miercuri, 17 noiembrie 2010

Ju Mong--Mit si Istorie

TVR1 ne mai daruieste un serial istoric sud coreean. De data asta se merge mult mai adanc in trecutul Coreei, inca inainte de nasterea lui Iisus, cand a fost fondat unul din cele trei regate cu care mai tarziu Silla a avut de furca pana l-a cucerit, Goguryeo.

Wikipedia, oricat de discutabile sunt uneori datele oferite de ea, ramane totusi o sursa pretioasa pt a afla mai multe lucruri despre fapte si oameni necunoscuti noua. In articolul dedicat lui Ju Mong este povestit un mit interesant.

Mitul a fost descoperit relativ recent pe Stela (monument) lui Gwanggaeto, un rege ce a domnit in Goguryeo intre anii 392-412 (am apelat din nou la Mica Enciclopedie de Istorie, din biblioteca personala). Se spune ca Ju Mong era fiul lui Hae Mosu (Fiul Cerului) care conform legendei descrisa in Samguk Yusa, calatorea intr-un car tras de cinci dragoni, si a lui Yukwa, fiica Zeului Raului Habaek. 

Hae Mosu a intalnit-o pe Yukwa pe malul raului cand facea baie, dar zeul raului nu a fost de acord cu iubirea lor si HM s-a reintors in cer. Zeul raului a alungat-o pe Yuhwa in Ubalsu , unde ea a devenit concubina Regelui Geumwa din Dongbuyeo. Yuwha  a ramas insarcinata cu lumina soarelui si a nascut (?) un ou. Geumwa a incercat sa distruga oul si sa-l dea ca hrana animalelor, dar acestea au protejat oul si atunci  Geumwa i l-a dat inapoi lui Yuhwa. Din ou a iesit un baiat, care a fost numit Jumong, care aparent inseamna arcas indemanatic.

Dar ceilalti fii ai lui Geumwa au devenit gelosi pe el si atunci a fost nevoit sa fuga din Dongbuyeo. Cand a trebuit sa traverseze raul Omni din Puyo a cerut zeului raului sa-i impleteasca un covor de pipirig incat broastele testoase sa se poata urca pe el si sa faca un pod peste care sa traverseze. Zis si facut. Dupa ce a fondat Goguryeo, conform aceleiasi legende scrisa pe stela mai sus amintita a chemat Dragonul Galben si, dupa ce si-a lasat regatul mostenire fiului sau Yuryu, s-a ridicat la cer.

Dar exista alte variante, mai credibile, ale nasterii lui Ju Mong. Astfel se spune ca el ar fi fost fiul lui Go Mosu (ligamentul cu conotatie atat de peiorativa in romana nu e indicat) care era nepotul regelui Go Jin, al doilea fiu al lui Hae Mosu. GM s-a casatorit cu Yuhwa, fiica lui Habaek, care era seful unui trib care traia langa rau. GM a murit in batalie inainte de a-si vedea fiul, Ju Mong, nascut. Go Jumong a crescut apoi in Dongbuyeo, dar a fugit de acolo din cauza ca ceilalti printi erau furiosi si gelosi pe el. Dupa ce a trecut granita si a intrat in Bukbuyeo, Go Jumong a fost intampinat de  Go Museo Dangun, care era al saselea conducator al Buyeo. Go Museo dangun a decis sa-l casatorteasca pe Jumong cu cea de-a doua fiica a sa, Soseuno. Cand Go Museo a murit fara sa aiba vreun fiu, Jumong s-a urcat pe tron si a devenit al saptelea dangun din Bukbuyeo. Apoi a cucerit nenumarate regate vecine si a intemeiat Goguryeo in 37 BCE.

Din articolul citat din Wikipedia rezulta ca Jumong  era deja casatorit cu Ye So cu care avea un fiu Yuryu, iar in anul 19BC Ye So a fugit in Goguryeo din Dongbuyeo impreuna cu fiul sau si a fost facuta imparateasa, spre marea suparare a lui So Seu No care si-a luat cei doi fii si a plecat inspre sud unde a intemeiat Baekje, al treilea regat care a format The Three Kingdoms, Goguryeo, Silla si Baekje, care dupa multe lupte intre ele aveau sa fie unite sub nepotul lui Seon Deok, Chun Chu.

Jumong a domnit sub numele de Dongmyeong sau Dongmyeongseongwang. In stela despre care am vorbit mai sus e numit Regele Chumo, in  Samguk Sagi si Samguk Yusa este amintit ca Go Jumong. 


Serialul a fost transmis de MBC in 2006-2007 avand 81 de episoade. Daca nu aveti rabdare si vreti sa stiti "despre ce e vorba" mergeti la Wikipedia.

Distributia:


Regizori:


 Kim Geun-hong ,  
Lee Joo-hwan 


Scenarii 

Niciun comentariu: