marți, 9 martie 2010

Pauza de masa

Frenezia copio-publicistica de care sufar de catva timp mi-a facut o foaaaameee. Si m-am asezat in fata televizorului, cu o gustarica in fata (rosii cu branza, chiar daca nu e sezonul, fiind post, of, ce mai pacatoasa sunt, dar poate asa chem caldura sa invinga iarna asta nesfarsita).

Si ce credeti ca era la TVR1? Bravo, ati ghicit, o emisiune culinara ultra scurta, de cel mult 5 minute, cam cum a fost si pauza mea de masa. Pacat ca tine atat de putin, ca mi-a placut grozav de mult. Mi-a placut nu atat asocierea surprinzatoare de ingrediente, cat mai ales farmecul si umorul prezentatorului. Ingredientele erau: zahar, ficat de pui, ardei f iute si sare.

Omul a facut un caramel in care a pus cu grija ficateii (a atras atentia ca nu se arunca in tigaie, pt ca "nimic nu e mai rau decat arsura cu zahar ars"), a precizat ca lui ii plac mai in sange, a tocat si putin ardei f iute si a avut timp nu numai sa ne povesteasca unde a invatat el reteta aceasta, adica in India, la un vanzator de strada care i-a spus ca daca nu-i place nu plateste si a ajuns sa manance de la el o saptamna dupa aceea, ci sa ne si spuna de ce o recomanda (gust deosebit, plus fier pt combaterea anemiei).

M-am uitat intai pe TVMania, emisiunea e in fiecare zi intre 14;45-14-50 (sa o urmaresc zilnic ar echivala cu tragerea la tinta cu arcul pt a nimeri centrul tintei de la o distantya de 3 km, abia de-mi aduc aminte sa ma uit cand sunt serialele de o ora, dar o emisiune de doar 5 minute...) si mi-am amintit ca si Huidu avea o emisiune zilnica de cateva minute,pana a intrat in scena Gainusa si s-a ajuns la indragita "Cronica Carcotasilor"de azi.

Apoi am dat fuga la tata Google,am intrat cu ajutorullui pe situl TVR1 si am gasit acolo urmatorul text: (copy/paste e indeletnicirea mea preferata!)

În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 14.45

Producător Şerban Georgescu

Victor Melian încearcă să prezinte zilnic, în numai 3 minute, o reţetă culinară ce poate fi realizată foarte repede, în circa 10 minute. Este un concept care te ajută să scapi de întrebarea "ce mâncăm azi?" şi, mai ales, îţi oferă mult timp liber pentru că datorită acestor reţete de 10 minute, poţi economisi timp preţios.

În fiecare episod, Victor încearcă noi aproach-uri , new cuisine, coondimente şi combinaţii inedite. Filmările vor fi făcute peste tot, iar Victor găteşte nu numai în bucătării ci şi în curţi, într-un service auto, la o uzină, într-un birou, samd.... Nu este luat în calcul un buget anume, dar se urmăreşte obţinerea unui efect maxim cu minimum de bani. Formatul este foarte dens, pentru că în 3 minute se întâmplă o grămadă de lucruri, inclusiv surprize, totul într-un program - aşa cum spune şi titlul: "Pur şi simplu delicios!"


Pentru ca totusi azi e mare sarbatoare si in nici un an aproape nu am uitat sa prepar macinici fierti (macinici, nu mucenici, pt ca nu suntem canibali sa mancam pe nefericitii care s-au jertfit de dragul crestinismului) am pus si acum la fiert un pic de apa, in care am ras coaja de la o lamaie, am aruncat niste opturi din faina gata cumparate (apuse pt totdeauna sunt timpurile cand preparam din vreme un aluat mai tarutz din faina si apa, rupeam bucatele din el pe care le faceam suluri subtirele impletite in opt, pe care le uscam si apoi le fierbeam in apa cu arome, dar si cele cand am cumparat si folosit o ustensila cu ajutorul careia decupam opturile din foaia de aluat, tot preparata in casa), am mai adaugat un pic de cardamom macinat, cateva picaturi de esenta de rom si esenta de vanilie (vanilina) , am fiert totul cam 20 de minute, am indulcit cu indulcitor (diabetul, deh) iar cand se va raci voi ingrosa zeama cu nuca macinata si scortisoara.

Un comentariu:

mihaeladr spunea...

Si eu am fost f. multumita cand am gasit macinici de cumparat.