joi, 27 noiembrie 2008

Picasa Web Album

Inainte de a spune cate albume am mai publicat de ieri pana azi (si sunt multe) am sa incerc sa dau cateva detalii tehnice despre fotografii si postarea lor (iar o sa-mi zica fiica-mea madam multemedia, cum a vazut ea intr-o reclama f nostima).

Inainte de toate am sa spun ca pt fotografii adevarati o poza buna trebuie sa surprinda multe detalii si, cel putin teoretic, sa contina multi pixeli. Intr-adevar o poza cu putini pixeli are un aspect mai aspru, dar, asa cum am citit pe blogul lui David Pogue (n-o sa dau linkul aici) nr de pixeli nu e esential pt claritatea pozei. In plus dimensiunea ocupata pe disc de poze cu multi pixeli creste considerabil.

Pe scurt, o poza de 7MB sau chiar numai de 4MB nu e neaparat mai artistica sau mai clara decat una de 1,2MB (aceasta e setarea aleasa de mine) dar daca dimensiunea pozei e mai mica incap mai multe fotografii pe cardul de memorie (eu am primit unul cu capacitatea de 468MB, cu experienta capatata am facut cadou fiicei, nepoatei si ginerelui meu un card de 1GB).

Totusi, pt publicarea gratuita a pozelor dimensiunea de pe camera este f mare, Picasa (care apartine de Google) ofera numai 1024MB, iar Flickr (care aprtine de Yahoo) e si mai restrictiv limitand nr albumelor la 3 intr-o luna iar nr pozelor la 200 (nu stiu daca luna urmatoare poti pune alte poze gratuit, eu am renuntat la serviciile lor cand au inceput sa-mi ceara in mod insistent bani). Exista si alte oferte de publicare gratuita a pozelor dar eu sunt multumita cu Picasa.

Multumirea are drept motiv si faptul ca am invatat repede sa gestionez modul de publicare. Am observat, deschizand alte albume, ca pozele de dimensiuni mari se incarca f greu si ma plictisesc daca vreau sa vad mai multe. Am ales ca dimensiune a pozelor publicate maximum 100KB (rareori depasesc, mai mult din neatentie), mai ales ca programul de redimensionare folosit e Irfan 4.0. Nu pot sa le multumesc indeajuns inimosilor specialisti care fac un adevarat act de binefacere punand la dispozitia tuturor amaratilor un instrument atat de util.

Microsoft are propriul program de vazut si prelucrat poze, ACDSee, dar il livreaza numai contra cost, in plus e destul de greoi de folosit. Destul de greoi din acest punct de vedere e si Picasa dar are multe alte avantaje, principalul fiind posibilitatea de a ordona pozele in albume inainte de ale publica, precum si viteza de incarcare.

Eu am publicat pana acum 73 de albume (si mai am in stoc) nu mai reusesc sa contabilizez cate poze sunt in total, pot spune ca pe travel discurile mele (alta inventie minunata, pt ca am un calculator cam vechi si cu capacitate mica, nu se compara cu cele care au memorie de 100GB) am cel putin 6GB numai cu poze din aceasta calatorie, iar Picasa ma anunta ca am consumat 37,53% din cei 1024MB alocati.

Acum e adevarat ca mi-e cam teama sa nu ajunga criza si in acest domeniu si sa ni se limiteze accesul la minunile internetului noua, celor care de fapt suntem niste cersetori.

Si acum atentie, incep sa pun linkuri catre albumele publicate (multumesc Diana pt ca m-ai invatat cum s-o fac in mod mai elegant, chiar daca mai gresesc).

Albumul cu poze din 17 octombrie poate fi gasit aici , cel cu poze din 18 octombrie poate fi gasit aici , impresiile la cald din acele zile le gasiti in Jurnal http://google-viorica.blogspot.com/2008/10/jurnal-de-calatorie-cork-19-octombrie.html , albumul cu poze din 20 octombrie este aici , iar impresiile sunt http://google-viorica.blogspot.com/2008/10/jurnal-de-calatorie-cork-20-octombrie.html . Am mai publicat ieri si un album, sa zicem cu grafitti, desi e vorba mai degraba de pictura murala, cu poze facute in Shandon, am vazut scara din autobuz si am mers in alta zi pe jos special ca sa le pot poza, albumul poate fi vazut aici .

Azi iar am dat dovada de harnicie si am publicat niste albume mai voluminoase (se apropia finalul sejurului si mise parea ca mai sunt atatea lucruri interesante, in special de detaliu) cu ar fi cel din 21 octombrie, cand am facut o lunga excursie cu tel final portul si docurile lui (de fapt docurile sunt mai in aval, le-am vazut din tren cand am mers la Fota, eu am pozat cheiul si silozurile) care poate fi vazut aici , am scris despre aceasta excursie http://google-viorica.blogspot.com/2008/10/jurnal-de-calatorie-cork-22-octombrie.html , de asemenea am publicat pozele facute in ultima excursie aici si darea de seama http://google-viorica.blogspot.com/2008/10/jurnal-de-calatorie-cork-24-octombrie.html , am mai descoperit, redimensionand pozele facute cu matza, pe care le voi publica mai tarziu, niste poze facute pe 1 septembrie, publicate aici .

Mai am de publicat din pozele facute in Irlanda (pt cei interesati pozele cu familia nu le pun pe net) vreo 8 albume, de dimensiuni mai reduse, cu niste obsesii de ale mele, dar si ultimul album cu grafitti, care are un mesaj drag inimii mele.

Niciun comentariu: