Expresia latina e destinata aducerii aminte celor care nu au alt scop in viata decat satisfacerea ambitiilor si cucerirea puterii ca nimic nu dureaza pe lumea asta.
Am pierdut doua episoade din Yi San iar unul dintre ele a continut o scena f importanta pt curgerea ulterioara a actiunii. Obiceiul de a rememora unele scene a readus-o in atentia privitorilor. Este vorba despre scena in care secretarul fostului imparat, om care se pare ca detinea deja o mare putere dar isi dorea si mai multa, indemnat fiind la asta si de catre mama lui, il avertizeaza pe Hong ca s-ar putea sa-i impartaseasca soarta.
Am tot spus, comentand acest serial, ca puterea corupe. Iar soarta lui Hong demonstreaza asta cu prisosinta. Ne-am putea intreba cum de nu este corupt imparatul, care teoretic ar trebui sa detina puterea absoluta. Se pare ca imprejurarile si organizarea statului au facut ca, in ciuda faptului ca el da uneori dovada ca nu ia in seama cererile infocate ale ministrilor si inaltilor demnitari totusi nu poate face tot ce-l taie capul, mai ales dupa ce un predecesor de-al sau, tatal imparatului din Dae Gean Jeum a fost rasturnat de la putere tocmai pt ca si-a impus vointa in mod despotic.
Oricat de puternica si devastatoare ar fi drama ce o traieste imparatul cand isi da seama ca cel in care avea incredere ca in el insusi i-a tradat aceasta incredere nu pot sa nu remarc cat de convenabil e momentul intalnirii cu studentul cel f destept, parca inca mai destept decat insusi Hong, exact cand era mai multa nevoie de cineva care sa continuie sa ajute imparatul la infaptuirea reformelor sale.
Ce mai, acest student (am ras in hohote la scena in care incearca sa ghiceasca cine e cel pe care il tratase pana atunci cu atata lipsa de reverenta) a aparut "exact ca in filme", cand era nevoie de el.
In ce priveste exilul lui Hong, putem intelege ce simte acesta nu numai tinand cont de discrepanta dintre pozitia pe care a avut-o si situatia lui fara speranta (in fond el mai trecuse printr-o perioada f grea, cand cara galetile urat mirositoare, dar atunci avea o cale de iesire) dar si citind ce a scris un alt exilat celebru, mai ales pt ca soarta lui e legata de teritoriul patriei noastre, pe care il descrie (ca si pe oamenii care il locuiesc) in culori deloc magulitoare pt noi (povesteste de ex, ca oamenii taiau blocuri de gheata din marea inghetata langa mal, in Tomisul in care se afla) in "Tristele" sale.
Iar faptul ca se imbolnaveste se explica prin faptul demonstrat stiintific, ca inima se poate frange la propriu din cauza unei mari suparari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu