vineri, 21 ianuarie 2011

Secret Garden-- Mica Sirena

Si despre acest serial pot sa spun, ca si despre Coffee Prince, ca are tot ce i-a lipsit lui Mary, chiar daca a stat afara toata noaptea. Te tine cu sufletul la gura, are umor, fantezie si o poveste neobisnuita de dragoste. Neobisnuita nu din pdv al protagonistilor, ci prin felul fantastic (la propriu) in care e tratata. 

SI cum altfel ar putea fi realizat acest film care are ca lait-motiv povestea Micii Sirene (nu stiu de ce am inteles ca e scrisa de Fratii Grimm, poate asa s-a spus in serial, de fapt e scrisa de Hans Christian Andersen). Bineinteles ca nu-mi mai aminteam basmul (daca ar fi sa tin minte tot-tot ce am citit ar trebui sa am un cap cat un stadion, daca nu chiar mai mare), noroc ca am apucat sa traiesc in  epoca Wikipedia si a motoarelor de cautare.

Nu e de mirare ca l-am uitat, e asa de trist si de nedrept incat probabil ca m-a revoltat, sigur nu mi-a placut, cum nu mi-au placut povestile lui Oscar Wilde. Si cum sa nu ma revolte un sacrificiu zadarnic, o iubire neimpartasita, o recunostinta care se indreapta nedrept catre alta faptura? Iar Kim Joo Won tocmai pe printul din acest basm si l-a ales ca model, pt ca in acest fel isi putea pastra privilegiile, dragostea si aprecierea mamei, bucurandu-se in acelasi timp de devotamentul si iubirea fetei sarmane. 

Pt cei care nu au rabdare sa mearga la linkurile cu povestea si nici n-o stiu o sa spun pe scurt ca Mica Sirena s-a indragostit de un print pe care l-a salvat de la moartea prin naufragiu, ca si-a sacrificat sutele de ani pe care le-ar fi putut trai ca printesa a apelor pt a fi aproape de cel drag in lumea pamanteana si ca pt a capata o pereche de picioare a trebuit sa apeleze la Vrajitoarea Marii si sa-si sacrifice glasul ei minunat acceptand sa i se taie limba. Mai mult, desi fiecare pas ii producea dureri cumplite ea a si dansat fermecator de dragul printului. 

Printul insa o iubea pe o fata de imparat care semana leit cu Mica Sirena, crezand ca acea fata l-a salvat de la moarte. Ca un adevarat baiat de bani gata care are la picoare tot ce-si doreste nu a fost in stare sa vada, nu mai vorbim sa aprecieze, faptul ca MS il iubea, crezand ca tot devotamentul ei izvoraste numai din prietenie.

HCA introduce in basm si spaima de neantul ce ar urma mortii celor fara de suflet nemuritor si astfel cea mai puternica dorinta a fetei ar fi nu numai ca printul sa o iubeasca (cate femei nu se multumesc sa fie doar alaturi de cel drag, fara sa aiba pretentia de a fi iubite cu aceeasi intensitate si daruire de care dau ele dovada?) ci si sa obtina un suflet nemuritor, cu conditia ca iubirea printului pt ea sa-l faca sa uite de familie si de tot ce a insemnat viata lui pana atunci (tocmai asta subliniaza KJW ca nu poate oferi el lui Gil Ra Im, indiferent cat de mare ar fi iubirea dintre ei). 

Si daca printul nu o iubeste surorile ei ii ofera, facand si ele un sacrificiu (parul lor cel lung) la cererea vrajitoarei, alternativa de a se intoarce la starea de sirena, incalcand astfel una din cele 10 porunci biblice, "sa nu ucizi". Spre cinstea ei MS nu e in stare sa savarseasca un pacat asa de mare, desi inima ei e sfasiata de faptul ca printul a ales pe alta de sotie, si atunci HCA ii mai ofera o sansa de a capata nu numai o viata mai lunga ci si un suflet nemuritor, cu conditia de a savarsi fapte bune impreuna cu Fiicele Aerului. Asta, din  pdv crestin nu e chiar OK, pt ca Evanghelia spuna ca nu conteaza daca faci fapte bune daca nu-L accepti ca Mantuitor pe Iisus (mie personal asta mi se pare cam nedrept).

Am povestit eu pe scurt dar va recomand sa cititi basmul pt a putea aprecia talentul lui HCA. Interesant e ca din cand in cand citesc cateva pagini din "Vrajitoarea trebuie sa moara" de Sheldon Cashdan, in care se abordeaza din pdv psihologic rolul basmelor in educarea copiilor, pt a-si dezvolta discernamatul de a deosebi binele de rau , dar si de a scapa de orice angoase ar avea copiii prin intermediul pedepselor primite de vrajitoare in basme. In Mica Sirena insa vrajitoarea nu moare dar e zugravita in asa fel incat orice copil ar fi inspaimantat de moarte daca si-ar inchipui ca ar ajunge vreodata sa apeleze la ajutorul ei, cu atat mai mult cu cat acest ajutor se dovedeste ineficient daca acel copil doreste sa-si pastreze puritatea inimii.

Ca sa ma intorc la serial o sa spun ca mie mi-ar fi placut mai mult sa aiba un final deschis, sa se termine in momentul cand cei doi se indeapta cu masina spre frontul de fulgere si ploi, pt ca fiecare sa-si construiasca continuarea dupa placul inimii. Mie ultimele episoade, care au tinut neaparat ca povestea sa se termine in stil Hollywoodian, mi s-au parut cam in plus, cam fortate, desi nu le-a lipsit nici imaginatia, nici umorul. Oricum finalul cred ca a fost mult mai pe placul telspectatorilor decat cel din Bad Guy.

Pentru poze din serial si muzica va recomand sa mergeti pe situl lui Dany, veti gasi pe acest site multe date despre alte seriale sud-coreene, ea fiind mult mai pasionata deact mine de aceasta cultura.

Si inca ceva: la un moment dat am renuntat sa mai vad serialul pe Korean Drama si am recurs la ajutorul lui MySoju.

Niciun comentariu: