miercuri, 17 martie 2010

Femeia din Săgetător

De data asta n-am sa mai comentez decat ca poate femeile din Sagetator s-ar putea sa nu se recunoasca aici. Se intampla si la alte zodii ca la caracterizarea generala sa se spuna "e ciudat cat de bine ma recunosc aici" dar cand se ajunge la sfaturile date sexului opus sa spuna ca sunt niste ineptii. Poate ca asa e, dar cum la astrolog apelezi cand vrei sa primesti si un sfat, poate ce a scris mai jos d-na Linda Goodman si a tradus si a adaptat Camelia Ghioc sa nu fie chiar atat de deplasat.

Femeia din Săgetător

Ea nu va spune întotodeauna ceea ce vrei să auzi. De cele mai multe ori remarcile ei spuse pe şleau şi întrebările stînjenitoare îţi vor încreţi părul. Dar din cînd în cînd, va spune cîte ceva atît de deosebit şi splendid încît îţi va veni să cînţi de fericire.

Să dăm un exemplu. Scena: o cafenea. Tocmai ţi-ai adunat curajul ca să-i spui că o iubeşti, dar înainte să apuci să deschizi gura, ea te priveşte cu ochii ei senini, larg deschişi şi te întreabă plină de curiozitate "Cum te simţi cînd eşti atît de scund? Nu ai complexe, nevroze, ceva?". In timp ce tu înghiţi în sec, încercînd plin de bărbăţie să-ţi revii, ea va adăuga: "N-ar trebui să-ţi faci probleme din cauza asta. Mulţi bărbaţi importanţi au fost scunzi. Ca Napoleon. Sau Hitler". Asta e ca şi cum
ţi-ar pune sare pe rană. Dar înainte să apuci să te ridici şi să pleci, gîndindu-te că femeia asta merită cu vîrf şi îndesat o asemenea grosolănie, ea va murmura visătoare: "Nu pot să sufăr bărbaţii ca nişte prăjini. Tu eşti perfect. Am observat cînd veneam împreună încoace că ne potrivim perfect împreună".

Aşază-te la loc. Vei rămîne. Pentru mult timp. O fată din Săgetător, prietenoasă şi onestă, tocmai ţi s-a lipit de suflet cu farmecul ei unic, ciudat. Intotdeauna va vorbi deschis, pentru că vede lumea exact aşa cum este, deşi poartă ochelari cu lentile roz. Trebuie să recunoşti că acesta e un talent deosebit. Nu oricine poate privi orice situaţie cu o logică limpede, raţională păstrîndu-şi capacitatea fericită de a crede că lucrurile se vor ameliora sau dacă nu, le va accepta aşa cum sînt.

Femeile din Săgetător sînt nişte adevărate Shirley Temple. Te va durea cînd partenera ta îţi va spune că şi-ar dori să cîştigi mai mulţi bani, dar apoi va adăuga: "Sigur, oamenii care au prea mulţi bani devin egoişti. Poate că avem noroc că sîntem săraci". E adevărat, e un optimism stîngaci, dar te vei obişnui cu el. Fata asta nu te va minţi niciodată. Uneori s-ar putea să îţi doreşti să o facă. Intreab-o cum îşi petrece serile cînd nu e cu tine şi vei primi un raport detaliat şi sincer
despre scrisorile pe care i le scrie atrăgătorului doctor pe care l-a cunoscut vara trecută în vacanţă şi despre cîte întîlniri refuză. S-ar putea chiar să-ţi povestească de insomnia ei şi cum stă trează noaptea întrebîndu-se dacă nu cumva ceea ce simte pentru tine e doar prietenie şi nu iubire. O să-ţi vină să urli la ea: "Pentru Dumnezeu, mai minte-mă şi tu, cîteodată! Are şi un bărbat mîndria lui!". Nu ţipa prea tare. Ai s-o jigneşti şi apoi, nici ea nu e tocmai lipsită de temperament. se ştie că femeile din această zodie au uneori crize de furie explozivă.

Probabil că nativa va locui singură. Aceste femei sînt foarte independente şi ambele sexe au o ciudată detaşare faţă de legăturile de familie. Poate pentru că nativii călătoresc atît de mult încît nu stau acasă suficient timp ca să-şi cunoască familia. Chiar dacă drumurile lor se rezumă la a merge la film sau la prietene, aceste femei sînt tot timpul pe picior de plecare, agitate. Nu vreau să te sperii, dar am cunoscut o Săgetătoare atît de inocentă în privinţa nuanţelor relaţiilor de familie încît şi-a invitat iubitul pe care-l părăsise să vină cu ea şi noul ei soţ în luna de miere. Bietul de el, părea atît e singur! Şi-apoi, a spus că-şi plăteşte partea lui. De ce te uiţi aşa la ea? A greşit cu ceva?

Există un lucru pe care va trebui să-l înveţi rapid, altfel relaţia voastră nu va demara niciodată. Cînd vrei ca ea să facă ceva, roag-o. Nu-i ordona ce să facă. Din cîte ştie ea, tehnica omului peşterilor s-a demodat încă de la Tarzan şi Jane. Ii place să se simtă protejată, dar nu-i place să i se dea ordine. Nu acceptă asta nici de la mama ei. Cine eşti tu să te crezi mai presus de mama ei? Totuşi, firea ei e cam sucită. Deşi detestă să i se comande, mai ales în public, cînd te testează ca
să vadă cît poţi fi de ferm, fii ferm. Jupiterienele nu suportă bărbaţii slabi, nehotărîţi. Dacă o ia razna şi limba ei ascuţită devine prea veninoasă, sau ameninţă că va face ceva ce te scoate din sărite, aplică-i puţin tratament gen Tarzan. Numai cît să o potoleşti. ceva de genul: "Fă, tu asta şi am să-ţi sucesc gîtul ca la porumbei". S-ar putea să reacţioneze cu o uimitoare supunere dacă va fi
convinsă că vorbeşti serios. O Săgetătoare nu are de gînd să renunţe la individualitatea ei pentru un bărbat, oricare ar fi acela, dar îi cam place să ştie că o consideri "muiere".

S-ar putea să te zăpăcească, dar asta nu-i nimic faţă de ce e în capul ei. Multe native confundă dragostea cu prietenia şi invers. Dacă eşti unul dintre acei bărbaţi de modă veche, care preferă ca o femeie să fie evazivă şi timidă, caută-ţi altă parteneră. La această femeie, ce-i în guşă-i şi-n căpuşă. Stilul ei de a spune pe faţă, fără menajamente, ceea ce gîndeşte duce în mod firesc la percepţii greşite şi la multe scandalulri zgomotoase, ca să nu mai vorbim de sentimente rănite. Dar astea nu îi vor frînge spiritul. Intr-o situaţie de criză, mîndria jupiteriană apare din adîncuri şi o salvează, permiţîndu-i să trateze inima ei frîntă ca şi cum ar fi cea mai tare poantă a sezonului.

Poate că înăuntru sufletul ei plînge, dar va para cu atîta spirit sclipitor întrebările prietenilor referitoare la ruptură, încît aceştia vor ajunge la concluzia că din punctul ei de vedere legătura
respectivă a fost doar un simplu flirt. Nici unul nu va ghici că ea udă perna cu lacrimi în fiecare seară, întrebîndu-se ce a spus de a distrus totul. S-ar putea să fi fost faptul că i-a spus să nu urce la ea fiindcă "avea de vorbit cu un tip care are probleme", atunci cînd iubitul ei a sunat-o din colţul străzii la miezul nopţii. De fapt, bărbatul respectiv era cumnatul ei, dar cum săgetătorii omit aproape întotdeauna să menţioneze esenţialul, a uitat să spună asta. Şi-apoi, de ce ar fi trebuit să se justifice? Toţi Săgetătorii se umplu de furie indignată atunci cînd le e pusă la îndoială integritatea. Sau o fi fost chestia aia cînd el a vrut să o ia şi pe sora lui mai mică la film cu ei, iar Săgetătoarea a trîntit: "Dumnezeule, sper că n-o să stea tot timpul pe capul nostru şi cînd o să fim căsătoriţi!". Poate că ei îi plăcea tînăra, dar teama jupiteriană de a fi sufocat de rude a provocat izbucnirea nesăbuită. Acum îi e dor de surioară la fel de mult ca de iubitul ei, dar e prea tîrziu
ca să explice ce a vrut să spună. Oricum, n-ar înţelege nimeni.

Cu toată inteligenţa ei logică, Săgetătoarea nu e niciodată pregătită pentru astfel de impasuri şi astfel ajunge deseori într-un deşert al iubirii, fără să ştie unde va apărea următoarea idilă şi de ce. Iar atunci cînd apare, nativa se teme să nu fie rănită şi va afişa o detaşare exagerată, incapabilă să ia pe cineva în serios, cu atît mai puţin pe sine însăşi. Va flirta fără jenă, dar nu va avea de gînd să transforme flirtul într-o legătură stabilă sau eternă. Astfel va dobîndi reputaţia de femeie rece
şi lipsită de inimă. Un semn de foc nu e niciodată aşa, dar cîţi bărbaţi ştiu asta? Dacă o asemenea stare de lucruri o face să rămînă singură toată viaţa, această femeie sigur nu va deveni o fată bătrînă seacă şi acrită, plină de resentimente. Tot i se va părea că viaţa e amuzantă şi se va distra de minune. Va înlocui bărbatul cu o groază de pasiuni şi hobby-uri şi se va bucura din plin de fiecare dintre ele.

Sigur, pe tine nu te interesează acest specimen, căci vrei să te însori cu o Săgetătoare. Ca şi bărbatul zodiei, nativa e cam speriată de căsătorie. Va trebui să foloseşti momeală foarte strălucitoare şi colorată ca s-o convingi să-ţi accepte cererea în căsătorie. E în largul ei şi neconvenţională în relaţiile cu bărbaţii. Fiindcă se consideră egala ta, s-ar putea să-ţi copieze comportamentul şi să-ţi împrumute puloverele. Dacă îi mai plac şi sporturile sau campingul, s-ar putea săţi fie greu să o deosebeşti de "băieţi". Dar vei reuşi. în primul rînd, puloverul tău stă altfel pe ea. Nu vreau să spun că jupiterienele sînt deranjant de masculine. Ele pot fi cele mai moi şi feminine fete din cîte ai îmbrăţişat vreodată. Doar că se înţelege atît de bine cu atît de mulţi bărbaţi, încît te obişnuieşti să o vezi printre ei peste tot, mai puţin la saună.

Deoarece e atît de onestă, s-ar putea să nu dea doi bani pe reputaţia ei şi să dispreţuiască profund ipocrizia cerută în relaţiile sociale. Dacă o întrebi, probabil că-ţi va spune că faptul că vine acasă la miezul nopţii nu e o dovadă de promiscuitate, aşa cum sosirea la o oră decentă nu e o dovadă de
inocenţă. Ea ştie că morala ei e ireproşabilă şi asta e tot ce contează. Bineînţeles că se înşeală amarnic. Ce gîndesc alţii contează foarte mult pentru reputaţia unei femei. Dar înţelege-o şi tu. Nu înseamnă că e uşuratică şi desfrînată numai pentru că rîde la cîteva glume ale unor bărbaţi, de obicei fără să aibă habar despre ce e vorba (subtilitatea dublului înţeles e deseori dincolo de înţelegerea Săgetătorului).

Adevărul e că în sufletul ei e un copil încrezător. Percepţia ei e atît de naivă încît e foarte vulnerabilă la lupi, escroci şi mincinoşi (însă numai cînd e vorba de dragoste). Nu contează cît de inteligente îi sînt contraargumentele într-o discuţie sau cît de uluitor de logică poate fi. Toate astea n-au nimic de-a face cu inima ei. Mintea ei nu intră în discuţie, căci e sclipitoare şi se poate descurca în orice situaţie de criză. Dar inima ei e lipsită de apărare, aşa că e rănită destul de des.

Apropo! Femeia din Săgetător e cam stîngace. Uneori, cînd o vei privi mergînd pe stradă ca un cal pur-sînge te vei gîndi că e cea mai graţioasă femeie pe care ai privit-o vreodată. Asta pînă cînd se împiedică de o crăpătură în trotuar, se agaţă de taraba de fructe ca să-şi recapete echilibrul şi răstoarnă două lăzi cu portocale. Probabil că proprietarul o să înjure, dar în scurt timp va da din umeri, îi va spune să o şteargă şi îi va mai da şi doi struguri. Starea de spirit solară a nativilor acestei zodii poate topi cele mai dure inimi. Din cînd în cînd, această fată îţi va aminti de un căţel împiedicat, care dă fericit din coadă şi ţi se încurcă mereu printre picioare. Dar căţeluşii sînt iubiţi şi hrăniţi de mulţi oameni, nu?

Cu o jupiteriană e ceva mai greu, pentru că are un apetit de speriat. Ii plac mîncarea şi vinurile
bune, hainele frumoase şi îi place să călătorească la clasa întîi. Săgetătorii sînt risipitori, cu condiţia să nu aibă ascendent în Capricorn sau Fecioară. Banii de dragul banilor nu îi interesează şi e nevoie de cîteva lecţii bune ca să-i înveţi valoarea unei bancnote de 100.000.

Nativa din viaţa ta poate lucra în show business, pentru că multe dintre ele sînt atrase de lumina reflectoarelor. Dacă e aşa, aşteaptă-te să pună cariera pe primul loc pînă se satură de ea. Dulcele sunet al aplauzelor şi emoţia bisurilor vor suna pentru ea mai convingător decît orice declaraţii romantice pe care i le poţi face. Să n-o obligi niciodată să aleagă între tine şi posibilitatrea de a încînta mulţimi de oameni. După un timp ipocrizia şi sclipiciul artificial al lumii spectacolului o va
dezgusta şi va da fuga acasă ca să încerce viaţa domestică aşături de cineva real. Tu. Cineva care crede că sinceritatea e frumoasă şi minciuna e urîtă. Tot tu. Dacă va renunţa la o carieră nu va însemna că şi-a scos pentru totdeauna aripile de la picioare. Acestea sînt prinse la călcîiele ei de la naştere. Microbul călătoriilor va fi mereu în preajmă, gata să-i dea "febra drumului". Du-o în vacanţe cît de des poţi. Dacă nu, las-o pe ea să plece şi ai încredere deplină în ea. Căci te iubeşte pe tine, nu pe clovnii şi muzicienii în devenire cu care îi place să piardă vremea.

Din cauza atitudinii ei detaşate faţă de dragoste şi a reţinerii ei faţă de căsătorie ai putea crede că e lipsită de sentimente. Greşeşti foarte mult. Va vărsa rîuri de lacrimi la filme triste şi va citi poezii cu ochii umeziţi de emoţie. Probabil că a păstrat fiecare bilet pe care i l-ai trimis, a presat florile pe care i le-ai cumpărat cînd v-a prins ploaia pe stradă şi biletele de la meciul de hochei unde te-a întîlnit.

Cît despre talentele ei de gospodină... fii bărbat! Adună-ţi curajul şi răbdarea. Săgetătoarele se plictisesc de moarte ştergînd praful şi spălînd pe jos. Va urî aceste lucruri cu înverşunare. Insă atunci cînd va avea o casă a ei, probabil că-şi va înghiţi dezgustul. va prefera, totuşi să-i iei o menajeră, de îndată ce-ţi permiţi. Dacă nu, casa ei va sclipi oricum, în ciuda resentimentelor stăpînei. Mamei ei nu-i va veni niciodată să creadă că acel copil îngălat lustruieşte cu ceară măsuţa de cafea. Mîndria şi logica jupiteriană sînt adevărartele motive. Femeia aceasta simte nevoia să fie înconjurată de frumuseţe şi curăţenie pentru a se simţi în largul ei. Mai devreme sau mai tîrziu, ea va înţelege că, dacă nu spală linoleumul, nimeni altcineva nu o va face.

Gătitul? Păi... nu poţi fi niciodată sigur. Poate ar fi mai bine să mîncaţi în oraş în weekend. Dacă reuşeşte să prepare nişte mese omeneşti în timpul săptămînii, doar nu te aştepţi să-i iasă la fel şi sîmbăta şi duminica. Dacă nu au ascendent în Taur, Rac sau Capricorn, majoritatea femeilor din Săgetător nu sînt tocmai extaziate să petreacă ore în şir în bucătărie. Dar poate să încropească un desert delicios şi rafinat cînd încearcă să te scoată dintr-o stare proastă. Toanele ei pot fi o adevărată teroare, dar sînt rare şi durează atît de puţin încît abia dacă vei avea timp să le observi. Cînd e într-adevăr jignită, limba ei va şfichiui ca un bici sarcastic, dar va uita ce a spus aproape înainte să termine propoziţia şi apoi nu va înţelege de ce vrei să discuţi despre asta. Această femeie nu e partenera potrivită pentru un bărbat melancolic, posomorît. Pesimismul şi mohorala o îmbolnăvesc la propriu.

Probabil că cei mici îşi vor adora mama. O dată ce va trece peste teama ei iniţială de responsabilitate, va schimba scutece şi va face copilului baie cu profesionalismul unei asistente calificate. Săgetătoarea va fi prietena copiilor ei, se va juca cu ei şi cei mici vor primi o doză sănătoasă de optimism şi remarci fără ocolişuri. Le va citi poveşti şi îi va lua prin surprindere cu picnicuri inopinate în pădure, în căutarea celor trei ursuleţi (în adîncul sufletului, şi ea e aproape
convinsă că aceştia locuiesc în pădure). Dacă nu-i vor găsi, mama jupiteriană le va spune copiilor că toată povestea e o minciună, dar numai după o căutare atentă sub fiecare brad. Progeniturile ei vor fi bine îmbrăcate, dar nu preţioase, şi vor învăţa cîteva trucuri neconventionale de la mama lor, cum ar fi plimbatul desculţ pe o cîrpă cu picioarele muiate în vopsea ca să faci draperii cu amprente.Ei, măcar nu ai să ai o casă plină de conformişti. Nativa s-ar putea să tindă să nuimpună o disciplină prea strictă copiilor, cu excepţia cazurilor cînd e obosită sau furioasă.

Nimeni nu e o gazdă mai graţioasă decît femeia din Săgetător, nici măcar surorile ei din Leu, care sînt campioane în materie de viaţă socială. Dar atitudinea prietenoasă, veselă, a jupiterienei îi face pe toţi să se simtă bineveniţi în casa ei, de la gunoier la şeful tău. Această femeie sparge gheaţa imediat chiar şi la cele mai scorţoase evenimente sociale, dar probabil că va şi face cîteva sprîncene să se ridice dezaprobator.

Atîta vreme cît nu încerci să o sufoci şi n-o faci să se simtă prinsă în capcană, femeia ta din Săgetător îţi va dărui loialitatea, încrederea şi afecţiunea ei. cele trei sînt inseparabile, căci această femeie nu poate dărui dragoste fără prietenie.

Niciun comentariu: