miercuri, 17 noiembrie 2010

Hur Jun--Malaria

Inainte de a ajunge la subiect vreau sa-mi ventilez niste exasperari.

Draga provider de internet (RDS) pot sa stiu de ce, desi eu mi-am exprimat clar dorinta de a accesa Google in engleza, tu imi vari pe gat cu obstinatie Google.ro? Toata stima pt echipa de acolo, fac o treaba f folositoare pt milioane de romani dar eu nu degeaba am invatat atatia ani engleza. Vreau sa primesc paginile in engleza, pt ca nu odata sunt cu mult mai complete decat cele in romana. 

Dragi traducatori de la TVR1, sunteti chiar asa de ocupati sau atat de atoatestiutori incat atunci cand trebuie sa traduceti seriale cu personaje care se ocupa de medicina nu mai aveti timp sa puneti mana pe o carte de medicina, nu un tratat, pur si simplu una de popularizare ca, slava Domnului, s-au publicat destule in limba romana. Credeti ca e tot una daca un copil se imbolnaveste de rujeola (pojar), varicela (varsat de vant) sau variola (varsat negru)? Chiar credeti ca pojarul se manifesta prin bubite care contin lichid? N-ati auzit ca variola a fost eradicata si se fac vaccinari pt ca in secolele trecute era cam la fel de grava precum cancerul azi, cine se imbolnavea rareori avea sansa sa scape cu viata?

Si acum o sa ajung si la Hur Jun. Cei ce urmaresc serialul stiu ca printul mostenitor, suferind de malarie, a fost tratat cu o substanta otravitoare. E drept ca doza folosita facea ca aceasta substanta sa fie vindecatoare, si nu letala. Dar draga traducatorule (n-am retinut numele) cine ti-a spus tie ca se trateaza malaria cu arsenic, fie el si diluat cu apa de ploaie (adica apa distilata)? Nu ti-as dori, Doamne fereste!, am batut si in lemn, sa ai nefericirea sa te imbolnavesti de malarie si sa dai peste un nepriceput care sa te trateze cu arsenic. N-ai muri poate din prima dar te asigur ca nici bine nu ti-ar fi.

Am cautat cu ajutorul lui Google episodul 62, in care a aparut grozavia, cu titrare in engleza, dar n-am reusit sa-l gasesc, se pare ca ori serialul e prea vechi, ori altii in afara de romani nu au fost interesati sa puna pe net acest episod. Sunt sigura ca otrava despre care era vorba in scenariu este chinina, care se folosea deja pt tratarea malariei inca din secolul 16. E drept ca in serial substanta pare a fi una de sinteza, adica un praf alb, la inceput se folosea coaja arborelui de chinina, (cinchona), folosit de indienii Quechua pt a calma frisoanele.

Din Wikipedia puteti afla ca si coaja arborelui de chinina se folosea sub forma de praf, care se dizolva intr-un lichid pt a putea fi bauta, adica exact ce a facut Hur Jun. Indienii indulceau lichidul pt a masca oarecum gustul f amar, se pare ca Hur Jun a considerat ca solutia de chinina e mai baubila daca e sarata. 

Acum e adevarat ca doza letala de arsenic, 4.5g, e mai mica decat cea folosita de Hur Jun, 3,5g., dar tinand cont de faptul ca printului i se administrau mai multe doze pe zi e clar ca nu prea avea cum sa reziste la un asemenea "tratament". Desi cazurile de deces din cauza tratamentului cu chinina sunt mult mai rare, ele exista totusi, deci medicii Yoo si prietenul Kim erau indreptatiti sa fie ingrijorati cand au aflat ca HJ vrea sa folosesasca o substanta reputata ca f toxica drept medicament.

12 comentarii:

sara spunea...

in fiecare serial se mai greseste la subtitrare.Stiu ca ai fost iritata si atunci cand,in DGJ s-au facut confuzii intre pojar si...(stai sa caut)si rujeola.Sau atunci cu mazarichea si fasolica.
Ai dreptate cu subtitrarile astea:eu am in sat o baba "vindecatoare" si se uita la seriale doar-doar o mai invata ceva util.Daca Doamne-fereste ii mai dau astia idei cu traducerile lor? Si nu cred ca e singular cazul
:-)

Viorica spunea...

Confuzia era intre pojar si variola, s-a repetat si in Hur Jun.
Exact asta e pericolul, ca lumea sa mearga la baba vindecatoare si sa fie tratata de malarie cu arsenic. Nu te intreba de unde il ia, ingeniozitatea romanului e proverbiala :)
In tineretea mea se gaseau carti traduse de clanul (se poate spune asa) Giurgea, unii care aveau monopol asupra traducerilor. Nu ma intreba cate greseli faceau...
A fost unul din motivele principale pt care am dorit neaparat sa invat limbi straine. Din pacate nu am reusit destul.

Viorica spunea...

Cum a fost la inspectie?

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

DRAGA VIORICA
SI CANCERUL SE VINDECA CU O IMBOLNAVIRE SERIOASA DE MALARIE!! SE ZICE CA SANT 3 FELURI SI DOCTORUL SPECIALIST DIN CINCINATI -OHAIO A SPUS CA NUMAI UNA DIN ELE VINDECA CANCERUL DUPA CE SE VINDECA SINGURA ACEASTA MALARIE.
NU E O POVESTE.CHIAR DOCTORUL A SPUS ASTA SI AM SI RECORDAT PE UN DVD DIRECT DE LA TV SI CEVA FOARTE IMPORTANT ACEST DOCTOR E ACELAS CARE A DESCOPERIT MANEVRA HEMLICK HEIMLICH+MANEUVER ADICA
ACEA MANEVRA CARE SALVEAZA OAMENII CARE SE INNEACA CU MANCARE ,OBIECTE SAU CHIAR CU APA.EMISIUNEA A FOST DATA LA 2.30 NOAPTEA PARCA LE ERA FRICA SA O DEA ZIUA CACI MARILE CONCERNE CARE VOR CANCERUL SA SE INMULTEASCA CUM DE ALTFEL SE SI FACE ,SE VOR SUPARA RAU .Henry Heimlich M.D ARE UN TELEFON PRIVAT ,INTERMEDIAR SI DESII E BATRAN CALATORESTE MULT PROBABIL SA VINDECE OAMENII LA EI ACASA CACI CLINICA E PAZITA DE SECURISTII VEACULUI ACESTUIA, CRIMINALII FARMACISTI ALE CAROR VENITURI AJUNG IN BUZUNARUL STIM NOI CUI -CELOR CE VOR SA PROMOVEZE CULTURA MORTII SI CONTROLUL POPULATIEI.
http://www.quackwatch.org/11Ind/heimlich.html
http://www.quackwatch.org/06ResearchProjects/wulsin_heimlich.pdf
http://www.circare.org/foia2/hhdocs.htm
http://www.circare.org/malariotherapy.htm
Virginia

Viorica spunea...

Multumesc draga mea, e f interesant.

Viorica spunea...

M-am uitat pe adresele indicate, se pare ca metoda folosita de Dr Heimlick, Malarioterapia nu e chiar indicata. Si nu pare a fi vorba de faptul ca ar exista medicamente a caror productie ar fi periclitata, ci pt ca nu produce rezultatele clamate.
Sa nu te superi pe mine, asta e parerea unor persoane ce par avizate, pt ca, spun ele, dr H a facut experimente ilegale in tari din lumea III-a.

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Daca citesti cu atentie totul se invarteste in jurul bolii AIDS-SIDA Nici nu se pomeneste numele bolii CANCER.
Eo diplomatie si aici ca sa supravietuiasca si el si pacientii lui de cancer.
AS VREA SAI-TI TRIMIT DVD-UL SA VEZI SI SA AUZI SI SA VEZI SI DIPLOMATIA DE ACOLO .
Virginia

sara spunea...

a mers bine pana acum,dar mai am o saptamana de suportat.Vin fel si fel de inspectori si te asista la ore.Scoala e destul de anosta,asa ca dl director ii aduce in vizite in gradinita...sa mai vada floricele si fluturasi pe pereti,poate-poate li s-or mai inmuia inimile...
Si noi trebuie sa ii primim,ca,de,tinem cu scoala si nu vrem sa zica lumea ca nu ne ocupam deloc de ea@

Viorica spunea...

Pai cred ca se vorbeste de AIDS pt ca a aplicat metoda in tari bantuite de acest flagel. Acum am un calculator mai puternic, dar nu stiu cum sa poti trimite o fila atat de mare cat are un dvd. Pot sa vad DVD chiar daca nu am discul.

Viorica spunea...

Sara. multa bafta in continuare. Si pt directorul vostru.

diana spunea...

M-ai innebunit cu 'fila' ! Hai ca 'disc' merge, dar 'fila' ?!

Viorica spunea...

Scolarizeaza-ma! Trebuia sa scriu folder, da?