joi, 14 ianuarie 2010

Simplu si bun

Profitand de faptul ca cea mai recenta devirtualizare, cea cu Misaki, care mi-a placut f mult, descoperind ca e inca mai simpatica decat pe blog, s-a petrecut la Cora am mers in magazin (singura de data asta, Misaki si prietenul ei--par o pereche f potrivita-- au dorit sa se bucure de ziua cea insorita pt a face o plimbare, nu stiu cat au reusit pt ca atunci cand am iesit din magazin soarele disparuse, si parca n-am stat prea mult) si am targuit niste legume.


Mai intai vreau sa spun ca am avut o mica aventura atunci cand am dorit sa imortalizez pe camera foto intalnirea noastra si "securistul" a venit si mi-a cerut sa sterg poza "pt ca nu e voie". N-am vrut sa lungim discutia intrebandu-l unde scrie (poate o fi scriind undeva, o sa ma documentez data viitoare, daca nu uit) si, dupa rugamintea de a renunta la cerere (ne-a raspuns ca nu poate, sunt camere de luat vederi care inregistreaza incidentul si ar putea avea el necazuri, eu credeam ca aceste camere sunt folosite pt a depista abateri cu adevarat grave) am sters...o alta poza, bineinteles, (din pacate era cea cu sushi, pe care am uitat sa i-o arat si mamei mele) iar el s-a multumit sa ma creada pe cuvant. Era si greu sa-si imagineze ca o doamna in toata firea (ca sa nu spun grasa, carunta si in varsta) poate recurge la asemenea blestematie.

Legumele le-am semi-preparat pt a doua zi, cand am invitat la masa si la taclale o veche prietena, pe care o cunosc de peste patru decenii dar care s-a mutat in provincie si a venit pt un scurt timp cu treaba in capitala. Am taiat (cu un cutit ondulat, pt aspect artistic) dovleceii cei tineri rondele cu coaja cu tot, le-am dat un praf de sare si i-am lasat la scurs intr-un colander (o sita, dar imi place cuvantul englezesc) . Am taiat lamele si cateva ciuperci iar ardeii rosii si carnosi (cultivati probabil de romanii nostri in Spania) i-am taiat patratele.


A doua zi am curatat si un morcov mai marisor si de o culoare portocalie intensa (cu cat e mai intensa culoarea cu atat mai mare e continutul de caroten, provitamina A, excelenta pt combaterea infectiilor) l-am spalat si l-am taiat rondele (bineinteles ca si legumele celelalte le-am spalat, ce credeati?) but first (aici se cuvine sa spun ca in familia noastra aceasta expresie are mare succes din cauza unui banc in care se spune ca cineva dadea indicatii cum sa se dezamorseze o bomba:"se dezshurubeaza in stanga, se scoate capacul din dreapta, toate astea in engleza, but first...) am spalat rondelele de dovlecei sub jet de apa ca sa elimin sarea in exces si le-am lasat sa se scurga.


Am incins niste ulei intr-o tigaie mare de inox si am inceput sa innabus amestecul de legume, piparandu-l cu multa larghete. Intre timp astepta langa grill (o tigaie identica cu celebra ustensila cu care si-a dat Dani in cap inclusiv manerul rabatabil) niste piept de pui care fusese batut bine cu ciocanul de snitele (am pus pieptul intr-o punga in care am cumparat piept de curcan--orice folie de plastic mai rezistenta e buna-- ca sa nu murdaresc nici fundul de plastic--cele de lemn au crapat cu diverse ocazii, asta e mai rezistent, produs de tatal meu nu stiu exact din ce fel de plastic--nici ciocanul) si asezonat cu o zi inainte cu "Piper si usturoi" de la Fuchs (mai are si alte ingrediente) de era sa moara prietena mea de pofta langa el simtindu-i mirosul apetisant.


Cand legumele erau aproape gata am pus si puiul la facut. Ne-am cam lins degetele la sfarsit. Pt ca mi-au mai ramas atat legume cat si piept de pui pt azi am gatit acelasi lucru, dar cu niste mici imbunatatiri. Pt ca aveam niste praf de curry am presarat si din el pe legume, deasemenea am tinut cont de sugestia prietenei mele (facuta cand legumele erau deja in farfurie, deci prea tarziu atunci) de a punce si cativa catei de usturoi taiati lamele subtiri cu putin timp inainte de a lua tigaia de pe foc si a o lasa inca putin cu capacul pus ca sa se abureasca bine legumele. De fapt spre final, cand dovleceii si-au schimbat culoarea alba de dovlecei cruzi, am incetat sa mai mestec cu lingura de lemn in tigaia cu legume, am dat focul mai mic si am pus capacul.

In engleza reteta s-ar chema "stir fry with chicken". Ideea mi-a venit vazand in congelatoarele de la Cora numeroase pungi cu amestecuri diferite de legume. Doritorii pot folosi orice amestec de legume vor. Durata de preparare nu e prea mare, pe pungile din USA se recomanda 10 minute punand legumele congelate in tigaie (se inmoaie mai repede decat cele proaspete), mie mi-a luat cu puiul la gratar cu tot cam un sfert de ora, maximum 20 de minute, fara sa iau in considerare prepararea prealabila a legumelor si a puiului, care se poate face cu o zi inainte, tinand legumele si puiul la rece, asa cum cred ca s-a dedus deja din cele de mai sus.

3 comentarii:

Mirona spunea...

Si mie mi-a facut mare placere devirtualizarea, multumesc pentru cuvintele frumoase! :) Asa cum ati observat, abia ce ne apropiam de Cismigiu si a inceput sa se innoreze, a fost scurta plimbarea :( Nu-i bai, de-abia astept primavara! :)

Florin Puscas spunea...

Pentru postarea asta trebuie o avertizare: "Interzis femeilor insarcinate!" :D Poate o sa pun si eu in aplicare reteta.
Mi-au placut explicatiile din paranteze. :)

Viorica spunea...

@Misaki
Mai e asa mult pana la primavara :(
Dar poate vor mai veni si alte zile cu soare pana atunci.
@Florin
Sunt sigura ca daca o sa incerci reteta o sa ai grija sa o trimiti pe sotia ta insarcinata undeva pana e gata totul (ca sa nu pateasca precum prietena mea, am pus in paranteza pt ca tot ai spus ca-ti plac parantezele mele :))