marți, 23 noiembrie 2010

Antioxidantii Partea V-a

Asa cum am precizat si la partea IV-a, voi publica drept Motto un comentariu anonim al unui medic, deasemenea vreau sa spun noilor veniti pe aceasta pagina ca materialul de mai jos nu-mi apartine, l-am primit sub forma de pps.

Motto:

Totusi, nu trebuie demonizati radicalii liberi. De exemplu macrofagele (un tip de celule albe imunitare) folosesc radicalii liberi pentru potentialul lor distructiv.

Macrofagele "curata" interiorul corpului nostru, ingloband unii microbi si resturi celulare nefolositoare in niste vezicule numite lizozomi, in care concentreaza si radicali liberi - astfel ca tot ceea ce este in acesti lizozomi este distrus.

Daca se introduc in corp emorm de multi antioxidanti, NU PRIN ALIMENTATIE, ci prin medicatie (de ex se iau cu nemiluita pastile de vitamina C si alti antioxidanti), macrofagele intra in ceea ce se numeste "stres reductiv" (opusul stresului oxidativ) si nu mai pot forma bine acesti lizozomi atat de utili. Rezultatul este ca de fapt, daca se inghit foarte foarte multi antioxidanti sintetici sistemul imunitar incepe sa functioneze mai prost, nu mai bine.

Ca de obicei, calea buna e cea a moderatiei: antioxidantii din alimentatie sunt sanatosi, cei din pastile pot fi excesivi de daunatori.

In plus, daca se iau multi antioxidanti prin suplimente (nu din alimentatie), pot aparea probleme legate de prelucrarea lor.

De ex. vitamina C:
doza zilnica necesara este de 50-60 mg/zi.
Exista insa persoane care ajung sa inghita si 500 mg - 1000 mg (adica 5 comprimate de vitamina C200 pe zi) pe motiv "ca e buna la raceala".

Peste 500 mg pe zi, creeaza un stress extraordinar pe rinichi, care sa straduieste sa o elimine, iar daca se continua mai multe zile, se poate ajunge chiar la depuneri de nisip sau formarea de calculi renali (pietre la rinichi).

Sunt medic, ceea ce am scris mai sus se preda in orice curs de farmacologie si imunologie. 

Acum urmeaza materialul despre antioxidanti:
 
 
    Principalii antioxidanţii naturali (exogeni)  Partea IV-a


 Acidul ascorbic (vitamina C)
 
•    Vitamină hidrosolubilă, cea mai termolabilă şi fotosensibilă dintre toate vitaminele
•    Nu poate fi sintetizată de organismul uman şi nici de cel al cobaiului
•    Surse : măceşe, coacăze negre, kiwi, frunzele de pătrunjel, hrean, măcriş, tarhon, mărar şi varză, citrice, căpşune...
•    Substanţă anti-oxidantă extrem de puternică, cu moleculă mică
•    Prima vitamină în lupta anti-bacteriană şi anti-virală, a-II-a vitamină în lupta anti-cancer
•    Întăreşte peretele vascular
•    Fixator de Calciu mai puternic decât vitaminele D
•    Scade colesterolul total şi creşte HDL-C
•    Previne şi distruge placa de aterom (la peste 300 mg/zi în prezenţa unui CT<160 mg%)
•    Previne cataracta, îi opreşte evoluţia şi chiar determină regresia ei
•    Creşte longevitatea şi scade numărul deceselor de orice cauză
•    Indispensabilă pentru absorbţia Fierului
•    Măreşte rezistenţa organismului la efort
•    Cresc performanţele intelectuale şi indicele IQ (alături de vitamina B1)
•    Asigură integritatea tegumentelor şi mucoaselor
•    Fortifică musculatura şi ţesutul conjunctiv
•    Stimulează eliminarea Pb din oase
•    Participă la sinteza colagenului
•    Rol desensibilizant (anti-alergic)
•    Grăbeşte vindecarea hepatitelor acute şi opreşte evoluţia celor cronice spre ciroză sau cancer hepatic
 
 Complexul vitaminic E
 
•    Nu este vorba de o singură substanţă, ci de... (cel puţin) 8 : (a- , b- , g- , d-) tocoferol şi (a- , b- , g- ,d--)tocotrienol + bioflavonoide
•    Surse (mg la 100 g / ml produs) : ulei de germeni de grâu (150-500), ulei de floarea soarelui (50), migdale (25,8), ulei de măsline, soia (13,2), nuci (12,3), germenii de grâu, măsline (8),     zmeura (4,5), salata (4), ardei (3,1), avocado (3), spanac (1,7), piersici (0,6), uleiul de cătină, creson, polen, pătrunjel, aloe vera, mazăre, ridiche neagră, seminţele de in, bostan şi de     floarea soarelui, roşii, alune, arahide, drojdii
•    Necesar : 20-30 mg / zi (eficienţa sa însă va creşte exponenţial la doze de >100 mg/zi)
•    Observaţie : orice aliment care conţine vitamina E, va conţine automat şi vitamina D şi F !
•    Clorul, pastilele cu fier anorganic şi anticoncepţionalele orale necesită cantităţi mari de vitamină E, deoarece o inactivează ; medicaţia hipocolesterolemiantă, uleiul mineral (folosit ca laxativ),     fumatul, sarcina şi alăptarea, pancreatitele, hepatitele, boala Crohn etc. se însoţesc de deficite ale vitaminei E !
•    Este un anti-oxidant excepţional, “ocrotind” de oxidare acizii graşi nesaturaţi, vitaminele A şi C din lumenul intestinal, dar şi membranele celulare. Ne protejează şi de efectele oxidante     remarcabile ale ozonului, smogului, de radiaţii şi de efectele nocive ale chimioterapiei (alături de vitamina A)
•    Protejează vitamina A de oxidare şi globulele roşii de factorii hemolitici
•    Potenţează funcţiile vitaminei C (evident în cataractă)
•    Grăbeşte vindecarea arsurilor şi a rănilor
•    Are calităţi diuretice şi hipotensoare
•    Diminuă frecvenţa crizelor epileptice la copii ; se pare că ar fi utilă şi în tratamentul bolii Parkinson
•    Vitamină anti-tumorală redutabilă în general, dar şi specifică pentru cancerele prostatic, col uterin, sân  şi pulmonar
•    Intervine în metabolismul şi-n sinteza acizilor nucleici şi a proteinelor
•    Măreşte capacitatea funcţională a muşchilor, ameliorând circulaţia capilară şi utilizând optim oxigenul la acest nivel. Este implicată şi în producerea de energie la nivel celular
•    Asigură buna funcţionare a aparatului reproducător şi este esenţială pentru sistemul nervos central
•    Reduce problemele legate de ciclul menstrual (tratând eficient sindromul premenstrual) şi de menopauză
•    Intervine şi-n eritropoeza (formarea globulelor roşii ale sângelui) fiziologică şi protejează eritrocitele împotriva distrugerii (hemoliză)
•    Are şi proprietăţi anti-coagulante, inhibând agregarea plachetară
•    Funcţiile acestei vitamine sunt potenţate în mare măsură de prezenţa Seleniului şi asta preponderent în cancer
•    Alături de Seleniu grăbeşte liza pigmentului de uzură neuronal - lipofuscina
•    Creşte producţia de interleukină 2, la rându-i stimulatoare a producţiei de limfocite T
•    Scade VLDL şi LDL-C (pe acesta din urmă în special în prezenţa vitaminei A), crescând în schimb HDL-C. Împiedică oxidarea LDL-C
•    Aportul corespunzător de vitamină E reduce semnificativ frecvenţa şi amplitudinea crizelor de angină pectorală
 
Acizii graşi omega 3
 
•    Surse : ulei de in, soia, nucă, spirulină, uleiul unor peşti marini (somon, hering...)
•    Sursele de origine vegetală conţin doar reprezentantul inferior al clasei (ALA), în vreme ce uleiurile de peşte conţin toţi reprezentanţii (ALA, EPA şi DHA), alături de cantităţi importante de     colesterol
•    Scad Colesterolul Total sangvin şi LDL-C cu densitate mică (care este extrem de aterogen !)
•    Au  un efect anti-trombotic
•    Produc o creştere uşoară a HDL-C
•    Scad fibrinogenul şi agregarea plachetară şi cresc timpul de sângerare
•    Reduc întinderea zonei de necroză cardiacă post-infarct recent
•    DHA este esenţial pentru dezvoltarea sistemului nervos, a retinei şi a sistemului imunitar al copilului
•    DHA şi ALA sunt  constituenţi importanţi ai membranei neuronale şi a vaselor de sânge din creier. În stările asociate cu deficitul lor, se întâlneşte o încetinire a creşterii staturo-ponderale,     leziuni ale pielii, degenerescenţă  a organelor interne, o funcţie vizuală anormală şi chiar neuropatie periferică
•    Întârzie şi reduce apariţia simptomelor senilităţii prin blocarea generării de radicali liberi de natură lipidică
•    Acţiune anti-mutagenă şi de protejare a materialului genetic
•    Efect antiinflamator mediu
•    Reduc simptomele şi blochează acţiunea citokinelor (TNFa, PAF, IL1-8 etc.)
•    Modulatori deosebit de puternici ai răspunsului imun
•    Efecte importante în bolile auto-imune, infecţii virale şi / sau bacteriene, cancer, SIDA
•    Au capacitatea de a distruge vasele care alimentează cu sânge tumora
•    Previn apariţia preeclamsiei şi a eclamsiei gravidice. Previn apariţia depresiei de post-partum. Efect antidepresiv general
•    Prezintă efecte benefice şi-n sindromul Raynaud, după o utilizare îndelungată
•    Un raport omega 3 / omega 6 > 1/3 provoacă vasodilataţie arteriolară şi prevenind o eventuală HTA
•    În bolile glomerulare renale, aportul de AG omega 3 a redus pierderile de proteinuria
•    Vindecă ulcerul gastric şi duodenal ; efecte excelente au fost raportate şi-n terapia colonului iritabil
•    Regularizează ciclul menstrual, diminuă frecvenţa şi intensitatea durerilor menstruale
•    Sunt substanţe anti-alergice, reducând frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm bronşic
•    Au efect hipoglicemiant (util şi la diabetici), transformând glucoza sangvină în glicogen de depozit ; reduc rezistenţa la insulină
•    Previn şi combat eficient migrenele
•    Rol calmant şi de mărire a rezistenţei sistemului nervos la stres. Somnul se instalează mai repede la cei care au în alimentaţie surse bogate de AG omega 3, iar frecvenţa insomniilor scade     semnificativ
•    Stimulează sinteza colagenului din piele
 
   Acizii graşi omega 6
 
•    Surse : uleiurile de floarea soarelui, porumb, soia, germeni de grâu, dovleac, rapiţă, susan
•    Extrem de sensibili la lumină, aer şi termic (prăjire), în prezenţa cărora putând suferi procese de izomerizare cis-trans (devenind din anti-aterogene, pro-aterogene), cât şi oxidări multiple la     dublele legături, devenind din anti-oxidante, pro-oxidante
•    Reprezentanţi : acidul arahidonic, acidul g-linolenic şi acidul linoleic
•    Indispensabili pentru producerea de energie, pentru transferul oxigenului din aer până la nivelul hemoglobinei
•    Precursori ai prostaglandinelor
•    Anti-aterosclerotice “per se”
•    Acidul linoleic pare să regleze acţiunea hormonilor androgeni asupra celulelor interesategamma linolenico ; tot el este un potent inhibitor al enzimei 5-a-reductaza
•    Asigură buna funcţionare a sistemului nervos central, intrând în structura membranelor neuronale
•    Ameliorează simptomele ulcerului gastric şi duodenal
•    Menţin tonicitatea şi troficitatea pielii
•    Carenţa acestor acizi determină astenie, piele uscată, deficit imunitar, retard al creşterii şi sterilitate
•    Totuşi un raport omega 6 /omega 3 > 1 are efecte pro-inflamatorii (raportul optim < 1)  
 
Coenzima Q10
 
•    Este un anti-oxidant exo-, dar şi endogen
•    Surse : frunzele de tutun, uleiul de cătină, uleiul de soia, alune, varză, conopidă, broccoli, spanac, ton, sardină, germenii de grâu, orez integral, uleiurile vegetale, inimă şi muşchi de vită
•    Exerciţiul fizic, vitamina E şi Seleniul îi stimulează sinteza
•    Necesar : (se presupune că ar fi în jurul valorii de) 30-90 mg/zi (1 mg pentru fiecare an vârstă / zi)
•    Se concentrează în organele cu metabolism intens (creier, miocard, ficat...)
•    Cei care au o dietă vegan, aduc mai multă ubiquinonă prin alimentaţie decât omnivorii
•    Normo- şi subponderalii prezintă concentraţii mai ridicate de CoQ10 comparativ cu cei care au supragreutate
•    Sinteza ubiquinonei se reduce odată cu vârsta
•    Catalizator în procesul de formare a energiei celulare, răspunzătoare de 95% din energia ce se formează în corp ; menţine integritatea membranelor mitocondriale
•    Previne oxidarea LDL-C şi scade riscul aterosclerotic
•    Adjuvant extrem de util în tratamentul insuficienţei cardiace şi al cardiopatiei ischemice. Determină rărirea frecvenţei atacurilor anginoase cu 45-50%, mărind capacitatea de efort a pacienţilor     cardiaci. Reduce hipertrofia miocardică şi-i satisface necesarul energetic. Creşte fluxul sangvin coronarian, îmbunătăţeşte metabolismul şi asigură furnizarea de energie pentru miocard,     coboară TA
•    Determină producerea de anticorpi şi creşte concentraţia plasmatică a imunoglobulinelor G
•    Boala Parkinson prezintă concentraţii mici de ubiquinonă în creier, iar în SIDA există concentraţii plasmatice extrem de reduse ; pacienţii HIV pozitivi, vor rămâne asimptomatici dacă au o     concentraţie optimă a CoQ10 în sânge
•    Utilă în distrofia musculară progresivă, ameliorând în bună măsură simptomatologia
•    Anti-oxidant puternic, imuno-stimulator (sporind numărul de limfocite TK) ; substanţă cu proprietăţi anti-tumorale (absorbind radicalii liberi), anti-SIDA şi antileucemică
•    Îmbunătăţeşte funcţia cerebrală şi creşte capacitatea de memorizare
•    Diminuă depozitele de grăsime
•    Măreşte rezistenţa musculară la efort
•    Grăbeşte vindecarea plăgilor, menţine supleţea, elasticitatea şi tinereţea tegumentelor
•    Capabilă să vindece ulcerul gastroduodenal
•    Adjuvant important, util şi extrem de eficace în refacerea ficatului (hepatite A, B, C etc., acute sau cronice)
•    Utilă în tratamentul schizofreniei, a bolii Alzheimer şi a sclerozei multiple
•    Întârzie procesele de îmbătrânire şi se opune celor degenerative
•    Medicaţia statinică, prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductazei, determină o diminuare a producţiei de CoQ10 , iar  medicaţia b-blocantă inhibă enzimele activate de către CoQ10 şi produce o     scădere a concentraţiei sale   
 
Bioflavonoidele
 
•    Sunt cunoscute mai ales ca vitamina C2, P, sau flavone
•    Au fost descoperite de către omul de ştiinţă maghiar Albert Szent-Gyorgyi, descoperitorul vitaminei C, care a observat că bioflavonoidele au un efect sinergic cu vitamina C, având o mare     importanţă în întărirea peretelui capilar
•    Se găsesc în multe fructe (coaja de măr şi pară, pieliţa internă a citricelor, fructele care au culori intense) şi verdeţuri
•    Bioflavonoidele diferă de la fruct la fruct, de la frunză la frunză, atât ca tip, cât şi ca şi cantitate şi putere antioxidantă
•    Cele mai cunoscute bioflavonoide sunt quercetina, rutina, hesperidina, naringina, baicalina şi picnogenolul
•    Substanţe potenţatoare de efect pentru minerale şi vitamine (mărind efectul acestora de 20-200 de ori)
•    Cresc rezistenţa capilarelor, reglându-le permeabilitatea ; se opun formării de varice şi hemoroizi
•    Efect antianginos şi tonicardiac ; anti-aterosclerotice de primă mână şi anti-trombotice
•    Sunt esenţiale pentru protecţia în calea oxidării vitaminei C
•    Au activitate majoră antivirală şi anticancerigenă
•    Efect antiinflamator moderat şi desensibilizant (maladii alergice şi astm bronşic) ; reduc cantitatea de Histamină din sânge
•    Acţiune marcată împotriva virusurilor poliomielitei, hepatitelor A şi B, influenţei şi HIV
•    Tonice-trofice şi regeneratoare hepatice
•    In vitro quercetina şi picnogenolul inhibă complet replicarea virusului HIV
•    Reduc problemele legate de ciclul menstrual (dureri, durata sângerării, neregularităţi etc.) ; au şi efect anti-abortiv
•    Tulburările de natură aterosclerotică ale vaselor urechii interne de care suferă diabeticii, par să răspundă tratamentului combinat vitamină C + bioflavonoide
•    Administrate împreună prezintă efecte benefice în tratamentul distrofiei musculare şi al depresiei cronice
•    Studii legate de administrarea lor concomitentă, cu rezultate benefice sunt în curs, în tratamentul schizofreniei
•    Bioflavonoidele din afine sunt eficace în tulburările de vedere, putând ameliora vederea crepusculară, reducând fenomenele de neacomodare la întuneric ; se opun degenerărilor retiniene de     origine hipertensivă, diabetică şi miopiei evolutive
•    Rănile se vindecă mai repede şi fără cicatrici
•    Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
•    Carenţa de bioflavonoide este asemănătoare cu carenţa de vitamină C : pierderi de sânge, fragilitate capilară, hematoame ; constituie un factor predispozant pentru reumatism
•    Antagonişti : fumatul, stresul, antiinflamatoarele steroidiene şi nesteroidiene, antibioticele, cafeaua
•    Cresc absorbţia bioflavonoidelor : vitamina C, Calciul şi Magneziul
    
Niacina (vitamina B3, PP, NAD)
 
•    Este o vitamină relativ stabilă termic, la lumină şi oxigen
•    Surse (mg%) : drojdii (50-100), caise uscate (6,7), soia (5), cartof (1), piersica (0,9), germenii şi tărâţele de grâu, nuci, orez, polen, grape-fruit, anason, ovăz, varza, gutui, lămâi, mere,     pere, vinete, roşii, sfeclă roşie, smochine, seminţele de in, aloe
•    Necesar : 15-20 mg/zi. Dacă dieta conţine suficient Triptofan şi vitamină B6, corpul şi-o poate sintetiza şi singur
•    Cel mai important factor de creştere al HDL-C. Reduce şi nivelul trigliceridelor
•    Creşte capacitatea de memorizare
•    Intensifică metabolizarea glucozei, rol important în diabetul zaharat
•    Participă la integritatea mucoaselor, prevenind instalarea a multiple dermatoze
•    Ameliorează simptomele artritei
•    Carenţa sa dă pelagra (cei 3 “D” : dermatită, demenţă, diaree)
•    Participă la producerea energiei în corp
•    Ajută la sinteza unor hormoni : insulină, testosteron, estrogeni
•    Combate un eventual miros neplăcut al gurii (halena)
•    Combate şi / sau ameliorează durerile ulceroase
•    În doze mari stimulează eliberarea de Histamină
•    În sarcină, alăptare, sau în cazurile în care se prestează un exerciţiu fizic intens, se suplimentează dieta cu cantităţi corespunzătoare de vitamină B3 Alcoolul este şi el răspunzător de     scăderea nivelului plasmatic al acestei vitamine !

7 comentarii:

Jocuri spunea...

Buna Viorica,

Ti-am trimis ieri un mail cu privire la adaugarea unui link catre site-ul http://www.jocuriplay.com/ (cu titlul "Jocuri pentru copii").
Eu te-am adaugat in blogroll pe Blog.ijocuricopii.com.
M-ar ajuta foarte mult sprijinul tau.
Multumesc!

Viorica spunea...

N-am gasit nicaieri emailul, nici macar in spam. M-am uitat bine.
Te rog sa revii.

Viorica spunea...

E tarziu si am percutat mai greu. Te-am pus pe lista dar vezi ca n-ai feed, asa mi-a spus Bloggerul.

Jocuri spunea...

Mersi mult!
Mai ales la o ora asa tarzie.
Acum am rezolvat si problema cu feed-ul atom. E la adresa http://www.jocuriplay.com/atom.xml.

Viorica spunea...

Ma bucur ca ti-am fost de folos. Dar cred ca locul "jocurilor pt copii" e mai degraba in lista de linkuri decat in blogroll. Ce zici?

Jocuri spunea...

Cred ca mai degraba acolo.
Cum consideri tu ca ar fi mai bine.
P.S.: Ai castigat un cititor fidel si un fan, in acelasi timp!

Viorica spunea...

Ma bucur de castig :)
Cred ca ar fi mai bine sa alegi alt nume pt link, pt ca mai am unul identic in lista. Deh, dreptul primului venit...