luni, 27 septembrie 2010

Jurnal de calatorie Irlanda 2010 Quilts.

Acum doi ani, cand foloseam o cuvertura matlasata la invelit, habar nu aveam ca foloseam un quilt. Abia dupa ce joi am vazut la Bishoptown Library o f frumoasa expozitie de quilturi si am cautat mai multe informatii despre aceste adevarate opere de arta am inteles din Wikipedia despre ce e vorba.

Eu credeam, in naivitatea mea bazata pe filmele de epoca americane care nu odata o prezentau pe gospodina casei cu acul in mana cosand din peticele un quilt ca e vorba despre un fel de cuvertura simpla, un fel de husa care se pune deasupra patului. In realitate se pare ca plapumarii nostri faceau, precum d-l Jourdain proza, adevarate quilturi atunci cand coseau doua straturi de material textil intre care inserau o umplutura.




In prim plan este "Amish Reflections (Bear's Paw)" iar in stanga "Sudoku"



Rock of Ages---Anne Moloney
Let There be Light
1001 Night (Victorian Crazy Slyle)
Seasons--Spring, Summer, Autumn, Winter 
Steps and Steeples (Cork Quilt)
Peaceable Kingdom
Duilleoga (Leaves---Mary Hynes
The 4 Evangelists---Mary Hynes, Catherine Duggan
Peacock---Kitty Whelan
 Rafting down the Nile---Kitty Whelan
Nu-i asa ca e interesant cel din mijloc, "Colonnade", cu senzatia  de tridimensionalitate pe care o creeaza?
Waistcoat (Victorian Crazy Style)---Anne Moloney
Doamnele din acest grup au creat, cu acul, ata si peticele potrivite, minunatiile de mai sus. Numele lor se poate afla de pe afisul care deschide parada de quilturi.
Se pare ca acest obicei este ancetral si raspandit pe tot globul, pana si in China s-au descoperit quilturi stravechi. Iar cei care foloseau, prin anii de inceput ai erei luminoase menite sa ne duca in zbor spre comunism, pufoaice (despre care circula bancul care spunea ca sunt bune pana si la facut tuica din ele) de asemenea foloseau quilturi, e drept ca aspectul lor era departe de a  te duce cu gandul la arta.

Pt ca fiica mea habar nu are despre ce e vorba in paragraful precedent iar dragul de Google mi-a aratat, cu o singura exceptie, doar bazaconii la cautarea de imagini am imprumutat o imagine de pe acel site. E scris in germana si nu pricep mai nimic din text, imaginile insa mi-au ingaduit sa revad cu ochii mintii mandra noastra clasa muncitoare infratita cu taranimea socialista, colhoznica, imbracata in pufoaicele devenite deja legendare. E drept ca dupa toate aparentele personajele din fotografii purtau uniforme militare, va puteti insa face o idee corecta despre ce vorbesc.
In primii ani ai navigarii mele pe internet, cand cautam cu obstinatie Optical Illusions (asa am ajuns pe situl lui Octavio Ocampo, cu ciudatele lui picturi compuse ca niste sarade, unele de o frumusete de neimaginat) am ajuns pe un site al unei creatoare de quilturi care erau adevarate opere de arta. Intre timp acel calculator a iesit la pensie, fvoritele lui s-au dus pe apa sambetei, si nu mai sunt in stare sa gasesc acel site, in schimb cautand quilts am ajuns pe situl unui impatimit fotograf si calator a carui sotie, fosta profesoara, are ca hobby cusutul de quilturi.


El a dobandit insa pasiunea pt quilturi inca din copilarie, din estul Pennsylvaniei unde comunitatile de Amish si German Brethern continua inca o veche traditie de facut quilturi. Acest lucru precum si  hobbyul  sotiei l-au facut pe respectivul sa posteze o multime de poze de quilturi care au participat la doua festivaluri internationale tinute in Rosemont, Illinois in 2007 si 2008. Nu ma mai saturam sa le privesc, sunt adevarate opere de arta, vreo doua sunt inspirate din tablourile lui Claude Monet!. Iata doar cateva din ele:
Sunrise of Claude Monet - Laura Stauffer
In Full Bloom (Monet's Garden)- Ferret
Hina-Matsuri - Michiko Tanaka
Gray Dreams (Mediterranean) - Catherine Ravera 
Glimpses of India-- From Architecture to Zari - Meena Schaldenbrand
Pandas Round the World - Shirley P. Kelley


Country Roads - Nancy Prince

Aubergine--Darlene C. Christopherson

Autumn Leaves


Birds of a Different Color - Caryl Bryer Fallert

Moon Goddess - Donna L. Cherry 
  
Moondance - Annette Hendricks 

A Rose by Any Other Name - Pat Blair
Dust Storm - Paramjeet Bawa

Monterey at Dusk  -  Melinda Bula

What you See Here, You Don't See There - Eti David

Urmatoarele fotografii  reprezinta cateva din operele Marlenei Roeseler, sotia fotografului amintit mai sus.

Alaska's Three Bears

All My Alien Friends-from my visit to Roswell, New Mexico

Memories of India

Russian Dolls (Reverse)

The Wee People Village
Twelve Days of Christmas
                                  

Niciun comentariu: