joi, 1 octombrie 2009

Astept felicitari

Cica azi e ziua oamenilor in varsta. Adicatelea ar fi si ziua mea, nu? O fi zicand Dono "Tinerete fara batranete" in dreptul meu in blogrollul lui, dar numai oasele mele stiu care-i adevarul.

Acum deja multi ani, cand ma aflam in aeroportul din Minneapolis si aveam de stat 8 ore (dupa grafic, 10 in realitate) dupa ce m-a spulberat curentul de nu mai stiam cum sa ma ascund de el pe un hol m-am dus la informatii si am intrebat unde as putea gasi un loc unde sa ma odihnesc. Omul din spatele ghiseului, f amabil, mi-a explicat cu lux de amanunte unde sa merg, si asta fara a da un cat de mic semn de oboseala in ciuda faptului ca aspectul sau sugera ca ar cam fi trecut de varsta de 80 de ani.

Am mai vazut si in Utah oameni care activau inca in campul muncii desi pareau a fi depasit de mult varsta pe care o am eu acum (am inteles, citind ziarul local, ca pensia era atat de mica incat unii din ei locuiau de ani de zile cu chirie in case in care proprietarii primeau subventii de la primarie si ca erau in pericol sa fie dati afara pt ca expira contractul dintre proprietari si municipalitate). Asta nu impiedeca marea majoritate a votantilor sa fie prorepublicani, de altfel cam tot Mid-Westul facea parte din centura rosie, conservatoare--statele republicane apareau pe harta colorate in rosu iar cele democrate, mai liberale cu nuante socialiste, in albastru.

Ce-mi placea mie acolo, dar si in Irlanda (unde autobuzul era plin de persoane aniversate azi, am aflat la un moment dat ca pot aplica pt un permis special, care le permite sa circule gratis) e ca persoanelor trecute de 60 de ani li se spunea seniori.

La istorie am invatat ca seniorii erau nobilii, ceilalti fiind in cel mai bun caz vasali. In epoca noastra, in care se practica intens cultul tineretii sau macar al intineririi prin Gerovital, Aslavital, Botox sau mai stiu eu ce artificii se cam uita ca secretul tineretii consta in: liniste si pace sufleteasca, bunavointa fata de ceilalti, o fata zambitoare aratata celor dragi sau numai apropiati sau cunoscuti (dar si compasiune sincera atunci cand e cazul), interes fata de lumea inconjuratoare, respect fata de minunile naturii si last but not least simtul umorului si o doza de autoironie.

Long live the seniors!

4 comentarii:

dono spunea...

Sa traiesti la multi multi ani, sanatosi si zambitori!

Viorica spunea...

Multumesc Ducule draga!
Si sa ai si tu parte de multe, multe aniversari si sa-ti pastrezi talentul, pofta de viata si omenia pana la f adanci senioritati!

Florin Puscas spunea...

Subscriu si eu la urarile stimabilului Dono. Totusi doamnele sunt mereu tinere! :-)
Interesanta goana asta dupa tinerete si reintinerire, in contextul in care oamenii nu se mai bucura asa cum ar trebui de tineretea lor. Eu as putea spune ca ma bucur... fac copii. :))

Viorica spunea...

Multumesc pt urari.
"Eu as putea spune ca ma bucur... fac copii"
M-as bucura si eu dar deh,fiecare la randul lui. Succes!