vineri, 1 ianuarie 2010

Gala de la Oberstdorf

Asa cum melomanii asteapta cu nerabdare concertul de anul nou de la Viena (multumesc b.d. pt minunatul cadou de an nou trimis prin email) asa astept si eu, pasionata de patinaj artistic cum sunt, sfarsitul de an pt Gala de la Oberstdorf.

In anii trecuti am fost cam frustrata pt ca acompaniamentul muzical se facea live si cameramanii rapeau din timpul programelor pe gheata pt a prezenta imagini cu cei care cantau. Poate din cauza crizei, poate din alte motive, de data asta s-au folosit benzi audio si astfel am putut urmari intreaga evolutie a patinatorilor. Am sa remarc ca parca nici jocurile de culori si de imagini, atat de stanjenitoare pt patinatori, parca nu au mai avut bogatia si varietatea de alta data.

Nu sunt sigura ca am retinut toti participantii si sigur nu stiu toate numele, degeaba am butonat Google si Wikipedia, ca nu am gasit articole pe tema acestei gale, probabil exista in presa sportiva, dar eu nu sunt prea familiarizata cu ea. Din fericire am fost ajutata in alcatuirea acestui articol de un forum, gasit de tata Gugal.

Bun, acum o sa incep sa-mi astern impresiile, asa cum imi vin in minte. Intai vreau sa spun ca nu mi-au placut deloc, dar deloc, dansatorii germani al caror nume nu mi-l amintesc (cred ca nu e mare paguba) tot ce au subliniat de mai multe ori Yvonne Ghita si Florin Gafencu, comentatorii de la Eurosport.ro este ca nu vor participa la Olimpiada. Mi-au displacut total costumele si, judecand dupa reactia de pe forum, nu am fost singura. Aha, dansatorii trebuie sa fie Nelli Zhiganshina & Alexander Gazsi Costumele cica se inscriu in tema programului de la Europene care va fi folclorica, italienii au fost mai simpatici dansand cu mult foc Tarantella.

Denis Ten, unul din preferatii mei de la ultimele Mondiale, a facut mult balet pe gheata (desi tutu-ul cu care a aparut la inceput era de un gust discutabil) , inclusiv spectaculoasa pirueta Bielmann, in timp ce Carolina Kostner, care avea o rochita superba in prima parte, a reusit doar doua piruete semi-Bielmann. Stiu ca la Gala nu se arata prea multa tehnica, se pune accent mai mult pe partea artistica, dar CK nu promite prea mult nici la Olimpiada care urmeaza (desi se antreneaza acum in USA, schimbandu-l pe f severul Mihael Kuht cu fostulvantrenor al lui Michel Kwan, daca nu ma inseala memoria MK vrea sa revina la olimpiada, la fel ca Evgheni Pliushcenko, de obicei revenirile acestea nu au rezultatele scontate de sportivi), in schimb se pare ca scumpa de Yu-Na Kim (care n-a participat la Oberstdorf) a avut un sezon f bun.

Atat Denis Ten cat si Tomas Verner (care-mi place f mult cum patineaza, indiferent ce spun altii) sunt niste excelenti showmen, m-au incantat cu evolutiile lor.

Am aflat de la YG si FG ca acel tip de patinaj perechi care imi oprea mereu inima in piept vazand figurile extrem de spectaculoase dar f riscante ale perechii Fiona Zaldua & Dmitry Sukhanov se numeste adagio skating.

Daca perechea de dansatori nemti nu mi-a placut in schimb Federica Faiella & Massimo Scali si-au aratat clasa cu prisosinta, chiar daca nu au mai incercat figura in care ea il ridica (si deci nu au repetat nici incidentul de la Torino cand FF l-a scapat pe MS in cap)

Anette Dyrtr s-a comportat normal, adica a aratat ca nici la fete nemtii nu exceleaza. Mie nu mi-a placut ideea cu tricoul cu cap de mort in care a evoluat, tunsoarea si culoarea blonda insa o avantajeaza. In schimb au lipsit Aljona Savchenko & Robin Szolkowy pt ca Aliona e racita (are Eppstein-Barr-Virus, zice cineva pe forum) dar nu si fostul partener al Alionei, ucraineanul Stanislav Morozov (pe care il place atat de mult YG) cu perechea lui Tatiana Volososhar, cu care alcatuieste o pereche f reusita, sper ca la Olimpiada isi vor arata valoarea f ridicata. In partea doua au aparut in blugi si le statea f bine. Ca la orice gala au avut si ei elemente interzise in concurs din cauza riscului f mare, am respirat usurata cand totul s-a sfarsit cu bine.

In materie de acrobatie au evoluat un ciudat patinator care isi sucea dizgratios picioarele in prima parte, Jason Graetz, patinand mai mult pe ghete decat pe patine, dar care a compensat cu un program mai nostim in partea doua, in chip de dansatoare cu sani imensi pe "Dancing Queen" al Abba; perechea amintita mai sus, Fiona Zaldua & Dmitry Sukhanov (cu niste costume ciudate gen sado-maso in partea doua), canadiana Emanuelle Balmori, cu un interesant program de acrobatie cu panglici (folosite si de NZ si AG in partea doua, cand Neli mi-a amintit--si nu doar mie-- de Vanesa Gusmeroli in chip de fluture, fara sa aiba insa gratia frantuzoaicei) si patinaj in partea intai si un program la inaltime cu suspendari si contorsiuni pe un cerc, fara coarda de siguranta si fara plasa, de ne-a stat inima in loc, in partea doua, cica face asta si pe vase de croaziera si un ucrainean, Sergei Yakimenko, care face flic-flakuri pe patine ca la gimnastica artistica sol (salt inapoi facea si Suria Bonali, dar el este mult mai acrobatic) si ne-a refacut saltul peste masina in care a fost pasager cand si-a facut intrarea pe gheata, salt care l-a inscris in Guiness Book.

Interesanta a fost ideea de a folosi acest prilej pt ca TV, DT si Elvis Stojko sa aduca prin programele prezentate un reusit omagiu lui Michael Jackson. In prima parte a galei am admirat viteza cu care TV si-a revenit din cazatura facand sa para ca a cazut dinadins.

Last but not least Elvis Stojko a aratat ca e inca in forma, se pare ca e in continuare tehnicianul pe care il admira atat de mult o prietena de familie (mi s-a strans inima la gandul ca acum, cand supravietuieste cu mare greutate unui f grav accident rutier, o adevarata tragedie pt famile si prieteni, probabil nu mai poate urmari programele TV) si in plus si-a realizat si visul de a deveni campionul Canadei la kung-fu, precum si de a arata lumii si alte fatete ale personalitatii sale, cum ar fi cea de cantaret si de autor de carte.

5 comentarii:

Belle de Jour spunea...

La multi ani pentru 2010
Un an fosrte bun cu multe posturi pozitive
:)P.S.: Multumesc pentru serialele coreene
:)

disa spunea...

"A mai trecut un an, s-a dus…
Şi-n veci n-o să mai vie
Şi câţi creştini ne-au părăsit
Şi câte suflete-au pornit
Cu el în veşnicie..."

La multi ani, draga prietena!

Viorica spunea...

Multumesc pt urari, dragele mele!

Mirona spunea...

Akemashite omedetou! Multa fericire in zorii Noului An! :) Si eu am descoperit serialele sud-coreene datorita acestui blog, ii plac si mamei :)

Viorica spunea...

Multumesc pt urare.
Ei, daca mama ta o sa devina si fana a patinajului artistic atunci o sa am cu ce ma lauda :D