vineri, 20 mai 2011

Cine se rasuceste in mormant

Acum vreo 45 de ani eram studenta la Unversitatea Populara, (care isi avea sediul la Sala Dalles)  cursul de "Arta Filmului" Printre conferentiarii de acolo venea destul de des reputatul critic D. I. Suchianu. Acesta, om bland de felul sau, era f suparat la un moment dat pe un contabil sef si a declarat cam asa "daca mi-ar sta in puteri i-as aduna pe toti contabilii sefi si le-as da foc" Sala a aplaudat cu entuziasm.

Azi am auzit-o o pe contabila sefa de la Teatrul Masca, detasata ca directoare la Sala Dalles, spunand ca Ion Dalles s-ar intoarce in mormant (banuiesc ca a vrut sa spuna s-ar rasuci, ca doar n-a inviat ca sa se inrtoarca inapoi in mormant, dar cum poti avea pretentie de la aceasta contabila sefa sa cunoasca sensul cuvintelor?) daca ar sti ce piesa s-a jucat pe scena prestigioasei sali (nu s-a exprimat dumneaei asa elevat, stati linistiti).

E vorba de o piesa al carei titlu provoaca basici pe pieile portocalii (personal nu agreez prea tare pe cei care fac haz pe seama defectelor fizice) anume "Blonda, Chiorul si Piticul". Cum cine-i chel isi pune mana-n cap se pare ca titlul respectiv a fost un motiv suficient pt interzicerea pe viitor a acestei piese de a mai fi jucata pe scena salii Dalles, ca nu cumva sa se intorca ID in mormant.

Contabila Sefa cu pretentii de critic de arta a explicat la TV ca ea a hotarat sa cenzureze piesa (din nou precizez ca dansa nu s-a exprimat asa ci, in cel mai pur stil de activist de partid PCR, a spus ca a cerut autorului sa schimbe replici din piesa, prea pornografice dupa sensibilul nas al domniei sale) dar cum autorul a refuzat acest lucru a luat decizia incriminata. Asta dupa ce adusese intai niste argumente care, din pdv contabil ar fi stat in picoare, anume ca piesa nu a adus profitul scontat la acea unica si singura (stiu ca e pleonasm, dar vreau sa ma mentin in logica respectivei atotstiutoare persoane, vezi si horoscopul publicat mai devreme) reprezentatie.

Totusi, nefiind un regim comunist, ci doar unul cu pretentii de autoritarism (am decis taierea salariilor, nu sunt de parere ca e necesar un referendum pt capitala, imi pare rau ca nu s-au taiat pensiile, etc, am citat din covantarile --nu e typo, am pus dinadins o in loc de u--de ieri) madama a incheiat discutia avuta prin intermediul moderatoarei cu regizorul spectacolului "mergeti si jucati spectacolul unde vreti, dar nu la Dalles" (adica nu pe mosia dumneaei, adusa de acasa)

N-am vazut piesa, probabil ca nici nu am sa o vad vreodata, nici mie nu-mi place vulgaritatea indiferent unde e afisata, ce m-a deranjat a fost atitudinea contabilei sefe si nu stiu daca Ion Dalles se rasuceste in mormant, D.I.Suchianu insa mai mult ca sigur ca o face daca stie ca o persoana care face parte din clasa de oameni detestata de domnia sa isi da aere de mare cunoscatoare, tiranica, de arta.

Niciun comentariu: