joi, 28 ianuarie 2010

Cus-cus cu fructe de mare

V-am spus ca de Craciun am avut si salata de fructe de mare? M-a spurcat la bunataturi de-astea vanzatoarea de la Masline Grecesti din Piata Veteranilor. Mi-a zis : "Sunt bune rau, o sa mai vreti!" Si am mai vrut, dar nu de la ea (nici nu a mai avut un timp,l e-a facut atata reclama ca le-a terminat si nu i-au mai adus provaiderii). Acelea aveau meritul ca erau ieftine, dar mare parte din"fructe" erau de fapt surimi, un substitut de crab (din care faceam in SLC o ciorbita acrita cu lime, dupa ani de zile mi-a zis ginerele meu ca era cam prea acra pt gustul lui, ce inseamna buna educatie si politetea, cum duc ele la mistificari!, eu doar incercam, fara succesul scontat, sa reproduc o supa de la un restaurant care se pretindea chinezesc, in supa aceea iesea tare in evidenta surimi) facut de fapt din peste alb, in SLC scria clar ca e peste alb de Alaska.

La Cora am gasit the real thing si m-am aprovizionat asa de bine pt Craciun si apoi Revelion ca mi-au mai ramas cateva. Ieri aveam chef sa fac cus-cus cu niste supa de pui (din motive pe care n-o sa le expun aici, dar care au legatura cu recesiunea, am fost nevoiti sa cumparam o cantitate marisoara de pui congelati, si ma cam saturasem de tot felul de mancaruri traditionale de pui), lamai aveam, ulei de masline EV ashishderea, aveam si verdeata in congelator (isi pastreaza de minune toate calitatile) dar nu si castraveti pt a face un tabuleh.

Asa ca mi am pus inspiratia la contributie si am adaugat, in loc de ulei de masline EV uleiul in care se scaldau fructele de mare, apoi le-am pus si pe ele tocate marunt (am avut grija sa indepartez sacul negru de la scoici, ca sa nu-mi mai scartaie nisipul intre dinti, am facut acelasi lucru si cu minicaracatita, cred ca se cheama moscardini in italiana) apoi am turnat din plin zeama de lamaie (fructele de mare sunt cam gretoase fara acest adaos, iar cus-cusul pt tabuleh cere neaparat acest ingredient) si am inverzit totul cu mult busuioc (asta toamna am gasit la piata pe cineva care avea busuioc "dulce", special pt frunze si am cumparat o multime ca sa-mi ajunga toata iarna) si am mancat ce a rezultat cu multa pofta (pesemne d-aia ma ingras).

Pt cine nu stie cum se prepara cus-cusul (am gasit, marca Divella!. la o macelarie Halal de pe langa Cora, pe Virtutii) o sa spun ca cel din cutie e instant si practic se pune volum egal de apa cu cel de cus-cus (dintr-o cana iese destul de mult) la fiert, se toarna fierbinte peste cus-cus si se lasa 5 minute, apoi se poate adauga ulei de masline EV, zeama de lamaie, si ce mai vreti, dupa gust. In Irlanda existau condimente speciale pt cus-cus, la Cora si Mega Image exista niste pachete cu un pic de cus-cus si un borcan mare cu legume care se servesc impreuna, nu ma intrebati cum se prepara, n-am incercat pt ca pachetul e cam prea greu si cam scump pt gustul meu.

2 comentarii:

Belle de Jour spunea...

merci de reteta
:)
da cus cus e foarte bun-oriental, mai putin la noi.
:)
noul serial correan e acela care l-ai catalogat tu alaturi de hero si alte filme de genul acesta
sper sa placa si el
:)
multumesc pentru postul asta si, normal, cele cu serialele in cauza
:)

Mirona spunea...

Si eu am gatit cuscus, dar era o reteta de mancare rece si nu prea mi-a placut, cred ca e mult mai bine daca e caldut. Ador fructele de mare!