luni, 15 noiembrie 2010

Antioxidantii Partea II-a

Mai am inca multe de copiat din materialul despre antioxidanti, dar am sa pun ca motto comentariul (la partea I) din pacate anonim, al unui medic, mult mai in tema decat mine in aceasta problema:

Motto

Totusi, nu trebuie demonizati radicalii liberi. De exemplu macrofagele (un tip de celule albe imunitare) folosesc radicalii liberi pentru potentialul lor distructiv.

Macrofagele "curata" interiorul corpului nostru, ingloband unii microbi si resturi celulare nefolositoare in niste vezicule numite lizozomi, in care concentreaza si radicali liberi - astfel ca tot ceea ce este in acesti lizozomi este distrus.

Daca se introduc in corp emorm de multi antioxidanti, NU PRIN ALIMENTATIE, ci prin medicatie (de ex se iau cu nemiluita pastile de vitamina C si alti antioxidanti), macrofagele intra in ceea ce se numeste "stres reductiv" (opusul stresului oxidativ) si nu mai pot forma bine acesti lizozomi atat de utili. Rezultatul este ca de fapt, daca se inghit foarte foarte multi antioxidanti sintetici sistemul imunitar incepe sa functioneze mai prost, nu mai bine.

Ca de obicei, calea buna e cea a moderatiei: antioxidantii din alimentatie sunt sanatosi, cei din pastile pot fi excesivi de daunatori.

In plus, daca se iau multi antioxidanti prin suplimente (nu din alimentatie), pot aparea probleme legate de prelucrarea lor.

De ex. vitamina C:
doza zilnica necesara este de 50-60 mg/zi.
Exista insa persoane care ajung sa inghita si 500 mg - 1000 mg (adica 5 comprimate de vitamina C200 pe zi) pe motiv "ca e buna la raceala".

Peste 500 mg pe zi, creeaza un stress extraordinar pe rinichi, care sa straduieste sa o elimine, iar daca se continua mai multe zile, se poate ajunge chiar la depuneri de nisip sau formarea de calculi renali (pietre la rinichi).

Sunt medic, ceea ce am scris mai sus se preda in orice curs de farmacologie si imunologie. 

In ce priveste excesul de vitamina C am sa amintesc teoria lui Linus Pauling ca  daca se consuma mari cantitati de vitamina C se poate ameliora si trata cancerul la pacientii terminali.. Las la o parte faptul ca testele clinice au infirmat teoria sa, dar in mod ironic el a murit de cncer de prostata, tocmai cand in tara noastra se discuta din ce in ce mai mult despre rolul cantitatilor mari de vitamina C in ridicarea calitatii vietii prin asigurarea unei sanatati mai bune.

Totusi vreau sa reamintesc ca in 1960, cand doctorul scolii mi-a pus diagnosticul de reumatism poliarticular acut (si acum am pusee de dureri reumatice, uneori destul de puternice) mi-a recomandat ca tratament sa iau sublingual cate 4 pastile de vitamina C200 pe zi si cate 10 picaturi de vitamina A  palmitat de 3 ori pe zi timp de 6 luni. Am urmat cu sfintenie tratamentul timp de 4 luni, dupa aceea n-am mai putut suporta nici macar sa vad sticlutele uleioase de vitamina A (e posibil sa fi facut o hipervitaminoza) dar nici vitamina C nu mi-era mai simpatica. 

Dar in timp ce un var al meu, avand acelasi diagnostic dar tratat diferit, s-a imbolnavit grav de inima (se spunea ca RPA "linge articulatiile si musca inima") iar o matusa a mea a zacut ceva timp anchilozata in spital si tratandu-si inima bolnava (acum e cat poate fi de bine la 87 de ani) eu am scapat cu inima neatinsa de boala.

Bun, acum o sa copiez o parte din lungul material despre anti oxidanti:

Principalii antioxidanţii naturali (exogeni)  Partea I

•    Resveratrolul
•    Carotenoizii (reprezintă o clasă formată din >600 de substanţe, dintre care cele mai cunoscute sunt : a- şi b-carotenul, licopenul, luteina, zea-, canta-, viola-, astero-xantina, apocarotenal,  b-apo-8-carotenal...)
•    Picnogenolii
•    Acidul ascorbic (vitamina C)
•    Complexul vitaminic E
•    Acizii graşi omega 3
•    Acizii graşi omega 6
•    Coenzima Q10 (e şi endogen)
•    Bioflavonoidele
•    Niacina (vitamina B3 sau NAD(P)-ul)
•    Germaniul organic
•    Seleniul
•    Zincul
•    Manganul
•    Cuprul
•    Molibdenul
•    MSM (metil-sulfonil-metanul)
•    Lactoferina
•    Betanina
•    Sulforafanul
•    Indol-3-carbinolul
•    Capsicaina (capsaicina)
•    Limonena
•    Antocianinele
•    Acidul elagic
•    Sulfidele
•    (Tri-)terpenele
•    Substanţele indolice
•    N-acetil-cisteina
•    EDTA
•    Ionul de hidrogen (H-)
•    Acidul lipoic (e şi endogen)


•    Reţineţi culorile din STEAGUL GERMANIEI atunci când doriţi să vă alimentaţi sănătos !!!


•    RESVERATROLUL – miraculosul colorant negru


•    Este cel mai puternic anti-oxidant natural cunoscut
•    Există într-o cantitate de 50-100 mg / g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate
•    Se găseşte în general în fructele de culoare violet -neagră (dar nu numai) : sucul de struguri negri, sâmburii de struguri, dude, mure, coacăze, prune, afine, dar şi din varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă), fragi, alune
•    Are un efect direct de distrugere tumorală, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar şi asupra celor hormono-dependente (sân, ovar, testicul, ficat, stomac)
•    Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii, dar şi metastazarea celulelor maligne
•    Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii
•    Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc
•    Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului
•    Scade nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor
•    Este un vasodilatator arterial
•    Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
•    Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic
•    Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhibând eliberarea Histaminei), antibacteriene şi antiinflamatoare
•    Măreşte elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen (astfel având şi un rol cosmetic)
•    Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
•    Efect protectiv faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii
•    Există studii încurajatoare referitoare la potenţialul terapeutic al său în ceea ce priveşte şi alte boli neuro-degenerative
•    Resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, poate distruge cancerul de sân şi poate micşora nivelul colesterolului total sangvin
•    Creşte durata de viaţă şi potenţialul reproductiv la animalele de experienţă pe care a fost testat (15-30%)
•    Se comportă şi ca un fito-estrogen (vezi soia)
•    Previne şi combate eficient osteoporoza


Se spune din ce in ce mai des ca vinul rosu contine resveratrol si de aceea este indicat sa se consume zilnic un pahar (150ml) femeile si doua pahare barbatii, dar nu mai mult pt ca in loc sa aiba un rol benefic risca sa devina nociv.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cine ştie de ce Linus Pauling a făcut cancer la prostată ! Abia acum am aflat că a murit la respectabila vârstă de 93 de ani !

Şi soţia medicului german Hamer a facut cancer ovarian şi apoi el a făcut cancer la prostată ! Din fericire el şi-a pus întrebarea de ce amăndoi au făcut acest cancer. Este uimitor ceea ce a descoperit şi nimeni din cei care au drept de recunoaştere nu vrea să recunoască descoperirea lui !
https://liviabonarov.wordpress.com/2014/07/04/noua-medicina-germana-dr-ryke-hamer/