Acest campionat fiind ultima competitie majora a anului dupa olimpiada pt care s-au pregatit din greu toti sportivii multi acuza oboseala pt a se scuza pt eventualele nereusite. E si cazul f talentatului Florent Amodio, care a prezentat un program destul de bun, dar nu la nivelul asteptat, dezechilibrandu-se usor la o pirueta.
Dar hai sa reamintesc care sunt cele 8 elemente obligatorii pt programul scurt la baieti. Sunt obligatorii trei sarituri, dintre care una in combinatie cu alta saritura (adica de fapt patru sarituri), trei piruete dintre care una sarita si doua secvente de pasi, una in linie dreapta si alta in cerc. Cele mai multe puncte se obtin la sarituri, care si ele se puncteaza diferit in functie de dificultatea executiei. Cele mai multe puncte se obtin la cvadrupla, dar daca se rateaza nu se mai obtine nici un punct, de aceea dupa cateva concursuri in care f multi patinatori incercau cvadrupla la programul scurt s-a ajuns la concluzia ca e mai prudent sa se lase aceasta pt liber, ba chiar Lysacek a demonstrat ca poate deveni campion olimpic fara macar sa incerce sa o execute, intrecandu-l pe Pliushcenko, care o face in combinatie, acumuland astfel f multe puncte intr-un timp extrem de scurt. Si apropo de Pliushcenko, acesta se va opera in curand la genunchi, incat ma intreb daca se va putea prezenta la showul de la Bucuresti.
Tot f bine cotat e si triplul Axel, o saritura extrem de dificila, in timpul careia se fac trei rotatii si jumatate in aer. Nu toti baietii pot sa o execute, doar cateva fete, si acelea japoneze, au reusit-o in concurs, prima fiind Midori Ito, la olimpiada de la Calgary. Urmeaza Lutz, Flip, Ridberger, Salkow si Touloupe.
Primul baiat pe care l-am vazut e spaniolul Javier FERNANDEZ, un veritabil talent promitator, astept mult de la el pe viitor, ca si de la francezul de origine braziliana amintit mai sus, Florent AMODIO. Cam toti baietii au facut piruete f reusite, cu pozitii dificile (Florent a incercat ceva deosebit de dificil, o pirueta cu picioarele incrucisate, de aceea a si gresit) dar tocmai cel de la care erau de asteptat piruete extraordinare a fost teribil de lent si nu mi-a placut deloc, e vorba de Jamal OTHMAN. E posibil sa nu reusesca prea bine sa sara pt ca este f inalt, dar nici artistic n-a aratat cine stie ce. Nu eram convinsa ca va intra in finala, a reusit insa, spre deosebire de reprezentantul nostru Zoltan KELEMEN, dar ce pretentii sa avem de la o tara despre care se spune ca are doar doua patinoare? Intre timp s-a mai inaugurat unul la Brasov.
Canadianul Kevin REYNOLDS i-a placut f mult lui Florin Gafencu care i-a laudat secventele de pasi, mie mi s-a parut ca se straduieste prea mult sa faca show ca sa compenseze ratarea de la Axel, cand a facut doar o saritura simpla, poate ca tehnic o fi fost impresionant, artistic insa...
Tot un simplu Axel a facut si chinezul Jinlin GUAN, el a fost aplaudat la pasi. In schimb ucraineanul Anton KOVALEVSKI a reusit la limita un triplu Axel, el fiind vazut de FG ca pe o veritabila speranta, s-a straduit mult sa execute pasi dificili si a interpretat f bine muzica aleasa. Noul sau antrenor, Michael Hutt s-a aratat multumit.
Un incident cu totul ciudat s-a petrecut la cateva secunde dupa ce rusul Artem BORODULIN a intrat pe gheata, lama patinei sale s-a rupt si el a trebuit sa abandoneze competitia. Yvone Ghita era de parere ca ar trebui data in judecata firma producatoare.
O surpriza placuta pt mine a fost suedezul Adrian SCHULTHEISS, mi-a parut bine ca a venit el si nu Kristoffer Berntsson. Nu a inceput programul imediat, dar a executat niste sarituri atat de frumoase, inalte si sigure, cu intrari in saritura cu pasi dificili, a interpretat f bine muzica aleasa, ce mai, a fost o incantare sa-l privesc. FG a apreciat mult schimbarea de stil. Era cel mai bun program pe care il vazusem pana atunci.
Nu acelasi lucru pot sa-l spun despre americanul Ryan BRADLEY. Desi muzica aleasa, "Oci ciornaie" promitea mult programul a fost slabut, a si cazut. Si cehul Pavel KASKA a cazut, nici el n-a avut un program bun. De altfel nici nu s-a calificat. in schimb reprezentantul Kazahstanului, Abzal RAKIMGALIEV, desi a cazut si el si a aratat destul de obosit spre final, a reusit o combinatie de triple si s-a calificat pt finala. Desi a reusit o cvadrupla germanul Peter LIEBERS a ratat mult si s-a clasat pe primul loc neeligibil pt finala, 25.
Au urmat patinatori net de alta clasa, primul dintre ei fiind campionul USA, Jeremy ABBOTT. In ciuda figurii lui de baietel supradimensionat, a dat dovada de buna stapanire a tehnicii de patinaj, alunecand lin si sigur pe gheata (nu a "taiat" gheata, cum fac patinatorii mai putin talentati),a avut sarituri de buna calitate, la piruete a schimbat muchiile, a interpretat f bine muzica formatiei Beatles, incat YG a exclamat la sfarsit " de ce nu a patinat asa si la Olimpiada?" " Ca sa ne ofere noua acum un spectacol" a glumit FG.
Si rusul Sergei VORONOV, antrenat de Alexei Urmanov a avut un program frumos, a reusit un cvadruplu in combinatie cu o dubla, a avut o pozitie originala la pirueta, dar nu a fost deajuns pt a fi in top ten, s-a clasat abia pe locul 11.
Un adevarat bibelou de patinator, cu o figura extrem de deschisa si de simpatica e japonezul Takahiko KOZUKA. La ora la care scriu am vazut deja si finala, voi vorbi insa numai despre programul scurt. Antrenorul sau este tatal lui Yuka Sato, Nobunari Sato. TK a ales o muzica mai neobisnuita, Jimmy Hendrix, pe care insa a interpretat-o extraordinar, mi-a placut grozav cum a patinat. Ca s-o citez pe Alina Alexoi (nu-mi mai amintesc exact despre cine era vorba, parca despre Denis Ten pe care de data asta eu nu l-am vazut deloc) "l-as lua acasa". La inceputul programului a facut strengareste cu ochiul si apoi parca s-a jucat pe gheata, dar a fost o joaca la nivel inalt. YG a exclamat "superprogram!". Pirueta de final mi-a amintit de Stephane Lambiel, a executat programul perfect, cu multa gratie si acuratete. Mai putin reusit a fost interviul dat Barbarei Fusar Polli, cred ca n-a inteles nimic din ce a fost intrebat pt ca a raspuns "I don't think" si BFP a renuntat sa mai continuie interviul.
In schimb celalalt japonez, Nobunari ODA, parea ca a fost atacat energetic, nu a reusit sa faca nici macar o saritura in tot programul, a fost total de nerecunoscut, ar fi declarat ca nu si-a putut controla deloc corpul, pe care l-a simtit neobisnuit de rigid. Bineiinteles ca nu s-a calificat, desi ce s-a intamplat la finala a dovedit ca modul in care se arbitreaza tine prea putin cont de calificarea tehnica a sportivilor, de complexitatea sariturilor, se insista mai mult pe piruete si pe pasi, s-a vazut asta si la olimpiada, totusi macar cateva sarituri, asa, de forma, sunt necesare.
Ingamfatul Patrick CHAN a avut si el un program f bun, cu sarituri impecabile, interpretare superba a muzicii, Tango de los exilados, coregrafia exceptionala a lui Lory Nichols, f cautata si apreciata si de alti patinatori de top cum ar fi perechea chineza Xue Shen/ Hombo Jao sau Mao Asada si-a spus cuvantul. De altfel ea a fost prezenta pe banca alaturi de PC, bucurandu-se impreuna cu el de reusita programului. La interviul luat PC s-a dovedit f vorbaret, spunand ca a ratat un pic dar obiectivul lui este aurul. Cum printre cei care urmau era si Brian Joubert i-am dorit din toata inima sa rateze acest obiectiv, desi recunosc ca nu e frumos.
Un program de exceptie, o bucurie de privit, fara nici o greseala si cu o interpretare de zile mari ne-a oferit japonezul Daisuke TAKAHASHI. A avut de toate: sarituri executate cu siguranta, inaltime acuratete, pasi de mare campion, piruete splendide. A subliniat muzica, executata la acordeon, in mod exemplar. Parca nu-mi ajung cuvintele sa exprim toata emotia si bucuria cu care am admirat acest program, mult superior celui al lui PC.
Italianul Samuel CONTESTI, aflat deja la el acasa, si-a aratat si el clasa, a avut o combinatie de sarituri superba, un triplu Axel excelent, a facut triplul Lutz cu mare usurinta, secventele de pasi au fost cu adevarat de show dar a avut si o oarecare dificultate la aterizarea triplului Flip. Piruetele au fost executate in mare viteza, a avut toate motivele sa fie multumit la sfarsitul programului. Printre cei bucurosi se afla si Pascuale Camerlengo.
Si mai bucuros la sfarsitul programului a fost Brian JOUBERT, a avut un program de zile mari, preferatul sau Safri Duo interpretat asa cum numai el stie sa o faca in zilele lui bune. Parea ca si-a regasit siguranta si aplombul atat de necesare unui campion, din pacate juriul mi s-a parut ca l-a favorizat pe Patrick Chan (spun PC pt ca DT a fost clar peste cei doi ca nivel al programului), pt ca BJ a obtinut un punctaj mai slab desi BJ si-a dat masura intregului sau talent, care nu e deloc de neglijat. Nu e de mirare ca publicul a protestat viguros, nici comentatorii Eurosport sau subsemnata nu am inteles decizia juriului.
Belgianul Kevin VAN DER PERREN a aparut cu acelasi costum cu schelet, dar si cu acelasi talent, in special la sarituri, pe care i-l cunosteam, desi a cazut la una din ele, lucru care la programul scurt conteaza f mult.
O impresie f buna a lasat frumosul ceh Michal BREZINA (pt ca se poarta vampirii, am observat ca are caninii, in special stangul, ceva mai lungi decat la alte persoane) , abia astept sa-l vad campion, sper sa nu ma dezamageasca. FG a spus ca sariturile sale sunt adevarate lectii de patinaj. Mi-a placut f mult programul sau.
Ultimul dar nu cel din urma a fost americanul Adam RIPPON care s-a remarcat prin stilul original al executiei unora dintre sarituri, cu bratele in sus si nu adunate la piept, cum este pozitia clasica, din pacate la triplul Axel a tinut aterizarea in extremis.
Clasamentul dupa programul scurt:
Pl. Name Nation Points SP FS
1 Daisuke TAKAHASHI JPN 89.30 1
2 Patrick CHAN CAN 87.80 2
3 Brian JOUBERT FRA 87.70 3
4 Takahiko KOZUKA JPN 84.20 4
5 Michal BREZINA CZE 81.75 5
6 Jeremy ABBOTT USA 81.05 6
7 Adam RIPPON USA 80.11 7
8 Samuel CONTESTI ITA 78.40 8
9 Denis TEN KAZ 77.40 9
10 Kevin VAN DER PERREN BEL 73.55 10
11 Sergei VORONOV RUS 73.42 11
12 Adrian SCHULTHEISS SWE 72.35 12
13 Javier FERNANDEZ ESP 71.65 13
14 Kevin REYNOLDS CAN 71.20 14
15 Florent AMODIO FRA 68.31 15
16 Anton KOVALEVSKI UKR 67.60 16
17 Viktor PFEIFER AUT 59.95 17
18 Min-Seok KIM KOR 59.80 18
19 Jinlin GUAN CHN 59.45 19
20 Jamal OTHMAN SUI 57.35 20
21 Ryan BRADLEY USA 56.10 21
22 Abzal RAKIMGALIEV KAZ 54.60 22
23 Ari-Pekka NURMENKARI FIN 54.45 23
24 Alexandr KAZAKOV BLR 54.24 24
25 Peter LIEBERS GER 54.09 25
26 Pavel KASKA CZE 50.55 26
27 Kevin ALVES BRA 50.28 27
28 Nobunari ODA JPN 50.25 28
29 Boris MARTINEC CRO 50.10 29
30 Matthew PARR GBR 49.31 30
31 Peter REITMAYER SVK 48.72 31
32 Zoltan KELEMEN ROU 46.94 32
33 Damjan OSTOJIC BIH 45.30 33
34 Andrew HUERTAS PUR 45.09 34
35 Maciej CIEPLUCHA POL 44.30 35
36 Viktor ROMANENKOV EST 44.17 36
37 Stephen Li-Chung KUO TPE 44.15 37
38 Saulius AMBRULEVICIUS LTU 42.37 38
39 Mark WEBSTER AUS 42.30 39
40 Georgi KENCHADZE BUL 42.09 40
41 Tigran VARDANJAN HUN 39.30 41
42 Sarkis HAYRAPETYAN ARM 39.02 42
43 Maxim SHIPOV ISR 38.26 43
44 Humberto CONTRERAS MEX 37.33 44
45 Ali DEMIRBOGA TUR 36.39 45
46 Girts JEKABSONS LAT 31.79 46
WD Joffrey BOURDON MNE
WD Artem BORODULIN RUS
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu