duminică, 30 ianuarie 2011

Campionatul European de Patinaj Artistic 2011--Fete--Programul liber

S-a terminat si acest campionat. Era cat pe ce sa fac infarct de emotie dar pana la urma uite ca am rezistat. Programul liber al fetelor l-am urmarit pe TVR2 si trebuia sa marturisesc ca de data asta am fost compatibila cu Alina Alexoi. Ca sa intelegeti mai bine o sa spun ca dupa atata amar de ani de cand urmaresc concursurile de patinaj artistic pe canale din Romania sau chiar din alte tari (in anii 80 la bulgari, in 2001 si 2003 doar concursuri de profesionisti in USA) nu sunt in stare sa recunosc sariturile in momentul in care sunt executate. 

Le stiu f bine numele si dificultatea in ordine descrescatoare: Axel, Lutz, Flip, Ridberger, Salkow, Touloupe, stiu ca Axel e singura in care se face desprinderea in fata, stiu ca Lutzul se face cu bataie pe muchia exterioara si Flipul cu bataie pe muchia interioara, stiu ca Ridbergerul se porneste cu picioarele incrucisate (de aceea e singura pe care o recunosc), pot sa fac diferenta dintre o dubla si o tripla dar mai confund uneori dublul Axel cu o tripla sau triplul Axel cu o cvadrupla. Deci la teorie s-ar zice ca ma pricep, cand vine insa vorba de a recunosate practic ce a facut sportivul acolo pe gheata am nevoie de ajutorul unei persoane care se pricepe cu adevarat.

Alina e in stare sa recunoasca unele sarituri dar nu odata se multumeste sa spuna " a fost o tripla" si atat. De aceea prefer sa urmaresc Eurosportul, in special cand comenteaza Florin Gafencu (si cand il lasa Yvonne Ghita sa mai scoata si el o vorba, ceea ce in ultima vreme se petrece din ce in ce mai rar) sau macar Nicolae Bellu, pt ca ei ca arbitri internationali observa mult mai bine calitatea programelor. E bine insa ca de data acesta nu am mai auzit-o pe AA povestind filmele a caror muzica e folosita pt ilustrarea programelor, in schimb YG simte ea nevoia sa le faca o scurta prezentare uneori.

Mi-a placut ca Alina a facut o trecere in revista a regulilor concursului la individual fete, anume ca nu au voie sa faca mai mult de de 7 sarituri una din ele fiind neaparat un Axel, ca nu se pot face doua sarituri de acelasi fel in timpul programului decat daca una e parte a unei combinatii. Daca totusi se fac  nu se noteaza, deci sportivul iroseste energie si timp zadarnic, Nu se permit mai mult de trei piruete si si nu mai mult de o secventa de pasi (am observat ca baietii au avut doua secvente de pasi).

Ca o obervatie generala am sa spun ca daca nu luam in seama o singura exceptie putem spune ca toate fetele au cazut. Si iar am vazut umflarea cu pompa a notelor pt componentele artistice in cazul Carolina KOSTNER pesemne li s-a parut arbitrilor ca modul in care a dat ea cu fundul de pamant cand a executat un triplu Ridberger (cea mai dificila tripla pe care ar fi fost in stare sa o faca, dar n-a fost sa fie) a fost plin de gratie si merita sa fie folosit ca exemplu pt toate concurentele. Si asa venind de pe locul 6 si nefiind in stare sa sara decat doua dublu Axel si mai multe Salkow si Touloupe (mai tarziu FG a laudat antrenorul Michael Hutt, pt modul inteligent in care a alcatuit programul divei) minunea s-a produs, geniala a insfacat o medalie de argint. E adevarat ca mi s-a parut ceva mai adunata, mai concentrata ca la programul scurt dar de aici pana la a se clasa pe locul intai pana cand a intrat pe gheata ultima patinatoare e cale lunga iar eu am fiert in suc propriu de enervare. Daca ii deranjeaza asa de mult pe arbitri sariturile sa le scoata domnule din concurs, sa le interzica si gata!

In schimb compatrioata ei Valentina MARCHEI a avut un program atat de slab fata de asteptarile si pretentiile ei Incat a cazut de pe locul 8 la scurt pe 10 la liber. De o buna pregatire psihica a dat dovada germana Sarah HECKEN care, dupa o prima parte mai slaba in care a debutat cu o cazatura si a mai facut si alte greseli s-a concentrat mai bine in partea doua, dar nu suficient ca sa se poata mentine in top 10. 

Mi-a placut f mult programul belgienei Ira VANNUT, sunt sigura ca are multe sanse de a progresa. Ea a fost prima dintre fetele pe care le-am vazut care a executat o frumoasa pirueta Bielmann. Alina ne-a spus ca a obtinut in 2010 un bronz la un Grand Prix de juniori. Frantuzoaica Mae Berenice MEITE, care a reusit sa se claseze in top 10, spune cu modestie de cate ori e comparata cu Suria Bonalli ca ar vrea sa fie ca Suria. Deocamdata nu e cazul, desi mi-a placut alura ei atletica (nu e asa de buna din pdv artistic) si felul in care a facut Bielmann, dar si contrastul placut dintre pielea ei de culoarea abanosului (parca mai inchisa la culoare decat cea Suriei) si rochita ei rosie.

Despre reprezentanta Spaniei vreau sa spun ca n-are nci o legatura cu fentele la care a tot trimis-o AA care i-a pronuntat numele Lafente in loc de Sonia LAFUENTE. In spaniola fuente are cel mai adesea denumirea de fantana, care e altceva decat fenta. Ea a interpretat muzica din cel mai  longeviv muzical, de data asta din Londra, Les Miserables. Jenna MCCORKELL nu a fost prea multumita de modul in care s-a prezentat si avea si de ce. Nivelul ei e departe de cel al sotului ei, KVDP. 

Mie mi-a placut modul in care rusoaica  Ksenia MAKAROVA a trait muzica pe care a interpretat-o, Evita. AA ne-a povestit din ce familie ilustra de campioni se trage, ne-a spus si ea ca la 8 ani a plecat cu familia in USA (si nu ca s-a mutat de capul ei, cum s-a inteles initial din comentariul YG) dar ca a revenit in Sankt Petersburg pt a se pregati si a reprezenta Rusia. Pana sa intre ea pe gheata pe primul loc era Alena LEONOVA, ma intrebam daca o va intrece, tinand cont ca la campionatele nationale ale Rusiei KM a iesit pe locul 5. Intr-adevar s-a clasat cu un loc inaintea compatrioatei sale. Avand inca vie in minte evolutia KM am fost cu atat mai revoltata de discrepanta intre modul de arbitrare al ei si a celei care i-a urmat, Carolina KOSTNER. De fapt nimeni nu putea pretinde ca CK (cacofonia implicita e voita) a facut mare branza din pdv tehnic, nici nu a luat note prea mari la acest capitol (deh, alti arbitri) ci i s-au dat note aproape duble pt partea artistica.

Acum e adevarat ca cele care au urmat Kiira KORPI, Elene GEDEVANISHVILI si Viktoria HELGESSON au fost departe de a avea programe atat de bune incat sa poata fi notate in asa fel incat sa o intreaca pe marea diva, dar eu tot am fiert de nervi din cauza a ceea ce am sesizat a fi o nedreptate. Cel putin pt frumoasa KK (care a ales tot Evita pt ilustrarea muzicala) se parea la inceput ca nu-i iese nimic, programul ei parea un adevarat dezastru, din fericire s-a adunat in partea II-a, cand se dau bonificatii de 10% pt sariturile reusite. Si EG a facut greseli la care nu ma asteptam din partea ei, de la VH nu avea prea mari pretentii.

A urmat insa cea pe care o admir de multi ani, frumoasa si scumpa reprezentatat a tarii gazda, Sarah MEIER. I-am urmarit fiecare element cu sufletul la gura, mi-am tinut respiratia la fiecare saritura, am respirat usurata dupa fiecare reusita si mi-au dat si mie lacrimile de fericire cand am vazut ca plange si ea la sfarsitul unui program FARA GRESEALA, program care a ridicat sala in picioare. Diva nu reusise la Torino sa reziste presiunii puse de publicul din tara ei, draga de Sarah a dat tot ce a avut mai bun in ea pt acesti compatrioti care au umplut sala ca sa o vada. Printre cei care au aplaudat-o s-a aflat, bineinteles, si Stephane Lambiel, care parea mult mai matur decat in timpul spectacolului Kings on Ice, spectacol in timpul caruia la un moment dat l-a eclipsat in admiratia publicului pe insusi EL, tzarul Pliushcenko, scuzati divagatia. 

Sarah a lipsit din competitii in 2008-2009 din cauza unei hernii de disc, a declarat inainte de CE ca se va retrage dupa aceasta competitie. Toti comentatorii nostri (m-am uitat la ea si pe Eurosport, care a inregistrat programul liber al fetelor) si-au exprimat dorinta ca ea sa renunte la aceasta hotarare si sa mearga si la mondiale. Dar daca tinem seama de valoarea celor de pe alte continente, in special a japonezelor si a sud-coreenei Yu-Na Kim poate e mai intelept pt ea sa isi respecte hotararea.

Sarah era asa de emotionata cand s-au afisat notele incat parea ca nu-i vine sa creada ce i se intampla. mie mi-a revenit inima la loc. Interesant e ca atat AA cat si FG au rostit la sfarsit aceeasi fraza (trebuie sa tinem cont de faptul ca ES a inregistrat comentariul chiar in timpul concursului, deci fraza a fost rostita simultan) , poate ca era un citat, "Cand nu trishezi si te antrenezi corect vine si victoria".


 
FPl.NameNationPointsSPFS
1Sarah MEIER

SUI
170.6032
2Carolina KOSTNER

ITA
168.5461
3Kiira KORPI

FIN
166.4014
4Ksenia MAKAROVA

RUS
162.0425
5Alena LEONOVA

RUS
154.31133
6Viktoria HELGESSON

SWE
151.6647
7Ira VANNUT

BEL
150.66106
8Elene GEDEVANISHVILI

GEO
147.9658
9Mae Berenice MEITE

FRA
138.74710
10Valentina MARCHEI

ITA
137.44814
11Sarah HECKEN

GER
137.43912
12Sonia LAFUENTE

ESP
135.821111
13Gerli LIINAMÄE

EST
133.73169
14Jenna MCCORKELL

GBR
132.151215
15Juulia TURKKILA

FIN
131.381413
16Romy BÜHLER

SUI
122.331517
17Karina JOHNSON

DEN
121.632416
18Svetlana ISSAKOVA

EST
118.441818
19Viktoria PAVUK

HUN
112.701921
20Dasa GRM

SLO
112.542120
21Alice GARLISI

ITA
112.362219
22Fleur MAXWELL

LUX
110.591724
23Hristina VASSILEVA

BUL
106.792022
24Alexandra KUNOVA

SVK
105.862323
25Anne Line GJERSEM

NOR
FNR25
26Irina MOVCHAN

UKR
FNR26
27Clara PETERS

IRL
FNR27
28Birce ATABEY

TUR
FNR28

4 comentarii:

cherie spunea...

Mie mi-a placut Ksenia Makarova, eu zic ca ea a fost aceea care a avut fond muzical, Lacul lebedelor, si a interpretat lebada neagra. As vrea sa revad prestatia aceea.

Viorica spunea...

Vorbim de campionate diferite. Acest articol este despre europene. Makarova nu a avut in program la mondiale ci Flamenco by Didulia si Evita..

Daca vrei sa revezi programul scurt programul scurt:

http://www.youtube.com/watch?v=Udhgpkba9c8

Si programul lung:

http://www.youtube.com/watch?v=TfKmS2dEM5s

Imi amintesc si eu ca am crezut ca una din fete va dansa pe Lebada neagra, dar era altceva, nu reusesc sa-mi amintesc nici cine era, nici ce altceva a prezentat. Stiu ca m-am gandit ca e departe de oksana Baiul cu programul ei Moartea lebedei cu care a castigat o medalie olimpica, e atat de mult de atunci...

Posibil sa fi fost vorba de programul scurt al lui Yu Na Kim, Giselle

http://www.youtube.com/watch?v=b4nOHNTAHfk

Sa-mi spui daca am dreptate.

Viorica spunea...

Makarova nu a avut in program Lebada neagra.

Poate mai degraba despre programul lung al lui Yu Na Kim am gandit ca e Lebada Neagra:

http://www.youtube.com/watch?v=oubZsdNQq4s&NR=1

Viorica spunea...

AM GASIT!

http://www.youtube.com/watch?v=-eQKMS9_LbU&feature=related

E vorba de campioana mondiala de juniori, Adelina Sotnikova, care a interpretat la Gala Lacul Lebedelor! In videoclip urmeaza dupa o perche de dansatori.