sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Daniel Ridgway Knight

Poate n-as fi aflat niciodata nimic despre acest pictor daca Mondo.pps nu mi-ar fi recomandat un pps produs de vigi.pps, unde am gasit "Il pittore delle contadine". Am fost pe loc cucerita de tarancutele lui dar, mai ales, de florile pictate cu atata maiestrie incat ma asteptam sa le simt si parfumul. Am dat imediat search pe Google, apoi pe Bing, si asa am ajuns sa vad atatea tablouri de ale lui incat voi putea fi in stare sa recunosc un tablou fara sa mai scrie undeva cine l-a pictat. Cele mai multe le-am gasit pe Rehs Gallerie, dar si pe Art Renewal Center Museum, si, mai ales, pe Daniel Ridgway Knight.org, un fel de Wikiart. De fapt nu e singurul pictor caruia ii este dedicat un site special cu numele lui urmat de org, in care se pot incarca reproduceri ale respectivului pictor, situl spunand ca expune The complete work. N-am reusit inca sa aflu cine administreaza aceste situri si cate sunt.

DRK s-a nacut pe 25 martie 1839 in Pennsilvania unde a si studiat si si-a expus primele lucrari. In 1861 a plecat la Paris unde a studiat la L'Ecole des Beaux-Arts avandu-l ca profesor pe Cabanel. In 1863 s-a reintora in Pennsilvania si a participat la Razboiul Civil, pictand scene de razboi. Casatorindu-se a inceput sa picteze portrete pt a strange bani ca sa se intoarca in Franta. A reusit aceasta in 1872 si a pictat multe tablouri cu tarancute, fiind influientat in opera sa de multi pictori impresionisti.

Dupa 1890  s-a stabilit la Rolleboise, unde avea o gradina de o frumusete deosebita. Multe din tablourile pictate cu scene din acea gradina sunt acum f cautate de colectionari. De altfel acestea mi-au placut si mie f mult, chiar mai mult decat trandafirii lui Renoir, pictor care l-a influientat, sau minunatele buchete de flori ale lui Fantin-Latour. Dar am sa las loc picturilor sa vorbeasca de la sine.

A Passing Conversation

A Discussion Between Two Young Ladies

At Poissy Your Health

Awaiting the Return of the Fishing Fleet

Beneath The Apple Tree

Chrysanthemums

Coming home from market=Le Dejeuner

Confidence

Cutting Roses
Girl Picking Poppies

La  Petite Jardiniere

Daydreaming

Dolce Far Niente

Etretat-Sur-Mer

Fishing

Flatboat Fishing

Gathering lilacs

Gathering Roses

Girl with a Basket in a Garden

Gossips (Diane and Maria)

Hailing the Ferry, Twilight

Hailing the Ferry

Harvest Repast--1875

In the Garden

Julia--Corner of the Garden

Julia Gathering Roses

A Pensive Moment

La flâneuse

Le Dejeuner

Les Cerisiers

Maria and Madeleine on the Terrace

Maria on the Terrace with a Bundle of Grass

Martha--a Days Sport

Meditation
Noonday Meal

On the Terrace at Rolleboise

Peasant Girls In Flower Garden

Preparing the Meal

Returning home
Stopping for Conversation


Sur la Terrasse

The Reformer

The Water Carrier
The Flower Girl

The Gossips

The Grass Cutter

The Village Seamstress

The Flower Boat

The Harvesters

The Harvesters Resting

Waiting for the Ferryman

Wash Day
Woman in a Garden

Woman by the Water

Women Washing Clothes By A Stream      
Unele din tablourile de mai sus sunt atat de mult influientate de Jean Francois Millet incat daca nu as fi stiut ca atmosfera din tablourile lui Millet este mult mai sumbra decat cea senina din cele ale lui DRK as fi crezut ca au fost atribuite gresit.

Niciun comentariu: