vineri, 16 octombrie 2009

Lucian Croitoru Instantaneu biografic

Inainte de a povesti cum s-au intersectat la un moment dat drumurile vietii noastre, al meu si al lui LC trebuie sa fac niste precizari.

Intai trebuie sa spun celor mai noi de zile si de ani ca inainte de 89 dupa ce terminai facultatea era musai sa te prezinti acolo unde ai fost repartizat (puteai sa ai surpriza pe care am avut-o eu, sa afli ca nu exista acolo post liber pt tine, asta a fost norocul meu pt ca, neavand buletin de Bucuresti--s-a facut si un film cu acest titlu--a trebuit sa-mi gasesc de lucru in alta parte, adica tatizu mi-a gasit, si astfel, dupa nenumarate audiente si alte "aventuri" am devenit bucuresteanca si cu buletin). Repartizarea se facea in principiu in ordinea mediilor, dar daca sotul si sotia erau colegi de promotie si unul din ei avea buletin de mare oras celalalt putea sa vina chiar de la coada si sa intre la repartizare odata cu cel mai bine plasat.


Pt ceilalti erau alte reguli: primii 10, cred, puteau sa fie repartizati intr-un oras mare (erau cateva muncipii-- nu e greseala de typo, asa zicea tovarasu', muncipii--declarate orase mari, inchise pt cei din afara cu unele exceptii: casatorie, infiere, intrarea in spatiul parintilor in varsta pt ingrijire, intrarea in spatiul fiilor, fiicelor in acelasi scop--asa au devenit socrii mei bucuresteni--, sau repartitie guvernamentala dupa luarea examenului de licenta, primul dintre orasele mari era capitala), asa a devenit sotul meu bucurestean, fiind sef de promotie pe sectia lui. Urmatorii nu puteau fi repartizati in orase mari daca nu aveau buletin de oras mare, asa se face ca primeau repartitie in capitala unii cu buletin desi se aflau pe lista cu medii in urma altora mai silitori, dar fara buletin de oras mare.

La stabilirea listei de medii se lua in considerare si activitatea politica, membrii de partid si sefii de UTC primeau niste puncte in plus. Teoretic trebuia sa stai pe postul repartizat 5 ani, dupa care te puteai transfera in alta parte, practic daca aveai pile suficient de puternice o puteai face mult mai devreme.

So, in anul 1982 intreprinderea noastra s-a imbogatit prin repartitie cu un absolvent de ASE, cel care avea sa se dovedeasca mai tarziu o minte deosebit de luminata, cu multe, multe, multe realizari la activ, cea care a contat zilele acestea fiind aceea ca e apreciat de INSUSI EL, Traian Basescu.

Era un tanar casatorit, care alerga impreuna cu noi, muritorii de rand (el fiind fiu de general de armata din provincie, deci buletinul de Bucuresti a fost dobandit prin casatorie) cand se baga carne la magazinul de pe strada (eram departe de sefii cei mari din Centrala iar cei locali mai plecau prin delegatii) sau alte alimente la alte magazine, stiut fiind ce vant de saracie sufla prin susnumitele magazine in cele mai multe zile ale lunii (si ce cozi lungi erau, cel mai adesea dezordonate, de-ti trebuia o buna pregatire fizica sa reusesti sa cumperi ceva si sa si ajungi acasa cu produsul cumparat, noi manifestam atunci un bun spirit de echipa ajutandu-ne sa plecam victoriosi de la coada).

Trebuie sa mai adaug ca celebrul banc ca nu poti realiza nimic fara PCR, adica Pile, Cunostinte, Relatii nu era chiar un banc. Intreprinderea noastra era plina de frecatori de menta al caror singur merit era ca erau dotati cu PCR. Cat despre dotarea Oficiului de Calcul unde urma sa-si petreaca cei 5 ani regulamentari proaspatul absolvent e sufucient sa spun ca aspectul calculatoarelor poate fi comparat cu dulapurile de bucatarie cu doua usi, ca numitele calculatoare functionau pe baza de cartele perforate iar monitoarele semanau cu niste televizoare cu lampi, alb-negru.

E de inteles ca un asemenea loc de munca era total inadecvat pt un tanar de viitor, ambitios, care urma sa declare, multi ani dupa aceea, pe posturile TV ca si-a inceput cariera in mediul academic. Asa ca nu a trecut mult si a renuntat sa mai impartasesca cu vremelnicele sale colege din experienta sa de convietuire cu sotia, sa mai aprovizioneze familia in timpul de lucru si, cu ajutorul neprecupetit al PCR mai sus amintit a decolat spre Institutul de Cercetari Economice.

Si astfel drumurile noastre s-au despartit pt totdeauna.

Cred ca a evolutia ulterioara a aratat ca pasul facut atunci de LC a fost cat se poate de oportun si benefic pt devenirea sa ca expert, consilier, om de stiinta si rivalul preferat in dauna unui biet profesoras de fizica ce nu are la activ decat calitati de bun gospodar, intelept si competent politician.

Niciun comentariu: