vineri, 1 ianuarie 2010

Yi San=Furtuna la palat Yak Sok

Initial voiam sa scriu doar despre inca o lectie de guvernare pe care ne-o da, de data asta, D-l Choi. As fi intitulat articolul"Arta Compromisului", pt ca despre compromis e vorba.

Ah, si sa nu uit, incepand de saptamana viitoare serialul se difuzeaza pe TVR1 la ora 18:25.
Se pare ca cea mai buna sursa de vizionare online cu subtitrari in engleza a serialelor asiatice este www.aznv.tv dar necesita inregistrare si Winamp (atentie ca WA cere DirectX la zi, probabil si WsXP)

Cei ce urmaresc serialul stiu deja ca cea mai dificila reforma pe care intentioneaza sa o implementeze Yi San este abolirea sclaviei. Desi Jang Geum ajunge la un moment sclava pe insula Jeju am trecut cam repede peste acel aspect si nu mi-am inchipuit ca sclavia era inca in uz pe vremea lui Lee San, secole mai tarziu, desi inAmerica a fost abolita destul de tarziu si cu destule tulburari, incat nimeni n-ar fi indraznit sa creada in timpul presedintelui Lincoln ca un metis afroamerican ar putea ajunge vreodata sa conduca USA.

Bineinteles ca o masura atat de drastica nu avea cum sa fie intampinata cu bucurie si aprobare de proprietarii de sclavi, care faceau parte atat din marea, cat si din mica nobilime. De aceea D-l Choi ii spune regelui ca o masura nu e deajuns sa fie dreapta, ea trebuie sa fie si aplicata, iar aceasta nu se poate face fara compromisuri.

Nu e mai putin adevarat, vorbind de compromisuri si aliante, ca azi, urmarind cu mare interes previziunile Uraniei (Simona Varzaru) am aflat ca ea da aliantei actuale de la guvernare tot atatea sanse cat si celei de anul trecut (atunci imi amintesc ca a spus la fel, razand cam intr-o dunga, ca nu are cum sa dureze, ca pana in toamna se va destrama) De data asta a fixat prima ruptura pt 15 ianuarie, dar a precizat ca s-ar putea sa se extinda termenul (probabil prin f multe compromisuri si ceea ce eu am numit "dansul pe sarma") pana in toamna.

Mai neplacut e ca astrele anunta un "val doi" al crizei, inca mai napraznic, criza nu neaparat financiara (a amintit in treacat si de un posibil razboi, dar de cateva decenii nu a existat zi in care sa nu se razboiasca cineva pe planeta noastra, in special, nu stiu prea bine de ce, musulmanii fiind implicati in conflicte) care va duce la o restructurare, probabil ca era consumista, f industrializata si risipitoare de resurse se apropie de final. Anul 2010 e anuntat de Uranus si Jupiter in Berbec (taman zodia mea si a Liei, dar se pare ca pt berbeci e de bine, mai ales ca Marte va sta mult in Leu, casa hobyurilor, copiilor si a placerilor, aducand energie,din pacate si posibile conflicte, aceasta configuratie nus-amai produs de peste 70de ani) ca un an inca mai greu pt biata noastra tarisoara, iar 2011 nu are nici el semne bune.

Mai am in plan niste comentarii legate de povestea de dragoste, pe care le voi amana, sper ca nu la nesfarsit, dar mai intai vreau sa public, la cererea Alexandrei, textul in engleza si traducerea "cantecului cel frumos" pe care nu l-as fi gasit daca Alexandra nu-mi spunea cum se cheama, anume Yak Sok=Promise.


Iata versurile de la Yak Sok, cantat cred de JANG YOON JUNG, sursa Alexandra, asa cum le-am transcris de pe videoclip:

Do you still remember
Those very painful moments
Counting the days
that my loved one would return?

Iti mai amintesti
Acele momente pline de chin
Cand numaram zilele
cand mi se va intoarce iubitul?

Silently only then do I
discover my loneliness
Only then do I understood
youare staying at a place
that does not include me.

Doar atunci mi-am descoperit
in liniste singuratatea.
Doar atunci am inteles
ca tu stai intr-un loc
care nu ma include si pe mine.

Could you not return to my side?
Could you not fall in love again?
My heart is one that keeps you
enlessly in my thoughts.

N-ai putea sa revii langa mine?
N-ai putea sa te indragostesti din nou?
Inima mea te pastreaza
Vesnic in gandurile mele.


Do not forget that painful love
When you suffer I will be
by your side to protect you.

Nu uita acea iubire chinuitoare.
Cand suferi eu voi fi
langa tine ca sa te protejez.

Could you not return to my side?
Could you not fall in love again?
My heart is one that keeps you
enlessly in my thoughts.

N-ai putea sa revii langa mine?
N-ai putea sa te indragostesti din nou?
Inima mea te pastreaza
Vesnic in gandurile mele.

Could we not stop here?
Could we not forget the return path?

Nu ne-am putea opri aici?
N-am putea sa uitam calea reintoarcerii?

My heart is one that keeps you
enlessly in my thoughts.

Inima mea te pastreaza
Vesnic in gandurile mele.

Do not forget that painful love
When you suffer I will be
by your side to protect you.

Nu uita acea iubire chinuitoare.
Cand suferi eu voi fi
langa tine ca sa te protejez.

Cautand versurile acestui cantec atat de indragit am gasit si un alt cantec (cu versuri bilingve) care mi-a placut f mult cantat de un pusti despre care cineva a comentat:

such a handsome face that could melt every girl's heart, an amazing voice, a smile to die for -- kyu hyun

Marturisesc ca si mie, desi nu mai sunt de mult tanara, mi-a topit inima acest Kyu Hyun cu fata lui atragatoare, vocea uimitoare si zambetul mortal.


Daca nu o sa ma tradeze memoria poate o sa scriu si despre minunea care a fost gala de patinaj artistic de la Obersdorf.

6 comentarii:

mihaeladr spunea...

La multi ani cu sanatate!

Viorica spunea...

Multumesc, la fel!

nnonny spunea...

Daca ai cont pe www.aznv.tv , lasa-mi si mie, te rog, un cod cu ajutorul caruia sa-mi pot face si eu cont de utilizator. multumesc anticipat! Un an nou cat mai plin de fericire posibil iti urez!

Viorica spunea...

Bine ai venit Nikki, dar sa stii ca nu inteleg ce-mi ceri. Nu-mi amintesc sa fi avut vreun cod, pur si simplu am completat un formular si de atunci ma loghez cu numele si parola aleasa. Ma loghez si atat, pt ca n-am mai putut vedea nimic, in afara unui singur episod din Giuvaer...la inceput, se pare ca-mi lipseste ceva, ori memorie, ori un sistem de operare mai nou la calculator, ori.....

nnonny spunea...

Mie imi cere un cod, prin care un prieten ma invita sa-mi creez un cont. Daca nu am un astfel de cod, nu-mi pot creea contul :|. Oricum, nu ma dau batuta asa usor...mai incerc :). Multumesc pentru informatii.

Viorica spunea...

Imi pare rau, dar chiar nu am cod si nu stiu cum te pot invita...E posibil ca eu sa fi ajuns la aznv pe o cale ocolita, cautand altceva pe Google si ajungand pe un blog, iar ei au considerat ca respectiva persoana m-a invitat. Cam asa am ajuns sa-mi fac cont, acum multi ani,la New YorkTimes :))
Trimite-mi totusi un email, poate incercam sa rezolvam.
Formularul pt email e in partea de jos a paginii.
Succes.