N-am dorit si nu doresc nimanui sa traiasca experienta pe care am descris-o in "Pacient in Romania" incepand cu episodul VII.
Vreau numai sa cred ca, acolo unde e, dr Valeriu Saptefrati care, prin maiestria lui, a facut posibila aceasta minune (cand m-am prezentat la el mi-a spus ca tumora nu e operabila, fiind tumora de gradul trei cu metastaze la ganglionii de la subbrat) are parte de multumirile nenumaratelor sale paciente dintre care cel putin inca una, draga mea prietena Laura, inca supravietuieste, tot dupa 14 ani.
Recunostinta si multumirile mele se indreapta catre multe, f multe cadre medicale, unora nici nu le mai stiu numele, dar am sa incerc sa fac o lista, nu in ordinea importantei, ci a "intrarii in scena", ca sa zic asa.
Dr Nitzulescu Doina de la policlinica Sahia, care si-a dat seama ca ceva nu e in regula cu sanul meu si ca sub hematom ar putea fi o tumora si m-a trimis la Institutul Oncologic, incurajandu-ma ca acolo "sunt conditii ca in Occident" (or fi fost candva, lucrurile se mai schimbasera intre timp) tot ea m-a sfatuit sa fac punctia si apoi m-a recomandat doctorului Saptefrati.
Nu-mi mai amintesc numele primului medic de la Institutul Oncologic care m-a consultat si m-a trimis sa fac o mamografie, prilej cu care am inteles despre ce e vorba atunci cand doctorita radiologa a explicat studentilor ca din tumora pornesc niste firisoare ("piciorusele " crabului sau, pe romaneste, rac, adica cel care da numele zodiei, Cancerul).
Dr Condrea care facand punctia si-a exprimat parerea de rau ca nu e vorba de chist, cum speram eu, ci de o tumora solida dar, cand la cererea mea a facut o copie dupa rezultatul punctiei pt dr Nitzulescu, mi-a spus cu multa convingere " din fericire cancerul de san e vindecabil" (de atunci o consider un fel de inger pazitor, pt ca mi-a insuflat incredere ca lucrurile se vor petrece exact cum spune ea "o sa faceti chimioterapie, apoi radioterapie si apoi operatie", si exact asa s-a intamplat).
Dr Anghelescu, Dumnezeu s-o ierte, care mi-a stabilit prima schema de chimioterapie.
Dr Dutulescu cu care am continuat chimioterapia si care a stiut ca nu mai am nevoie de infama farmarubicina, cea responsabila de caderea parului, si care refuza sa primesca bani de la pacienti dar, din respect pt ei si pt a nu le mari spaima de moarte si a-i descuraja ("daca dr nu primeste nimic inseamna ca nu mai e nimic de facut") cu mare greutate admitea sa i se ofere unele cadouri. Cred ca una dintre cele mai fericite zile din viata mea a fost aceea in care, consultandu-se cu dr Saptefrati, a declarat ca nu mai e nevoie sa fac chimioterapie.
Rezidenta dr Dutulescu, al carei nume nu-l mai stiu, care m-a tratat atunci cand dumnealui era plecat la congrese, si care, desi ar fi vrut,pt siguranta, sa reintroduca farmarubicina in schema, a ascultat opinia mea ca daca dr D nu a recomandat-o nu e nevoie sa o mai foloseasca.
Asistentelor care mi-au facut injectiile cu medicamentele din schema de chimioterapie, prea multe ca sa le retin numele, dar le admir pt rabdare si pricepere.
Dr Preda, care m-a monitorizat cu f multa atentie in tot timpul radioterapiei, recomandand si tratamentul medicamentos care sa ma ajute sa trec peste efectele secundare, in special in ultima saptamana cand hematiile, leucocitele si trombocitele scazusera sub limita normala.
Asistenta de la cobaltoterapie, cred ca Mariana, care avea grija sa nu cada caramida care ma proteja de radiatii.
Echipa de chirurgi, de fapt familia Saptefrati, Valeriu si Cristina, precum si d-na Esca (mama celebrei prezentatoare) care a reusit sa extirpe cu succes tot raul care crestea in sanul meu. Dr Cristina m-a examinat si mai tarziu, cand am avut o problema ginecologica, si merita tot respectul pt felul in care m-a incurajat si blandetea cu care mi-a vorbit. Tot din familia Sapte frati am sa-l mentionez pe Stefan, cu care atunci m-am imprietenit, desi avea doar 9 ani, dar, asa cum mi se intampla adesea, n-am pastrat legatura.
Asistenta si asistentii care m-au pansat, precum si restul personalului care s-a purtat f frumos.
Dr Aldea care a facut vizitele cand familia Saptefrati a plecat in concediu.
Dr Radu Carmen care a constatat, examinand scintigrafia, ca am "o tiroida mica si lenesa" si mi-a recomandat sa iau pastile de Thyro4 toata viata, pt a nu intra in coma. La observatia mea ca voi muri astfel fericita, aluzie la "fericiti cei saraci cu duhul" a replicat "da, dar dincoma te mai si trezesti"
Nu reusesc cu nici un chip sa-mi amintesc cum se numeste doctorita oncologa (si-mi pare nespus de rau) de la Policlinica Sectorului 6, aflata multa vreme in incinta Spitalului Municipal, o fiinta cu totul speciala, care a monitorizat (pana cand au trecut 5 ani de la operatie) modul cum evolueaza convalescenta si apoi recuperarea si care, la cererea mea, mi-a dat retete de Cantastim, care atunci se elibera gratuit la farmacii, si nu la InstitutulCantacuzino, cum s-a intamplat mai tarziu. Avea un fel special de a-mi da incredere ca totul va fi bine, ca ma voi reface si voi supravietui. Unei bolnave chiar i-a spus: "de-acum esti vindecata".
Deasemenea asistenta dumneaei, parca Rodica pe nume, stia cum sa vorbeasca celor care erau nevoite sa treaca pragul cabinetului, si avea o mana f usoara cand mi-a facut injectiile cu Cantastim, una pe saptamana timp de 10 saptamani, atat tinea o cura (ulterior am invatat sa le fac singura).
Tehnicianul (sau poate doctorul) de la Spitalulmunicipal care, dupa scintigrafia osoasa m-a linistit ca anomaliile apar ca urmare a reumatismului si m-a intrebat cu multa grija daca ma doare ceva dupa ce m-am ridicat cu multa greutate de pe masa.
Tot tehnicianul (sau dr) de la Radiologie de la SpitalulMunicipal care, afaland ca scuip sange, mi-a spus ca din cauza hipertensiunii arteriale se rup capilarele din gat, si ca am mare noroc ca nu se rup vasele dincreier.
Dr de familie, Macri Marian, care a stiut sa-mi recomande medicamentele de care am avut nevoie dupa ce am iesit din evidenta persoanelor operate de cancer.
Doctorita de la cabinetul de radiologie de la Policlinica cu Plata nr 3, care cu multa blandete m-a linistit ca nu am tumora la plamani, ci numai o fibroza, cel mai probabil o sechela de la radioterapie.
Familia mea, care mi-a fost tot timpul alaturi, fara sa ma lase sa vad cat de greu le este tuturor.
Daca am uitat sa trec pe cineva pe acesta lista imi pare rau, dar si acele persoane au din partea mea recunostinta si multumiri.
7 comentarii:
Iti trimit multe-multe-multe ganduri bune. Cu drag.
Multumesc pt gandurile bune. Iti doresc sa ai numai experiente frumoase si daca nu se poate si nu se poate sa treci cu bine peste cele triste.
Buna Seara,
Sunt fiica domnului dr Saptefrati...intamplator am citit blogul dumneavoastra....Ma bucur sa vad ca totusi dupa 6 ani de la disparitia tatalui meu,lumea inca isi mai aduce aminte de el..
Va urez multa sanatate,si tot binele din lume!
O seara placuta
Buna Oana, bine ai venit.
Mi-au dat lacrimile.
Cum sa nu-mi amintesc? Cum l-as putea uita? Pt mine e inca viu, nu pot sa cred ca nu mai e.
Si fratele tau a vizitat blogul meu candva.
Ma bucur sa stiu ca sunteti bine. Ultima data cand v-am vazut erati copii, acum cred ca nu v-as mai recunoaste.
Suntem bine cu totii.Eu sunt anul 1 la Medicina ..iar fratele meu este anul 4 la Drept..
Mie imi place foarte mult ceea ce fac,imi doresc din suflet sa il urmez pe tata ( ceea ce ,de altfel,i`am si promis in seara in care s-a dus...)
Nici mie nu imi vine sa cred ca nu mai este....este inca atat de viu in mintea mea ...
Sper din tot sufletul sa pot sa ajung un doctor bun,astfel incat sa fie mandru de mine de acolo de unde este ...
Imi pare bine sa aflu vesti despre voi. Sunt sigura ca vei ajunge un doctor bun, nu se poate altfel, cu asemenea parinti. Si mai sunt sigura de ceva: ca tatal vostru va vegheaza de acolo de unde este si, cand va va fi mai greu, va gasi o cale sa va ajute.
E mare lucru ca iti place ceea ce faci. In acest fel vei putea sa salvezi pe multi dintre cei ce vor avea nevoie de tine.
Am fost plecata, de aceea nu am putut publica mai devreme comentariul tau.
Trimiteți un comentariu