marți, 9 martie 2010

Bărbatul din Balanţă

Bun si acum dupa ce v-am lamurit cum e cu efectul de incertitudine si consfintirea demagogiei o sa continui publicarea, la cerere a caracterizarii barbatului din Balanta, presupus indragit al unora dintre cititoare. Acest tip de barbat este clar de tempertament flegmatic. Tot Linda Goodman e "vinovata" de cele ce urmeaza, tot Camelia Gioc a tradus:

Bărbatul din Balanţă

Vei primi o groză de sfaturi de la acest bărbat. Va avea soluţia perfectă pentru toate problemele tale şi cîte un răspuns pentru toate întrebările pe care le pui. Dar n-are rost să te aştepţi ca el să fie întruchiparea tutror viselor tale din adolescenţă. El va schimba cîteva dintre ele şi-ţi va aduce contraargumente la altele. Bărbatul din Balanţă poate fi la fel de nervos şi iritbail ca un crocodil căzut în urzici, iar obiceiul lui de a găsi motivaţii raţionale pentru orice, inclusiv pentru dragoste, te va face să te urci pe pereţi, sau să renunţi la luptă.

Totuşi, trebuie să te previn că, o dată ce ai fost prinsă şi înfăşurată în farmecul venusian, nu va fi uşor să te rupi din mreje. Ar fi mult mai uşor să te eliberezi dintr-o capcană pentru urşi decît să scapi de un bărbat din Balanţă. Dacă vei încerca să fugi, te va convinge să rămîi cu argumente atît de logice şi inteligente, încît n-ai nici o şansă să le combaţi decît dacă ai absolvit Dreptul la Harvard. Pe lîngă faptul că-şi va folosi forţa inegalabilă a raţiunii sale, va deveni atît de dulce şi blînd încît vei uita instabilitatea firii lui, care te-a înnebunit înainte. Apoi îţi va zîmbi şi inima ta se va topi. Din acea clipă, ai pierdut bătălia. Visele lui vor deveni şi ale tale şi nimic nu va conta mai mult pentru tine decît să-l faci fericit.

Vei aştepta apariţia acelui zîmbet şi vei avea nevoie de el aşa cum un călător însetat are nevoie de apă. Numai o femeie cu inima de piatră poate rezista surîsului unui nativ din Balanţă şi chiar şi ea va trebui să-şi adune toată hotărîrea ca să nu se simtă electrizată de puritatea acelui zîmbet. Farmecul Balanţei nu e hipnotic, ca cel al Scorpionului. Atractia lui e logică şi reală, deloc supranaturală. N-are nici o legătură cu magia neagră, ci doar cu bunul simţ de a ceda în faţa aurei lui cereşti.

Pe de altă parte, vor fi momente cînd talerele Balanţei vor oscila nebuneşte, umplîndu-i comportamentul de contradicţii. Va trebui să ţipi la el, să-l împingi în lac sau să stai în cap ca să-i atragi atenţia şi să-l obligi să facă o mişcare. Nu fi atît de naivă încît să-ţi închipui că dragostea va fi lină şi liniştită, chiar dacă el e dominat de Venus. Dacă eşti pusă la punct cu mitologia, ştii că Venus avea şi ea zilele ei proaste. Totuşi, cînd talerele se echilibrează, viaţa alături de acest bărbat
poate fi la fel de îmbătătoare ca o cupă cu ambrozie, plină de rîs şi o libertate relaxată cunoscută doar zeilor din Olimp.

Să ia o hotărîre este pentru un bărbat din Balanţă la fel de greu ca îmblînzirea unui taur furios şi chiar şi după ce a a făcut-o, e posibil să-şi schimbe brusc decizia dacă are impresia că a comis o greşeală.

Cuvintele "dragoste" şi "Balanţă" sînt practic sinonime. Balanţa a inventat iubirea şi a rafinat-o aducînd-o la rang de artă mai bine chiar decît Leul, Scorpionul şi Taurul, ceea ce spune multe. Delicatele strategii ale lui Cupidon sînt înnăscute în nativul din Balanţă. El va folosi fiecare truc cu o uşurinţă uluitoare şi rareori se va întîmpla să nu-şi cucerească fata dorită. Totuşi, o dată ce se întîmplă asta, nu e întotdeauna sigur ce să facă cu ea. După ce a fermecat-o în asemenea hal încît i
s-a supus de bună voie, el ezită. Să profite de starea ei de neajutorare sau să o ceară de nevastă? Sau amîndouă? Sau nici una? Şi aşa începe lupta interioară, iar viaţa în grădina Edenului cu acest Adam devine mai puţin extatică decît te aşteptai.

Nativul nu-şi va pierde interesul faţă de sexul opus decît cînd va avea cel puţin nouăzeci de ani. Dacă are o căsnicie fericită, acest interes va fi pur academic, dar subiectul nu-l va plictisi niciodată, chiar dacă se reduce la speculaţii nevinovate. Deoarece arta amorului fizic este un talent înnăscut, manifestat şocant de devreme la masculul din Balanţă, şi avînd în vedere că excursiile lui în jungla plăcerilor sînt aproape întotdeauna încununate de succes, el se alege cu o groază
de liane prinse de el. Acest bărbat detestă să rănească sentimentele cuiva, deşi e complet inconştient de ravagiile făcute cînd e pus pe harţă. Nu suportă să spună nu şi rareori îşi dă seama că amînarea e mai crudă decît o ruptură rapidă a unei legături amoroase care n-are nici o şansă de reuşită.

Numai un Vărsător poate fi şi mai ezitant cînd e vorba să facă o mişcare drastică, într-o direcţie sau alta. Dacă Balanţa simte că e nedrept faţă de cineva din viaţa lui, faţă de tine sau de un fost
iubit de-al tău proaspăt părăsit, indecizia lui dureroasă va fi nesfîrşită. Pentru el, să fii incorect faţă de cineva e o chestiune cam la fel de gravă ca o crimă. Refuzul lui de a fi crud îl poate împinge să încheie o căsătorie destinată eşecului sau îl poate face să piardă iubirea vieţii lui. Rezolvarea pentru ambele situaţii este să se descotorosească de falsele sentimente.

Nimeni nu poate nega tendinţa bărbaţilor din Balanţă de a fi uşuratici, mai ales la tinereţe. Impulsul lor natural este să cîntărească din priviri fiecare a treia sau a patra femeie întîlnită şi să cîntărească posibilitatea ca ea să fie perechea lor de suflet. Deseori, ei confundă îngrozitor prietenia cu dragostea. Surprinzător e faptul că rareori se aleg cu inimile frînte, în ciuda acestor experimentări şi rătăciri.

Bărbatul din Balanţă e capabil să uite cu o repeziciune de-a dreptul jignitoare şi e incapabil prin firea lui să regrete amintirea vreunei iubiri neîmpărtăşite sau a unei idile imposibile. Probabil că se va alege cu cîteva vînătăi pe suflet, dar nu va rămîne cu răni permanente, decît în cazuri cu totul ieşite din comun. Atunci, durerea poate fi inimaginabil de devastatoare. Dar acest lucru se întîmplă extrem de rar. Mai degrabă ai şanse să descoperi un nativ bun la suflet prins în ghearele
unei femei hotărîte pînă la obsesie, care l-a făcut să creadă că dacă ar părăsi-o ar comite un păcat la fel de mortal ca încălcarea tuturor celor zece porunci deodată. Prins într-o astfel de plasă, el poate fi un nefericit prizonier al iubirii. Dar ambele extreme constituie excepţii şi majoritatea bărbaţilor din Balanţă reuşesc să-şi păstreze suficientă libertate ca să se bucure de dragoste fără a se lăsa imobilizaţi de legături sentimentale.

Nativul nu e prea interesat să-ţi afle secretele. Poate părea că e, la prima vedere, dar, dacă te uiţi mai atent, vei vedea că deseori el nu observă lucruri care se petrec chiar sub nasul lui. Deşi te va contrzice pînă în pînzele albe, scopul lui nu e să afle motivaţiile tale personale, ci să adune date astfel încît, pe baza unor teorii abstracte, să ajungă la o concluzie echilibrată. Intrebările lui nu au drept scop să scoată la iveală nevrozele personale ale interlocutorului. Va discuta argumentele pro şi contra cu o logică sclipitoare şi ascuţită, iar concluzia lui va fi de obicei cinstită, corectă, de bun simţ şi practică. Dar nu are înclinaţia de a descoperi nuanţele personale sau hăţişurile emoţionale care zac dincolo de suprafaţă. Lui îi sînt suficiente faptele şi atît. Simte instinctiv că o asemenea examinare psihologică îl depăşeşte şi aşa şi este.

Dacă eşti extravagantă, va deduce că arunci cu bani în stînga şi-n dreapta şi, în consecinţă, nu constitui un risc acceptabil pentru acordarea unui credit. Faptul că tu cauţi securitate emoţională risipind bani nu intră în zona lui expertiză. Doar nu e psihoterapeutul tău. Dacă eşti zgîrcită, îţi va examina slăbiciunea pentru a-ţi evalua cît mai corect obiceiurile. Nu are nici o dorinţă să-ţi descopere frica secretă de a-ţi pierde independenţa devenind săracă. Promiscuitatea îl va face să-i
înfiereze pericolele, frigiditatea va provoca discuţii şi mai lungi despre izolarea de oameni. Dar va evita să afle ce traume au provocat-o pe prima sau de adînc înrădăcinatele complexe care au declanşat-o pe a doua.

