miercuri, 21 septembrie 2011

Royal Family--Despre demnitate, incredere, razbunare...

Daca vreti sa vedeti serialul va sfatuiesc sa nu cititi mai departe, eu l-am terminat de vazut si am deja o privire de ansamblu, vreau sa-l comentez mai ales pt ca principalul caracter il iubeste pe Saint Exupery. Intre timp am mai vazut un serial (de m-ar tine computerul la cat il frec) "Signs" pe nume, f bun, bine facut si interesant dar...ei, da, exista un daaar mare, realizarea e prea occidentalizata. OK, nu va mai deranjez cu el, poate imi vine inspiratia sa scriu mai pe larg despre subiectul acesta, merita, insa acum am sa ma intorc la familia asta regala.

Este o famile de "chabeol", adica magnat coreean, cu tot tacamul: bani garla, incalcari ale legii berechet, intrigi cat cuprinde, si o iron lady de toata groaza care nu are mama, tata, fii, nurori sau nepoti cand vine vorba de ambitiile ei. In tot cosmarul asta se detaseaza o figura angelica, despre care la un moment dat se spune ca e "noblesse oblige" emblematica, o figura dedicata actiunilor de caritate, in topul acestora situindu-se un procuror celebru pt modul cum a reusit sa-si dovedeasca nevinovatia dupa 15 ani in care a trait cu stigmatul de criminal.

Procurorul, Ji Hoon (interpretat cu farmecul irezistibil pe care il stiam din Kim Soo Ro de Ji Sung) a fost sponsorizat in secret de a doua nora a Doamnei de fier, (Goong Soon Ho, interpretata magistral de o actrita cu lungi state de serviciu in zona serialelor sud-coreene, Kim Young Ae, in RF spune ca are 70 de ani, de fapt are numai 60, dar arata mult mai tanara) Kim In Sook. Si actrita care o interpreteaza pe KIS  e o profesionista adevarata (de fapt nu cred ca am vazut vreun serial in care un actor sau o actrita din Korea sa joace prost), Yum Jung Ah, desi mult mai tanara decat KYA cu aproape 20 de ani are si ea o lista impresionanta de seriale in care a jucat.

Si ca sa termin cu actorii pe care i-am remarcat in serial o sa mai amintesc ca l-am revazut cu drag pe unul din tatii copiilor lui Mishil din Queen Seon Deok, Seol Won e numele personajului, Jun Noh Min (1,76m) numele actorului care interpreteaza rolul Buttler Uhm, un rol destul de complex. Am fost surprinsa sa vad ce mic pare el in comparatie cu JS (1,78M), desi diferenta ar fi de doar 2cm, il suspectez pe JS ca poarta pantofi cu ceva toc, poate se simte complexat pe langa giganti ca Song il Kook din Jumong sau Kim  Nam Gil din QSD, ambii trecuti bine de 1,80m.

Dar sa lasam considerentele antropomorfice si sa revenim la subiectul serialului. KIS pare la inceput tare neajutorata si ni se face mila de ea vazand modul inuman in care e tratata de soacra-sa (or fi mamele de baieti reputate ca fara suflet cand vine vorba de cele alese de fii lor drept jumatati, vezi Genitrix al lui Francois Mauriac sau autohtona Socara cu trei nurori a lui Creanga (or fi vrand proaspetii absolventi de bac link ca sa afle si ei despre ce e vorba, dar nu le dau, nah :)) dar asta e din cale afara de monstruoasa, nu dadea voie mamelor din familie sa-si alapteze copiii ca sa nu-si deformeze sanii, l-a fortat pe sotul lui KIS sa renunte la partea lui de mostenire de pe urma tatalui pt ca nu i-a urmat ordinul de a renunta la KIS, etc) dar cu timpul incepem sa intrezarim o alta fata a ei, de persoana dispusa la tot felul de intrigi si conspiratii menite sa o ajute sa-si atinga scopul, de a deveni cineva in JK, holdingul familiei.

(Si daca tot am vorbit de lipsa de umanitate a madamei de fier pe mine m-a impresionat fiica ei, Hyun Jin, cand ii povestea avocatului Ji Hoon ca, fiind trimisa de mama ei in strainatate la 10 ani sa invete engleza, a avut o criza de apendicita si mama ei i-a cerut sa-i spuna totul in engleza, ca sa vada daca nu cumva a dat banii degeaba pe educatia ei.)

Pt ca asta e problema principala a eroinei, faptul ca timp de 18 ani i-a fost calcata in picioare orice urma de demnitate umana, ca a suferit umilinte fara numar chiar si din partea nepotilor, pt ca nimeni nici macar nu-i pomenea numele, doar initiala numelui de familie, K. Iar atunci cand ii moare sotul e tratata ca un obiect care trebuie azvarlit din fata doamnei de fier "get rid of it", citeste JH pe buzele monstrului. In trecat fie spus pana pe la episodul 14 am urmarit serialul pe EP.drama cu o traducere sub orice critica, parea facuta cu o masina de tradus, se pare ca s-a tradus in engleza din chineza, apoi, la sugestia unei prietene (mersi Ana) am trecut pe Jacinda, unde ar fi trebuit sa merg de la inceput, pt ca traducerea este intr-adevar OK.

N-am de gand sa va povestesc tot serialul, doar sa subliniez ca atunci cand cineva indura umilinte fara seaman 18 ani poate fi in stare de orice ca sa se razbune. Dar, asa cum mai spus si cand am comentat "Bad Guy", razbunarea e arma prostului. Pt ca pe masura ce se desfasoara drama aflam ca trecutul "ingerului" KIS nu e chiar imaculat, ca desi numele real coincide cu al Fecioarei la care se roaga cu asiduitate, anume Kim Ma Ri de fapt in adolescenta a comis chiar o crima, desi in legitima aparare, iar in timpul in care e plasata actiunea serialului a mai comis un pacat si mai mare. La inceput ni se spune ca ar fi vorba tot de o crima (n-am crezut asta nici o clipa) si anume si-ar fi asasinat propriul copil, din prima casatorie, un american, pt a scapa de povara trecutului care i-ar fi periclitat pozitia in societate, pozitie dobandita cu atatea sacrificii si intrigi.

Si pt ca in titlu am pomenit despre incredere, care intervine ca un leit-motiv tot timpul serialului fie ca e vorba de increderea lui Ji Hoon fata de KIS sau de a doamnei de fier in majordomul Uhm, trebuie spus ca ni se dau f multe motive pt a crede ca acesta incredere e nemeritata. Majordomul este de fapt protectorul lui Kim Ma Ri inca din copilarie, pt a-l salva pe el KMR a comis omorul, fiind insa o persoana educata si f abila reuseste sa intre pe sub pielea lui GSH si sa capete informatii pretioase pt protejata sa. Iar JH ar avea multe motive sa creada ca cea pe care o considera un adevarat inger e de fapt o fiinta demoniaca. Insa JH nu-ai pierde increderea in binefacatoarea lui (care la un moment dat e gata sa se sinucida pt a o salva pe mama lui JH, avand-o pe constiinta pt ca din cauza ei i-a fost ucis sotul de catre un soldat american violent si vicios si astfel ea a ajuns la balamuc) si nu o crede in stare sa-si ucida fiul.

Intr-adevar aflam intr-un tarziu ca fiul practic s-a sinucis in fata ei, pt ca ea a refuzat sa-si recunoasca maternitatea, dar ea a dobandit iertarea lui cand, vazandu-l ca sangereaza, practic l-a recunoscut drept fiu chemand 119 (echivalentul lui 112 al nostru), lucru ce l-ar face orice mama cand isi vede fiul in pericol. Faptul ca baiatul intelege sa o ajute sa-si vada implinit visul de a fi pe o treapta inalta a scarii sociale si renunta la ajutor spunand ca a fost o farsa si el e OK e cumva cam neverosimil, ca si faptul ca a plecat din sediul JK Club tocmai ca sa nu-i faca necazuri mamei sale.

De fapt acest baiat, care umbla in disperare printr-un oras fara sa cunoasca limba locuitorilor numai ca sa-si intalnesca mama ce l-a parasit cu multi ani in urma (cel putin 18) si care intelege atat de bine care e situatia mamei sale si de ce il reneaga este cu adevarat un suflet angelic, atat de altruist si de pur incat nu pare a face parte din lumea noastra. Si ca sa se sublinieze parca intr-un fel ca nu si-a pierdut candoarea copilariei poarta cu el un ursulet de plus cu numele tatalui baiatului cusut pe vestuta.

Ca primul fiu al holdingului JK este un netrebnic care provoaca moartea majordomului nu e nici o surpriza pt spectatori, ca KIS n-avea niciun motiv sa poata accepta oferta facuta imediat dupa moartea sotului de a renunta la copil pt ca nu putea avea incredere in respectarea cuvantului dat de GSH pt ca existau antecedente in acest sens (scenarista a inventat pe parcurs povestea cu renuntarea lui KIS la Dong Ho, sotul ei, si marsavia soacrei care a rapit-o in drumul spre aeroport si a trimis-o pe o  insula unde femeile erau vandute pt "produs", pt ca la inceput KIS ofera alte motive lui JH, cel mai important fiind dragostea de mama) de asemenea nu ne surprinde.

Mai putin reusit e caracterul mostenitoarei firmei, Jo Hyun Jin, se incearca colorarea dramei cu o palida poveste de dragoste pt JH, neimpartasita insa de acesta, el fiind mai degraba inclinat sa o privesca si ca femeie, nu numai ca pe un inger, pe KIS, in ciuda faptului ca acesta e cu vreo 12-13 ani mai in varsta.

Daca in Giant, care pt mine e cel mai reusit serial sud-coreean pe care l-am vazut, tare as vrea sa-l preia vreuna din televiziunile noastre, actiunea e mult mai complexa, pe mai multe planuri (e si de peste trei ori mai lung) fiind si acolo razbunarea unul din subiectele principale, in RF Goong, desi mai monstruoasa decat Jo Pileon (revazut in Lim Sang Ok, dar n-am urmarit serialul, m-a cam plictisit la un moment dat cu atatia actori burlesti vazuti  si revazuti) e mai lineara, si abia la sfarsit devine si GSH criminala, in mod indirect insa.

Finalul (incheiat cu lacrimi din partea Anei, marturisesc ca si eu am varsat cateva, cat ma tin eu de obiectiva) e cam frustrant, dar ceva mai explicit decat in "The King and The Clown" si mult mai explicit decat in "Ireland"pt ca nu se limiteaza la contopirea imaginii elicopterului cu soarele spre care se indreapta sau la scrisoarea de adio a lui JH in care aminteste de soarta lui Saint-Exupery (se citeaza la un moment dat ceva din "Ambitia umana", daca era dintr-o carte al ui SE probabil era vorba de "Citadela", pt ca in film se aminteste si de "Terre des Hommes", si de "Vol de Nuit", daca nu ma insel, si bineinteles si de "Micul Print") ci se apeleaza la un reportaj televizat in care se spune ca cei doi au disparut si ca s-a renuntat la cautarea lor, nu e de mirare stiind ce munti au ei acolo.

Poate ar mai fi  multe de spus despre acest serial, ma opresc aici ca sa las loc pt Drama.Wiki si datele de pe ea.

Cast

Episode ratings for the MBC drama Royal Family
Date Episode Nationwide Seoul
2011-03-02 01 5.8 (<8.6)
2011-03-03 02 5.6 (<8.1)
2011-03-09 03 7.4 9.3 (14th)
2011-03-10 04 6.0 8.5 (16th)
2011-03-16 05 10.6 (9th) 13.8 (3rd)
2011-03-17 06 11.4 (6th) 14.4 (3rd)
2011-03-23 07 12.1 (5th) 15.7 (3rd)
2011-03-24 08 11.9 (8th) 15.6 (4th)
2011-03-30 09 11.1 (7th) 12.8 (6th)
2011-03-31 10 11.1 (8th) 13.8 (5th)
2011-04-06 11 9.7 (13th) 11.9 (6th)
2011-04-07 12 10.1 (15th) 12.1 (9th)
2011-04-13 13 9.0 (12th) 10.6 (7th)
2011-04-14 14 9.5 (14th) 11.9 (8th)
2011-04-20 15 10.0 (9th) 12.8 (5th)
2011-04-21 16 10.3 (7th) 13.2 (5th)
2011-04-27 17 10.4 (11th) 13.3 (6th)
2011-04-28 18 10.8 (6th) 13.9 (3rd)
Average 9.6% -



 Fotografii de pe Hancinema

2 comentarii:

sara spunea...

Ma uimite de fiecare data cu serialele pe care le urmariti.Toate sunt bune,au rating mare.Unde le gasiti?
Din pacate vara asta nu prea am urmarit decat foarte putine filme(ma limitez la ele,ca de seriale nici nu mai incape vorba),dar citesc cu drag toate postarile dumneavoastra.

Viorica spunea...

La serialul asta am ajuns pt ca pe facebook sunt inscrisa in grupul Soul-Korea si acolo l-a recomandat cineva. Deja am o lista apreciabila de recomandari, nu stiu daca voi reusi vreodata sa le pot vedea pe toate.
Imi pare rau ca n-ai putut vedea mai multe filme sau seriale, ma bucur ca ma citesti. Din pacate eu nu prea mai am timp sa citesc...:(