joi, 27 ianuarie 2011

Campionatul European de Patinaj Artistic 2011--Perechi--Programul scurt

Stiam ca cea mai grea proba din patinajul artistic este cea de perechi. Avand in vedere dificultatea de a obtine o sincronizare perfecta la elementele side by side, atat la sarituri cat si la piruete precum si rarele ocazii in care la aruncare fata reuseste sa aterizeze fara greseala nu odata s-a intamplat ca in concursuri sa se obtina medalii desi cel putin unul dintre parteneri lua contact cu gheata si cu fundul sau alte parti ale corpului, nu numai cu patinele.

De aceea ISU s-a straduit sa ofere tot sprijinul sau celor care doreau sa participe la aceasta proba. Asa se face ca aici s-a manifestat intr-un grad f inalt cosmopolitizarea cuplurilor ajungandu-se ca pt Germania sa participe o fosta patinatoare ucraineana, pt rusia una japoneza, etc. Totusi la acest campionat s-au prezentat numai 16 perechi  iar in final vor fi numai 15, pt ca perechea din Israel s-a retras.

Si la aceasta proba s-a produs schimbul de generatii dar cei noi mai au mult de munca pana sa reuseasca sa se ridice la inaltimea predecesorilor. In timpul transmisiei m-a iritat felul in care au inteles operatorii elvetieni sa focalizeze tocmai la un element care e f indragit in tara lor, si anume la pirueta, e drept ca side by side. In loc sa ne arate ambii sportivi ca sa putem aprecia daca sunt sincronizati (pt ca desincronizarile duc la depunctari) ei se focalizau timp de secunde bune fie pe fata, fie pe baiat. 

Ca o noutate in ce priveste atitudinea ISU fata de sportivi si influienta crizei e faptul ca daca sportivilor calificat ili se suporta cheltuielile de catre federatie celor care nu se califica nu li mai da nici un ban. Noi am trimis o fata care nu avea nici o perspectiva de calificare, in schimb Zoltan Kelemen, in ciuda handicapului sau (are un ochi de sticla) s-a calificat si va evolua al noualea la programul scurt.

Din toate perechile mai noi care au participat o surpriza frumoasa a constituit-o perechea italiana Stefania BERTON / Ondrej HOTAREK care a avut un program corect, bun, confirmand prezenta lor in ultima grupa, cea mai valoroasa, clasandu-se dupa programul scurt pe locul 4. F bine s-au prezentat cele trei perechi din Rusia. Preferatii mei Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV au avut un program deosebit de frumos, interpretat excelent, pe muzica Also sprach Zarathustra (Thus Spoke Zarathustra= Asa grait-a Zarathustra) de Richard Strauss. Asteptam cu inima stransa evolutia germanilor Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY. A trebuit sa recunosc ca nemtii au fost perfecti si ca interpretarea programului lor a fost mai buna. Rusii Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV in schimb au avut niste mici ezitari si astfel situarea lor pe locul trei e de inteles.

Interesant e faptul ca perechea care s-a clasat pe locul cinci, tot din Rusia, Katarina GERBOLDT / Alexander ENBERT  s-a clasat la campionatul national abia pe locul patru dar campionii Tatiana Volosozhar (da, e chiar ucraineanca aceea care facea pereche cu Stanislav Morozov)/Maxim Trankov nu au putut participa la CE si astfel au venit KG/AE. 

M-a dezamagit Adeline CANAC / Yannick BONHEUR, e drept ca Yannick avea ca partenera pana de curand pe Vanessa James, cu care alcatuia un neobisnuit cuplu de culoare. S-a vazut ca, in ciuda faptului ca sunt campionii Frantei nu sunt inca un cuplu sudat. Un program f curat, f corect au avut britanicii Stacey KEMP / David KING desi ma asteptam la mai multe puncte din partea juriului. Asa se face ca desi Maylin a cazut, germanii Maylin HAUSCH / Daniel WENDE s-au clasat, cel putin deocamdata, inaintea lor.

Clasamentul primelor 9 locuri:

1.Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY
2.Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV
3.Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV
4.Stefania BERTON / Ondrej HOTAREK
5. Katarina GERBOLDT / Alexander ENBERT
6.Maylin HAUSCH / Daniel WENDE
7.Stacey KEMP / David KING
8.Klara KADLECOVA / Petr BIDAR
9.Adeline CANAC / Yannick BONHEUR

2 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Viorica,

Cred ca ar fi bine sa scrii si despre competitiile din Romania - poate il mai aducem la suprafata ...

Viorica spunea...

As scri cu placere daca as afla cate ceva despre ele. Eu comentez ce vad la TV. Ai auzit vreodata la un program de sport (recunosc ca nu le prea urmaresc) vreo stire despre competitiile din Romania ? O sa-mi spui ca asta era si ideea ta.
Eu sunt doar indragostita de acest sport (microbista, sa zicem), nu lucrez in bransa.
Si data viitoare pui si un nume sub comentariu, da?
Imi displac anonimele, oricat de civilizate si bineintentionate sunt.