vineri, 18 iunie 2010

Un fragment evanghelic bine ales

Habar n-am care e regula dupa care se alege care fragment din Evanghelie se citeste intr-o anumita duminica. Dar in Duminica trecuta, a treia dupa Rusalii, s-a citit din Matei 6, 22-33. E un fragment care a generat multe interpretari controversate. In ziarul Lumina este publicata talcuirea Parintelui Patriarh Daniel. Aici am sa transcriu doar fragmentul, cei doritori pot urma linkul dat si sa judece cu proprii lor neuroni.

"Zis-a Domnul către dânşii: luminătorul trupului este ochiul; dacă va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat; iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care este în tine, este întuneric, cu cât mai mult va fi întunericul! Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe altul va iubi, sau de unul se va ţine şi de celălalt nu va avea grijă; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona. Drept aceea vă spun vouă: să nu vă îngrijiţi pentru viaţa voastră gândind ce veţi mânca, ori ce veţi bea; nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana, şi trupul, decât îmbrăcămintea? Uitaţi-vă la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare, şi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Au nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele? Şi cine dintre voi, oricât şi-ar pune el mintea, poate să-şi adauge la statura sa un cot? Iar de îmbrăcăminte ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, şi totuşi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea sa, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre ei. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu în acest fel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, o puţin credincioşilor? Deci, să nu duceţi grijă zicând: ce vom mânca, sau ce vom bea, sau cu ce ne vom îmbrăca! Căci toate acestea le caută păgânii; doar ştie Tatăl vostru cel ceresc că aveţi nevoie de toate acestea. Ci căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă."

3 comentarii:

Suzeta Dinica spunea...

Versetele din Evanghelie nu se aleg,am constatat ca sunt prestabilite,asa ca sa fiu sigura ca nu ma insel,m-am uitat in calendarul ortodox de anul trecut si acolo in Duminica a 3-a dupa Rusalii(care a cazut pe 28 iunie 2009)este tot,,Despre grijile vietii"!
Inteleg ce vrei sa insinuezi,dar poate a ales altcineva ziua de marti,dupa liturghia cu pricina!
Eu,una,prefer sa cred in randuiala Divina!
Toata grija cea lumeasca sa o lepadam...
Daca SUFLETUL este curat si sanatos,celelalte vin de la sine!
Cel mai greu este sa fii un bun crestin!Sa nu pacatuim cu gandul,cu vorba cu fapta!

Viorica spunea...

"Inteleg ce vrei sa insinuezi,dar poate a ales altcineva ziua de marti,dupa liturghia cu pricina!"
Eu cred ca a fost o simpla coincidenta. Dar s-a potrivit bine, nu-i asa?

Suzeta Dinica spunea...

Pai si,,simpla coincidenta"si,,s-a potrivit bine"sunt,,programate"
prin randuiala DIVINA!
Eu am convingerea(totu-i relativ,deci si convingerile se pot schimba cu timpul)ca atunci, la GENEZA,sau la MARELE BING-BANG,zarurile au fost aruncate!
Odata cu aparitia,,materiei cosmice"a aparut si posibilitatea infinita de ARANJAMENTE de N obiecte luate cate K!
Probabilitatea combinarilor este infinita!
TOTU-I POSIBIL!