sâmbătă, 24 octombrie 2009

Magarpattacity Pride of Pune

India este la ora actuala una din marile puteri economice ale lumii. Contrastele care apar intre diverse paturi sociale se datoreaza nu numai impartirii rigide in caste, mostenita de secole, ci si faptului ca a cunoscut o crestere demografica atat de exploziva in ultima suta de ani incat se pare ca a depasit miliardul de locuitori. S-a incercat un control al populatiei prin vaso-tomie gratuita dar conditiile precare de igiena si saracia care duceau la infectarea si chiar decesul voluntarilor au facut sa se renunte la acesta.

Fiind o tara atat de intinsa (nu degeaba e denumita subcontinent) si cu traditii spirituale diverse, in special in directia celor cu tendinte comunitariste, cum ar fi cele din ashramuri, in aceasta tara si-au gasit adapost tot felul de experimente sociologice. Am vorbit despre ele in cateva articole, cele mai recente fiind despre Auroville. In New York Times am citit un articol despre Hamilton Court, un turn de 25 de etaje aflat in Gurgaon si care adaposteste o enclava in care locuitorii, indieni din clasa mijlocie, au un mod de viata calitativ superior celorlati locuitori ai orasului.Am scris deja despre asta aici.


Acest articol mi-a fost inspirat, la fel ca primul despre Auroville, de un documentar transmis de TVR1. E vorba despre "La drum prin India", un serial al carui autor este actorul englez de origina indiana Sanjeev Bhaskar, care a intreprins o calatorie pentru a-si vizita rudele ramase in tara de origine a parintilor lui, scriind si o carte.

Cu totul episodic, plecand din Mumbai (ani de zile am stiut doar numele sau anglicizat, Bombay) a trecut si prin ceea ce se doreste a fi un oras al viitorului, Magarpatta. Pe langa dorinta de a crea conditii optime, cat mai ecologice, de munca si viata pt locuitorii sai, care fac parte din clasa de mijloc a Indiei, cu ocupatii in domeniul IT, Magarpatta e o dovada a viziunii pe care a avut-o conducatorul clanului Magar, un fermier.

El a realizat ca pamantul pe care il prelucrau membrii clanului nu va rezista mult la presiunile expansioniste ale orasului vecin, Pune, si a convins pe ceilalti mebri ai clanului sa faca un fel de cooperativa care sa puna pamantul la dispozitia celor doritori de a crea acest oras special. Orasul este deosebit de Auroville prin faptul ca se insista mai mult pe tehnologie (locuintele sunt de fapt niste cartiere de blocuri, cum se poate vedea in poza cu Laburnum Park), si pe organizare.



Orasul are scoala proprie, locuri de munca in interior si, ce mis-a parut mai important, o adevarata armata de paznici. Acolo, spre deosebire de restul asezarilor Indiei, se pune mare baza pe pastrarea unei curatenii desavarsite si pe crearea unui mediu sigur de joaca pt copii. Exista chiar si un Pentagon dar nici vorba de tendinte belicoase acolo, e pur si simplu un centru comercial. Orasul este in constructie si dezvoltare, s-a implicat si guvernul indian prin investitii.


Pericolul este ca cei crescuti si educati in acest mediu elitist sa devina inadaptati la realitatile din restul Indiei. Mai multe despre acest experiment special (ar fi multe de spus despre faptul ca s-au tot facut orase experimentale, la noi e cunoscut "Falansterul de la Scaeni" care s-au dovedit, din pacate, esecuri ale unor utopii fermecatoare) se gasesc pe http://www.magarpattacity.com/.
Planul orasului
Intrarea in oras (Poarta 1)

Laburnum Park
Magarpatta CiberCity
Cibercity View
SEZ Tower

Pentagon Tower
SEZ (Special Economic Zones) Area

Niciun comentariu: