sâmbătă, 9 februarie 2013

Campionatul celor Patru Continente 2013-Perechi Programul Scurt.

Asa cum am spus de nenumarate ori, una dintre cele mai grele probe ale patinajului aritstic este proba de perechi, sau figuristi cum le ziceau bulgarii acum un sfert de veac, cand priveam intrecerile de patinaj la televiziunea lor, pt ca a noastra era mult prea ocupata cu cultul personalitatii Geniului Scornicestean. Pe masura ce trece timpul numarul perechilor angajate in competitii scade, in ciuda masurilor luate de ISU pentru a promova acesta proba. 

Si e de inteles de ce e atat de grea, e necesara o sincronizare cat mai buna atat la sariturile in paralel cat si la piruetele side by side precum si o imbinare intre forta baiatului cand executa aruncarile sau ridicarile si simtul echilibrului fetei. Programul scurt consta in sapte elemente : o aruncare in plan vertical, una in plan orizontal, o saritura side by side, o ridicare, o spirala a mortii, o pirueta side by side si o secventa de pasi, cu elemente de legatura intre cele enumerate, elemente care nu primesc punctaj separat din partea jurirului tehnic dar conteaza pentru bonificatii sau deductii la tehnic si mai ales pt impresia artistica, adica pt punctajul la componente. 

La acest campionat s-au prezentat numai opt perechi dar una s-a retras. Primele intrate pe gheata au fost cele din China. Cheng PENG / Hao ZHANG este alcatuita din fostul partener al lui Dan Zhang si o f tanara patinatoare, de numai 15 ani. Lipsa ei de experienta s-a facut simtita f tare in timpuul programului. Astfel la saritura in paralel el a executat o tripla iar ea numai o dubla, aterizata pe ambele picioare si astfel tot elementul a contat numai ca o dubla si in plus au fost si depunctati. La triplu Ridberger aruncat ea a pus mana jos la aterizare si din nou au fost depunctati. Au mai fost depunctati si la pirueta in paralel. Mai au mult de lucru pana sa se rodeze acesta pereche, problema e ca el e cam de doua ori mai in varsta decat ea. Si cand te gandesti ca iei sunt campionii Chinei...Comentatorii nostri, Yvonne Ghita si Cornel Gheorghe ne-au informat ca la un Grand Prix au reusit o cvadrupla aruncata (YG) dar la programul scurt sunt limitati la o tripla aruncata (CG) F titratul antrenor Yao Bin are mult de lucru.

Ni s-au mai dat f multe informatii despre acest campionat, pe care eu il vad pentru prima data la TV, el a inceput in 1999, ca o replica la Campionatul European, anul acesta are loc in Osaka, Japonia. Cam atat am reusit sa retin eu. 

Pe muzica din filmul Dracula a evoluat cealalta pereche din China, Wenting WANG / Yan ZHANG  Ei mi s-au parut mai buni din pdv tehnic, au gresit numai la saritura in paralel (foarte putine perechi au reusit, dealungul timpului, sa execute fara greseala acest element, mai ales in programul liber, stiu ca s-a intamplat sa se obtina medalia de aur fara ca aceasta saritura sa reuseasca), dar au lasat de dorit la componente si astfel punctajul obtinut de perechile din China le-a indepartat de podium. 

Perechea americana Felicia ZHANG / Nathan BARTHOLOMAY a avut un program mai bun, cu  o spirala mortii cu schimbare de priza, despre care CG ne-a spus ca aduce un plus de nivel si ca marea majoritate a patinatorilor o face, in felul acesta numarul rotatiilor e mai mare si astfel tot ce depaseste 360 de grade aduce un plus, Marturisesc ca aceasta explicatie este prea tehnica pentru mine, nu prea inteleg cum, atunci cand fata se roteste in jurul baiatului, poate face o rotatie mai mica de 360 de grade. Din pacate la saritura aruncata, un triplu Lutz, fata a cazut, prilej pentru  YG sa considere ca baiatul a aruncat-o cu timiditate. Tot ea ne-a spus ca FZ a concurat la individual si s-a clasat pe locul trei la nationalele USA. Muzica a fost din filmul Cocoon, parca YG a spus cateva cuvinte despre film, sigur Alina Alexoi ar fi povestit mai mult.

Intre timp am mai aflat cateva informatii cu caracter general. Astfel pentru calificari la campionatele internationale s-a stabilit un barem de punctaj la tehnic, 20p la scurt si 36 la liber pt perechisi 28p la scurt, 45p la liber pt individual. Acesta este primul an in care se impune acest barem. Motivul a fost ca nr participantilor este in continua crestere dar in acelasi timp cresc f mult si costurile. Tarile mici nu au fost de acord la Congres cu aceasta masura si atunci ISU a trecut-o si aprobat-o prin Consiliu. 

Marissa CASTELLI / Simon SHNAPIR au avut cel mai bun program pana la acel moment, spre mandria presei de peste ocean, care deja a publicat laude la adresa lor si chiar si poze de la program. Totusi twistul aruncat nu a fost chiar corect, au fost desincronizati la pirueta in paralel si la triplul Salkow aruncat au ratat. CG a subliniat ca ei vin in concurs cu mentalitatea americana, sa castige, nu sa participe.Ceea ce caracterizeaza aceasta pereche este disproportia dintre cei doi sportivi, ea are 1,52m si el 1,93m.

Cam tot atat de disproportionati sunt si canadienii Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD, ea 1,49m el 1,86m. Programul lor a fost de deaprte cel mai bun, au avut o intrare dificila in spirala mortii, le-au reusit toate elementele, scoala canadiana nu s-a dezmintit. Totusi Meagan nu s-a asteptat la punctajul obtinut si a fost tare scumpa cand a exclamat wow.

Tot din Canada au venit si Paige LAWRENCE / Rudi SWIEGERS. Din pacate programul lor a fost cel mai slab, au gresit inca de la twistul aruncat, apoi la saritura in paralel ea a cazut, a cazut si la triplu Lutz aruncat.

Ultima pereche Kirsten MOORE-TOWERS / Dylan MOSCOVITCH a avut si ea un program bun, mi-a placut in special triplul Ridberger aruncat. Deasemenea a fost o incantare atat pt mine cat si pt CG acea secventa in care amavut impresia ca ne aflam la un concurs de dans, atat de frumos si armonios au alunecat pe gheata. 

Pairs - Short Program
 
Result Details

Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
 PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Meagan DUHAMEL / Eric RADFORDCAN70.4440.33 30.117.507.147.717.577.710.00#6
2Kirsten MOORE-TOWERS / Dylan MOSCOVITCHCAN66.3336.47 29.867.327.117.507.647.750.00#8
3Marissa CASTELLI / Simon SHNAPIRUSA53.0628.06 26.006.466.366.436.546.711.00#5
4Felicia ZHANG / Nathan BARTHOLOMAYUSA52.9829.60 24.386.075.866.116.256.181.00#4
5Cheng PENG / Hao ZHANGCHN52.4627.95 24.516.395.935.966.296.070.00#1
6Wenting WANG / Yan ZHANGCHN51.2628.87 22.395.685.435.545.685.680.00#2
7Paige LAWRENCE / Rudi SWIEGERSCAN48.7625.13 25.636.616.256.186.546.462.00#7
WDAlexa SCIMECA / Chris KNIERIMUSA          #3

Fotografiile sunt de pe net:
Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD
Kirsten MOORE-TOWERS / Dylan MOSCOVITCH
 Marissa CASTELLI / Simon SHNAPIR
Felicia ZHANG / Nathan BARTHOLOMAY

Niciun comentariu: