marți, 9 martie 2010

Femeia din Vărsător

Am sa mai copiez un pic din "Noi si Eu' lui Vladimnir Levi, promitand ca intr-un articol viitor voi copia ceva surprinzator, in contextul acestor caracterizari:

Am consultat horoscoapele mai multor prieteni si am constatat cu surprindere ca ele se potriveau. Cand le-am aratat, ei mi-au confirmat exactitatea lor, exprimandu-si uimirea...........................
Poate ca in anumite privinte semanam cu totii. Afara doar daca nu cumva e o sugestie sau o autosugestie. Ii impunem, pur si simplu, individului o opinie despre sine, pe care acesta o accepta involuntar, fiindca in ea gaseste de toate. Doar daca, si aici, nu trebuie sa imputam aceasta stare de lucruri nefericitei penurii de informatii despre sine: fiecare se cunoaste atat de putin si are o atat de mare foame psihologica incat, poate,e gata sa inghita orice fel de prostie. Si nu numai despre sine. Feciorelnica ignoranta! Ammuscat si eu din momeala, desi nu ma consider cu totul nestiutor in ale psihologiei si, dealtminteri, cred ca am practicat destul introspectia.

Si astfel as incerca sa dau aici un raspuns mai la obiect unuia dintre comentatorii mei, Iosif, care isi exprima dubiiile in legatura cu adevarul cuprins in aceste caracterizari. Scopul pt care m-am decis sa le public este acela de a ingadui cititorului cu adevarat interesat o incercare de a se cunoaste mai bine pe sine si, de ce nu, si pe cei de langa el, nicidecum de a-l sugestiona intr-o directie sau alta.

Si pt ca vorbeam despre cunoasterea altora iata, acum dupa ce am editat textulam descoperit un paragraf,cel in care se descrie modul de a se imbraca al femeii din Varsator,care pare a fi copiat dintr-o descriere autobiografica a Veronicai Acara.

Femeia din Vărsător

E cel mai înţelept să nu uiţi că femeia din Vărsător e la fel de paradoxală în dragoste cum e în toate celelalte domenii, dacă vrei să începi o relaţie cu ea. Astfel, n-o să te aştepţi să ai parte de Cosînzeana şi să te trezeşti cu Pocahontas.

Această femeie are toată fidelitatea semnelor de pămînt cînd e îndrăgostită, dar are şi detaşarea şi lipsa de emoţie a semnelor de aer. E posibil să ai o relaţie fericită cu nativa dacă îi laşi libertatea de-a se ocupa de nenumăratele ei interese şi de a circula printre prietenii ei. Nu încerca niciodată să o legi de cratiţă sau de piciorul patului. Întreabă-i ce-au păţit pe cei care au încercat. Ea poate decide brusc că vrea să studieze baletul, să mediteze singură în munţi sau să se înroleze în Greenpeace. Îţi aminteşti povestea cu prinţesa cu plete lungi, de aur, care locuia în turn? Asta e femeia din Vărsător. Dacă îi tai cosiţele nu se va schimba absolut deloc. Ea are vise cu totul altfel decît restul lumii, aude o muzică ademenitoare în depărtări şi merge după o stea pe care majoritatea dintre noi n-au văzut-o niciodată.

Această femeie aparţine tuturor şi nimănui. Iubirea ei poate fi tandră şi pasională, dar va avea întotdeauna ceva nedefinit, care-ţi va scăpa printre degete, ca un cîntec pe care nu reuşeşti să ţi-l aminteşti pe deplin. Poţi să fredonezi melodia, dar versurile îţi tot scapă din minte. Vărsătoarea pretinde cu insistenţă să fie lăsată liberă, dar loialitatea ei faţă de cineva care acceptă o iubire în aceste condiţii e fără limite. Iată o trăsătură care îţi va plăcea: ea nu va fi prea interesată de contul
tău bancar, dacă nu are ascendent în Rac, Capricorn sau Taur. Banii nu sînt niciodată pe primul loc în preocupările acestei femei. Nu-i va păsa dacă nu eşti cel mai bogat bărbat din oraş, dar va dori să fii respectat într-un fel sau altul pentru realizările tale intelectuale.

Cînd te hotărăşti să prinzi acest fluture, nu uita că nu-şi va petrece niciodată viaţa ei imprevizibilă cu un bărbat care nu e sincer cu sine însuşi. Propriul ei cod de valori poate fi mai ciudat decît orice ai întîlnit vreodată şi cu totul altfel decît codul moral acceptat de societate, dar îl va respecta cu sfinţenie. Uraniana va înţelege că propriile tale reguli pot fi la fel de deosebite de ale ei sau ale restului lumii.

Nu va avea nici o obiecţie atîta timp cît nu faci rabat de la ele. Dacă vrei o femeie pasională, ai greşit adresa. Dacă e o Vărsătoare tipică, pasiunea nu va fi punctul ei forte. Ea va considera dragostea fizică destul de plăcută dacă nu se pune prea mult accent pe ea. Cu alte cuvinte, aceste femei pot reacţiona cu o profundă intensitate în timpul actului sexual, dar dacă preferi ca relaţia să rămînă platonică lungi perioade de timp, e perfect în regulă. S-ar putea ca Vărsătoarea să se teamă în mod inconştient că dorinţa simţită pentru o persoană îi va îngrădi oarecum spiritul şi o va împiedica să rămînă fidelă singurei ei iubiri adevărate, libertatea. Libertatea de a experimenta şi cerceta şi libertatea de a-şi dărui timpul omenirii. Dar şi libertatea de a-şi urma toanele bizare.

Dacă vrei să-ţi construieşti o carieră politică, ştiinţifică sau educaţională, uraniana e femeia perfectă. N-ai putea nimeri mai bine, cu condiţia să nu dai peste o Vărsătoare cu influenţe opuse în harta ei natală, care adoră să şocheze oamenii mergînd desculţă pe Calea Victoriei sau fumînd trabucuri uriaşe în autobuz.

Există unele Vărsătoare absolut scandaloase, dar nativa tipică e o încîntare în societate. E graţioasă, amabilă, spirituală, inteligentă şi extrem de adaptabilă la toate straturile sociale. În condiţii normale lipsa ei de suspiciune e un atu în plus în favoarea ei, dar dacă te prinde efectiv că-i eşti necredincios, firea ei sensibilă va fi profund rănită. Îţi vei da imediat seama din clipa în care te vei uita în ochii ei ciudaţi, visători. Dar nu va fi suspicioasă fără motiv şi rareori se va îndoi de cuvîntul tău. Nativa tipică nu te va verifica după ce pleci din casă, nu te va suna la serviciu, nu-ţi va verifica batistele ca să caute urme de ruj şi nici butonii de la cămaşă ca să găsească fire
de păr blond. Trădarea va trebui să-i sară în ochi ca s-o vadă. Înainte să te repezi să te însori cu ea, trebuie spus că lipsa ei de gelozie se datorează nu doar tăriei ei de caracter. În primul rînd, probabil că ţi-a disecat psihicul şi sufletul sub microscop încă de la prima întîlnire. Şi-apoi, o pasionează prea multe subiecte şi prea mulţi oameni ca să mai aibă timp să-şi bată capul cu ce faci tu după ce te scapă din ochi. Dacă Vărsătorii de ambe sexe te scapă din ochi, te cam uită.

Uneori, o Vărsătoare va rămîne alături de un partener promiscuu sau cu ochi alunecoşi pentru că acesta-i oferă ceva ce ea are nevoie, aşa că se va face că nu-i vede aventurile. Pe de altă parte, dacă nu are mare nevoie de tine, tăria aceea morală va lucra împotriva ta la primul semn clar de infidelitate. Ea va pleca pur şi simplu. Nu încerca să reîncălzeşti supa, pentru că e îngheţată bocnă pentru totdeauna. Sigur, puteţi rămîne prieteni. De ce nu? Pe o astfel de femeie nu o deranjează niciodată să fie prietenă cu foştii iubiţi sau soţi. A dat uitării trecutul şi a şters complet din memorie amintirile rele.

Există o singură, ciudată, excepţie de la regulă. Ca şi bărbatul zodiei, Vărsătoarea îşi va aminti toată viaţa prima iubire adevărată. Dar numai pe prima. Te întrebi dacă îşi mai aminteşte de tine Vărsătoarea pe care ai cunoscut-o cîndva? Depinde de ce consideră ea că e dragostea. Poate fi acel băiat care i-a dat ciocolată cînd avea nouă ani, băiatul cu care s-a plimbat prin ploaie sau băiatul cu urechi mari, care cunoştea clovnii de la circ şi o hrănea cu alune.

Rareori vei găsi o uraniană implicată într-o legătură extraconjugală. Ea poate fi tentată de asta în anumite circumstanţe ieşite din comun, dar o relaţie bazată pe necinste e împotriva firii ei. O astfel de idilă ilicită nu va dura mult şi ruptura va fi permanentă. Totuşi, există multe native divorţate. Dacă situaţia devine intolerabilă, această femeie devine brusc ca de gheaţă. Ea poate dispărea peste noapte, fără să se uite în urmă. Ele nu sînt încîntate cînd ajung la divorţ, nu-şi
doresc asta, dar nici nu e o nenorocire, aşa cum e pentru alte femei, mai sentimentale. Uranus e planeta schimbării, la urma urmelor. Deoarece e o individualistă notorie şi are nenumăraţi prieteni, uraniana nu va ezita să pornească singură la drum dacă va fi nevoie.

Fii pregătit ca ea să-ţi studieze inima pînă cînd nu-ţi va mai rămîne nici un vis neîmpărtăşit, nici un gînd neanalizat. Dar nu încerca să-i diseci şi tu gîndurile. Nu face parte din regulile jocului cînd e vorba de Vărsători. Îşi va ascunde bine motivaţiile şi uneori va avea o plăcere perversă să te bulverseze. De obicei va fi brutal de sinceră, dar nu uita! Pentru nativii acestei zodii o minciună e una şi prezentarea parţială a adevărului e cu totul altceva.

E plăcut să ştii că această femeie e destul de strînsă la pungă. E plăcut în cazul în care nu ai de gînd să-i ceri un împrumut. S-ar putea să accepte o dată sau de două ori, dar dacă îţi faci un obicei din asta sau nu-i dai banii la timp, poate deveni la fel de rece ca tipul de la bancă dacă nu ai plătit rata împrumutului. În rarele ocazii cînd va accepta un împrumut, vei primi înapoi fiecare bănuţ fără nici o întîrziere, fără trucuri femeieşti. Cît despre coşmarul fiecărui bărbat privitor lacontul comun pentru cheltuieli, nu vei avea de ce să-ţi faci griji, căci aceste femei nu se simt deloc bine cînd datorează bani.

Înfăţişarea ei e destul de derutantă. Multe Vărsătoare sînt adorabile, de o frumuseţe memorabilă. Dar sînt schimbătoare. Pot da impresia că sînt frişcă mătăsoasă, ca apoi să se transforme într-o pizza picantă cît ai clipi. Alături de Balanţe, Vărsătoarele sînt deseori cele mai frumoase femei din zodiac. În cel mai rău caz, au un chip interesant. Stilul lor de a se îmbrăca poate fi de-a dreptulşocant. Sînt unele care pot apărea liniştite pe coperţile revistelor de modă, dar nativa tipică e absolut neconvenţională în îmbrăcăminte. Poate pune pe ea haine pe care le-ar invidia o ţigancă, iar originalitatea ei poate da naştere unor combinaţii absolut trăsnite. De obicei va fi prima care va adopta o nouă modă, indiferent cît ar fi de excentrică, dar poate şi să rămînă fidelă modei bunicii sau chiar străbunicii. Cu indiferenţă tipică, va combina jaboul de dantelă cu sutienulmetalic gen Jean-Paul Gaultier, iar efectul poate fi destul de înspăimîntător. Va purta cămaşa de noapte din dantelă la un banchet oficial, pene de struţ la supermarket, blugi evazaţi la operă, tenişi la teatru, diamante la grădina zoologică, şi va pune capac purtînd o bonetă uzată din secolul trecut pe care a găsit-o într-un magazin de vechituri.

Femeia ta din Vărsător îşi va purta probabil părul într-un mod neobişnuit. Şuviţele ei sînt la fel de imprevizibile ca şi personalitatea. Le va purta împletite, în codiţe,în coc la ceafă, le va lăsa să-i curgă pe spate ca o cascadă, le va tunde soldăţeşte, le va bucla ca Shirley Temple sau le va îndrepta ca pe ciucuri. Un lucru e sigur. Părul ei va arăta ca al nici unei alte femei de pe planetă.

O conversaţie cu ea poate fi remarcabilă, ca să folosim un eufemism. Are maniere fermecătoare şi de obicei se comportă timid şi rezervat. Apoi dă peste ea un impuls uranian şi îi va ieşi pe gură o remarcă fără nici un fel de legătură cu ce sediscută. Veţi vorbi despre fluctuaţiile bursei şi ea te va întrerupe din senin cu ceva de genul: "Ştiai că majoritatea preşedinţilor americani au litere duble în numele lor?". Există un singur răspuns la o asemenea întrebare. Îi spui că ştii, enumeri cîţiva şi apoi cu blîndeţe, dar ferm, îndrepţi din nou conversaţia spre subiectul dinainte. Poate că alte minţi funcţionează urmînd paşi logici, dar a ei zboară spre mîine, apoi revine pe altă cale spre prezent, în zigzaguri ameţitoare ca fulgerele.

Din cînd în cînd va azvîrli cîte o frază memorabilă. Tu o vei întreba ce crede despre programul spaţial şi ea îţi va spune că în copilărie credea că stelele sînt găuri în podeaua Raiului prin care străbate lumina de dincolo. Dacă e în altă stare de spirit, vei spune că oamenii de zăpadă topiţi te întristează, iar ea îţi va spune: "Un om de zăpadă topit e doar un morman de zloată, Georgele". Mai întîi visătoare, apoi practică. Mai întîi timidă, apoi pusă pe scandalizat oamenii. Uranienele vor ridiculiza cu cruzime farfuriile zburătoare, apoi îţi vor spune o întîmplare cu spiriduşul cu picăţele care locuieşte pe pervazul geamului lor. Nu-i vorbi niciodatăde sus unei Vărsătoare. Va detesta faptul că nu o consideri egala ta şi atitudinea aceasta o va face să se retragă şi să devină inabordabilă.

Deoarece Uranus e planeta viitorului şi copiii sînt viitorul nostru, ai putea crede că Vărsătoarele sînt mame perfecte, de la sine. De fapt, ele sînt cam confuze la început cînd devin mame. Nativa trebuie să se adapteze acum şi să dedice întreaga ei atenţie şi energie unei singure fiinţe umane, cînd ea e obişnuită să-şi împartă atenţia şi timpul în toate părţile. Deoarece e distantă de felul ei, îi va veni greu să-şi exprime deschis afecţiunea. Mama Vărsătoare e devotată copiilor ei, dar şi oarecum detaşată de aceştia. Dar probabil că va fi prezentă la toate manifestările organizate de şcoală şi va vorbi ore întregi fericită cu prietenii progeniturilor, de la egal la egal, fără să-i domine.

Copiii ei vor învăţa prin puterea exemplului ce înseamnă frăţia şi omenia. Aceste femei nu sînt niciodată exagerat de protectoare cu copiii lor. Ele privesc cu toleranţă chiar şi cea mai şocantă
confesiune a acestora. O uraniană nu va pedepsi aproape niciodată un copil pentru că a spus adevărul, indiferent de ce a făcut el. Cu lipsa ei de prejudecăţi, va cîştiga încrederea celor mici. Se pricepe de minune să liniştească micuţii, indiferent că e vorba de frica de monştrii de sub pat sau de durerea de a fi ignoraţi de ceilalţi copii pe terenul de joacă. Ea ştie să le transforme lacrimile în
rîsete în cîteva minute. Copiii tăi o vor considera veselă, amuzantă, puţin zurlie, relaxată în privinţa treburilor casnice, un mare ajutor la făcutul temelor şi blîndă cînd sînt bolnavi. Această femeie nu îi va sufoca cu afecţiunea şi rareori îi va cicăli. Poate că Raluca nu s-a spălat pe mîini după ce i s-a spus a treia oară, dar mama ei e mai interesată de ceea ce a învăţat micuţa la ora de ştiinţele naturii.

Însă ne-am cam grăbit. Înainte să devină mamă, iubita ta Vărsătoare trebuie să devină soţie şi ca să devină soţie trebuie să o convingi că o căsnicie nu e sinonimă cu Alcatrazul, nu e o închisoare de maximă securitate. Ea nu se va prea grăbi la altar, căci nu vrea să te accepte de soţ pînă nu te-a cîntărit, măsurat, catalogat, testat şi n-a aflat exact din ce material eşti făcut. Părerile prietenilor şi rudelor nu vor face doi bani pentru ea, deşi îi va întreba probabil ce cred despre tine, din pură curiozitate. Presupunînd că ai trecut toate testele, căsnicia cu o Vărsătoare poate fi derutantă. Va asculta amabilă cînd îi dai sfaturi, dar firea ei o va împiedica să urmeze îndrumările explicite.

Nu poate să respecte reţeta de tort de bezea, aşa cum e incapabilă să parcheze maşina acolo unde i-ai spus tu. Ceva în mintea ei o face mereu să fie convinsă că o mică modificare va îmbunătăţi lucrurile. Are o permanentă nevoie să experimenteze noi metode de a face cafeaua, de a-şi umple stiloul, de a-şi lega şireturile la bocnaci sau de a traversa strada. Va purta un pulover întors pe dos, îşi va amesteca coniacul cu lapte, va aranja florile într-un acvariu, îşi va clăti părul cu after-shave sau va aranja o mică grădină cu pietre şi pîrîiaş pe biroul tău de lucru. N-o întreba de ce. Nici ea nu ştie. Lungimea ei de undă o constituie originalul şi neobişnuitul, atîta tot. Fiindcă e atît de impersonală, nu-i va veni deloc uşor să-şi exprime verbal sentimentele, dar o dată ce a găsit
partenerul potrivit, căsnicia nativei e de obicei un model de fericire.

Vărsătoarea ta poate pluti prin zilele şi nopţile ei cu graţia unei mîndre lebede, dar se poate purta ca un urs împiedicat în situaţii romantice. Pentru nativă, graniţa dintre iubire şi prietenie e aproape inexistentă. Cîntecele de amor despre oameni care nu au ochi decît unul pentru altul i se par stupide. Lumea e plină de atîtea miracole încît i se pare o tîmpenie ca două perechi de ochi să piardă vremea holbîndu-se unii la alţii. Te va lăsa bucuroasă să o iei de mînă şi să mergi alături de ea în timp ce ea priveşte încîntată şi fericită răsăritul de soare, o maşină veche, calul lăptarului, un container galben de gunoi, o bufniţă împăiată sau un balon roşu rămas agăţat de clopotniţa bisericii. Dar nu-i distrage atenţia cu prea multă intimitate. Las-o să hoinărească singură prin lumea ei miraculoasă atunci cînd asta vrea şi ea nu te va lua niciodată la întrebări depsre serile petrecute cu băieţii.

Cele mai rapide metode de a scăpa de ea sînt să dai dovadă de gelozie, posesivitate sau bigotism, să fii critic, obtuz sau ultraconservator. În plus, va trebui să-i placi prietenii, care sînt de toate mărimile, felurile şi culorile. Uneori are momente bruşte de inspiraţie, iar intuiţia ei e remarcabilă.

Raţionamentul ei poate că nu pare solid şi practic la început, pentru că ea vede cu luni şi ani înainte. Vărsătoarea locuieşte în ziua de mîine şi poţi vizita acel tărîm doar prin intermediul ei. Ce spune se va adeveri, indiferent de întîrzieri sau obstacole. Cred că, la urma urmelor, ăsta e cel mai deosebit lucru la femeia din Vărsător. E puţin vrăjitoare.

3 comentarii:

mihaeladr spunea...

Ce nu mi se potriveste: gelozia. Am cam fost. Si intr-adevar cred ca ceva ce ma caracterizeaza, nonconformismul.

Viorica spunea...

Cand nu se potriveste ceva astrologii au omultime de explicatii savante. o sa copiez ceva din cartea "Noi si Eu'' care explica ceva mai bine cum se compun aceste caracterizari.
Ma bucur ca folosesti timpul trecut in ceea ce priveste gelozia. E o boala f grea, stiu din proprie experienta :))
Noroc ca si eu pot vorbi la trecut, desi ghimpele asta ma mai incearca cateodata, il scot iute din inima.

b.d. spunea...

Mda,...m-am gasit in cateva puncte, luand in consideratie ca am doar ascendentul in Varsator...