luni, 31 ianuarie 2011

Campionatul European de Patinaj Artistic 2011--Gala Laureatilor Partea I

Parca niciodata vreo gala nu mi-a produs atata bucurie ca asta. Si cum ar putea fi altfel daca cel care a prezentat participantii a fost nimeni altul decat dragul, scumpul, nemaipomenitul Stephane Lambiel. Si pt ca bucuria sa fie completa i s-a dat voie sa prezinte si un program.

Dar sa incep cu inceputul. Gala a fost deschisa de un grup de patinantori si patinatoare imbracati in costume de epoca, femeile in rochii lungi sau taioare cu fusta lunga avand pe cap palarii sau caciulite de blana iar barbatii erau in frac si cu joben. Poate noua aceste costume ni se par acum teribil de incomode, dar sa nu uitam ca patinoarele acoperite (Finance Arena din Berna ar fi trebuit probabil sa fie acoperit, dar nu are geamuri in partea de sus, numai o structura care seamana cu un acoperis, nu e de mirare ca uneori se vedea f bine cum le ies aburi din gura sportivilor, de parca ar fi fost actori in filme sud-coreene istorice care, nu stiu de ce, se filmeaza cu precadere iarna) cu gheata artificiale sunt o inventie relativ recenta. Ca sa nu intre sportivii direct in spital dupa ce evolueaza pe gheata poate ar fi fost o idee sa fie avertizati ca trebuie sa aiba special pt acest campionat costume de epoca, groase, tinand cont ca au fost zile in care termometrul a aratat minus 10 grade.

Dar m-am luat cu povestea si nu v-am spus ca decalajul dintre orele de transmisie de pe TVR2 si Eurosport mi-a permis sa vad Gala de doua ori, pe TVR2 in direct. Marturisesc ca am apreciat f mult ideea celor de la TVR2, pt ca transmisia a fost cursiva, neintrerupta continuu de reclame, si a fost completa, nu trunchiata ca la ES. Iar Alina Alexoi si-a imbunatatit f mult stilul de a comenta de anul trecut pana acum. in schimb Yvonne Ghita m-a ajutat sa inteleg mai bine ce muzica au ales sportivii pt gala, pt ca n-am gasit nicaieri pe net detaliile programelor de la gala.

Ca de obicei comentatoarele au oferit diferite informatii, de la AA am aflat ca primul campionat, numai pt barbati, a avut loc in 1891, abia in 1930 au fost admise si fetele in concurs.

M-au trecut fiorii cand am vazut cum arata si cum patineaza Denise Bielmann la 48 de ani. Ea a fost campioana europeana si mondiala in 1981. A reusit acum sa faca o saritura dubla, o pirueta "elvetiana" si a terminat cu o varianta a  piruetei... Bielmann. Apoi a urmat SL cu Uvertura la Wilhelm Tell executata in stilul lui caracteristic, care l-a facut sa fie atat de indragit. Daca vreti sa vedeti cum a fost mergeti la Stéphane Lambiel ♥ Bern 2011 - Exhibition Gala. Cu mare bucurie i-am vazut pe amandoi, DB si SL patinand impreuna, bineinteles ca mi s-a parut ca mult prea putin timp.

Apoi, asa cum am spus deja, SL a prezentat participantii la gala, in ordinea in care s-au clasat in timpul concursului, in plus a participat la gala si reprezentantul tarii gazda, frumosul Jamal Othman, care nu a participat la concurs.

O impresie deosebit de placuta mi-a produs micuta elvetiana Alisson Perticheto, care a ales ca muzica "Pasarea Iernii". Asa delicata si fragila cum parea in rochita ei alba a dat dovada ca stapaneste bine tehnica sariturilor, dar si alte elemente, sunt sigura ca vom mai auzi de ea, si inca de bine. Mi-a placut si ideea de a termina programul in spagat.

Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV, campionii mondiali la juniori in 2010, au ales ca muzica cantecul Ninei Simone "I put a spell on you". Banuiesc ca sacoul lung cu care a aparut imbracata ea era vrajit, pt ca si l-a dezbracat si l-a pus pe el iar la sfarsitul programului, interpretat extraordinar, cu expresivitate si dramatism si avand o multime de ridicari originale, de ma tot intreb cum de sunt in stare sa le inventeze, ea i-a scos sacoul pt a-l imbraca ea. S-a vazut cred influienta antrenorului, Alexander Julin.


Songwriters: Hawkins, Jay
I put a spell on you
'Cause you're mine

You better stop the things you do
I ain't lyin'
No I ain't lyin'

You know I can't stand it
You're runnin' around
You know better daddy
I can't stand it cause you put me down

I put a spell on you
Because you're mine
You're mine

I love ya
I love you
I love you
I love you anyhow
And I don't care
if you don't want me
I'm yours right now

You hear me
I put a spell on you
Because you're mine

A intrat apoi pe gheata (era sa zic pe scena) Brian Joubert care de data asta mi s-a parut tare simpatic (poate ceva din aura lui SL s-a rasfrant asupra lui sau poate m-a influientat  atitudinea lui de dupa programul liber). El efectiv a dansat (dar a facut si niste sarituri f sigure, asa cum stie el cand e in forma) pe muzica celor de la Daft Punk, "Discovery", a avut un program dinamic, iar una din secventele de pasi mi-a amintit din nou de Alexei Iagudin, se vede ca influienta rusului asupra lui Brian inca se mai face simtita. Mi-a placut si costumul lui care sugera armura unui cavaler medieval. AA ne-a spus ca are 14 medalii in palmares, YG ca are la CE trei Au, trei Ag si trei bronz.

Daca am auzit eu bine AA i-a prezentat pe Katarina GERBOLDT / Alexander ENBERT 
drept dansatori, ei fiind figuristi. E de inteles ca dupa atatea zile atat de solicitante in care a comentat aproape non stop mai are si greseli. Primele perechi care au intrat pe gheata la gala au avut noroc ca nu a fost concurs si astfel faptul ca la aruncare fata s-a intins pe gheata cat era de lunga nu a contat. Important e ca KB/AE au executat cu simtire minunatul cantec interpretat de Celine Dion si regretatul Luciano Pavaroti "I hate you, then I love you". Asa cum se obisnuieste la gala au avut si o ridicare nepermisa in concurs. Am observat de mult ca la spectacolele de gala multi figuristi imprumuta ridicari de la dansatori.


I'd like to run away from you
But if I were to leave you I would die
I'd like to break the chains you put around me
And yet I'll never try

No matter what you do you drive me crazy
I'd rather be alone
But then I know my life would be so empty
As soon as you were gone

Impossible to live with you
But I could never live without you
For whatever you do / For whatever you do
I never, never, never
Want to be in love with anyone but you

You make me sad
You make me strong
You make me mad
You make me long for you / You make me long for you

You make me live
You make me die
You make me laugh
You make me cry for you / You make me cry for you

I hate you
Then I love you
Then I love you
Then I hate you
Then I love you more
For whatever you do
I never, never, never
Want to be in love with anyone but you

You treat me wrong
You treat me right
You let me be
You make me fight with you / I could never live without you

You make me high
You bring me down
You set me free
You hold me bound to you

I hate you
Then I love you
Then I love you
Then I hate you
Then I love you more / I love you more
For whatever you do / For whatever you do
I never, never, never
Want to be in love with anyone but you

I never, never, never
I never, never, never
I never, never, never
Want to be in love with anyone but you
But you

Kiira KORPI, cu frumusetea ei care aminteste tuturor de Grace Kelly, fosta printesa de Monaco, a avut o rochita negru cu argintiu si niste manusi de aceleasi culori care aratau f elegante. Pana si agrafa din coc era asortata. Mi-a placut ca in programul ei a inclus si cel putin o saritura. Cineva a incarcat acest program pe YouTube. Muzica, "Cry me a river", a fost interpretata de Ella Fitzgerald.

Now you say you're lonely.
You cry the long night through
Well, you can cry me a river,
Cry me a river..
I cried a river over you.

Now you say you're sorry
For being so untrue.
Well, you can cry me a river,
Cry me a river..
I cried a river over you

You drove me, nearly drove me, out of my head
While you never shed a tear.
Remember, I remember, all that you said?
You told me love was too plebeian
Told me you were through with me.

And now you say you love me.
Well, just to prove that you do..
Come on and cry me a river,
Cry me a river,
I cried a river over you
I cried a river over you
I cried a river... over you...

You drove me, nearly drove me, out of my head
While you never shed a tear
Remember, I remember, all that you said?
You told me love was too plebeian
Told me you were through with me and

And now.. now you say you love me.
Well, just to prove that you do..
Come on and cry, cry, cry me a river,
Cry me a river,
I cried, I cried, I cried a river over you.

If my pillow talk, imagine what it would have said.
Could it be a river of tears I cried instead?
Well you can cry me a river,
Go ahead and cry me a river
'Cause I cried, I cried a river over you
How I cried a river over you..

Daca ar fi fost sa ne luam dupa ce era afisat pe ecran ca ilustrare muzicala la Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV anume "Kalinka", n-am fi priceput nimic din program, mi-a placut ca AA si-a dat imediat seama ca e o greseala si a identificat rapid si cine canta, tenorul Franco Corelli, iar YG a stiut si cantecul. N-am inteles eu prea bine titlul dar cred ca am gasit si versurile care se potrivesc f bine cu modul atat de liric si romantic al interpretarii celor doi dansatori, care au avut ca poza de final intentia unui sarut. 

"Dicitencello vuie" 

Dicitencello a 'sta cumpagna vosta
Ch'aggio perduto 'o suonno e 'a fantasia
Ca 'a penzo sempre,
Che é tutta 'a vita mia...
I' nce 'o vvulesse dicere,
Ma nun nce 'o ssaccio di!

A' voglio bbene,
A' voglio bbene assaie,
Dicitencello, vuie
Ca nun m' 'a scordo maie!
E''na passiona
Cchiù forte 'e 'na catena,
Ca me turmente ll'anema
E nun me fa campá

Ritornello

Dicitencello ch' è na rosa 'e maggio,
Ch'è assaie cchiù bella 'e 'na jurnata 'e sole
D''a vocca soia, cchiù fresca d''e vviole
I' già vulesse sentere
Ch' è nnammurata 'e me!
'Na lacrema lucente v' è caduta...
Diciteme 'nu poco a che penzate?
Cu' st'uocchie doce
Vuie sola me guardate...
Levámmece 'sta maschera,
Dicimmo 'a veritá:

Te voglio bbene, te voglio bbene assaie
Si' ttu chesta catena
Ca nun se spezza maie!
Suonno gentile, Suspiro mio carnale
Te cerco comm'all'aria
Te voglio pe'campá!

In incheierea primei parti ne-a fost prezentat un f frumos program de patinaj sincron de catre cele 15 patinatoare care fac parte din Starlight Team din Zurich. Am aflat ca exista si un campionat de patinaj sincron, f popular in USA, Canada, Finlanda si Elvetia. In 2009 cand CE a avut loc la Helsinki a fost deasemenea prezent patinajul sincron la gala, daca ma inseala memoria nici nu au mai fost bisuri la medaliatii cu aur in schimb programul de sincron a fost f bogat.

Muzica aleasa de echipa de patinaj sincron a fost "Candyman" cantat de Aqua. Am mai auzit melodia asta de multe ori dar am ascultat-o cu o usoara senzatie de greata, nu pt ca sunt diabetica si vanzatorul de bomboane ar fi un pericol la adresa sanatatii mele ci pt ca imi aminteste de un oribil horror cu acelasi nume.Asta nu m-a impiedecat sa ma uit cu placere la programul Stralight team.

Versurile:

I am the Candyman - Coming from Bountyland.
I am the Candyman - Coming from Bountyland.

I wish that you were my Lollipop.
Sweet things, I will never get enough.
If you show me to the sugar tree,
will you give me a sodapop for free.

Come with me Honey,
I'm your sweet sugar Candyman.
Run like the wind - fly with me to Bountyland.
Bite me, I'm yours - if you're hungry please understand.
This is the end - of the sweet sugar Candyman.

Oh my love - I know you are my Candyman,
And oh my love - your word is my command.
Oh my love - I know you are my Candyman,
And oh my love - let us fly to Bountyland.

You are my Lollipop - sugar sugar top
You are my Lollipop - sugar sugar top

I wish that I were a Bubble Gum,
chewing on me baby all day long.
I will be begging for sweet delight,
until you say I'm yours tonight.

Come with me Honey,
I'm your sweet sugar Candyman.
Run like the wind - fly with me to Bountyland.
Bite me, I'm yours - if you're hungry please understand.
This is the end - of the sweet sugar Candyman.

Oh my love - I know you are my Candyman,
And oh my love - your word is my command.
Oh my love - I know you are my Candyman,
And oh my love - let us fly to Bountyland.

Oh my love - I know you are my Candyman,
And oh my love - your word is my command.
Oh my love - I know you are my Candyman,
And oh my love - let us fly to Bountyland.

I am the Candyman - Coming from Bountyland
I am the Candyman - Coming from Bountyland

Oh my love - I know you are my Candyman,
And oh my love - your word is my command.
Oh my love - I know you are my Candyman,
And oh my love - let us fly to Bountyland.

You are my Lollipop - sugar sugar top
You are my Lollipop - sugar sugar top

Niciun comentariu: