miercuri, 24 martie 2010

Queen Seon Doek=Secretele palatului Date istorice

Astazi e ziua.... mea
Zi frumoasa ca.... mine :))

Dar nu despre acest cantecel vechi si importanta acestei zile pt mine voiam sa scriu, ci despre altceva

Draga de Belle nu uita niciodata sa-mi multumeasca pt fiecare din cronicile scrise la acest serial, dar eu ii sunt mult mai recunoscatoare pt linkurile oferite in comentariul la Queen Seon Deok=Secretele palatului Sharada" pt ca am petrecut cateva ore bune imbogatindu-mi cunostintele despre istoria Coreei.

Astfel in "
A global Encyclopedia of Historical Writing by Daniel Woolf" intr-un articol scris de Fujya Kawashima se aminteste de cronica Samguk Sagi (History of the Three Kingdoms) scrisa de Kim Pu Sik in 1145 cf careia intemeietorul Sillei a fost Pak Hyokkose, nascut dintr-un ou mare si care radia lumina din corpul sau ca din Soare. Tot in acel articol se spune ca fondatorul Koreei ar fi fost de origine chineza si s-ar fi numit Kija.

In felul acesta am inteles si eu semnificatia ritualului infaptuit de Marea Preoteasa la urcarea pe tron a lui Jin-Ji, dar si de ce istoria Coreei pare adesea a se impleti strans cu cea a Chinei, nu numai pt ca e o tara mica in comparatie cu imensa China. Totusi am citit undeva, nu-mi mai amintesc exact unde, opinia ca cei cu numele Kim (cei originali, nu cei care l-au adoptat ulterior, cum ar fi dinastia care domneste acum in Coreea de Nord) ar fi de origine turcica.

Deasemenea dupa 1945 istoriografia coreeana ar fi impletit marxismul cu nationalismul pt ca era anti-feudalista, anti-colonialista si anti-imperialista, combatand istoriografia colonialista japoneza, care vedea Koreea ca inapoiata, nedezvoltabila si imatura.


Asta ma face sa cred ca opinia mea ca scenariile la filmele istorice au o puternica tenta de stanga este corecta, desi eu nu stiam nimic despre istoriografia lor, bazandu-mi concluziile strict pe cultura mea generala. Interesant este ca ambele linkuri fac trimitere la opiniile unor oameni de cultura japonezi.

Al doilea link este pt
The land of scholars: two thousand years of Korean Confucianism By Jae-un Kang

Aici Kija e numit Gija dar e vorba despre acelasi intemeietor despre care confucianistii antici sustineau ca ar fi fost improprietarit cu Joseonhu (Coreea) la sfarsitul dinastiei Yin si inceputul dinastiei Zhou, ambele chineze. Si in acest volum se vorbeste si se citeaza pe larg din History of the Three Kingdoms scrisa de Kim Pu Sik in 1145

Astfel in legenda fondarii Koreei se vorbeste despre Hwanung un descendent al unui lord al cerului, Hwanin si o concubina, care a coborat pe pamant cu 3000 de vasali sub arborele altar Sidansu de pe muntele Taebaek si a numit locul Sinsi (Orasul Divin). Pungbaek, Usa si Unsa aveau ca sarcina sa se ocupe de grane, soarta, pedepse, bine si rau avandu-l ca sef pe Hwanung si mai aveau inca 360 de sarcini pt oameni.

In acest timp un urs si un tigru care locuiau intr-o pestera s-au rugat sa devina oameni. Hwanung le-a dat o legatura de (mugwort) si 20 de catei de usturoi si le-a ordonat sa nu vada lumina soarelui 100 de zile. Ursul s-a transformat in Ungnyeo la 21 de zile dupa ce a evitat lumina soarelui, dar tigrul nu s-a transformat in barbat pt ca n-a fost in stare sa evite lumina soarelui in perioada interzisa. Hwanung s-a impreunat cu reincarnata Ungnyeo si asa s-a nascut Dan Gun Wanggeom. Dan Gun a hotarat ca Pycong'yang sa fie capitala tarii numite Joseon la 50 de ani dupa ce Yao s-a urcat pe tronul Chinei. Mai tarziu a mutat capitala la Asadal pe muntele Baegak si a domnit 1500 de ani.

Cand Gija a fost inscaunat ca domnitor in Joseon dupa ce Regele Wu a urcat pe tronul Chinei Dan Gun s-a ascuns din Asadal si a devenit un calugar cu puteri supranaturale la varsta de 1908 ani.

O poveste similara exista in Japonia, numele fiind Amaterasu Omikami, Ninigino Mikoto, Imparatul Jinmu.


Tot din acest volum am aflat mai multe lucruri despre Federatia Gaya,care era alcatuita din sase natiuni, cum ar fi Byeonhan din 12 triburi, Geumgwan Gaya si Daegaya. Trebuia sa lupte cu Silla, Baekje si Japonia din cauza zacamintelor bogate de fier.

Gaya a fost integrata in Silla, Geumgwan Gaya in 532 si Daegaya in 562. Se presupunae ca multi din Gaya s-au refugiat in Kitakyushu sau Yamato in Japonia.

Primele doua definitii ale cuvantului Silla, date de Regele Jijeung (500-513). sunt astfel redate in cartea citata:
"'Sil' stands for the achievement of virtue and goodness which are new every day and 'la' stands for inclusion of all directions"

Urmasul lui Jijeung, Regele Beopheung (514-540), in 520 a promulgat o lege care stabilea rangul vestmintelor oficiale ca si culoarea si stilul hainelor purtate la curte de toti scholar-officials. Gogureyo promulgase legea in 373. Puterea suveranului era controlata de aristocratie, de aceea Deok Man subliniaza importanta intaririi autoritatii regale pana la statutul de monarhie absoluta.

Aici e cazul sa arat o defectiune de traducere in acest episod, cand se spune ca Mi-Shil nu avea al doilea vis ar trebui sa se spuna ca din cauza ca nu i s-a implinit visul de a fi regina Mi-Shil (imi place cum spune ea "YI Mi-Shil", atat de asemantor cu "Io, Stefan Voievod" al nostru) ea nu putea avea viziunea necesara pt a implini visul imposibil.

Se scrie in "Record of Silla" ca Silla nu folosea caractere chinezesti si folosea translatori din Baekje, " Pt ca nu exista caractere scrise se fac semne cu cutitul pe lemn ca scriere." dar in serial si Silla avea o cultura destul de avansata. E posibil ca autorul sa fi fost influientat in afirmatia de mai sus de faptul ca multi din Baekje s-au refugiat in Japonia dupa anexarea regatului lor de catre Silla, ei contribuind la dezvoltarea culturala a Japoniei.

Reminiscente din dispretul aratat de japonezi fata de Coreea am gasit in Shogunul lui James Clavel, cand se spune ca tara aceasta e a mancatorilor de usturoi. Intre noi fie vorba popoarele care folosesc intens in alimentatie usturoiul, cum au fost egiptenii, vechii romani. evreii sau coreenii dau sau au dat dovada, poate nu intamplator, de o vitalitate deosebita.

Desi cartea e scrisa din perspectiva confucianista totusi se spune ca in 535 Budismul a fost recunoscut oficial ca religie in Silla.

Jinheung (540-576) a fost de acord in 545 cu Ministrul Armatei care a fost de parere sa se scrie Istoria tarii.

O alta carte care e folosita ca punct de referinta de autor in privinta istoriei Coreei este "Rezidual Events of the Three Kingdoms" compiled in 1280 by Ireon. Atat aceasta carte cat si "Istoria celor 3 Regate" au fost alcatuite pe baza unor izvoare istorice astazi disparute.

In aceasta a doua carte se vorbeste despre Won-gwang, un calugar care a mers in China in vremea lui Jin Pyeong (579-632) ca sa studieze confucianismul si care a fost fascinat de budism si a explicat razboinilor Gwisan si Chuhang din Saryang-bu care principii pot fi aplicate in lumea seculara. Sunt 10 interdictii ale lui Bodhisatva dar numai 5 pot fi aplicate in lumea seculara: (five secular injunction)

1. Serveste regele cu loialitate
2. Supune-te parintilor tai,
3. Fi onorabil cu prietenii tai
4. Sa nu te retragi in lupta
5. Sa fii selectiv cand e vorba sa ucizi.

Won-gwang a explicat celor 2 razboinici ca trebuie evitata distrugerea vietii si ca obietul uciderii trebuie sa fie selectat in mod discriminatoriu. Autorul cartii spune ca 1-3 sunt virtuti confucianiste, in timp ce 4-5 descriu spiritul razboinicilor din Silla.

In 576 a fost alcatuit Codul Tinerilor Luptatori (Code of the youth Corps), adica al Hwarangilor. Acesta a devenit forta dinamica pt ca Silla sa unifice cele 3 regate. Liderii Silla erau alita aleasa dintre activitatile zilnice ale hwarangilor (the chosen elite through everyday group activities in the Hwarang).

Hwarangii se antrenau intre ei, practicau muzica si dansul, mergeau in excursii la munte si la mare, oricat de departe. Se vadeau astfel aspectele lor bune si rele iar cei buni erau alesi si recomandati la Curtea Imperiala. De aceea Kim Dae-Mun scrie in Hwarang Segi (Cronicles of of the youth Corps) "vasali intelepti si soldati viteji au fost produsi" de Hwarangi. (din Annalele Silla Regele Jinheung Cronicile istorice ale celor trei regate).

In 660 Silla A cucerit Baekje si in 668 a cucerit Goguryeo.

Regele Seongmyeong din Baekje 523-554 a adus (transmis) Budismul in Japonia .


In carte se vorbeste admirativ despre generalul Kim Yu -sin (595-673). care in 612 s-a antrenat ca spadasin si la 18 ani a devebit hwarang.

Un rol important in unirea celor trei regate a avut nu numai vitejia generalului Kim Yu Shin ci si talentul diplomatic al regelui
Chun-chu care s-a adresat imparatului Taizong al Chinei cerandu-i sa invadeze Baekje, el avand ca deviza "fi prieten cu imperii departate si ataca vecinii". De aceea in serial Chun chu, devenit regele Muyeol este un personaj important. El este creditat cu unirea celor trei regate, desi a domnit, cf Marcel D Popa si Horia Matei in "Mica Enciclopedie de istorie universala" intre 654-661 iar Goguryo a fost cucerita, asa cum scrie mai sus, in 668.


Cu ocazia asta am decoperit exact articolul unde a citit Alynna ca generalul Yu Sin, care era prieten din copilarie cu Chun chu s-a casatorit cu sora lui CC. Interesant este ca acolo spune ca tatal lui CC era fiul regelui Jinji, deci Bi-Dam ar fi unchiul lui CC.

10 comentarii:

Belle de Jour spunea...

O
imi cer scuze
CU INTARZIERE UN CALD LA MULTI ANI PENTRU IERI!
te rog sa ma scuzi dar mentin urarea anterioara
si...multumesc
:)

volent spunea...

La Multi ANi!:)
si a mea:)

Viorica spunea...

@Belle
Nu trebuie sa-ti ceri scuze. Urarile din inima sunt binevenite oricand.
@Volent
Mai, da multi Berbeci mai sunt pe lumea asta!
LA MULTI ANI!
La mine in familie avem trei aniversari in trei zile consecutive. Azi aniversez "n" ani de cand fiica mea mai mare a venit pe lume.
Si Mama Liei a primit un cadou asemanator, tot la zi mare.

Alynna spunea...

LA MULTI ANI!!!

Alynna spunea...

Se pare ca o sa arata in film nunta lui Yu Shin cu nepoate lui Mishil. Si arata si motivul:ca da devina comandant si sa-si ajute semenii (poporul din Gaya)

b.d. spunea...

Viorica spunea...

Azi aniversez "n" ani de cand fiica mea mai mare a venit pe lume.


Ce bucurie ! Inca o ocazie sa te felicit :) Multa fericire ii doresc si noroc in viata !
La Multi Ani !

Viorica spunea...

Multumesc pt urare.
Din Wikipedia am inteles ca Yu Shin s-a casatorit cu sora lui Chun Chu. Cum in film ambii parinti ai lui CC au murit destul de repede dupa ce s-a nascut CC si nu se pomeneste nimic despre vreo sora, nu mai inteleg nimic. Nici cum se face ca Chun Chu e atat de bine dezvoltat pt cei 9 ani cat ar rezulta ca are.

Viorica spunea...

@b.d.
Si tu si ai tai sa aveti parte de fericire, bucurii si mai ales sanatate

diana spunea...

@b.d.
Multumesc, la fel :)
@mama
aha, acum m-am prins ca mie nu mi-ai dedicat niciun post 'Acum n ani' ca in septembrie pt fii-ta cea mica. si eu care ti-am luat bilete la Plushenko si Lambiel... :P

Viorica spunea...

@diana
Nu-mi ajunge ca ma bruftuluieste (si o s-o faca multi ani de-acum incolo, stii ce memorie de elefant are :P) sora-ta de fiecare data cand vine vorba despre blog ca in postul dedicat ei am scris despre frumusetea ta, acum vii si tu cu scene de gelozie?
@b.d.
Cred ca tu ai fost mai inteleapta decat mine