F interesant episodul de azi! S-a mai pomenit intr-un episod de faptul ca regele se confrunta cu cresterea cheltuielilor bugetare, scuzati, de intretinerea palatului, atunci cand a trebuit sa dea Jang Geum examen de admitere la bucatarie (al doilea, cand era deja adolescenta, nu primul, cand era copila). Deci nici macar in secolul 15, sau cand se petrece actiunea serialului nu se admitea ca cei care ocupa functii publice sa intre in paine doar pe pile, ci se dadea concurs.
Atunci s-a spus pur si simplu ca trebuie facuta reducere de personal, deci se urmarea reducerea cheltuielilor prin reformarea aparatului administrativ al statului. Iar examenele erau cat se poate de serioase, cum s-a vazut si in alte seriale istorice sud-coreene.
S-a mai vazut in episodul de azi cat de puternica putea sa fie coruptia si ce forme putea sa ia, fie prin nepotism, prin avantaje create d-nei Choi (procurandu-i-se ingrediente scumpe si rare) pt ca facea parte dintr-o familie suspusa, fie prin monopol asupra unor bunuri care erau vandute palatului, fie pur si simplu prin mita.
Dar mai e ceva interesant in administrarea palatului si anume faptul ca achizitiile nu erau controlate printr-o evidenta stricta creindu-se astfel posibilitatea domnelor de la bucatarii sa-si insuseasca in folos personal o parte din aceste produse achizitionate pe care apoi le-au folosit fie ca mita, pt cumpararea de favoruri de la Secretara (nu de Stat, ci de Palat, hmmm, nimic nou sub soare) fie ca sa-si rotunjeasca averile prin vanzarea acestor bunuri.
Cunosc eu o bucatareasa romanca la o cantina care, pe vremea anterevolutionara, a reusit din salariul ei sa cumpere un apartament de trei camere decomandate intr-o zona centrala, sa-si tina nepoata la liceu si facultate si sa o ajute si pe fiica ei divortata sa duca o viata cat de cat decenta in ciuda salariului mai mult decat modest pe care il primea (acum vorbesc de fiica).
Totusi bucatareasa mea e mic copil pe langa ce mishculatii se fac acum pe banii statului, mai ales din achizitii publice. S-ar zice ca o evidenta mai clara a acestor achizitii ar avea efect mai mare in reducerea cheltulielilor publice si in restrangerea (ca starpire nu se poate) coruptiei decat taierea otova a veniturilor unei largi categorii a populatiei.
Ce mi-a placut totusi in acest episod a fost modul surprinzator de democratic in care s-a facut alegerea Primei Doamne de la bucatarie. Serialul trebuie sa aiba, nu-i asa, si o parte educativa si nu poate lasa sa se creada ca cineva care munceste din greu, e corecta in toate cele dar are handicapul unei origini umile are totdeauna usile inchise spre succes. Am mai spus ca serialele istorice pe care le-am vazut pana acum au scenariste cu viziuni de stanga si ca se subliniaza faptul ca eroinele de origine umila sunt mai cinstite, mai inteligente si mai muncitoare decat cele ce s-au nascut cu lingura de argint in gura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu