miercuri, 23 iunie 2010

O idee de reciclare Alex Queral

Acest artist american de origine cubaneza a avut o idee cat se poate de interesanta si originala. Vazand intr-o zi un maldar de carti de telefon aruncate la gunoi (in USA cartile astea se pot folosi pe post de scaunel, atat sunt de groase) s-a gandit ca ar le-ar putea folosi ca materie prima pt sculpturi, in loc de lemn.

Zis si facut, a pus o schita de portret pe carte, a luat un cutit bine ascutit si a inceput sa taie, cum se poate
vedea dintr-un filmulet.

Dar sa-i dam cuvantul artistului:

"My fascination with heads began as an art student. For me, the human head was a natural choice of subject matter because of its inherent expressiveness. I carve the faces out of phone books because I like the three-dimensional quality that results and because of the unexpected results that occur working in this medium. The three-dimensional quality enhances the feeling of the pieces as an object as opposed to a picture.

In carving and painting a head from a phone directory, I'm celebrating the individual lost in the anonymous list of thousands of names that describe the size of the community. In addition, I like the idea of creating something that is normally discarded every year into an object of longevity."

"Fascinaţia mea cu capetele a inceput cand eram student la arte. Pentru mine, capul uman a fost o alegere naturală de subiect, Datorita expresivitatii sale inerente. Sculptez chipuri din cărţi de telefon pentru că îmi place calitatea tridimensionale care rezulta şi pentru că de rezultate neaşteptate lucrand în acest mediu. Calitatea tridimensionala imbunatateste sentimentul lucrarii ca un obiect, spre deosebire de imagine.

Sculptand şi pictand un cap dintr-o carte de telefon, eu celebrez individual pierdut în lista de mii de nume anonime care descriu dimensiunea comunitatii. În plus, îmi place ideea de a crea ceva care este aruncat în mod normal, în fiecare an, intr-un obiect de longevitate ".

“I’m sure a lot of hard work goes into recycling [phone books] but there are thousands that go unused at all because most people just use the internet to find people these days.”

“I was out looking for wood to make a sculpture one day and I noticed a huge pile of them on the pavement. I suddenly thought they would probably make a pretty good material for carving, so I gave it a go.”


"Sunt sigur că reciclarea [cărţilor de telefon] necesita o mulţime de muncă grea , dar exista mii care raman neutilizate pentrucă cei mai mulţi oameni folosesc doar internetul in aceste zile pentru a găsi pe cineva."

"Cautam niste lemn pentru a face o sculptura intr-o zi şi am observat o imensa gramada de carti de telefon pe podea. Brusc am crezut că ar fi, probabil, un material destul de bun pentru sculptură, asa ca am pornit la treaba. "

El a mai spus si ca i s-a intamplat ca o taietura gresita la final sa distruga toata munca lui de cca doua saptamani.

Dupa ce sculpteaza un portret ii accentuiaza trasaturile si apoi acopera totul cu o substanta acrilica pt a putea pastra aspectul de sculptura. Am gasit si ilustrate de lucrari in care a acoperit cu vopsea tot ce mai amintea de cartea de telefon, dar cele mai multe portrete pastreaza textul cartii, lucru care le face sa aiba un aspect cam caricatural cateodata.

El a facut portrete mai ales de celebritati, numia lui Obama i-a facut cel putin trei portrete iar lui Clint Eastwood doua. E posibil ca atunci cand am cautat poze cu operele sale sa fi capatat si acea "bucurie"care nu-mi mai ingaduie sa deschid blogul cu IE6.

Cele mai multe reproduceri ale operelor sale se gasesc pe Projects Gallery.
"It's All Relative" (Albert Einstein)

"FreeTibet" (Dalai Lama)

Barack Obama
"He Was So Right About Bush!" (Michael Moore)
Hillary Clinton
Jack Nicholson
"False Modesty" (John Goodman)

CheGuevarra

Bob Dylan

Frida Kahlo

"On the Road Again" (Willie Nelson)

Marilyn Monroe

"I Am Spartacus" (Kirk Douglas)

"Make my Day" (Clint Eastwood)

"Don't Stand So Close To Me" (Sting "El Piquete")

"Grim Determination" (Patrick Swayze)

"The Man With No Name" (Clint Eastwood)

Robert Aldrich

Keith Richards

Frank Zappa

Niciun comentariu: