luni, 16 mai 2011

Prajitura dietetica de mere pt diabetici

Ideea sa fac aceasta prajitura mi-a venit vizionand o emisiune culinara, nu mai stiu de pe ce canal, poate TVR3, unde cineva arata cum se poate face o tarta de mere pe plita, folosind o tigaie minune. Tigaia arata f asemanator cu oala primita pe puncte de fidelitate de la Cora, din inox solid, careia i s-a dezlipit pe jumatate un maner dupa cateva intrebuintari, noroc ca sotul meu cunoaste pe cineva priceput care a prins manerul cu doua nituri. 

Pt tarta televizata s-au folosit cateva linguri de zahar (2-3, nu-mi mai amintesc exact) care s-au caramelizat, 7 mere taiate in felii mai groase care s-au asezat vertical in vasul cu zahar caramelizat si un aluat de pandispan din 4 oua, 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina. Doamna a separat albusurile de galbenusuri, le-a batut spuma cu mixerul tip Bosh, ajutorul a turnat cele 4 linguri de zahar treptat in timp ce mixerul isi vedea de treaba,  apoi cele 4 galbenusuri si cele 4 linguri de faina, tot treptat si tot cu mixerul invartindu-se furios. Apoi aluatul a fost turnat in tigaie (care arata ca o oala mai joasa), i s-a pus capacul si a fost pusa pe plita timp de vreo 10-15 minute. Simplu si rapid.

Numai ca eu folosesc indulcitor pulbere Diamant pt prajituri si acesta nu se caramelizeaza. Asa ca am adaptat reteta, rezultand un fel de tort neornat, astfel: am folosit o cratita clasica emailata de 3l, am tapetat-o cu hartie de copt, am pus cam 100 g unt 80% pe care l-am intins cat mai uniform cand s-a inmuiat, am curatat 8 mere Golden Deliciosus de marime potrivita, mamita le-a taiat in 6 bucati pe fiecare, le-am asezat in cratita in straturi pe orizontala stropindu-le din belsug cu scortisoara, apoi am luat 6 oua (poate era mai bine sa pun numai 4) cumparate in Noaptea Muzeelor, am separat albusurile de galbenusuri, am presarat un praf de sare peste albusuri ca sa se bata mai repede si mai bine (albusurile e bine sa fie reci) am pus arome (esenta de vanilie=vanilina, esenta de rom si cardamom macinat) si le-am batut cu mixerul. 

Cand spuma a fost suficient de tare am adaugat in ploaie in acelasi vas (in timp ce mergea mixerul, n-a fost simplu pt ca eu n-aveam asistent) 6 linguri destul de pline cu indulcitor, cele 6 galbenusuri si 6 linguri rase de faina si am turnat aluatul astfel obtinut peste mere. Am dat totul la cuptor potrivit cam 40 de minute, pana cand o andrea f subtire introdusa in prajitura a iesit curata. Am lasat putin prajitura in cratita dupa ce am stins focul ca sa se odihneasca, apoi am luat-o cu hartie cu tot si am pus-o pe un  platou. Am tras cu grija hartia de sub prajitura. Acum deja nu mai avem nici o bucatica, desi sotul meu nu a vrut nici macar sa o guste.

Ziceam ca ar fi putut fi un tort  pt ca atunci cand era prin clasa 6-a si gazele palpaiau nitel noaptea fiica noastra mai mica a venit acasa f entuziasmata de reteta de tort de mere pe care le-a spus-o profesoara de geografie. A dorit sa o experimenteze in aceeasi zi (noapte). A iesit ceva f bun, reteta semana cu ce am scris eu mai sus, dar s-a folosit zahar, insa eu am banuit ca doamna profesoara avea in ea si o doza de sadism cand a trezit atat interes cu reteta ei, pt ca probabil stia f bine ca in cuptoarele noatre gazele apareau cel mai devreme dupa ora 22.

Niciun comentariu: