marți, 9 februarie 2010

Nu judeca...

Ne pretindem a fi o tara crestina. Dar cati dintre noi urmeaza cu adevarat invataturile lui Iisus? In ce ma priveste ma straduiesc mereu sa inteleg de ce cineva se poarta asa cum o face, nu inseamna ca aprob purtarea lui, doar incerc sa privesc lumea si prin ochii altora. Oi fi mai gresit, poate chiar de multe ori, judecand pe altii, dar fara sa vreau. Cel mai usor lucru e sa judeci de parca ai detine tu adevarul universal, cel mai greu lucru e sa intelegi ce vrea cel de langa tine.

Am copiat din ziarul Lumina acest fragment din Evanghelia dupa Luca inspirata fiind de un articol al Liei. Am incercat sa pun acolo un comentariu si, nu stiu de ce, n-am reusit, o sa-l pun aici (am avut inspiratia ca a doua varianta sa o copiez inainte de a apasa pe Trimite comentariul pt ca prima varianta s-a pierdut in neant):

Auzi, da' pe Firefoxul proaspat instalat sau pe Blogger, ca nu stiu exact care e de vina, am voie sa-l injur? Ti-am scris un comentariu sfatos, plin de simtire, cu multumiri adresate tie pt ca mai socializezi cu mine dupa ce te-am trezit din somn sambata dimineata, fix dupa ce scrisesesi tu cat iti place sa dormi mai tarziu in weekend (sa zicem ca doctorul ala neamtz si-a bagat coada, dar ce vina aveai tu?) Poate tu oi fi uitat deja, dar eu nu, mi-a placut ca m-ai iertat pe loc.Iti mai ziceam ca poate cu timpul ai sa inveti sa privesti cu mai multa detasare toate mizeriile vietii (desi daca am intuit bine ce temperament ai, s-ar putea sa nu se intample asta) si sa nu le mai pui atata la inima, la stomac si mai ales la fiere (ca persoana cu state vechi in boli de tot felul pot sa-ti zic ca orice suparare iti poate da fierea peste cap si ea deranjeaza la randul ei toate celea,inclusiv capul si mana care bate pe taste).
Unul dintre comentarii m-a inspirat sa caut un text pe care o sa dau copy/paste. Aveam asta in plan, dar pt mai tarziu.
Acum o sa ma mut pe Gugal, dar nu inainte de a-ti reaminti ce ti-am mai spus:
CAFEAUA FACE F RAU LA BILA! (e vorba de fiere...)
Multa sanatate!

Si acum textul evanghelic, pe care l-am editat un pic:

Iisus a spus: „
«Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi;
nu osândiţi şi nu veţi fi osândiţi;
iertaţi şi veţi fi iertaţi.
Daţi şi se va da.
Turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată, clătinată şi cu vârf, căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceeaşi vi se va măsura».
Şi le-a spus şi o pildă: «Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă?
Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.
De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, iar bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?
Sau cum poţi să zici fratelui tău: Frate, lasă să scot paiul din ochiul tău, nevăzând bârna care este în ochiul tău?
Făţarnice, scoate mai întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.
Căci nu este pom bun care să facă roade rele şi, iarăşi, nici pom rău care să facă roade bune. Căci fiecare pom se cunoaşte după roadele lui.
Că nu se adună smochine din mărăcini şi nici nu se culeg struguri din spini.
Omul bun, din vistieria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, pe când omul rău, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele.
Căci din prisosul inimii grăieşte gura lui».“ (Luca 6, 37-45)

6 comentarii:

disa spunea...

Ne place sa judecam pe altii, dar cand suntem judecati, simtim o mare dezamagire.

Viorica spunea...

Asa e, de aceea trebuie sa urmam invataturile lui Iisus.

b.d. spunea...

Imi permit sa adaog si eu ceva :

''14. Daca iertati oamenilor greselile lor, si Tatal vostru cel ceresc va va ierta greselile voastre.
15. Dar daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre''
(Matei 6)

''15. Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta, du-te si mustra-l intre tine si el singur. Daca te asculta, ai castigat pe fratele tau.''
(Matei 18)

''7. (...) Cine dintre voi este fara de pacat, sa arunce cel dintai cu piatra in ea''
(Ioan 8)

Viorica spunea...

F bune si citatele astea. Multumesc.

LiaLia spunea...

Draga mea, eu sper că s-a înţeles din ce am scris eu, că am anumite nemulţumiri, de iertat nici nu mi-am pus problema, că doar cine sunt eu să-mi permit să nu iert??? Dar oamenilor trebuie să le spui ce te deranjează, doar doar se vor corija. Dacă nu şi nu, asta e, eu sunt radicală, îndepărtez pur şi simplu.

Viorica spunea...

Asta e unul din miturile tineretii: ca daca le spui oamenilor ce te deranjeaza ei se vor schimba radical. In realitate incearca sa schimbe cate ceva din comportamentul lor, daca au bunavointa, ceea ce nu e totdeauna cazul, dar prea putini reusesc.