Alina Alexoi ne-a informat ca pe 11 aprilie vom avea ocazia sa-i vedem la Bucuresti pe Natalie Pechalat/ Fabian Bourzat, Tomas Verner, Stephane LAmbiel, Aliona Savcenco/ Robin Szolkowy, Evgheni Pliushcenko, Irina Slutskaia. Abia astept! Multumesc, Diana.

Aliona Savcenko/ Robin Szolkowy au interpretat cantecul Somewhere din Poveste din Cartierul de Vest, un program liric, care l-a facut pe Marius Negrea sa exclame ca s-a saturat de programe lente, lirice. Incepand din acel moment am inceput si eu sa astept programe mai antrenante, sperand ca vor veni dupa pauza.

Textul de la Somewhere:

There's a place for us,
Somewhere a place for us.
Peace and quiet and open air
Wait for us
Somewhere.

There's a time for us,
Some day a time for us,
Time together with time spare,
Time to learn, time to care,
Some day!

Somewhere.
We'll find a new way of living,
We'll find a way of forgiving
Somewhere . . .

There's a place for us,
A time and place for us.
Hold my hand and we're halfway there.
Hold my hand and I'll take you there
Somehow,
Some day,
Somewhere!


Partea doua a fost deschisa de Micol Cristini, care i-a adus aminte Alinei Alexoi de pustiul de la Vancouver (pe care voia sa-l ia acasa). A cazut, dar spectatorii sunt mai ingaduitori la gala.
Stefania Berton/ Ondrej Hotarek, , doi fosti patinatori de individual au format o pereche care rfeprezinta Italia si au prezentat un program si la gala. Au evoluat pe serenada din Romeo si Julieta, plictisindu-l la culme pe MN,fiind tot un program liric. E o pereche care promite, cu o buna chimie intre cei doi. O fotografie cu ei si alti participanti la gala poate fi vazuta aici.

Yu-Na Kim a avut si ea un program liric, Meditatie din Thais de Massenet, de parca s-au vorbit cu toti sa aiba cam acelasi gen de programe. AA ne-a spus ca din 2008 pana acum a cucerit doar aur la toate concursurile la care a participat, norocul lui Mao Asada, care a iesit pe locul 2 la ambele programe dar a castigat aurul e ca YNK a gresit la prgr scurt si a fost doar pe locul 7, la liber castigand,dar primind numai medalie de argint. YNK este singura patinatoare care s-a prezentat si la mondiale dupa ce a iesit campioana olimpica. Desi a ratat o saritura si la gala a fost o incantare de privit pt gratia si eleganta, precum si siguranta cu care patineaza.

Si fratii Kerr au avut un program liric, Exogenezis de Muse, spre exasperarea lui MN, care se astepta la un program mai vesel. Ei sunt o incantare de privit indiferent de program, pacat ca se retrag, dupa toate informatiile. Au prezentat de data asta un element pe care il vedeam la Shae Lin Bourne/ Victor Kratz, cu ambii patinatori f inclinati, aproape paralele cu gheata, fratii Kerr reusind sa fie si mai inclinati.

Michal Brezina iar s-a simtit bine pe muzica lui Michael Buble "Feeling Good". Mie imi place f mult baiatul asta, are reale calitati de showman, e adorabil, iar comentariul lui MN mi s-a parut cam rautacios " i-a furat locul si showul lui Tomas Verner". Cred ca nu e vina lui MB ca TV nu prea a mai fost in forma in ultima vreme.

Si Maria Muhortova/ Maxim Trankov au avut acelasi program ca la europene, evoluind pe Un vie d'amour cantat de Mireille Mathieu si Charles Aznavour, deci tot un program liric. N-am prea inteles de ce operatorul italian a insistat ata de mult pe Maxim si nu pe Maria, poate pt ca Maxim purta o camasa roz :)). MN a comentat ca s-a asteptat ca aceasta pereche sa primeasca note mai bune atat la programul scurt cat si la liber.

Si Laura Lepisto a repetat programul de la europene (ar fi fost greu sa-l schimbe, dar nu imposibil, e un program frumos) pe muzica din filmul Masca lui Zoro, folosindu-se de cele doua esarfe negre care au produs un efect interesant si agreabil. Videoclipul cu evolutia ei de la aceasta gala poate fi vazut aici. Si Natalie Pechalat/ Fabian Bourzat au avut acelasi program ca la europene, antrenantul si veselul Andi, prilej pt comentatorii AA si MN (am spus deja ca pe cei de la ESP nu i-am auzit, pt ca vorbeam la telefon si aveam sonorul inchis) sa-si aminteasca de Philippe Candeloro si formidabilele lui showuri cand sarea peste mantinela, uitand complet de Pliushcenko cu Sexy Bomb sau rolul dublu, tot de la gale.

Patrick Chan a avut un program mai ritmat, a facut ce stie el mai bine, pasi si piruete, dar si sarituri, desi la una a cazut. A subliniat f bine ritmul muzicii cu miscarile corpului si a urmat cu brio exemplul lui Stephane Lambiel cand a facut piruetele. Totusi mie nu-mi e simpatic, poate pt ca mi s-a parut ca arbitrii l-au nedreptatit pe BJ in folosul lui PC.

Si Qing Pang/ Jian Tong au avut un program liric, superbul Adagio cantat de Sarah Brightman si Andreea Bocelli. Desi la un moment dat JT s-a impiedecat si era sa cada au avut un program excelent, cu aruncarile atat de caracteristice, una din ele fiind triplu Lutz aruncat. Mi-a cam stat inima in loc cand la o ridicare QP se sustinea doar cu patinele sprijinite de umarul lui Jt, ea fiind cu capul in jos, ridicare interzisa in concurs din cauza gradului mare de periculozitate. au avut si spirala mortii interzisa, in care fata nu atinge gheata cu patinele. MN era f incantat de aceasta pereche. Fotografii cu ei si inca vreo cativa patinatori pot fi vazute aici

Evolutia lui Mao Asada, numita de AA Regina balului poate fi vazuta in doua videoclipuri, unul aici si altul aici. La inceputul programului am avut impresia ca unul din portretele de femeie al lui Hokusai a prins viata. Desi a avut acelasi program ca la JO, folosindu-se de un evantai, a fost incantatoare, adorabila.

Si Tesa Virtue/ Scott Moir au avut acelasi program ca la JO, veselul si antrenantul show cu balerina si hocheistul.

Daisuke Takahashi a fost intampinat cu urale, se pare ca micutul japonez, cel care a facut istorie fiind primul japonez medaliat vreodata cu aur la campionatele mondiale (anul acesta s-au ajuns la editia cu nr 100) a cucerit inimile publicului.a zambit adorabil si a interpretat si el un program liric, Luv Letter. Pe el reflectoarele nu l-au incurcat, a executat elemente de mare dificultate si sarituri f sigure (il ajuta si statura, cu centrul de greutate jos) . Si coregrafia, semnata Pascuale Camerlengo a fost de inalta clasa, MN spunea ca e atat de gratios si de elegant de parca nici nu ar fi japonez.

Parada finala, pe melodia Vivo per lei cantata de Andrea Bocelli, in timpul careia am remarcat ca Mao Asada a intrat impreuna cu Daisuke Takahashi, alcatuind un cuplu tare simpatic, iar Sinead Kerr si-a ridicat din nou fratiorul, a incheiat acest sezon atat de plin.

Versurile de la Vivo per lei

Tot acolo se afla si un excelent videoclip in care melodia e interpretata de Andrea Bocelli & Hayley Westenra, in timp ce pe gheata evolueaza perechea care a dus la schimbarea sistemului de notare prin scandalul in care a fost implicata, recunoscandu-se ca merita aurul si nu argintul, incat au plecat de la Olimpiada de la Salt Lake City cu doua medalii obtinute in aceeasi competitie, atat argintul cat si aurul, canadienii Jamie Sale/ David Pelletier

Vivo per lei da quando sai
la prima volta l'ho incontrata,
non mi ricordo come ma
mi è entrata dentro e c'è restata.
Vivo per lei perché mi fa
vibrare forte l'anima,
vivo per lei e non è un peso.
Vivo per lei anch'io lo saie
tu non esserne geloso,
lei è di tutti quelli che hanno
un bisogno sempre acceso,
come uno stereo in camera,
di chi è da solo e adesso sa,
che è anche per lui,
per questo
io vivo per lei.
E' una musa che ci invita
a sfiorarla con le dita,
attraverso un pianoforte
la morte è lontana, io vivo per lei.
Vivo per lei che spesso sa
essere dolce e sensuale,
a volte picchia in testa ma
è un pugno che non fa mai male.
Vivo per lei lo so mi fa
girare di città in città,
soffrire un po' ma almeno io vivo.
E' un dolore quando parte.
Vivo per lei dentro gli hotels.
Con piacere estremo cresce.
Vivo per lei nel vortice.
Attraverso la mia voce si espande
e amore produce.
Vivo per lei nient'altro
ho e quanti altri incontrerò
che come me hanno scritto in viso:
io vivo per lei.
Io vivo per lei sopra un palco
o contro ad un muro...
Vivo per lei al limite....
anche in un domani duro.
Vivo per lei al margine.
Ogni giorno una conquista,
la protagonista sarà sempre lei.
Vivo per lei perché
oramai io non ho altra via d'uscita,
perché la musica lo sai
davvero non l'ho mai tradita.
Vivo per lei perché mi dà pause e note in libertà
Ci fosse un'altra vita la vivo,la vivo per lei.
Vivo per lei la musica.
Io vivo per lei.
Vivo per lei è unica.
Io vivo per lei.
Io vivo per lei.
Io vivo
per lei.

Niciun comentariu: