sâmbătă, 26 iunie 2010

Plante de casa toxice sau otravitoare.

Am primit doua mesaje pline de bunavointa de la Virginia, si ii multumesc pt ele. Unul se refera la pericolele pe care le reprezinta modul in care se prepara mezelurile in tara noastra dar nu o sa insist asupra lui pt ca deja multa lume care il asculta pe doctorul Mecinicovschi, pe ale carui informatii se bazeaza materialul, se intreaba daca putem sa mancam ceva fara sa ne dauneze.

Totusi am sa spun ca mie, nu stiu de ce, imi placea tare mult sa mananc mezeluri, mai ales specialitati, pe care la inceputul anilor 80 nu le mai puteam procura decat de la magazinele numite popular "pt milionari". Aveau cu totul alt gust decat cele care se gasesc acum in magazinele noatre (cam toate parca au gust de cauciuc)

Sunt sigura ca modul in care se prepara acum mezelurile, cu adausuri de fosfati, soia, amidon sau glutamat de sodiu e cat se poate de daunator pt sanatate, de aceea incerc sa evit consumarea "specialitatilor" care sunt scumpe si nesanatoase.

Celalalt material este f interesant, tratand pericolul pe care il prezinta o planta ornamentala care se foloseste pt purificarea aerului. E vorba de Diffenbachia, numita in engleza Dumb Cane. N-am sa copiez textul pt ca mie personal mi se pare ca are un ton isteric, exagerand pericolele care ar surveni daca tinem o asemenea planta in casa sau la birou.

Acesta planta contine o cantitate mare de oxalati si poate produce mari necazuri celor care au ideea de a incerca sa vada ce gust are. Inainte de a continua vreau sa spun ca exista plante care se consuma in mod frecvent ca hrana, cum ar fi spanacul, macrisul sau stevia, care au oxalati in componenta frunzelor, de aceea se recomanda oparirea frunzelor si aruncarea apei folosite la oparire.
Totusi Diffenbachia poate produce dermatite (se recomanda sa se umble cu manusi) cand pielea se inroseste, se produc mancarimi si senzatie de arsura. Mare atentie la contactul cu seva plantei, daca se mesteca planta poate produce voma, diaree sau chiar inflamarea severa a tractului digestiv si chiar respirator.

Sunt mai predispusi la acccidente copiii, dar de obicei se stimuleaza secretia de saliva si atunci apare reflexul de a scuipa, care reduce efectele. In materialul primit se spune ca un copil poate sa moara intr-un minut si un adult in 15 minute, dar se da un link care nu sustine aceste afirmatii. In schimb animalele si pasarile de casa pot sa moara din aceasta cauza.

Seva de diffenbachia e f periculoasa daca ajunge in contact cu ochii, producand iritarea lor si chiar pierderea temporara a vederii.

Deci simptomele cele mai obisnuite sunt: dificultate la inghitire, salivatie, lipsa de sensibilitate sau gadilituri ale limbii (va amintiti, cei care ati urmarit Giuvaerul Palatului, de episodul in care Jang Geum si-a pierdut gustul?) mancarimi sau ulceratii ale buzelor.

In caz de ingerare se recomanda spalarea cu multa apa pt a se indeparta orice resturi de planta, aplicarea de substante care sa calmeze iritatiile precum si apelarea la medic pentru tratarea cu antihistamine si analgezice.

Exista insa si alte plante, destul de des intalnite in apartamente sau gradini, care sunt clasificate ca toxice sau otravitoare. Am gasit o lista de asemenea plante, pe care o s-o copiez aici:

Aloe barbadensis Aloe Vera, Burn plant
Amaryllis sp. Amaryllis
Anthurium andraeanum Flamingo lily
Caladium hortulanum Angels' wings
Chrysanthemum indicum Chrysanthemums, Mums
Clivia miniata Kaffir Lily
Codiaeum variegatum Croton
Cyclamen persicum Cyclamen
Datura innoxia Angel's Trumpet
Dieffenbachia sp. Dumb cane
Euphorbia milii Crown-of-thorns
Euphorbia pulcherrima Poinsettia (yes, it belongs here)
Hedera helix English Ivy
Hydrangea macrophylla Hydrangea (hortensia)
Kalanchoe daigremontiana Devil's Backbone
Monstera deliciosa Ceriman, Swiss-cheese plant
Philodendron sp. Heart leaf philodendron, Philodendron Rhododendron sp. Azalea
Solanum pseudocapsicum Jerusalem Cherry

Chinese Aloe, Indian Aloe, True Aloe, Barbados Aloe, Burn Aloe, First Aid Plant, Wand of Heaven and Miracle Plant
Latexul e toxic

Amaryllis, Jersey Lily, Lily Langtry
Bulbul e toxic.

Anthurium andraeanum, Flamingo lily, Painter's Palette, Oil cloth flower
Toata planta e toxica

Caladium x hortulanum,Angels' wings, Elephant Ears, Heart of Jesus
Toata planta e toxica

Chrysanthemum sp., Mums
Frunzele si tijele sunt toxice. Din ele se extrage piretrina, un insecticid mult mai putin toxic decat altele.
Din flori, in special cele galbui, asiaticii prepara un ceai despre care se spune ca ar avea proprietati medicinale (tot cei care urmaresc serialele sud coreene au aflat deja despre asta din Yi San)

Clivia miniata, Kaffir Lily
Radacinile sunt toxice

Codiaeum variegatum, Croton
Coaja, radacinile, latexul si frunzele sunt toxice

Cyclamen persicum, Cyclamen, Sowbread, Persian violet (not a violet)
Primrose (not a primrose)
Bulbul si rizomii sunt toxice.
Noi am avut ciclame in casa cand erau copiii mici si nu s-a intamplat nici un accident.

Datura innoxia syn. Brugsmania sp, Devil's Trumpet, Hell's Bells, Devil's Weed, Devil's Cucumber, Sacred Datura, Angel's trumpet, Moonflower, Thorn apple, Indian apple, Pricklyburr, Jimson Weed
Toata planta e toxica
Aceasta planta e din ce in ce mai folosita ca planta ornamentala, in special in gradinile de langa blocurile din Bucuresti.
Este ruda buna cu ciumafaia noastra, Datura Stramonium, cu care ma jucam cand eram copil, ba chiar imi placea nectarul dulce al florilor sale, pe care il consumam fara probleme, dar toata lumea din sat stia ca e o planta otravitoare.

Euphorbia milii, Crown-of-thorns, Christ's Crown, The Christ's Thorn
Seva este toxica
De f multi ani am in casa o varietate a acestei plante. Planta din imagine se pare ca nu era cunoscute pe timpul lui Hristos, ea provenind din Madagascar. O alta planta, Paliurus spina-christi se pare ca a fost folosita pt coroana de spini a Mantuitorului. Cand am fost in Gradina Botanica, Paliurusul era in floare, se pare insa ca nu am publicat poze cu acesti arbusti atat de interesanti.

Euphorbia pulcherrima, Poinsettia, Lobster flower, Flame leaf flower
Latexul, frunzele si tijele sunt toxice
E o planta f populara in USA de Craciun.

Hedera helix, Common English Ivy
Frunzele sunt toxice
In multe filme americane am intalnit scene in care cineva se atinge de aceasta plnta, sau poate o ruda a sa, si are mari probleme, usturimi, mancarimi, fiind numita iedera otravitoare (poison ivy) etc.
Se pare ca planta din imagine e f invaziva si distruge toate plantele din arealul sau de raspandire.

Hydrangea macrophylla, Hortensia
Frunzele si bobocii sunt toxici.
Cand am fost in Irlanda am fost incantata de frumusetea deosebita a tufelor de hortensii. N-am vazut nicaieri in tara noastra acel soi de hortensii cu flori grena. Habar nu aveam ca sunt plante toxice.


Kalanchoe daigremontiana, Devil's Backbone, Mother-of-Thousands
Frunzele si tijele sunt toxice
Cred ca aceasta planta, Kalanchoe, e f cunoscuta ca planta de ornament, poate nu varietatea Daigremotiana. Am vazut o astfel de planta "vie si naturala" intr-o gradina din Cork, e f frumoasa dar se pare ca f toxica, in special pt inima. Trebuie insa sa fim precauti cu toate soiurile de Kalanchoe, pt ca multe sunt toxice.

Monstera deliciosa, Swiss-cheese plant, Split-leaf philodendron, Ceriman
Planta are un continut ridicat de oxalati, ca si Diffenbachia sau Philodendronul cu frunze in forma de inima.
Mama-soacra, Dumnezeu s-o odihneasca, avea o superba Monstera si o admiram de cate ori mergeam in vizita la ea. Nu stiam ca e toxica (planta, nu soacra)

P. cordatum - Heart leaf philodendron, P. scandens - Heart leaf philodendron

P. selloum - Lace tree philodendron
Toate varietatile de Philodendron au frunzele si seva toxice din cauza continutului mare de oxalati.
Eu am de peste trei decenii cateva ghivece cu Philodendron, ba chiar o planta creste intr-o sticla de lapte plina cu apa. Plantele le intineresc din cand in cand fara sa am vreo problema, desi se spune ca se pot produce inrosiri, inflamatii si mancarimi ale pielii in contact cu seva plantei.

Rhododendron sp., Azalea
Toata planta e toxica
Azaleea e varianta pitica a rododendronului. Desi toxicitatea ei e slaba e bine sa fie tinuta departe de copii mici sau animale de casa.

Solanum pseudocapsicum, Jerusalem Cherry
Frunzele si fructele verzi sau coapte sunt toxice

Ca o completare am sa public si lista cu plantele purificatoare ale aerului, pe care e bine sa le aiba oricine in casa, dar nu o sa mai public si imaginile.

Aglaonema sp. Chinese Evergreen
Aloe barbabensis Aloe Vera, Burn plant
Chlorophytum comosum Spider Plants
Chrysanthemum sp. Mums
Dieffenbachia sp. Dumbcane
Epipremnum sp. Golden Pothos
Ficus sp. Ficus
Gerbera sp. Gerbera Daisy
Hedera sp. Common English Ivy
Philodendron sp. Heart leaf philodendron
Spathiphyllum sp. Mauna Loa

De observat ca unele din plantele toxice sunt bune purificatoare ale aerului.

3 comentarii:

Anonim spunea...

erau foarte binevenite si pozele deoarece dupa nume nu toata lumea stie care sunt!

Viorica spunea...

Cum adica erau? Cand am citit comentariul am crezut ca nu se afiseaza pozele...
Data viitoare semnezi comentariul, da?

lacrima uyen spunea...

bun articolul, frumoasă prezentare, dar am o întrebare : este sau nu toxic să dorm cu kalanchoe în dormitor , să o am permanență în cameră sau în bucătărie?? De când am trei pante din acestea , care au înflorit și s-au dezvoltat f frumos, am alergii respiratorii și , fiindcă sunt bradicardică, sunt cu tensiunea la pământ. cu stimă și mulțumiri