vineri, 26 noiembrie 2010

Ju Mong--Basmele Romanilor

Va amintiti cum incepe Harap Alb? Cum isi trimite imparatul cei trei feciori dupa cai verzi pe pereti (sa se insoare cu o fatuca despre care nu aveau habar cum arata) si cum le incearca vitejia? Dar despre Praslea cel voinic si merele de aur ce parere aveti? Nu era el cel mai mic si mai prost dintre cei trei frati? Dar in Capra cu trei iezi nu era iedul cel mai mic cel mai cuminte, mai ascultator si mai intelept?

Si daca tot suntem francofoni hai sa ne amintim si de Motanul incaltat al lui Perrault. Nu era stapanul lui cel mai mic dintre trei frati? Bine, bine o sa ziceti, dar ce-are printul coreean de-a-face cu basmele insirate mai sus? 

Pai sa recapitulam: erau trei frati printi la curtea din Boueyo? Si ce daca nu erau toti de acelasi sange, se cheama ca erau frati pt ca au fost crescuti si recunoscuti ca atare de acelasi tata. Au fost ei trimisi sa caute cai verzi pe pereti (aka arcul divin, bla, bla, bla)? Si cine nu numai ca a reusit sa incordeze arcul, dar l-a mai si rupt (aici intervine Extremul Orient cu contributia sa originala)? Nu cel mai mic si mai prost?

Si asa cand credeam ca o sa ajung sa mi se urasca de atata istorie sud-coreeana ca de mere acre (aka telenovele sud-americane care ajunsesera la fel de previzibile precum filmele de aventuri cu Jean Marais, cand am  vazut Miracolul Lupilor am enervat ingrozitor pe cei doi pusti care m-au invitat la film pt ca spuneam dinainte tot ce o sa se intample, fara sa fi vazut vreodata acel film, bazandu-ma numai pe celelalte filme cu JM vazute pana atunci) uite ca vine aroma de basm sa ma scoata din amorteala.

Niciun comentariu: