joi, 23 septembrie 2010

Chili

N-am gresit, nu e vorba de tara sud americana, ci de un cuvant incetatenit relativ recent in limba noastra, inlocuind treptat dar sigur numele condimentului atat de apreciat langa sarmale sau in mici, anume banalul ardei iute. De la o vreme simt nevoia sa manac f multe mancaruri iuti de aceea am cautat cu atata ardoare Cajun Mix.. Se pare ca ar fi vorba de capacitatea dezinfectanta pt tubul digestiv a capsicinei, substanta care produce senzatia de iute, doar nu degeaba orientalii si cei din America Centrala consuma atat de multi ardei iuti.


Tot capsicina se folosea pe vremuri pt vata termogena, care se utiliza, umezita usor, ca o compresa, in zonele dureroase ale reumaticilor, dezvoltand caldura si producand o senzatie de calmare a durerii. Intr-un an mamita a plantat ardei iuti langa ardeii capia si a pastrat semintele ardeilor capia pt anul urmator, cand a plantat un sir lung de ardei care a fost extrem de productiv. Nu va pot descrie cat de iuti au fost acei ardei, ceva mai mici la marime decat ardeii capia dar mult mai iuti decat ardeii iuti din anul anterior.


Ne intrebam ce sa facem cu asemenea recolta bogata pt ca oricat de mult imi plac mie ardeii iuti erau mult prea multi. Am curatat cu multa grija (nu-mi mai amintesc daca am folosit manusi de cauciuc) ardeii de seminte si o parte din ei i-am fiert intr-un amestec de ulei si putina apa pana s-a evaporat apa, obtinand astfel un ulei cu o frumoasa culoare rosietica si deajuns de iute ca sa fie nevoie sa adaug doar cateva picaturi in mancare. Totusi o cunostinta de-a noastra a declarat ca nu e suficient de iute.


Restul de ardei i-am fiert in f putin apa, am strecurat bine zeama si am inmuiat in ea un pachet de vata pe care l-am pus la uscat, astfel mamita a avut un timp mult dorita si necesara vata termogena. Mi-am amintit de asta citind in Descopera.ro un articol despre cel mai iute ardei din lume, articol pe care o sa-l copiez mai jos, impreuna cu alte articole pe aceeasi tema din aceiasi sursa. Tin insa sa precizez ca acolo se spune ca multa vreme Jalapeno a fost considerat cel mai iute ardei din lume, dar in alta parte scrie ca habanero e inca mai iute. Wikipedia sustine ca habanero a fost considerat in mod gresit cel mai iute ardei din lume. Tot Wikipedia are un articol foarte detaliat despre chili, de la acest articol se poate ajunge la o lista de specii de ardei cultivati, nu numai cei iuti .


 Am gasit un site care da iutimea diferitelor soiuri de ardei in grade Scoville si e mai putin iute chiar si decat Cayenne, nu mai vorbesc de Habanero. Pe acelasi site se precizeaza ca cei ce comercializeaza Habanero sau sosuri cu alti ardei iuti sunt obligati sa avertizeze consumatorii sa nu muste direct din fruct ci doar sa puna cateva picaturi din extract in mancare. Am vazut la Tesco cateva pungute cu Habanero uscati si ma bateau gandurile sa cumpar .una, dar m-am razgandit, desi alor mei le plac mult mancarurile iuti. Am cumparat de curand Korma Chiken pt Lia, e un pui cu sos iute si orez, pe ambalaj era desenat un singur ardei, ca semn ca nu e chiar f iute.


Pt ca mi-a cazut in cos niste miel cu sos iute si orez si n-am observat asta decat la casa l-am cumparat. era gustos, desi mie nu-mi place carnea de miel decat la Pasti, gatita de mine, dar avea pe ambalaj doi ardei iuti. Orezul se pune pt a calma eventualele dureri de stomac produse de arsura de chili.


In caz ca nu aveti la indemana orez un bun clamant e laptele . Daca ati umblat cu ardei iuti si duceti mana la ochi in nici un caz sa nu va spalati cu apa, pt ca apa intensifica senzatia de arsura, spalati-va imediat cu lapte dulce. Daca nu aveti decat lapte praf dizolvati-l repede in apa, e si el eficace.

Britanicii au creat monstrul ardeilor iuti



O companie britanica a anunta recent ca a reusit sa creeze un nou tip de ardei iute, unul care, pe o scala Scoville, ajunge la valoarea de 1.116.182 unitati, ceea ce il face cel mai iute ardei din lume, peste deja celebrul soi indian, bhut jolokia. Ardeiul numit Infinity Chilli a fost deja testat la universitatea Warwick, si a devansat fostul record mondial, a carui iutime a fost calculata la 1.041.427 unitati Scoville.
Fire Foods, compania britanica din Lincolnshire care a obtinut noul soi de ardei iute a lansat deja un sos picant, numit Infinity Chilli Sauce, la pretul de 6,50 lire sterline pentru o sticla, sos pe care l-a caracterizat drept "o veritabila arma" in bucatarie. Ca sa puteti face o comparatie cu un ardei iute clasic, trebuie spus ca acesta din urma are o iutime de 2.500-5.000 unitati pe scala Scoville, astfel ca trebuie sa cantariti bine decizia de a cumpara sosul celor de Fire Foods.

Scala Scoville a fost inventata de savantul Wilbur L. Scoville pentru a putea calcula iutime diferitelor soiuri de plante si a sosurilor obtinute din acestea. In mare, modul de calculare a iutimii prevede diluare concentratiei respectivei plante cu o solutie ce are la baza un mix de uleiuri, alcool si apa. Procesul de diluare este repetat pana in momentul in care limba umana nu mai poate distinge gustul iute. In cazul ardeiului Infinity, a fost nevoie 1.116.182 diluari succesive.

Sursa: 
TheRegister
Vreti sa stiti de ce ustura ardeii iuti? Aflati tot de de pe Descopera
De ce ustura ardeii iuti?


V-ati intrebat vreodata de ce unii ardei iuti creaza senzatii papilo-gustative insuportabile? Ei bine, cercetatorii ne asigura ca toata povestea nu este decat una legata de sistemul de aparare ultra-eficient dezvoltat de ardei de-a lungul milioanelor de ani de “razboaie” intre ardei si animalele care vroiau sa-i consume.
De fiecare data cand cineva musca dintr-un ardei chili, invariabil cateva seminte sunt zdrobite in cadrul procesului de masticatie. Razbunarea ardeiului este instantanee si se concretizeaza prin eliberarea unui amestec de substante active care "ard" gura si limba, denumite de specialisti-capsinoide. Pasarile salbatice care inghit semintele intregi si le transporta neatinse de-a lungul tubului digestiv, scapa astfel de problema reusind in acelasi timp sa raspandesca semintele in alte zone. Pentru a demonstra toxicitatea unor soiuri extreme de ardei iuti, profesorul Sue Hartley din cadrul Royal Institution Christmas Lectures a apelat la un voluntar in varsta de 27 de ani pe care l-a rugat sa muste si sa mestece in prima instanta dintr-un ardei
chili din soiul Dorset Naga, considerat cel mai iute ardei din lume deoarece atinge un milion de unitati pe scala Scoville, scala internationala pentru masurat iuteala ardeilor.

Ardeiul Dorset Naga este de circa 500 de ori mai iute decat soiul Jalapeno, considerat pana nu demult cel mai puternic soi de chili din lume. Dorset Naga esta atat de toxic incat daca se administreaza cateva picaturi din sucul sau in apa unei piscine de dimensiune medie, dupa care se gusta din apa, iuteala sa este inca puternica. Subiectul experimentului a reusit sa muste din temutul Dorset Naga fara a mai apuca insa sa mestece deoarece substantele active i-au inflamat ata de puternic limba si mucoasa bucala incat era aproape de punctul in care sa se sufoce din lipsa de aer. Dupa ca si-a revenit, voluntarul a declarat ca iuteala era pur si simplu indescriptibila.

Cu toate acestea, cercetatorii ne asigura ca ardeii iuti extremi sunt de fapt printre cele mai "blande" plante toxice. Acesta deoarece cele mai temute plante precum ricinul sau cyanidele, contin substante active mult mai puternice decat veninul de sarpe, paianjen sau pisica de mare.

Sursa : 
DailyMail
Ei, dar ardeiul iute nu e folosit numai in scopuri pasnice. Tot de pe acest minunat Descopera.ro am aflat ca imediat militarii au gasit intrebuintari si pt acest condiment, folosindu-l ca arma...ecologica

India produce prima grenada non-toxica si 100% ecologica


Am auzit cu totii de torturile medievale in care era folosit fumul ardeilor iuti, o cazna peste care nici macar cei mai duri nu puteau sa treaca. Dar pentru ca vremurile noi cer solutii noi, oamenii de stiinta indieni s-au gandit ca vechile traditii, fie ele si sordide, pot fi reactualizate intr-un concept cat se poate de corect politic. Astfel a luat nastere ideea unei grenade de asalt pe baza de ardei iute, o arma non-toxica si 100% ecologica...
Pentru realizarea ineditei arme au fost folositi ardeti iuti din specia bhut jolokia, o specie intalnita in nord-estul Indiei devenita celebra dupa ce a intrat in Cartea Recordurilor drept specia cea mai iute de ardei de pe Terra. Ca sa faceti idee despre cat de tare ustura bhut jolokia, trebuie sa spus ca un ardei iute obisnuit are o iutime estimata la circa 2500 - 8000 de unitati pe scara Scoville. Un ardei iute indian are o iutime estimata la 1.040.000 unitati pe aceeasi scara valorica, suficient cat sa lase impresia unei arderi lente si dureroase pe un rug.
R.B. Srivastava, unul dintre liderii specialistilor din randul armatei indiene a explicat presei intregul mecanism: "Grenada pe baza de ardei iute este destinata, in special, scoaterii din ascunzatori a teroristilor fara a-i ucide sau a le produce rani grave. Fumul le va da inamicilor senzatia ca iau foc, nu vor mai putea respira, nici macar nu vor mai putea tine ochii deschisi. In plus, ganditi-va ca un spray bazat pe aceeasi formula ar putea fi oricand folosit de femeile aflate in situatia unor atacuri neprevazute din partea huliganilor".

Tehnologia nu a fost inca perfectata desi, de ceva timp, o grenada prototip a fost deja produsa. Conform datelor furnizate de guvernul indian, se pare ca arma va intra in productie de serie desi, asa cum sustin oficialii indieni, va mai dura ani buni pana cand tehnologia bazata pe ardei iute sa devina una comuna in India.

Sursa: 
AsiaWeirdNews
Dupa ce am scris introducerea la aceste articole am dat click pe Usturatoarea poveste a ardeilor iuti, care confirma cele afirmate de mine. Va sfatuiesc sa mergeti sa vedeti videoclipul, sunt sigura ca o sa va placa si o sa aflati si alte lucruri noi, iar daca aveti rabdare pana se termina filmuletul puteti vedea si ce patesc cei ce nu tin cont de avertismentele de pe ambalajele de chili.
Si daca tot am vorbit de condimente o sa va spun ca de cativa ani buni un alt condiment preferat de mine, pe care mi-l pun uneori chiar si in lapte, este turmericul sau curcuma, numit si sofranul indian, un component nelipsit din amestecurile de curry.  Si iata ce aflu din alt articol tot de pe acelasi portal amintit mai sus, ca aici unde ma aflu, in Cork, s-a descoperit ca turmericul distruge celulele canceroase: Ramane sa descopar ce proprietati miraculoase are cardamomul, alt condiment preferat de mine (al doilea cel mai scump din lume dupa sofran),, in special ca aromatizant al cafelei, folosit in acest scop ca hella de arabi timp de secole.

Cum distrugem cancerul cu condimentul Curry?


Expertii din cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului din Cork au descoperit cu surprindere ca turmericul continut in condimentul indian Curry, are proprietatea de a distruge si elimina celulele canceroase.
Substanta miraculoasa se numeste cucurmina, iar oamenii erau convinsi din cele mai vechi timpuri de proprietatile sale medicinale. In India straveche era folosita pe scara larga in tratamentul artritei si chiar al dementei.

In prezent, noile teste din laboratoarele britanice au aratat ca substanta are si proprietatea deosebita de a anihila celulele canceroase. Expertii in studiul evolutiei cancerului se pun astfel la dispozitia medicilor pentru dezvoltarea de noi tratamente.

"Cercetatorii stiau de mult timp ca substantele active naturale din anumite plante au capacitatea de a elimina celulele canceroase. Pe baza acestor date preliminare, am banuit dintotdeauna ca turmericul bogat in cucurmina este un adevarat campion. Avem in vedere, in primul rand, crearea unui medicament din turmeric care sa actioneze contra cancerului esofagian a carui rata a crestut vertiginous din cauza obezitatii, fumatului si a consumului de alcool", declara Dr. Sharon McKenna din cadrul echipei de cercetare.

Celulele canceroase incep sa se autodistruga dupa ce cucurmina care le ataca transmite semnale de pericol. Studiile au mai scos la iveala faptul ca aceeasi cucurmina incepe sa elimine celulele canceroase la doar 24 de ore de la introducerea in organismul uman.

Sursa: BBCNews

2 comentarii:

Dianna spunea...

eu nu pot sa mananc deloc iute :-s

Viorica spunea...

Inseamna ca nu ai nevoie. Daca o sa ai nevoie o sa poti :)