joi, 21 ianuarie 2010

Campionatul European de Patinaj Artistic 2010 Perechi Programul Liber

Asta este, Eurosportul prefera golful. Cica nu oricine isi poarte permite sa joace golf, numai cei cu o anumita bunastare financiara.

Nu stiu, oi fi fost eu mai obosita, sau o fi obosit Alina Alexoi de atata comentat, ca m-a enervat cam mult in seara asta. Nu la prima pereche pe care in sfarsit am reusit s-o vad, rusii Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV, ea avand doar 16 ani, lucru care s-a vazut pt ca a facut unele greseli care au tradat lipsa de experienta. De fapt spre deosebire de programulscurt nici opereche nu a reusit un program curat, fara greseala, dar asta se intampla in mod frecvent in concursuri la perechi, este doar cea mai dificila proba. AA m-a enervat pt ca a spus ca se fac aceleasi figuri ca la individual, cu exceptia ridicarilor, uitand complet de aruncari pe verticala si pe orizontala, spirala mortii sau pirueta combinata. VB/YL au patinat pe muzica din "Sapte ani in Tibet" (am suportat cu greu povestirea filmului si informatia despre actorii principali in timp ce perechea se strofoca pe gheata)
S-a vazut ca Vera nu a putut sa-si stapaneasca emotiile pt ca a cazut la saritura side by side (in parte, zice cam vulgar AA) si a avut si alte greseli. Ridicarile cam la toate perechile au fost care mai de care mai dificile sau mai interesante. Rusii cei mici au aratat o buna sincronizare la pirueta side by side, lucru ce a ajutat probabil la plasarea lor pe locul 5, daca am retinut bine (ISU inca nu a afisat rezultatele iar eu am fost cam obosita si nu le-am notat).

Din pacate francezii Adeline CANAC / Maximin COIA,care au evoluat pe muzica din "Samson si Dalila", bineinteles ca AA ne-a tinut o dizertatie despre cine au fost S si D si prin ce au intrat ei in memoria colectiva, de parca nu erade ajuns ca au ratat inmod catastrofic cam tot ce se putea rata. Parea ca nimic nu le merge, am zis bine ca s-a sfarsit.

Despre Vanessa JAMES / Yannick BONHEUR, prima pereche de culoare pe care am vazut-o, care a ales muzica din "Romeo si Julieta" AA a comentat intai cam confuz ca e ciudat ca interpreteaza asemenea muzica, apoi a concluzionat cam ca nuca in perete "culoarea pielii nu conteaza", de parca negrii nu au dreptul sa sufere din dragoste. Francezii au evoluat f frumos in partea intai a programului, se pare ca au obosit putin spre partea doua, ea a avut o ratare extrem de rara, la spirala mortii, a pus mana jos si nu s-a mai rotit, a ratat si el un dublu Axel side by side, dar si-au revenit spre final si au reusit sa treaca dintr-o ridicare (care cere mult efort spre sfarsitul programului, cand patinatorii obosesc) in spirala mortii reusita, cu care au si incheiat programul. Promit f mult pt viitor. Cred ca s-au clasat pe locul 7.
AA ne-a informat ca Vanesa are o sora la proba de dans.

O surpriza placuta au fost pt mine, in prima parte a programului, italienii Nicole DELLA MONICA / Yannick KOCON. Dar tocmai cand imi spuneam ca in sfarsit exista o pereche care nu greseste, Nicole a cazut. "Pacat", mi-am spus. Apoi la reluare am vazut ca ea a avut o aterizare pe doua picioare la o saritura side by side. Mi-a placut f mult intrarea in spirala mortii, cand el a trecut cu picorul pe deasupra ei, apoi ea a intrat in spirala. Am aprobat acel "bravo" rostit de antrenor, cred ca si ei promit pe viitor mai mult de locul 6.

Au urmat "greii", perechile clasate pe primele 4 locuri. Mi-as fi dorit mult ca ucrainienii sa castige si ei o medalie. Rusii Maria MUKHORTOVA / Maxim TRANKOV si-au aratat valoarea, desi nici ei nu au evoluat fara greseala, ea a atins gheata la o aruncare, au interpretat insa f bine muzica din filmul "Love Story (povestit pe larg de AA) dar eram sigura ca nu vor depasi distanta dintre eisi nemti, deci nu puteau emite pretentii la aur si, cum am spus, pt ca ucrainienii inca nu evoluasera, imi doream sa ii intreaca.

A urmat perechea cea mai draga mie, Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV, care au patinat pe vals. Las la o parte nervii produsi de comentariile deplasate despre valsul in sine si istoria lui, mi-a fost teama ca faptul ca la o saritura side by side AA a vazut-o pe Yuko facand un step out (lasa ca a vazut la o ridicare o dezechilibrare inexistenta) va face diferenta intre aur si argint din nou in favoarea nemtilor. Programul a fost f frumos, ridicarile bineinteles de mare efect (nici nu era greu, data fiind diferenta de gabarit, dar asta am mai spus-o) aterizarile dupa aruncari precise si exacte, dar urmau ucrainienii si apoi nemti...Mi-a placut rochita rosie a lui Yuko (fiind nascuta sub semnul lui Marte culoarea rosie e preferata mea) si mai ales inima de pe corsaj. Mi-a mai placut si figura f surprinsa a ei cand a vazut ce note mari au primit (modestia face parte, se pare, din zestrea genetica a poporului japonez).

Cred ca Yvone Ghita a urmarit in direct evolutia dragului ei Stanislas si trebuie ca a suferit cumplit cand el a tot gresit la inceput, parand ca nu e deloc in forma. Dar lucrurile s-au redresat ulterior, mai ales la ridicari si alte elemente, incat perechea Tatiana VOLOSOZHAR / Stanislav MOROZOV si-a pastrat in final eternul ei loc patru, mai ales ca a sfarsit programul cu o f frumoasa spirala a mortii.

Ingo Steuer a cam suferit in timpul acestui program dar a ramas la mantinela pentru ultima pereche, antrenata tot de el, campionii en titre Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY (Aliona a fost partenera cu Stanislas dar acesta s-a accidentat rau si ea a plecat in Germania insa, spre deosebire de Marina Anisina si Ylia Averbuch cei doi au ramas prieteni si acum cele doua perechi au acelasi antrenor) Au evoluat pe o melodie din filmul "Out of Africa (AA a spuspovestea, bla, bla, bla) frumos, asa cum ne-au obisnuit. Aliona insa a avut o ezitare la o saritura side by side, apoi el a aterizat pe doua picioare. Au avut chiar si doua ridicari ca la dans, de mare efect artistic, interpretarea a fost buna, ridicarile dificile si spectaculoase, ce mai, ii vedeam deja campioni din nou, mai ales ca au avut o aruncare triplu Salkow chiar la sfarsit (element f greu, tinand cont de oboseala acumulata). Ma consolasem cu ideea ca preferatii meise vor multumi iar cu argintul, flecareala Alinei Alexoi ma cam enervase in timpulprogramului,, ma bucuram ca amvazut iar un concurs interesant.

Arbitrii insa nu au vazut se pare nici ca ar fi facut Yuko o greseala (ma indoiesc ca a facut-o, AA era prea ocupata cu dovezile ei de cultura ca sa fie atenta la ce se intampla pe gheata si mi-a distras si mie atentia) despre presupusa dezechilibrare (la ridicare????) vazuta de AA nici vorba, incat campionii sunt URAAAA! Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV

2 comentarii:

Anonim spunea...

ma bucur ca esti o iubitoare a patinajului artistic( ca si mine) si iti doresc sa ai parte in continuare de concursuri frumoase in care favoritii tai sa castige...insa nu mi se par corecte criticile tale la adresa comentatoarei, mie mi-a placut ca a incercat sa ne spuna cat mai multe in timpul concursului si o felicit

Viorica spunea...

Si mie imi place ca avem o pasiune comuna. Mi-ar fi placut mai mult daca te-ai fi semnat.
Nu e obligatoriu sa felicit comentatoarea, nici sa-mi placa la fel demult ca tie. Am scris ca a facut o greseala in informatiile ei despre primul cvadruplu aterizat intr-un concurs, si simteam nevoia sa fie mai corecta in ce priveste informatiile legate de patinaj.