marți, 26 ianuarie 2010

YI San=Furtuna la palat Simboluri

Pe ultima suta de metri echipa incearca sa introduca si mai multa actiune in fiecare episod, imprimand un ritm alert desfasurarii evenimentelor. Astfel micutul print care abia oracaia vazand lumina zilei ieri a crescut ca in basme si acum deja a ajuns la varsta la care isi schimba dintii. Asa o crestere miraculoasa am vazut doar in "Tanar si nelinistit" care, desi se taraie pe micile ecrane de peste 30 de ani, a simtit nevoia sa-l transforme candva pe Nick, pastrand celelalte personaje de aceeeasi varsta ca in episoadele precedente, dintr-un pusti cu cash la gura de vreo cel mult 8 ani intr-un adolescent fioros de peste 16 ani, actorul aratand de vreo 25.

Iar Song Yeon sigur are tratament privilegiat, ca o iubita de imparat ce este, pt ca in doua episoade a schimbat deja 3 rochii, in timp ca celelalte actrite interpretand personaje de rang inalt tot cu aceleasi crinoline si cu aceleasi corsaje umbla de cand au aparut prima data in serial.

Ceea ce am remarcat la rochiile ei este faptul ca sunt ornate cu broderii reprezentand flori de crizantema. Pt ca la un moment dat una din doamnele de rang inalt a servit alteia ceai de crizantema si pt ca dragul meu site killerplant are cateva articole dedicate acestei plante am decis sa-mi improspatez cele citite.

Primul articol din killerplants m-a confuzat total. Sub numele de mums, dar vorbind sigur de crizanteme, Chelsie Vandaveer vorbeste despre faptul ca primii care au descoperit un insecticid, anume piretrul, dintr-o specie de crizanteme au fost chinezii. Deasemenea ne spune ca pe langa rolul lor de decora gradinile crizantemele (mums) si-au croit cale in bucatarie, ceai si arta. Piretrina, folosita azi ca insecticid se extrage mai ales din Tanacetum cinerariifolium in timp ce inainte se foloseau inflorescentele uscate aduse la starea de pulbere. Cica piretrul a fost folosit cu succes pt combaterea tifosului, care se propaga datorita paduchilor.

Primul produs de piretru folosit in epoca moderna este, cf aceleasi surse, Persian louse powder, obtinuta din florile de Tanacetum coccineum, cunoscute si ca Pyrethrum roseum; Chrysanthemum coccineum. Spre marea mea mirare, privind pozele din linkul respectiv am constatat ca gradinile cartierului meu au fost pline asta toamna de aceste frumoase plante, cum se poate vedea si in "Culorile de toamna" surprinse de aparatul meu fotografic.

In alt articol dedicat acestei frumoase flori CV ne povesteste despre Chrysanthemum morifolium, care se numesc kiku in Japonia, unde au devenit floare nationala in 910. Ea da si un link unde putem admira aceste flori pictate pe un paravan, dar si un haiku al lui Issho of the Kosugi family (Kosugi Issho 1652-1688)

My eyes, having seen all,
Came back to
The white chrysanthemums.


Gugal asta fiind a doua minune a lumii IT, dupa web, mi-a ingaduit sa gasesc si varianta japoneza a acestui haiku, la linkul din paranteza de mai sus, tradus in engleza de Asataro Miyamori:

mi tsukushita
me wa shiragiku ni
modori keri

Ceaiul despre care e vorba in serial se prepara din Chrysanthemum morifolium or Chrysanthemum indicum --o poza frumoasa a acestei flori poate fi gasita tot pe Killerplants (in ciuda titlului cele mai multe flori n-au nimic deaface cu killeritul)--o alta specie de crizantema care nu are, se pare, proprietati insecticide. De altfel nici cele doua specii amintite mai sus nu ar fi daunatoare mamiferelor (deh, orice ar spune Biblia, tot mamifere suntem si noi, oamenii) dar are putea sa apara si otraviri datorita piretrinelor, (CV nu precizeaza la care mamifere) sau reactii alergice severe, astm sau alergie anafilactica

Cautand tot pe Gugal simbolismul crizantemelor (ca doar asta ma interesa mai tare cand am vazut ornamentele de pe corsajele in culori pastel, ciclam, albastru, verde ale lui Song Yeon) am aflat ca pe langa folosirea florilor uscate albe sau galbene (galbui?) pentru ceai in bucataria chineza se folosesc frunze fierte de crizantema ca verdeturi. Tot in acelasi articol scrie ca piretrul este cel mai sigur insecticid de folosit pe langa mancare si ca daca nu ucide insectele macar le alunga, chiar si tantarii. Pacat ca ele infloresc toamna iar tantarii ne chinuie cel mai tare vara, in special pe malul baltilor, la pescuit, motiv pt care eu refuz sistematic sa-l insotesc pe sotul meu in expeditiile care tin mai multe zile, spre marea lui parere de rau, cica).

Iar am devenit confuza cand am ajuns la simbolism: crizantemele albe in anumite tari France, Italy, Poland, Croatia, sunt simboluri ale mortiisi se folosesc numai la inmormantari sau morminte, in China, Japan and Korea sunt simboluri ale lamentatiilor si/sau durerii. In alte tari reprezinta onestitatea. In USA are conotatii pozitive,vesele.

E ciudat ca in Japonia de fapt crizantema este un simbol f important imperial, incat ce scrie in Wikipedia despre durere pare ca se contrazice cu alineatele de mai jos din acelasi articol. In fine, am sa las crizantemele pe umerii lui SY si o sa vorbesc despre alt simbol, de data asta mai simplu de descifrat, si anume dragonul atat de vizibil ca ornament pe diferite parti ale vestmintelor micului print mostenitor. Dupa cum se stie in Asia dragonul are o conotatie pozitiva (diferita de cea din legendele europene, in special din cea a Sfantului Gheorghe), simbolizand puterea imperiala.

Am vazut un dragon si pe un stindard in timpul ceremoniei de anuntare a investirii fiului lui SY cu titlul de Print Mostenitor (ne amintim cu cata greutate si la ce varsta a devenit Lee San PM) ceremonie in care toata lumea a arborat ca vestimentatie marele pavoaz.

Dar aceasta ceremonie era sortita sa nu aiba loc niciodata daca scorpia de mama a imparatului nu ar fi vazut inelele de jad pe care bunicul lui Lee San le-a daruit lui SY iar la randul ei SY le-a daruit fiului ei. In Asia jadul este la mare cinste, poate mai mare decat diamantul. Daca degetul pe care se poarta inelul are propriul sau simbolism jadul are pt reputatia de a fi "Piatra eterna". In China este cunoscuta ca Piatra Cerului. Ea are o importanta deosebita si in Coreea, simbolizand durabilitatea, taria si, mai presus de toate, frumusetea ca virtuti umane.

In China chiar exista o zicala: "aurul e la mare pret, dar jadul e nepretuit" In pagina al carei link l-am dat mai sus e si o interesanta poveste despre sigiliul imparatesc si He Shi Bi dar e cam lunga si nu o sa o traduc aici. Am gasit si o definitie a jadului data de Confucius:

In ancient times,” said Confucius, “men found the likeness of all excellent qualities in jade. Soft, smooth, and glossy, it appeared to them like benevolence; fine, compact and strong – like intelligence; angular, but not sharp and cutting – like righteousness.”

In vechime, spune Confucius, oamenii au gasit ca jadul poseda toate calitatile excelent. Moale, neted si stralucitor li se pare ca seamana cu bunavointa; rafinat (pur, fin), compact si puternic--ca inteligenta, unghiular, dar nu ascutit si taios--ca dreptatea.

Si din nou Confucius explica felul in care priveau chinezii jadul (pt cei care cred ca am luat-o cu totul razna si m-am departat de tot de serial am sa amintesc ca functionarii invatau in academiile confucianiste iar palariile demnitarilor, incepand cu ale imparatului, erau ornamentate cu discuri de jad care erau sculptate, nu stiu exact in ce fel, dar in mod sigur sculptura in sine avea si ea un simbol)

“The wise have likened jade to virtue. For them, its polish and brilliancy represent the whole of purity; its perfect compactness and extreme hardness represent the sureness of intelligence; its angles, which do not cut, although they seem sharp, represent justice; the pure and prolonged sound, which it gives forth when one strikes it, represents music. Its color represents loyalty; its interior flaws, always showing themselves through the transparency, call to mind sincerity; its iridescent brightness represents heaven; its admirable substance, born of mountain and of water, represents the earth. Used alone without ornamentation it represents chastity. The price that the entire world attaches to it represents the truth. To support these comparisons, the Book of Verse says: ‘When I think of a wise man, his merits appear to be like jade.’”

Inteleptii au asemanat jadul cu virtutea. Pentru ei netezimea si stralucirea reprezinta intru totul puritatea; faptul ca e perfect compact si extrem de dur reprezinta siguranta inteligentei; unghiurile sale, care nu taie desi par ascutite reprezinta justitia; sunetul pur si prelungit, care apare daca il loveste cineva reprezinta muzica. Culorile sale reprezinta loialitatea; defectele sale interioare, totdeauna vizibile prin transparenta, aduc in minte sinceritatea; stralucirea sa care radiaza reprezinta cerul (in care locuiesc zeii, cred ca asta e sensul); substanta sa admirabila, nascuta din munti si ape reprezinta pamantul. Folosit singur, fara ornamentatii, reprezinta castitatea (sa ne amintim ca cele doua inele primite de SY in dar si care apartinusera bunicii imparatului nu aveau nici un ornament suplimentar). Pretuirea pe care i-o acorda (ataseaza) toata lumea reprezinta adevarul. pentru a intari aceste afirmatii "Cartea Versurilor" spune "Cand ma gandesc la un intelept, meritele sale imi par ca jadul"

In concluzie: pt chinezi, dar cred ca si pentru coreeni, japonezi, vechii egipteni, azteci, sau indieni jadul era considerat mai pretios decat aurul sau diamantele, deci se pare ca ceeea ce considera oamenii pretios tine si de cultura, nu doar de calitatile respectivei substante. Eu de pilda nu ma prapadesc dupa bijuterii, dar o piatra stralucitoare ma face sa visez, chiar daca e doar semi pretioasa. De ex margelele de agat de la palariile lui Dae Soo si tovarasii sai imi placeau mai mult decat cele de lemn de la palariile demnitarilor Noron. In mod sigur si acele margele simbolizau in felul lor rangul purtatorilor, pesemne bilele de lemn se faceau mai greu in acea epoca anteindustriala (atentie, am zis ante, nu anti) decat pietrele ovale de agat.

Deruland pagina despre jad am aflat un lucru interesant: e piatra pt zodiile Aries, Taurus, Gemini, Libra (Berbec, Taur, Gemeni, Balanta) dar cum jadul nu are numai culoarea verde, cum am crezut pana acum, ci poate fi si alb, rosu, galben, negru sau, cel mai pretios din toate, albastru, difera culoarea pt fiecare zodie.

Good luck stone, prosperity, deep wisdom, compassion, peace, balancing of male/female energies, courage, wisdom, justice, mercy, emotional balance, stamina, love, fidelity, humility, generosity, peace, harmony, serenity, wisdom, practicality, tranquility, balance, harmony, moderation, perspective, equilibrium and stability, knowledge, compassion, wealth, longevity

Nu mai traduc, credeti-ma ca sunt o multime de calitati. Am sa mai spun doar ca pana acum doua decenii, cand mai mergeam sa vizitez Muzeul de Arta de la Palatul Regal imi facea mare placere sa merg in camera chinezeasca sa admir minuatele vase sculptate in jad, ametist sau cuart roz. Candva poate o sa mai merg acolo.

Niciun comentariu: