vineri, 16 octombrie 2009

The Wind of the palace= Furtuna la palat Invataturi

Exista unele coincidente atat de ciudate incat incepi sa te intrebi daca intr-adevar exista ceva intamplator pe lumea asta. As putea cita intre ele episodul de ieri al serialului Yi San, Furtuna la palat, care trateaza, intre altele, principiile unei bune guvernari.

E drept ca serialul a aparut pe piata destul de recent dar e uluitor cat de actuale pot fi acele principii care, la data cand se petrece actiunea, erau deja redactate in carti f vechi, in special chinezesti.

Am retinut numai pe cel mai important, ca trebuie sa-ti iubesti supusii si sa pui interesul pt imbunatatirea soartei lor mai presus de orice, chiar si de propriul tau interes sau propria ta viata. De asemenea e important sa lupti impotriva nedreptatii si, daca aceasta s-a instalat in societate prin coruptie, sa faci tot posibilul sa reformezi societatea.

Mi s-a parut amuzanta paralela care se poate face intre situatia actuala de la noi si ce se petrece in film in scena in care regele ia o decizie contrara parerii ministrilor sai (s-a mai petrecut o scena asemanatoare si in DJG) iar acestia se prosterneza in fata lui strigand repetat in cor "Ceauna, nu suntem de acord cu hotararea ta, te rugam sa te razgandesti". Cam asa cred ca i-ar fi placut si marinelului sa se petreaca lucrurile la desemnarea primului ministru. Regele nu si-a schimbat hotararea, in ciuda protestelor. Eu am ghicit din trailer consecinta acestei hotarari, ramane sa vedem daca paralela de la noi va urma aceeasi evolutie.

Niciun comentariu: