National Geografic Wild are azi ca tema nordul Rusiei. Un climat extrem de aspru, dar bogat in vietuitoare. Unul din cele mai frumoase documentare pe care l-am vazut vreodata se intituleaza Kamceatka. Fotoreporterii si cameramanii de la NG sunt renumiti in toata lumea pt frumusetea imaginilor pe care le prezinta celor interesati, dar echipa care a facut acest documentar s-a intrecut pe sine.
Fiecare imagine in sine ar fi putut alcatui un cadru intr-un pps (deh, ca producatoare de asemenea minuni am inceput sa apreciez si mai mult arta fotografica, nu doar pe cea plastica). De ex, am fost f incantata de imaginile obtinute dupa ploaie, cand fiecare fir de iarba parea ca e impodobit cu nenumarate diamnte alcatuite din fine picaturi de apa. Si aproape imediat a urmat un cadru cu un splendid curcubeu.
Dar ceeea ce m-a facut sa admir si mai mult maiestria cameramanului (sau poate au fost mai multi, nu stiu, pt ca anuntul de final a rulat fff repede) au fost scenele cu pasari si animale. Banuiesc ca au avut aparate cu un zoom f puternic, pt ca se putea ghici ca respectivele fiinte au fost filmate de la o distanta apreciabila, desi la un moment dat se parea ca te privesc drept in ochi.
Cand am fost in Irlanda am incercat sa fotografiez, cu aparatul meu care seamana la marime si forma cu o savoniera, o codobatura. Am obtinut o imagine micuta a respectivei zburatoare, de care nu ma puteam apropia prea mult pt ca zbura. In schimb codobatura din film parea ca poate fi atinsa cu mana.
Am ramas impresionata si de scenele in care apareau vulturii de mare, care semanau f bine cu imaginea atat de familiara din copilarie a falnicei pasari care ilustra numele unui magazin bine cunoscut de bucurestenii generatiei mele "La vulturul de mare cu pestele in gheare", aflat in spatele magazinului Cocor.
Nu mai putin artistic este si montajul. O parte a filmului a fost facuta in "Valea gheizerelor", o veritabila bucatica de rai in vara acestei parti a lumii aflata dincolo de Cercul Polar de Nord. Am vazut cum ursul brun care a fost eroul acestei parti se rasfata in apele caldute si sulfuroase care il scapau si de nedoritii conlocuitori ai pielii sale, capusele si puricii. Am vazut cum isi hraneste codobatura puii. Deja ma bucuram impreuna cu aceste fiinte atat de indepartate ca au parte de un pic de confort cand naratorul ne-a anuntat ca in zona a avut loc o masiva alunecare de teren, milioane de metri cubi de pamant pornind la vale.
Imaginile urmatoare ne-au aratat unicul supravietuitor al acestui cataclism, ursul brun care traversa cu multa greutate terenul mocirlos in cautarea unui pamant mai ferm dar deja inghetat. Diferenta intre ce a fost si ce a ramas era sfasietoare. Mama Natura, care a daruit Kamceatka cu nenumarati vulcani activi isi aratase fatza cea neinduratoare.
O alta scena antologica este cea in care ursul vaneaza, filmat cu incetinitorul, un somon de Pacific venit pe raul Ozernaia pana in lacul Kuryl sa-si depuna icrele, celebrele "icre de Manciuria" (mmm, ce bune erau tartinele cu asemena icre care se gaseau la bufetul magazinului "Delta", aflat vis-avis de "Romarta Copiilor!) sau "caviarul rosu", cum mai sunt cunoscute. Stropii de apa care sar in toate partile, majestuozitatea vanatorului, sunt de o rara frumusete. Din pacate si aici omul, acest nemilos si irational stapan al naturii, isi arata fata cea hada prin prezenta braconierilor care, de dragul unui castig gras, saracesc de somoni apele iuti ale peninsulei.
Sa nu se creada ca numai ursii au fost filmati. Apar in documentar si vulpi (cum or fi filmat scena in care mama vulpe, aflata in vizuina ei subpamanteana, isi alapteaza puii?) si cocosi de munte, si cocosi de padure, cu jumatatile lor, care par indiferente la avansurile indragostitilor pana la orbire. Ti se face mila de bietul vulpoi murat pana la piele de ploaia care pare ca nu se mai sfarseste.
Gastele polare sunt si ele prezente, deasemenea renii si oile de munte (iar ma minunez cum au reusit sa le filmeze incat sa para ca sunt aproape de privitor) ca si multe alte animale si pasari. Ce mai, un documentar de exceptie, si am vazut multe documentare la viata mea!
Cine vrea sa vada cateva imagini din acest extraordinar documentar poate sa mearga pe situl natgeotv.com unde va gasi 6 filmulete cu Kamchatka
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu