luni, 8 martie 2010

Bărbatul din zodia Racului

Zilele astea am primit din nou o lectie care mi-a demonstrat ca totul se plateste aici si acum. Cred ca v-am spus, nu numai odata, ca mama mea locuieste undeva intre Urziceni si Slobozia. Desi e trecuta de 88 de ani am decis sa urmam sfaturile medicilor si sa o lasam deocamdata in locuinta ei, mai ales ca stiu ca pe mama mare o lua iarna una din fete la Bucuresti si o aducea acasa mai mult moarta decat vie. In momentul cand cobora din masina mama mare invia. Ea traia dintr-o pensie de mizerie de la CAP, benzina mai mult nu se gasea, se circula o duminica nr cu sot si alta nr fara sot, incat solutia cu relocarea era cea mai simpla.

Noi mergem destul de des acolo, ii mai ducem cate ceva de mancare, stam de vorba pe saturate (credeti-ma, am nevoie de multa rabdare sa ascult a mia oara unele povestiri) si, ce e mai important, sotul meu ii sparge lemne (pe care am avut grija sa i le cumparam din timp) ca sa nu rabde de frig. Am fost saptamana trecuta sa o vizitam si ieri stateam linistiti si ne odihneam, cand a sunat telefonul (in ciuda varstei inaintate si a faptului ca se plange mereu ca "uita de la mana pana la gura" e inca destul de functionabila) si ne-a anuntat ca a rupt cheia in usa (o incuiase cand a plecat sa cumpere paine) si ca a venit cumnatul ei (mult mai tanar, are "doar" 82 de ani) si a demontat broasca iar acum asteapta sa vina un nepot al lui sa continuie reparatia. Cand a venit "mesterul" am vorbit din nou la telefon si acesta i-a spus sotului meu ca broasca e distrusa.

A plecat dragul meu sot, a cumparat tot ce trebuie sa refacem incuietoarea si am pornit val-vartej catre "locuinta mea de vara" (vorba vine, de mult nu-mi mai petrec vara intreaga acolo, de cand am terminat ce scoli am reusit sa urmez si am intrat in campul muncii, pt ca nu stiu daca v-am spus, dar Berbecul e prin excelenta un citadin convins, daca nu si innascut).

Din fericire broasca era bine mersi, dupa ce i-a scos ciotul de cheie din usa si a tratat-o cu ulei special "merge ca unsa" cu cheile ce au ramas intacte. Daca o luam si noi pe mamita la Bucuresti nu mai era nevoie sa facem naveta Bucuresti-casa mamitei saptamanal.

Chestia asta cu ruptul cheii in usa "runs in the family", ca sa ma dau mare ca stiu limbi straine. Era prin 71, depusesem bani de avans pt un apartament (pe vremea aceea depuneai banii fie din economiile parintilor, ca tinerii de obicei aveau lefuri ca vai de lume, fie luand avans de la CEC cu o dobanda destul de mare pt acele timpuri, si uneori dura cativa ani pana puteai sa faci contract) si urma sa ma prezint sa fac contractul pt un apartament care urma sa se construiasca. Stateam in gazda la bloc, la etajul 7. Amcoborat sa cumpar niste lapte si cand sa intru in casa, fatalitate, s-a rupt cheia in Yala. Am incercat eu sa gasesc gazda, care era plecata la serviciu, telefonand de la vecini, dar n-am reusit. Faceam ca trenul: eu eram in fata usii, afara, si actele mele in casa.

Din fericire era cald afara si usa de la balconul tip logie,despartit de vecini doar printr-un geam mat, era deschisa. Vecinii au fost intelegatori si m-au lasat sa trec din balconul lor in cel al gazdei. Pt mine nu era o experienta noua, mi se intamplase la alta gazda, de data asta la etajul 10, sa raman incuiata pe afara impreuna cu colocatara mea, si amfolosit aceeasi tehnica de trecut (numai eu) pe langa geamul despartitor din garsomiera vecina in cea in care locuiam vremelnic.

Este si asta o caracteristica a Berbecelui, aceea de a nu se lasa intimidat de o usa incuiata, nu degeaba instrumentul cu care se asaltau si se spargeau portile cetatilor se cheama berbece. Interesant este ca in acel apartament contractat atunci nu am locuit nici macar o zi, sotul meu avea si el apartament "dobandit inainte de casatorie" a fost o intreaga tevatura legata de aceasta expresie, si in apartamentul contractat de el locuim si acum.

Bun si acum trec la copy/paste/edit, nu inainte de a-i spune Ioanei, care a lasat un comentariu la un articol cu test despre sandviciuri, comentariu pe care Bloggerul refuza sa-l publice deocamdata, nu stiu de ce, ca am subtitrarile de la "Giuvaer", dar in engleza (am promis eu ca o sa le traduc, dar n-am reusit, mai am de publicat doua cronici de la Olimpiada, sunt incepute dar neterminate, si asta e o caracteristica a Berbecelui, sa inceapa multe dar sa nu reuseasca sa le duca pe toate la bun sfarsit), si ca nu am habar unde poate fi vizionat cu subtitrari in roman.

Un exemplu notoriu de barbat nascut in zodia Cancerului este Adrian Nastase.

Bărbatul din zodia Racului

Nu te aştepta ca acest bărbat să-şi pună sufletul pe masă la prima întîlnire. Racii nu se confesează niciodată străinilor şi există anumite lucruri pe care nici cei mai buni prieteni ai lor nu le ştiu despre ei. Va fi nevoie de mult timp şi de multă răbdare ca să ajungi să-l cunoşti cu adevărat. Dacă-l prinzi într-una dintre fazele lui nesuferite s-ar putea nici să nu-ţi doreşti să-l cunoşti, dar nu renunţa aşa uşor.

Poate fi superficial şi uşuratic, dar şi sensibil şi loial. Pe neaşteptate, acea încruntare sumbră se poate transforma într-un zîmbet blînd. Nesfîrşitele lui nemulţumiri şi comportamentul necioplit pot fi înlocuite treptat de un ton tandru şi de un chicotit înăbuşit, sau chiar de hohote de rîs dezlănţuite. Cînd e trist şi îngîndurat vei dori să-l îmbrăţişezi şi să-i alini melancolia. Cînd îşi manifestă mintea ascuţită, intuitivă, te vei holba la el cu gura căscată. Precauţia lui te vaimpresiona, iar pesimismul lui te va deprima. Acest bărbat poate fi atît de curtenitor, manierat şi atent, încît aproape că te vei aştepta să te invite la un menuet. Nu încape nici o îndoială: e un visător romantic şi totuşi e atît de raţional şi practic încît duşmanii s-ar putea să-l poreclească "Cap Pătrat".

Ce poţi face cu un astfel de bărbat? Să încerci să-l înţelegi. Acestea nu sînt schimbări profunde de
personalitate. Doar faze lunare care îi traversează conştientul: azi sînt, mîine dispar. Atît în timpul cît şi între aceste faze, Racul rămîne fidel propriei personalităţi. Firea lui nu deviază niciodată de la tiparul de bază, în ciuda schimbărilor de expresie. Încearcă să-ţi aminteşti întotdeauna că, deşi purtarea Racului poate fi aspră şi distantă, inima lui e întotdeauna caldă, afectuoasă şi atît de sentimentală încît îl face deseori să se simtă vulnerabil. În astfel de momente se strecoară în carapacea lui, la adăpost faţă de propriile emoţii. Vei crede că e un nesuferit şi vei renunţa la el cînd se va retrage într-o tăcere ofensată, dar de îndată ce va trage precaut cu ochiul pe afară, ca să vadă lumina zilei, vei fi din nou tentată să te apropii de el.

Din păcate, bărbatul din această zodie e în stare din cînd în cînd să strice cheful de viaţă tuturor celor din jur, manifestîndu-şi dispreţul faţă de toţi şi de toate, împrăştiind posomorală şi pesimism peste tot. În schimb, alte ori poate fi la fel de amuzant ca un urangutan apucat de sughiţ. Normal că nu ştii dacă să-i întorci spatele sau să-l strîngi în braţe. Schimbările detemperatură ale unui lunar pot bulversa pe oricine. Acum te ia frigul sub privirile lui îngheţate, acum te sufoci de atîta devotament.

Toanele lui se manifestă cel mai acut cînd se teme că va pierde ceva. Poate pe tine. Asigură-l de o mie de ori că eşti a a lui. Cuvintele de dragoste sînt un balsam pentru sufletul lui. Bineînţeles, el
se poate rătăci într-una din fazele lui zurlii tocmai în mijlocul unei scene romantice într-o noapte cu lună plină. Exact cînd te laşi purtată pe aripile unui vis trandafiriu, el se oferă să-ţi recite poezia lui favorită. Tu suspini, te laşi tandră pe umărul lui şi închizi ochii. Apoi va scoate din el ceva de genul "Am pierdut o batistuţă / Mă bate mămica...", ceea ce te va smulge instantaneu din vraja momentului, dar luna aia plină poate avea influenţe bizare asupra unui Rac. Vreau să spun că omul ăsta poate fi de-a dreptul plecat cu sorcova, chiar dacă e suficient de deştept ca să facă un milion de dolari şi să-l păstreze.

Acum, că a venit vorba de bani, am veşti bune pentru tine. Dacă eşti genul de fată căreia îi place să-şi plătească la timp chiria, te-ai îndrăgostit de omul potrivit. Securitatea financiară îi e aproape la fel de dragă ca tine. Oi fi tu cu un pas înainte, dar poţi să consideri banii principalul tău rival. Aproape toată viaţa va umbla după ei cu hotărîre şi un fel de fervoare tăcută, aproape religioasă. Finanţele l-au fascinat din copilărie şi îi va face mult mai mare plăcere să economisească decît să cheltuie. Nu e chiar un zgîrie-brînză, dar hai să zicem că n-ai să-l vezi niciodată aprinzîndu-şi ţigara cu o bancnotă de 50.000 ca să-şi impresioneze anturajul. Deşi are un excepţional simţ al umorului, Racul nu va găsi niciodată banii un subiect amuzant. Probabil că putea face calcule complicate în minte înainte să înveţe alfabetul şi la unsprezece ani cîştiga deja ceva bani vînzînd ziare. Să nu te miri dacă ai să descoperi că a păstrat prima lui puşculiţă, încă nedeschisă.

Zornăitul arginţilor şi foşnetul bancnotelor îl liniştesc, dar nu se va lăuda cu contul lui din bancă. Racii colecţionează banii pur şi simplu pentru că îi iubesc. De fapt, probabil că-şi va minimaliza geniul financiar.

Dacă te iei după el, e doar "un băiat sărac, care încearcă să-şi cîştige existenţa şi să se descurce cum poate". S-ar putea chiar să te apuce mila de el şi să te oferi să-l ajuţi să obţină un împrumut la bancă. Las-o baltă! Probabil că jumătate din banca aia e a lui. Dacă are ascendentul într-un semn de foc, e posibil ca acest bărbat să aibă din cînd în cînd impulsuri extravagante, căroa le va rezista cu un curaj admirabil. Chiar dacă uneori scapă prin magazine la cumpărături inutile, ca
să se binedispună, nu-şi va face un obicei din asta. Înainte să te apuci să murmuri printre dinţi "meschinul!" ar trebui să ştii că Racul are o idee foarte interesantă despre economie. El preferă să te ducă la cel mai bun restaurant, unde serviciul şi mîncarea să fie pe măsura preţului, decît să-şi ofenseze gusturile delicate cu cotlete de miel arse şi chelneri mojici la un local de mîna a doua. El consideră că e o prostie să arunci banii pe fereastră pe un palton, cînd o haină de nurcă sau de
vizon e o investiţie care se amortizează în cîţiva ani. Un Mercedes conservator sau un jeep solid constituie o investiţie mai sigură decît o maşină ieftină care se strică de cum dai colţul.

Calitatea şi prosperitatea sînt sinonime cu Racul. Ei, parcă ţi-ai mai venit în fire, nu? Chiar şi cei mai poetici şi visători reprezentanţi ai zodiei, care îşi petrec viaţa în lumea artelor, au un acut simţ al valorii banului. O fi el un pictor boem care trăieşte în mansardă, dar pe vreun raft pe-acolo sigur are nişte cecuri sau obligaţiuni. Cînd un nativ se lansează într-o carieră, sigur va ajunge printre primii. Talentul lui artistic e uimitor şi poţi să-ţi rogi liniştită Racul să-ţi picteze felicitările de Crăciun. Sigur vor fi adorabile, chiar dacă e un simplu amator.

Dacă e un adevărat bărbat al Lunii nu va fi înnebunit după hainele sport. Ţinutele lui sînt mai degrabă oficiale, căci îi plac croielile conservatoare şi finisajele de calitate. Deseori are o slăbiciune pentru butonii de guler, manşetele cu butoni şi cămăşile scumpe cumpărate en gros, fără monogramă (prea ostentativ; preferă subtilitatea). Chiar şi în timpul perioadelor financiare instabile - sau cînd încă nu a reuşit să strîngă primul milion de dolari - Racul va reuşi să degaje un aer de bogăţie. Nu va avea întotdeauna avere, dar să vezi un nativ al acestei zodii la coadă la ajutorul de şomaj va fi un lucru la fel de rar ca un palmier în Siberia.

Să sperăm, nu, să ne rugăm la Dumnezeu să-ţi placă mama Racului tău. E aproape sigur că va fi deseori pomenită în conversaţii, prin remarci precum: "Mama nu foloseşte niciodată farduri şi e o femeie frumoasă. Nu crezi că ţi-ai pus cam mult fard pe ochi, iepuraş?". Sau: "Foloseşti foi de plăcintă şi fulgi de cartofi pentru piure? Cînd eram mic, mama făcea cu mîna ei pînă şi pîinea". E foarte posibil ca această culme a virtuţilor să-şi facă apariţia în persoană cînd ţi-e lumea maidragă, să te trezeşti că o îndelung planificată ieşire e anulată în ultima clipă fiindcă "iubito, trebuie să o duc pe mama pînă la ţară". Cu alte cuvinte, Racul va ezita foarte mult înainte să îşi detroneze mama ca să te încoroneze pe tine regină a vieţii lui, mai ales dacă aceasta i-a asigurat un cuibuşor plăcut, plin de confort călduţ. Aceşti nativi sînt fie foarte, foarte apropiaţi de mamele lor, fie complet înstrăinaţi de ele. Relaţia nu e niciodată lejeră, ca la majoritatea oamenilor. Cei care nu-şi idolatrizează mama sînt fie adoptaţi, fie gelozia simţită faţă de tată a creat un blocaj emoţional, rezultînd răceală şi izolare. Însă la Racul tipic, e mult mai probabil ca problema să fie apropierea exagerată. N-are rost să ne ascundem după degete: dacă eşti îndrăgostită de bărbatul ăsta va trebui să-i cultivi mama şi va trebui să-i fii rival în timp ce o copleşeşti cu complimente. N-o lăsa niciodată să te întreacă la gătit şi gospodărie. Las-o să te înveţe să faci tort de bezea, căci îi va plăcea asta. Apoi pune mîna şi dă-i clasă făcînd de una singură un muşchi Stroganoff, de să le lase gura apă. Ai grijă să-l răsfeţi pe Rac cel puţin la fel de mult ca mama lui, adică foarte mult, căci probabil că a fost obişnuit să fie lumina ochilor ei. Dacă te agiţi în jurul lui, îl hrăneşti regulat, îl serveşti la masă, îl îngrijeşti cînd e bolnav şi-l învălui cu tandreţe la culcare, vei avea un Rac tare dulce şi afectuos. Aceşti bărbaţi nu vor recunoaşte niciodată, dar adoră să fie alintaţi şi îngrijiţi de femei. Însă există trăsături care vor compensa aceste lucruri.

În primul rînd, va fi şi el un bucătar bunicel. S-ar putea să te surprindă cînd te va aştepta cu o masă completă de mare clasă. Cînd acest bărbat te invită la el acasă la cină e de obicei foarte serios. Dacă spune să urci la el ca să-ţi arate colecţia lui de discuri, probabil că nu va fi doar un text, ci chiar intenţia lui. Oricum, vei fi în siguranţă, căci de obicei lunarul e un gentleman pînă în clipa în care tu încetezi să mai fii o lady. Aşa se făcea pe vremea bunicii şi, pentru el, alea sînt "vremurile bune".

Pune-i întrebări despre istorie şi despre arborele lui genealogic. Va fi teribil de încîntat. Dacă îţi spune că vrea să-ţi facă poze nu o rupe la fugă pe scări. Fotografia e un hobby comun printre Raci şi puţini bărbaţi din acest semn trec prin viaţă fără să aibă măcar un aparat de fotografiat. Pentru el nu e uşor să-şi găsească o femeie demnă de interesul lui, dar cînd acest lucru se întîmplă, va fi
emoţionant de sentimental şi o va scălda în cadouri şi admiraţie. Dar standardele lui sînt destul de înalte, căci Racul se teme să nu se ardă. Un eşec sentimental, care pentru alţii ar însemna cîteva săptămîni de tristeţe, pentru Rac constituie un dezastru. Dacă ceva îl separă de o parteneră care îi devenise apropiată, el poate să o iubească la fel ca în prima zi mulţi ani după despărţire. În mod normal nu se aruncă din prima într-o relaţie, dar dacă e sigur că pe tine te vrea, timiditatea se
va transforma peste noapte în tenacitate şi îţi va umple cutia de scrisori, va dormi pe covoraşul de la uşă şi îţi va monopoliza telefonul pînă vei ceda.

Poate vrei să ştii ce fel de tată e Racul? Aici avem veştile cele mai bune: în adîncul inimii lor,
toţi Racii sînt mame. Chiar şi bărbaţii. Vreau să spun că va avea o răbdare infinită cu copiii, va fi sincer interesat de fiecare durere de dinţi, vînătaie sau jucărie stricată, va purta coif din hîrtie cot la cot cu ei de ziua lor şi va petrece ore în şir distrîndu-i pe cei mici. Racii sînt mîndri de fiii lor şi feroce de protectori cu fiicele, însă cînd vor deveni adolescenţi, tentativele lor de a renunţa la sprijinul şi protecţia lui îl pot transforma din nou într-un crab nesuferit.

Foloseşte cifrele ca să-l convingi că greşeşte, ştii cît e de impresionat de ele: "Acum avem doi copii. Cînd se vor căsători s-ar putea să avem şase sau opt nepoţi, ca dividendele la bancă. Şase sau opt aduc şi mai multă fericire decît doi, nu?". Şi cu asta l-aţi prins. "Mă bucur că eşti de acord, iubitule. Acum, te rog, spune-mi unde ai ascuns rochia de mireasă a fiicei noastre. Şi încă ceva, dragule, n-ai vrea tu să desfaci cătuşele fiului nostru ca să se poată duce la Starea civilă, unde e aşteptat?".

Nu încercaţi să faceţi asta cînd e lună plină, s-ar putea să înţeleagă greşit. Racului îi vine foarte greu să renunţe la controlul asupra celor dragi, dar dacă îi aminteşti că tu îi eşti încă alături, probabil că va slăbi strînsoarea asupra copiilor.

Niciun comentariu: