miercuri, 17 noiembrie 2010

Bors de ciocanele.

Azi am facut un bors care mi-a placut f mult. Sa va spun cum am procedat. Bineinteles intai am cumparat cele necesare: o punga de ciocanele (pulpa inferioara de pui), morcov (o sa pun mai jos poza, puteti sa radeti daca vreti, eu i-am spus Ninei, care e f inimoasa si din cauza asta pravalia ei rezista langa un magazin care ii face concurenta "vreau morcovul acela ca niste pantaloni", si cand l-am intors pe partea cealalta am exclamat "e castrat"), o telina mica, doi pastarnaci nu prea mari si o radacina de patrunjel, doi gogosari marisori, trei dovlecei medii si bors. In congelator am frunze de leurda cumparate, spalate si tocate inca din primavara, ca si frunze de leustean, in camara am cutii cu rosii taiate cubulete si ceapa, precum si ardei iuti proaspeti. 

Am pus ciocanelele la fiert cu apa clocotita (am o cana electrica de 1,7l,  imi e de mare ajutor), am taiat zarzavaturile cuburi (ardeiului iute i-am scos semintele dupa ce l-am taiat pe jumatate in lungime, l-am taiat felii subtiri) si dupa 25 de minute le-am pus putin cate putin avand grija ca apa sa nu stea din clocotit. Am mai fiert cam o jumatate de ora totul, am adaugat si frunzele de leurda si rosiile din cutie, dupa vreo 10 minute am pus borsul (e de preferat sa fie pus clocotit, eu l-am pus asa rece) si frunzele de leustean. A iesit ceva f bun, desi nu i-am pus nici un pic de sare.

Si acum poza promisa

Am mai preparat azi si chiftelute la cuptor din carne de pui tocata, am explicat alta data de ce cumpar carnea gata tocata, ceapa, usturoi si ardei iute date prin masina, oua (4 la 1 kg carne) si pesmet cat sa iasa o compozitie care sa poata fi modelata usor cu mainile unse cu ulei. Am asezonat cu piper, coriandru macinat, nucsoara, cimbru uscat si frecat bine in palma ca sa fie mai aromat, maghiran (tare imi place parfumul dulceag al acestei plante) deasemenea frecat bine ca sa devina si mai parfumat. Pe fundul tavii am pus hartie de copt. Alta data ungeam hartia cu un pic de ulei ca sa nu se lipeasca chiftelele, azi am omis acest pas si s-a dovedit ca nici nu era necesar, chiftelutele s-au desprins f usor de pe hartie, iar tava a ramas curata dupa ce am scos hartia.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Scuze pt mesajul anterior

sara spunea...

Eu le parpalesc un pic inainte de a le pune in apa la fiert ca mai au puf si ii da si un gust mai bun.
La mine leurda creste pe toate drumurile...tatalui meu ii place mult,face fel si fel de salate. bunica face un fel de tinctura din ea,cu alcool.e buna pentru durerile de stomac,cred.

Viorica spunea...

Da, e o idee buna asta cu parpalirea. Leurda e minunata mai ales primavara. Eu o folosesc din plin la Pasti in loc de usturoi la bors si stufat de miel.
Pana acum cativa ani mergeam intr-o padure din imprejurimile Bucurestiului, la Ileana, si o culegeam cu mana mea, dar de cand se gaseste in piata nu mai mergem la padure.
Taranii de pe langa capitala s-au adaptat pietii si o cultiva in gradina, dar e un pic riscant sa cumpar de la ei, daca au si lacramioare in gradina. Asa ca intreb: aveti lacramioare? Stiu ca leurda are gustul si mirosul specific, dar eu cumpar multa si nu stau sa o controlez fir cu fir.

Vania spunea...

Întotdeauna mă întrebam, văzând pui în prăvălii: "Oare cine-l găteşte?". Acum am aflat...
Prefer dropia, deşi n-am văzut-o pe masă, doar pe la Păstorel şi Sadoveanu în scrieri... Oricum, un borş m-ar remonta, în zona de vest e destul de rar borşul, ăştia strică ciorbele cu oţet.

sara spunea...

ale mele s-au cam corcit...anul asta au iesit multe,dar multe frunze si vreo 5-6 lacramioare.Dar nu-i nimic,imi placeau si asa,le foloseam la buchetele de ornanent cu alte flori.In schimb am multi crini imperiali,de toate culorile.Mi i-a adus o mamica care lucreaza la sera(contra-cost,ca sunt scumpi).Imi plac foarte mult.Acum am mai vazut un fel,se cheama crini de apa,sunt un pic mai mici decat cei imperiali si sunt punctati toti)cu multe multe punctulete!)
In orice caz,nu trebuie sa-mi fac foarte multe griji in privinta florilor,tot timpul primesc in dar de la copii.Asa de dragalasi sunt cand imi intind floricelele...

Viorica spunea...

Dropie ai? Da' un curcan prisoseste la casa omului? Fac un bors de tartite de curcan inca mai bun decat cel de ciocanele. Si mai ieftin.
De ce crezi ca am scris bors si nu ciorba? Asta e diferenta, borsul de putina (sau la sticle de plastic, daca e lipsa de putini). Ciorba se acreste cu ce vrei si cu ce nu vrei: agurida, corcoduse verzi, sare de lamaie, otet.
Am fost acum peste 40 de ani in urma la Ceala, era un combinat mare acolo, am mancat ciorbe cu smantana gatite de Bella de am pus vreo 7 kg pe mine intr-o luna. Cred ca nici azi n-am reusit sa le dau jos :))

Viorica spunea...

Comentariul de mai sus era pt Vania.
Aha, Sara, recunosti ca primesti spaga? :D :D
Vezi ca iti pune guvernul impozit pe floricele!
Crinii imperiali sunt frumosi in gradina dar daca ii tai si ii pui in vaza te dau afara din casa cu mirosul lor atat de puternic. Acelasi lucru e valabil pt tuberoze. Cand vad sau primesc un buchet cu 5 tuberoze ma intreb daca cel ce le daruieste are nasul infundat :)

sara spunea...

La noi se numesc atentii...si vin din partea copiilor.Dar ar fi buna asta:sa aud ca si copiii de 3-4 ani dau spaga!
Saptamana asta am vorbit despre crizanteme si am rugat copii sa aduca de acasa cat mai multe culori din aceste flori.Azi cand am plecat de la scoala ma gandeam:sa-l iau buchetul cu mine?L-am lasat...sa ne mai incante privirile!
Cand ai o casa mare,camerele mari iti convine sa pui un buchet cu multe flori cum ar fi crinii,nu?Cine le daruieste trebuie sa se gandeasca inainte.

Viorica spunea...

Trebuie sa fie o feerie. Crizantemele sunt atat de frumoase...