Balanţa e judecătorul. Ai să vezi mulţi judecători dînd decizii drepte, bazate pe cîntărirea faptelor
prezentate în dosar, dar nu mulţi dintre ei te vor întreba de ce culoarea roşie îţi provoacă nervozitate, sau îţi vor înţelege pornirea de a-ţi lăsa soţul să doarmă pe preşul din faţa uşii cînd poartă pijamalele cu dungi roşii. Nu uita niciodată că Balanţa se implică într-o controversă doar din curiozitate pur abstractă. El pare a fi profund, dar nu e. Şi nici nu e chiar atît de băgăreţ şi bîrfitor pe cît pare. Să scoţi de la un nativ un secret care i-a fost încredinţat e ca şi cum ai reuşi să treci de secretul confesiunii.

Toate acestea îl fac să fie foarte de încredere, dar sentimentele tale pot avea de suferit. Poţi să i te confesezi liniştită. Dar vei suferi cînd nu va simţi cele mai intime nevoi ale tale. Vrea să te mulţumească, dar rareori are suficientă putere de înţelegere pentru a percepe speranţele tale secrete şi pentru a-ţi satisface toate dorinţele ascunse (cu excepţia cazului în care are un ascendent într-un semn de apă). Numai pentru că e un amant excelent din punct de vedere tehnic nu
înseamnă că îţi simte şi înţelege stările de spirit. Are destule bătăi de cap cu ale lui. Nimic nu poate fi mai enervant decît să alergi la el ca să-i spui cum cineva te-a rănit profund. Tu cauţi înţelegere şi compasiune şi ce obţii? Prima lui întrebare va fi: "Ce i-ai făcut persoanei respective?" Apoi îţi va arăta care este partea ta de vină pînă cînd ţie o să-ţi vină să urli de indignare frustrată. N-ai decît! El tot nu va fi părtinitor dacă i se va părea că ai fost nedreaptă, iar implicaţiile emoţionale îi vor scăpa cu desăvîrşire.

Faptul că nativul din Balanţă nu e conştient de nevoia partenerei de a fi înţeleasă în profunzime duce invariabil la probleme. Poate părea incredibil că poate avea atîta intuiţie cînd e vorba de lucruri abstracte, că poate fi atît de logic în deducţiile lui sclipitoare, că poate fi atît de capabil de cîntărire limpede, lucidă şi lipsită de prejudecăţi a faptelor şi totuşi să fie atît de enervant de obtuz cînd e vorba de lucrurile care te rănesc sau te încîntă. Dar e şi asta una dintre oscilaţiile inerente
firii acestui nativ, aşa că ai face bine să te obişnuieşti cu ele. Desigur, blîndeţea şi zîmbetul acela fac viaţa alături de el ceva mai suportabilă.

Venusianul tipic cheltuieşte banii cu destulă largheţe. El nu ezită să dea bani pe lucruri care aduc în viaţa lui frumuseţe sau fericire. Fii pregătită să fii o gazdă bună, căci casa lui va fi un adevărat centru al ospitalităţii, la aproape orice oră din zi sau din noapte, cu excepţia acelor ore cînd se odihneşte şi nu va fi deloc încîntat să fie deranjat de sonerii, telefoane, sau oameni). Nu-l tîrî în locuri aglomerate, unde e obligat să se înghesuie cu alţi oameni şi unde zgomotul îi ofensează simţul armoniei. Mulţimile de străini ii afectează echilibrul interior.

Toţi nativii din Balanţă au un dezgust instinctiv faţă de contactul fizic cu mase de oameni. Viaţa lui socială va fi plină de persoane inteligente, sclipitoare, dar cînd grupul se extinde dincolo de două duzini de trupuri umane, va avea impresia că se sufocă. Un astfel de bărbat te poate lăsa singură brusc, în mijlocul unei săli de spectacol, fără nici o explicaţie. Nu înseamnă că te urăşte, doar că a suferit un atac de claustrofobie, o problemă tipic venusiană.

Cea mai rapidă cale ca el să ajungă la acel gen de dezinteres care duce la divorţ este o casă lăsată de izbelişte. Ai grijă ca sonorul la radio şi TV să fie redus la un nivel rezonabil şi nu lăsa mirosul de prăjeală să-i penetreze nările sensibile. Dacă trebuie să faci supă de ceapă şi pîine cu usturoi, dă cu un tub întreg de deodorant cu miros de brad pînă cînd casa miroase ca parcul naţional Yellowstone. O soţie care îi oferă soţului ei născut în Balanţă pîinea direct din punga în care a
cumpărat-o, îl pune să folosească hîrtie igienică pe post de şerveţele şi lasă sticla cu lapte şi cutia cu cereale pe masă, la vedere, se îndreaptă mai repede decît îşi închipuie spre statutul de femeie divorţată. Atîrnarea ciorapilor la uscat pe perdeaua de la duş iese din discuţie. Dacă uiţi să ştergi praful sau să faci paturile îi creezi o îngrozitoare stare de conflict emoţional. Se va retrage din atmosfera de dizarmonie dormind tot mai mult şi ieşind tot mai des în oraş de unul singur, pînă
ce, în final, nu va mai exista nici un fel de comunicare între soţi.

E posibil ca el să fie îngălat cît şase porci la un loc, dar se va aştepta ca tu să-i aduni şosetele
aruncate prin casă şi să împătureşti frumoas ziarul azvîrlit de el pe jos. Dacă nuanţa draperiilor se bate cap în cap cu culoarea covorului e în stare să stea bosumflat ani de zile fără ca tu să-ţi dai seama de ce. Mai bine foloseşte pastelurile. Cu bunătatea tipică zodiei lui el nu se va plînge de lipsa de asortare, dar secretara lui şi gusturile ei impecabile i se va părea tot mai atrăgătoare pe zi ce trece.

Bărbatul din Balanţă detestă starea de confuzie şi are mare nevoie de armonie ca să rămînă echilibrat. Căminul lui trebuie să fie o oază frumoasă şi liniştită, altfel talerele balanţei pot rămîne permanent dezechilibrate. Din moment ce rareori stă să caute motivaţiile adînci, va trebui să fii suficient de deşteaptă ca să ghiceşti de ce nu e niciodată acasă şi atunci cînd e doarme tot timpul. Nu uita că introspecţia nu e deloc punctul lui forte aşa că va trebui să fii tu analistul familiei. El nu va bănui niciodată că nefericirea lui i se trage de la faptul că te vede cu măşti pe faţă iar pe cei mici mînjiţi cu dulceaţăă pînă la urechi. Poate că nu-şi dă seama că urăşte perdeaua portocalie de la duş sau că bibeloul cu balerină din bibliotecă îi "zgîrie" simţul artistic, chiar dacă e cadou de la mătuşa lui favorită.

Nu va prea înţelege de ce tot uită să te sărute seara sau dimineaţa, dar mintea lui logică îi va spune că ceva nu e în regulă şi va suferi din cauza asta mai mult decît lasă să se vadă. Culege de prin casă ziarele şi jucăriile, pune casa la punct, dă-ţi cu cel mai bun parfum, scoate-ţi bigudiurile, dă televizorul mai încet, cumpără o perdea de duş de un albastru ceresc şi înlocuieşte balerina cu un fir de frezie într-o vază mică. Intr-o dimineaţă te vei trezi şi vei descoperi că eşti măritată cu un cu totul alt om, care are o atitudine complet schimbată.

Copiii vor beneficia întotdeauan de pe urma simţului dreptăţii al unui tată din Balanţă. El va avea grijă ca cei mari să nu profite de cel mic, va aplica disciplina cu autoritate calmă şi va încerca mereu să le ofere un motiv logic pentru pedeapsa pe care nu o va administra niciodată la furie. In mod bizar, nativul nu este întotdeauna prea încîntat de a ideea de a avea copii. Dar după ce aceştia
apar, va cîntări avantajul dragostei lor şi se va dedica rolului de părinte cu sincera dorinţă de a se bucura de el şi de obicei ajunge să fie un părinte înnebunit după copiii lui. Insă nu va permite niciodată afecţiunii paterne să înlocuiască dragostea pe care o are pentru tine. La Balanţele de ambe sexe, partenerul e pe primul loc, copiii pe al doilea.

Un ultim sfat astrologic: dacă eşti îndrăgostită de un bărbat din Balanţă şi eşti sigură că pe el îl vrei, nu te sfii să-i propui orice vrei, inclusiv căsătoria. Va fi uşurat că ai preluat iniţiativa. Dar fi cu ochii în patru căci are prostul obicei să te lase pe tine să iei decizii, iar cînd lucrurile nu ies bine să sublinieze vesel: "A fost hotărîrea ta, nu a mea". Ai grijă ce faci, altfel n-o să-i mai tacă gura. Există un singur mod de a-l pune la punct: "Da. A fost hotărîrea mea. Dacă te lăsam pe tine
să decizi am sta şi acum prin parcuri, sărutîndu-ne în ploaie şi făcînd pneumonie". Bineînţeles că te va contrazice, dar, tocmai cînd eşti cu mîna pe ceainic şi te pregăteşti să-i tragi una în cap cu el, va zîmbi şi, brusc, te vei trezi din nou pe banca din parc, sărutînd bărbatul vieţii tale.

Niciun comentariu: