joi, 21 ianuarie 2010

Inundatii in desert

Nu, nu-i Niagara, este deshert
Ploua in Neghev
Neghev-natura in toata splendoarea ei
Neghev
Inundatii in Neghev
La picnic in Neghev
Inundatii in deshert
Aici a fost dig
Haifa-orasul de jos
Haifa-langa stadion
Haifa, pe terasa unei case
Haifa-la gara

Un desert este prin definitie, o zona in care ploua extrem de rar. Prima data in viata cand am vazut o asemenea zona a fost acum aproape 10 ani, cand copiii mei m-au luat cu ei intr-o excursie in Arches si Canionsland. Sute de km am mers nevazand de o parte si de alta a soselei altceva decat tufe rare, pipernicite, straduindu-se din rasputeri sa se mentina in viata. Nu erau case, nu se vedeau animale, nimic, pustiu. Abia cand am ajuns la raurile care strabat desertul printr-o zona vestita pt canioanele sale, Green si Colorado (The Great Canion de pe valea lui Colorado e mai la sud), natura s-a mai inviorat.

Peste doi ani si jumatate am facut din nou o excursie in acele zone, de data asta fiind martie, vremea a fost ceva mai umeda, cateva zile a burnitat aproape continuu incat am ajuns sa spun, pt ca ma cam chinuia reumatismul, ca nu-mi mai place desertul asta atat de ploios.

Prietena mea b. d. a cules de prin ziare fotografii cu ce s-a intamplat de curand in desertul mai apropiat de Europa, Neghev, si mi le-a trimis si mie, permitandu-mi sa le public. Sigur, continetul nostru si mai ales subcontinetul indian au avut parte de inundatii catastrofale de multe ori ("Vin Ploile" a lui Louis Bromfield--pe care l-am confundat cu E M remarque, noroc cu un cititor vigilent, caruia ii multumesc--, dupa care s-a facut si un film, tocmai despre asta vorbeste, despre inundatiile produse periodic de ploile musonice), mai ales de cateva decenii incoace. Nu mai vorbesc de tara noastra, unde cam in fiecare an vedem oameni sinistrati din cauza inundatiilor.

Scene ca cele din fotografiile de mai sus n-ar impresiona cu nimic daca nu ar fi vorba de o zona in care ploile sunt extrem de rare si reduse cantitativ. Unii mai prapastiosi, influientati si de zarva ce se face in jurul profetiei Maya si de filmul inspirat din ea, anume ca lumea s-ar sfarsi in 2012 ar vedea in asta un semn nelinistitor, ecologistii ingrijorati de schimbarile pe care activitatea umana le produce pana si in zone atat de neprimitoare cum ar fi Anctartida vad in acest fenomen un prilej pt ca oamenii sa devina mai responsabili si sa actioneze in sensul respectului fata de natura, care se razbuna daca ne batem joc de ea, crestinii vad in asta semne ca Apocalipsa nu e departe si cred ca e cazul sa ne pregatim sufleteste pt asta.

Un lucru e clar: sanatatea planetei e in mare suferinta si e cazul sa luam in seama indemnul raposatului Michael Jackson: "Heal the world!"

4 comentarii:

Blonda... spunea...

In ianuarie 2005 am vazut eu cu ochisorii astia ai mei din dotare cum ploua cu bulbuci si cu... grindina mare cat oul de gaina in... DUBAI. Din pacate, nu am poze, atunci eram mai preocupata de cum sa ies si sa intru in blocul in care locuiam fara sa ma ud prea rau, ca era chiar la intrare o ditamai baltoaca. :D Ce vreau sa zic e ca aplouat o zi intreaga in felul asta si nu doar cateva minute. Asa caci...

Viorica spunea...

Deci...asteptam potopul lui Noe :(

Belle de Jour spunea...

:)
multumim pentru post
nu stiam de desertul in cauza
si da..mai e putin pana la ireversibil
:)
zi buna
p.s: multumesc pentru ca postezi in continuare despre serial...

Viorica spunea...

Fac si eu ce pot. Imi pare bine ca patinajul nu se suprapune cu serialul, insa nu mai am timp sa comentez despre amandoua.
Sa ai o zi buna maine si un weekend placut.