S-a mai terminat o competitie.Tot ce e frumos se termina prea repede. Cred ca intrecerea dintre baieti este cea mai dramatica, cea mai tensionata si, poate, cea mai plina de surprize.
Intai sa ne bucuram ca Zoly al nostru a prins un loc intre primii 20 de patinatori ai continentului si dreptul de a se prezenta la olimpiada. Avand in vedere in ce stare catastrofica e patinajul nostru artistic (deh, daca nu se face pe scena, cu scopul de a propulsa europarlamentare ministerul Sportului nu catadicseste sa cheltuiasca si pt el, gondola din Petrosani fiind mult mai importanta) este o mare realizare. Bravo Zoly!
Apoi am sa spun ca in seara asta Alina Alexoi si-a facut bine treaba, ne-a spus ce tip de saritura executa concurentii (in ciuda anilor de privit la concursuri tot nu sunt in stare sa recunosc sariturile, in afara de Ridberger si de cvadruplu, cand nu il confund cu triplu Axel) ne-a dat exact atatea informatii cate erau necesare. Asta nu m-a impiedecat sa trec pe ES, la YG si FG, comentatorii mei preferati, cand s-aindurat ES sa transmita si patinajul artistic in direct. Cum nimeni nu-i perfect Yvone mai face si ea gafe (nu si in seara asta), noroc ca il are pe Florin langa ea s-o corecteze.
Am inceput vizionarea cu Samuel Contesti care brusc mi-a devenit simpatic vazand ce program aproape perfect a facut. Sariturile lui erau de kinograma, cele mai multe, inalte, elegante si...multe. Desi nici nu a incercat un cvadruplu a avut si multe combinatii, i-au reusit toate sariturile, interpretarea a fost frumoasa, piruetele bine centrate, pacat ca a gresit la programul scurt, zau ca merita o medalie pt ce a aratat asta seara. Am notat la fata locului (adica imediat dupa terminare), "minunat program!!"
Francezul Alban Preaubert a fost aplaudat pe merit "la scena deschisa", semn ca e un bun showman, ca stie sa tina legatura cu sala, ca are un bun contact cu spectatorii (unii sportivi evolueaza de parca nu le pasa de nimeni, de parca ar fi singuri in arena, altii parca patineaza numai ca sa impresioneze juriul, putini reusesc sa patineze si pt spectatori) Programul a parut fara greseala, desi sariturile erau cam inclinate (off axis, cum comentau englezii pe vremuri) dar nu la nivelul celui al lui SC, de fapt s-a si clasat in urma lui.
Mi-a parut bine ca am avut ocazia sa-l revad pe micutul si simpaticul Stefan Lindemann, din pacate desi programul a fost bun, cu buna interpretare a secventei de pasi (din ce in ce mai multi patinatori dau importanta si acestei parti a programului, care face deliciul spectatorilor la gale sau la reviste, cand nu se mai pune atata accent pe sarituri) cu sarituri bine executate, nu reuseste sa se ridice in clasament la nivelul de odinioara. La sfarsitul programului nu parea multumit de ce a facut, eu imi spuneam ca nivelul de anul acesta e f ridicat si ca batalia va fi crancena in continuare.
A urmat insa Tomas Verner, care s-a avantat intr-un cvadruplu dar a ratat. A revenit insa si l-a reusit, dar acea prima ratare avea sa-si puna amprenta pe restul programului. Pacat de impresia artistica f buna la secventa de pasi, a mai ratat doua sarituri iar o combinatie a executat-o cam ezitant. Pur si simplu a lasat de dorit din pdv tehnic. Parca era umbra campionului de odinioara.
Insa TV a fost f bun fata de Kristoffer Berntsson, al carui program s-a transformat treptat in cosmar (a patinat pe Sweet Dreams) datorita nenumaratelor ezitari si ratari ale sariturilor. Pur si simplu parea ca suedezului nimic nu-imerge. De aceea in clasamentul intermediar s-a situat pe pozitia 10. Poate trebuia sa se gandeascasi el la flacara violeta.
M-am mutat de pe TVR2 pe ES ca sa vad ca Yannick Ponsero poarta o cravata portocalie, in ciuda afirmatiei lui AA ca e interzis acest lucru (uite de-aia nu pot s-o felicit pt informatiile pe care le da, pt ca nu pot avea incredere in acuratetea lor, ei, ce zici de asta comentatorule anonim--sau comentatoare--care mi-ai zis ca nu e corect s-o critic, pt ca trebuie felicitata?) . Poate daca, tinand cont de faptul ca azi e joi, purta o cravata violet, n-ar maifi ratat asa de mult. Pacat, pt ca a reusit un cvadruplu inalt cat mantinela dar e posibil sa-l fi secat de puteri. Ma asteptam la mai mult dupa programul scurt.
Bineinteles ca ma asteptam la mai mult si de la Brian Joubert, care parea ca simte in ceafa rasuflarea luiPliushcenko. A inceput si el cu un cvadruplu dar nu a reusit sa tina aterizarea, facand o rotatie care i-a redus din punctaj. Sariturile nu au avut precizia cu care ne-a obisnuit, a si ratat una, parea pur si simplu ca nu isi regaseste stralucirea de altadata. Daca eram fan Joubert (sau francez, tinand cont si de ce-a facut YP) cred ca faceam atac de cord. Cred ca marea problema a lui BJ e puterea de a-si stapani emotiile (s-a vazut asta in secundele dinainte de inceperea programului, cand in asteptarea muzicii a schitat o saritura, aratand ca nu e deloc sigur pe el) . O fi fost atacat energetic, mai stii, doar Djuna a activat in URSS, unde sigur are multi elevi (are una si la noi, bioterapeuta Alexandra Moshneaga)
Si Evgheni Pliushcenko parea un pic emotionat inainte de inceperea programului dar nervii lui s-au dovedit cu mult mai tari, marea lui ambitie spunadu-si cuvantul in acuratetea cu care a reusit combinatia de cvadrupla cu tripla si,cu exceptia unei duble cand ne asteptam la tripla a reusit tot ce a executat, secventa de pasi a fost de o frumusete cu totul iesita din comun, totul a fost executat perfect,exceptional, iar pe fata i se intiparea din ce in ce mai evident expresia "le arat eu lor!". Si le-a aratat! tuturor celor ce au comentat ca dupa patru ani de intrerupere, un divort si o recasatorire, cateva kg in plus si pierderea lor, nu va mai avea forta de a ajunge in frunte. Mi-a placut ca desi era f mandru de el nu a uitat sa-si faca cruce la sfarsitul programului. Mi-am amintit din nou de intrebarea idioata pusa de reporterul care l-a intervievat pe BJ in legatura nu noua lui frizura (a lui EP, nu BJ) vazand ce figura de Ilia Murometz, unul din popularii eroi rusi, are acest extrem de ambitios patinator. Am avut, ca si YG, un singur regret, ca nu a mai facut pirueta Bielmann.
Revelatia acestui campionat a fost, nu numai pt mine, Michal Brezina care, spre deosebire de compatriotul sau, TV, a reusit un program destul de bun, desi a cam plimbat o pirueta si la sfarsit a incercat o combinatie dar i-au iesit doar doua sarituri simple. A lucrat f bine cu bratele, a avut multe sarituri si combinatii bune, locul trei intermediar m-a facut sa cred ca daca Lambiel nu e in forma ar putea chiar urca pe podium. Nu parea deloc multumit cand a ajuns pe banca, daca am inteles bine de la FG a facut niste remarci deloc binevoitoare cu privire la sansele celor doi campioni care au revenit in competitie dupa ce s-au retras un timp (e adevarat ca multi patinatori care au revenit in anul olimpic nu si-au mai putut reconfirma valoarea).
Ei, si a urmat, last but not least, frumuselul Stephane Lambiel (nici MB nu e de lepadat in ce priveste aspectul fizic, despre KVDP am vorbit anul trecut) . Desi apus mana jos cand a aterizat cvadruplul nu s-a demoralizat si a urmat o combinatie cvadruplu dublu Touloupe care a facut toata diferenta. Sariturile sale au avut siguranta, eleganta lui a depasit-o pe cea a lui EP, despre piruete nu mai vorbesc, nu are egal in frumusete si rapiditate. A cazut insa tocmai la secventa de pasi, dar s-a ridicat atat de repede,atat de usor si de firesc,incat pt spectatori (nu si pt arbitri) ar fi putut trece neobservata. A avut o ezitare la o ultima aterizare dar deja aratase ca nu degeaba a fost el campion mondial. In plusfata de EP e si mai modest, s-a bucurat cu atata sinceritate cand a vazut ca a reusit sa ocupe locul doi (orice ar fi facut, EP a fost imbatabil) incat nu se poate sa nu-l indragesti.
Nu pot decat sa fiu de acord cu comentariul YG, care a remarcat ca e ironic ca cel care s-a pregatit doi ani de zile, s-a sculat in fiecare dimineata cu gandul la medalia de aur, a muncit din rasputeri, a ajuns pe locul trei, in urma unuia care a lipsit patru ani din competii si a altuia care si-a schimbat programul liber pe ultima suta de metri cand a aflat ca si EP are un tango in pregatire (cu atat mai remarcabil e succesul lui SL) Interesant mi se pare si faptul ca elvetianul e vorbitor de limba franceza.
Clasamentul arata dupa cum urmeaza:
1. EvgheniPliushcenko
2. Stephane Lambiel
3. Brian Joubert
4,Michal Brezina
5. Samuel Contesti
6. Yannick Ponsero
7. Albsn Preaubert
8. Javier Fernadez (pe spaniol nu am reusit sa-lvad, nici nu stiu cum arata)
9. Stefan Lindemann
10. TomasVerner
11. Kevin Van Der Perren
12. Adrian Schultheiss
13. Anton Kovalevski ? ? ?
14. Serghei Voronov
15. Kristoffer Berntsson
16. Paolo Bacchini
17. Victor Pfeifer
18. Gregor Urbas
19. Zoltan Kelemen
N-am retinut cine a fost pe locul 20.
Iata si rezultatele la perechi:
European Championships 2010
Pairs
Final Results
Pl Name Nation Points SP FS
1 Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV RUS 213.15 2 1
2 Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY GER 211.72 1 2
3 Maria MUKHORTOVA / Maxim TRANKOV RUS 202.03 3 3
4 Tatiana VOLOSOZHAR / Stanislav MOROZOV UKR 187.83 4 4
5 Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV RUS 159.84 5 6
6 Nicole DELLA MONICA / Yannick KOCON ITA 156.80 6 5
7 Vanessa JAMES / Yannick BONHEUR FRA 151.28 7 7
8 Anais MORAND / Antoine DORSAZ SUI 144.95 11 8
9 Maylin HAUSCH / Daniel WENDE GER 142.76 9 9
10 Adeline CANAC / Maximin COIA FRA 139.73 8 11
11 Stacey KEMP / David KING GBR 137.29 13 10
12 Erica RISSEEUW / Robert PAXTON GBR 130.09 14 12
13 Maria SERGEJEVA / Ilja GLEBOV EST 129.46 12 13
14 Joanna SULEJ / Mateusz CHRUSCINSKI POL 124.79 10 15
15 Jessica CRENSHAW / Chad TSAGRIS GRE 115.59 16 14
16 Nina IVANOVA / Filip ZALEVSKI BUL 106.31 15 16
Final Not Reached
17 Lubov BAKIROVA / Mikalai KAMIANCHUK BLR 36.18 17
18 Danielle MONTALBANO / Evgeni KRASNOPOLSKI ISR 30.90 18
19 Gabriela CERMANOVA / Martin HANULAK SVK 30.04 19
20 Victoria HECHT / Christopher TREFIL HUN 29.34 20
Withdrawn
Marika ZANFORLIN / Federico DEGLI ESPOSTI ITA
Daca doriti amanunte despre fiecare pereche mergeti la link.
6 comentarii:
Plushenko asta nu e om :)) A avut un program foarte puternic, e foarte sigur pe el si in ciuda micilor imperfectiuni parca face parte dintr-o clasa aparte.
Pe de alta parte, programul serii mi s-a parut cel al lui Lambiel. Extrem de elegant, foarte muzical, o prezenta extrem de placuta. Vorba mamei mele, la el se vede ca nu e vorba doar de medalii, chiar ii place foarte, foarte mult ceea ce face. Ce m-as bucura sa fie pe podium la Olimpiada.
Eu am fost foarte, foarte fericita ca Lindemann s-a descurcat destul de bine.
Vrea sa isi incheie cariera incercand sa stearga amintirea olimpiadei din 2006 - unde a ocupat abia locul 21. Nu medalii, nu titluri ci doar un concurs cu el insusi ... ca poate fi mai bun decat a fost atunci.
Multiplele accidentari si-au spus si isi spun cuvantul si cred ca e Si el si Kevin van der Perren sunt ghinionisti pentru ca problemele de sanatate i-au impiedicat pe amandoi sa isi atinga potentialul.
Dar eu m-am bucurat sincer doar sa il vad patinand din nou. Nu pot decat sa il admir pt dedicatia si pasiunea pentru patinaj. Dupa olimpiada va deveni antrenor full time ... el avand deja o grupa de copii in Berlin de care se ocupa.
Plushenko e poate combinatia ideala a unui sportiv mai ales la probele individuale: talent cu carul, ambitie,darzenie si nu cred ca nu a muncit intre timp, altfel n-ar fi dus fizic programul la capat.Nu e la valoarea de acum 4 ani si tot e cel mai bun.In plus are un antrenor potrivit, asta e senzatia mea. Lambiel e tare dulce, cel mai bun in piruete,dar nu e "tarul".Iar Joubert a castigat mereu cand nu a fost Plushenko.
Diana
Ana, gand la gand. Si cu mama ta :D
Iulya, daca tu esti fericita si eu sunt fericita :))
Corect, Diana. Bine ai venit pe blog.Vezi ca nu a fost greu?
Trimiteți un comentariu