joi, 14 ianuarie 2010

Cum putem ajuta planeta

Prietena noastra b. d. nu stie ca in Romania a existat o campanie sustinuta impotriva folosirii pungilor de plastic si ca in prezent se platesc intre 0,20 si 0,30 lei pt o punga (sacosa, cum ii spunem noi) de plastic. Din pacate multi romani vad aceasta masura doar o noua taxa, un mod nou de a creste preturile, in plus s-a descoperit o noua gaselnita de a ocoli prevederile legii, numeroase pungi au inscriptionate pe ele "punga biodegradabila". Eu am dubii ca aceste pungi ar fi biodegradabile.

Cand am fost in Irlanda purtam totdeauna in semivalijoara pe care o folosesc pe post de poseta (pt ca are multe compartimente si mi-e mai usor sa gasesc in ea numeroasele lucruri pe care le transport in ideea ca m-ar putea salva din situatii delicate, asta nu inseamna ca nu mai uit unde e locul unui obiect si il pun in alt compartiment, sau il arunc din greseala in compartimentul gresit, si apoi intru in panica crezand ca l-am pierdut) o sacosa din material textilpe care am folosit-o cu succes la cumparaturi pt ca cei 0,20 eurocenti cat costa o punga mare de plastic mi se pareau cam multi.

Aici, in tara, folosesc in plus si o sacosa din rafie, din aceea cu fermoar. E drept ca e tot din plastic, dar e mult mai rezistenta si parca mai incapatoare.

Pt ca doreste sa contribuie mai eficient la salvarea planetei b.d. mi-a trimis un pps pe care m-a rugat sa-lpublic pe blog. Pt ca am incercat sa postez candva un pps dar nu am reusit am decis sa folosesc textul din material, pozele cred ca le-a vazut fiecare la telejurnale sau documentare.

Mie nu-mi plac deloc ppsurile cu "da mai departe" dar acesta e atat de bine intentionat incat voi publica textul in intregime, inclusiv indemnul final.

Istoria trista a inofensivelor pungi de plastic, care ni se “ofera” gratis de catre supermarket-uri...

O informatie transmisa de catre Agentia de protectie a mediului din S.U.A. releva ca în fiecare an, la nivel mondial, se consuma aproximativ între 500 de bilioane si 1 trilion de pungi de plastic.
(Articol din National Geographic , 2 Septembrie 2003)

Mai putin de 1% din pungi se recicleaza. Este mai costisitor sa o reciclezi decât sa produci una noua.
-Jurnalul “Monitoraggio della Scienza Cristiana”

“Este greu sa reciclezi sacii de plastic. Reciclarea unei tone de saci din plastic costa 4000 $ : aceeasi cantitate se vinde în magazine, ca materie prima, la 32 $”.
- Jared Blumenfeld (Directorul Departamentului de Mediu din San Francisco)

Deci…
Unde vor sfârsi sacii de plastic?

Un studiu din 1975 a demonstrat ca ambarcatiunile transoceanice arunca în total 8 milioane de livre de plastic în mare. Motivul pentru care pamântul nu a fost înca acoperit de deseuri din plastic este ca majoritatea acestora sfârsesc în apa oceanelor
- Academia Nationala de Stiinta a Statelor Unite

Pungile sunt purtate de vânt pâna în colturi diferite ale Pamântului, pâna si în mari, lacuri sau râuri.

Pungile îsi fac drum catre mare prin canalele de deversare
- CNN.com/tecnhology 16 Noiembrie 2007

Au fost vazute pungi de plastic plutind spre nord, aproape de Cercul Polar, lânga Spitzbergen si mult mai multe spre sud, lânga insulele Malvine.

Pungile de plastic reprezinta mai mult de 10% din deseurile care ajung la maluri în Statele Unite.
- Programul de Monitorizare a deseurilor din cadrul Marinei Nationale

Pungile de plastic sunt foto-degradabile: în timp, ele se descompun în petro-polimeri mai mici si mai toxici care ajung sa polueze solul si cursurile apelor. În consecinta, particulele microscopice pot începe sa faca parte din lantul alimentar.
- CNN.com/tecnhology 16 Noiembrie 2007

Efectul asupra vietii maritime poate fi catastrofal. Pasarile se prind în plastic fara speranta. Circa 200 de specii diferite de vietuitoare subacvatice, incluzând balene, delfini, foci si testoase mor din cauza pungilor de plastic. O broasca testoasa moare dupa ce a înghitit o punga de plastic pe care a confundat-o cu mâncarea.
- Raport WWF 2005

Deci…
Ce facem?

Daca folosim o sacosa de pânza, putem economisi 6 pungi pe saptamâna.
Hai sa spunem, 24 de pungi de plastic pe luna.
Deci, 288 pungi de plastic pe an
Adica, 22,176 pungi de plastic în timpul unei vieti medii
Daca 1 din 5 persoane din tara noastra ar face acest lucru, am economisi 1.330.560.000.000 pungi în timpul vietii noastre.

Bangladesh a interzis pungile de plastic
- MSNBC.com 8 Mai 2007

China a interzis pungile de plastic gratuite
- CNN.com/asia 9 Ianuarie 2008

Irlanda a fost prima tara din Europa care a pus taxe pe pungile de plastic, din 2002. În acest fel, a redus consumul cu 90%.
-BBC Noticias 20 August 2002

În 2005, Rwanda a interzis pungile de plastic
-Prensa Asociada

Si Israel, Canada, India de vest, Botswana, Kenya, Tanzania, Africa de Sud, Taiwan si Singapore au interzis sau sunt pe cale sa interzica pungile de plastic
-PlanetSave.com 16 Februarie 2008

În 27 Mai 2007, San Francisco devine primul oras din Statele Unite care interzice pungile de plastic
- NPR.org (National Public Radio)

Oakland si Boston se gândesc sa interzica pungile de plastic
- The Boston Globe 20 Mai 2007

Pungile de plastic sunt facute din polietilena: un plastic ce se obtine din petrol
- CNN.com/tecnhology 16 Noiembrie 2007

Reducând folosirea pungilor de plastic, se diminueaza consumul de petrol, resursa neregenerabila care a provocat multe razboaie de-a lungul timpului…

China economiseste anual 37 milioane de barili de petrol pe an, datorita interzicerii pungilor de plastic gratuite
- CNN.com/asia 9 Ianuarie 2008

Este posibil...
Exista oameni care ignora toate acestea…

… Dar tu nu…
TU STII ASTA!!

Si acum daca tot stii…
Stii ca tu, da, tu, poti ajuta planeta!!!

Trebuie doar sa ai vointa; în putin timp, o sa te obisnuiesti sa mergi la cumparaturi cu o SACOSA DIN STOFA

Esti cu noi? Sau nu ai "vointa"?

Aminteste-ti ca daca optezi pentru a nu utiliza pungi de plastic, eviti ca în natura sa ajunga 22,176 pungi de plastic, pe parcursul vietii tale...

Si daca trimitând acest mesaj macar doi din cunoscutii tai opteaza sa evite pungile de plastic, am facut un mare bine planetei noastre!!

Daca nu trimiti mai departe, nu ti se va întâmpla nimic, dar daca-l vei trimite, te vei simti mai bine.

Niciun comentariu: