luni, 22 februarie 2010

Vancouver 2010 Olimpiada Dansul Original

Tema dansului original de anul acesta este dansul etnic. Este o tema interesanta, mai ales ca nu este obligatoriu sa se prezinte neaparat dansuri din tara natala sau reprezentata. Asa s-a ajuns ca rusii Domnina/ Shabalin sa execute un dans al aborigenilor din Australia, dans care a generat controverse si suparari din partea acestor aborigeni dar si aprecieri din partea popoarelor native canadiene, sau chinezii sa danseze pe muzica din Zorba Grecul, canadienii Virtue/ scott sa danseze pe ritmuri de flamenco sau fratii Kerr si francezii Pechalat/ Bourzat pe ritmuri cauntry americane in timp ce americanii Davis White sa danseze pe ritmuri indiene iar ceilalti americani, Belbin/ Agosto sa danseze pe ritmurile Ciocarliei si a Rapsodiei lui George Enescu, adica ritmuri moldovenesti.

Pt ca momentul intrarii pe gheata a fost stabilit prin tragere de sorti, locurile 11-23 pt primele trei grupe si 1-10 pt ultimele doua la ora intrarii in emisie a Eurosport nu am reusit sa-i revad pe simpaticii Ana Cappellini/ Luca la Notte.

Florin Gafencu ne-a spus ca si in acest program sunt 5 elemente obligatorii. El nu a precizat care ar fi, pt ca multi telespectatori sunt deja familiarizati cu regulile de la patinaj artistic, am sa incerc eu sa precizez care sunt: linie mediana de pasi in care patinatorii nu au voie sa se atinga, linie circulara de pasi, twizzle-uri si doua ridicari, una in care partenera (sau partenerul, dupa caz :)) este purtata si cealalta in care baiatul se roteste in timpul ridicarii.

La acest program original elementul care a pus cele mai mari probleme baietilor a fost cel de twizzle,multi s-au dezechibrat mai mult sau mai putin. A fost bine ca am putut vedea si cupluri mai putin experimentate, cotate cumai putine puncte, pt a aprecia si mai bine valoarea ridicata a evolutiei celor din ultimele doua grupe prezente la start.

Se pare ca exista discutii in ce priveste utilitatea dansului obligatoriu, nu numai FG pare convins ca nu trebuie sa se renunte la acesta proba dar si unii patinatori. Rolul ei este sa severifice daca sportivii stapanesc abc-ul dansului pe gheata, verificare care la celelalte probe se face la programul scurt (care program insa nu e atat de plictisitor ca dansul obligatoriu).

Prima pereche pe care am vazut-o a fost cea din Cehia, Kamila Hajlova/ David Vincour, care au avut de aceasta data costume mai inspirate. David era gata-gata sa cada la un twizzle, mi-a placut ca ea a zambit f mult si a incheiat dansul popular ceh prezentat cu un spagat pe gheata.

F tinerii estonieni SHTORK Irina / RAND Taavi , ea 16, el 17 ani s-au clasat pe ultimul loc, si pe buna dreptate pt ca Irina a reusit sa cada la secventa de pasi. Au patinat pe o muzica f vesela, facand tot ce pot (dar nu pot prea mult, inca). Taavi a fost trimis in locul fratelui sau pt ca perechea acestuia aavut probleme cu obtinerea cetateniei estoniene la timp.

Nora Hofmann a avut o rochita care mi-a placut mult, cu o fustita scurta dar f infoiata, a dansat f bine pe muzica populara maghiara, insa partenerul sau, Maxim Zavozin, originar din Rusia, nu a fost prea familiarizat cu ritmul ceardashului si asta a facut sa obtina mai putine puncte decat era de asteptat. Poate de aceea ritmul in prima parte a programului a fost cam lent, apoi insa au dansat mai rapid. Au avut o ridicare frumosa, de altfel f multe ridicari ale celorlalte perechi au fost dificile dar frumoase.

O prezenta f placuta, simpatica a fost cea a americanilor SAMUELSON Emily / BATES Evan care au interpretat muzica tip country, el fiind imbracat ca un cowboy.Au avut o ridicare nostima, in care ea a fost purtata ca un rucsack pe spatele lui. Yvonne Ghita s-a simtit ca la o gala demonstrativa dar FG a precizat ca programul nu a avut elemente prea dificile, dar a fost bine executat.

Am revazut cu placere programul rusilor BOBROVA Ekaterina / SOLOVIEV Dmitri care au dansat "Merisorul", "Yablocika" imbracati in costume de marinar. Mi s-a parut ca au dansat mai bine ca la europene, desi el a avut unele mici ezitari care au facut sa fie plasati pe locul 4 intermediar.

O reala bucurie am avut revazandu-i pe fratii BEIER Christina / BEIER William unduindu-se in ritmuri hawaiene, cu ghirlande de flori iar ea cu o coronita de flori pe cap. M-a distrat cand l-a ridicat ea pe el. Au dansat si interpretat bine, aufost si sincronizati dar elementele nu au fost f dificile,de aceea s-au clasat pe locul 6 intermediar. Comentatorii ne-au povestit despre incercarile lor de a-si gasi alti parteneri, n-au reusit insa si asa i-am putut admira acum.

Japonezii (dupa mama) REED Cathy / REED Chris au interpretat muzica japoneza numita "Sakura". Mi-a placut f mult chimonoul ei de culoare rosie si modul in care s-au jucat cu evantaiele. YG a remarcat ca au manuit f bine evantaiele lansandu-se in consideratii despre rolul lui Neculai Morozov (despre care Nicolae Bellu a spus ca nu a fost un patianator de exceptie, dar are o scoala redutabila, cu multi patinatori pe care ii antreneza, el a fost partenerul Tatianei Navka pe vremea cand aceasta abia se clasa pe locul 10 la europene, TN a obtinut marile ei succese cu Roman Kostomarov) in aceasta indemanare, FG a raspuns amuzat ca aceasta calitate vine de la mama lor. Desi s-au clasat intermediar pe locul 5, inaintea fratilor Beier, mie mi-a placut mai mult dansul germanilor.

Chinezii HUANG Xintong / ZHENG Xun au dansat, cum am spus mai sus, pe muzica din Zorba Grecul. Am fost mirata de cat de inalt e baiatul (si japonezul e inalt) insa costumele, in special al lui, nu mi s-au parut inspirate, ba chiar el arata caraghios, dupa parerea mea. Mi-a placut evolutia lor, au avut twizzle-uri frumoase. FG a remarcat ca au ramas putin in urma muzicii dar ca n-a fost rau. Ei s-au calificat la olimpiada pe ultimul loc calificabil, e insa un semn bun ca patinatorii chinezi abordeaza si alte discipline in afara perechilor de figuristi, pacat ca la baieti nu mai au nici un reprezentant si de la Liu Chen nici o fata nu a mai aparut pe gheata la competitiile internationale.

Tot o coronita cu flori a purtat pe cap si fata din perechea ucraineana ZADOROZHNIUK Anna / VERBILLO Sergei. Costumul ucrainean cere si ca fetele sa poarte cizme, Anna avea un fel de cizme rosii care mi-au trezit amintiri, anume despre o pereche de cizme rosii de pasla aduse de mama soacra din Hotin pt una din fetite. Nu le-a purtat de fapt nici una din ele, pt ca nu prea erau indicate pt purtat pe afara, dar erau asa dragute...

Tot un program mai bun ca la europene mi se pare ca au facut tinerii englezi (20 de ani) COOMES Penny / BUCKLAND Nicholas care au dansat pe muzica irlandeza. Diferenta de talie dintre ei e mai intalnita la figuristi. Au fost aplaudati generos (publicul a fost f cald, a aplaudat chiar si pe cei care au gresit la celelalte probe) iar eu am recunoscut in unele din figurile lor mana lui Evgheni Platov. Sunt schimbul de maine al fratilor Kerr, chiar daca deocamdata nu s-au clasat prea bine. Publicul si-a exprimat f clar dezamagirea fata de punctajul obtinut de cei doi.

Florin Gafencu ne-a spus in pauza ca programul obligatoriu conteaza ca 20% din totalul punctajului, programul original ca 30% iar cel liber 50% Tot atunci am aflat ca Domnina/Shabalin au fost atacati dur de aborigenii australieni pt dansul lor, dar sunt apreciati de nativii canadieni.

Mi-a placut mult cum au dansat KHOKHLOVA Jana / NOVITSKI Sergei, subliniind fiecare accent al muzicii interpretate de corul Armatei Ruse. Au avut un program f frumos, executat in viteza, dar nu puteau sa emita pretentii la podium.Mi-au placut mult costumele lor, pe care le-am admirat si la europene.

Francezii Isabelle Delobel/ Olivier Shoenfelder au dansat cu talentul cunoscut French Can-Can, mi-a placut mult cum isi flutura Isabelle rochita ei neagra dublata cu volane roz, au avut si ei ridicari dificilesi interesante, secventa de pasi a fost deosebita si executata in viteza,dar punctajul obtinut i-a nemuitumit in mod evident. Se pare ca au fost dezavantajati si de faptul ca au luat startul in penultima grupa, nu in ultima.

Cealalta pereche de francezi, simpaticii Natalie Pechalat/ Fabien Bourzat, care au dansat in ultima grupa pe muzica americana vazuta si la europene se pare ca au fost mai avantajati de tragerea la sorti, ei reusind sa treaca de pe locul 9 la obligatoriu pe locul 6 la original. M-a impresionat ridicarea indrazneatra cu care si-au inceput programul. Am anticipat un pic prezentarea lor pt ca in final cele doua perechi din Franta s-au situat una dupa alta.

Fratii Sinead Kerr/ John Kerr au avut si ei acelasi program ca la europene, si ei s-au prezentat f bine, de data asta la sfarsit la ridicat ea pe el. Din pacate John s-a dezechilibrat un pic la Twizzle-uri.

Federica Faiella/ Massimo Scali au zburat pe ritm de tarantela, au avut un program f dinamic, cu sincronizare perfecta. Oksana Domnina / Maxim Shabalin au interpretat, dupa parerea mea, cam fara nerv dansul lor aborigen, de altfel nici la europene nu mi-a placut prea mult acest dans.

Primii care au intrat pe gheata in ultima grupa au fost americanii DAVIS Meryl / WHITE Charlie care au interpretat atat de bine dansul lor indian (din India), au fost sincronizati atat de perfect incat la sfarsit publicul era in delir. Era clar ca vor ocupa un loc f bun si nu am fost deloc mirata cand punctajul lor l-a depasit pe cel al perechii OD/ MS.

Si fratii Alexandra Zaretzki/ Roman Zaretzki au interpretat parca mai in viteza dansul lor traditional, Havanaghila, inspirat dintr-un dans popular ucrainean (asa au spus comentatorii) au fost mai bine sincronizati, dar n-au putut depasi locul 10 de la obligatoriu, desi au evoluat in ultima grupa.

Un program aproape perfect, interpretand cu mult nerv si daruire un flamenco spaniol au avut canadienii VIRTUE Tessa / MOIR Scott, care s-au situat pe primul loc, spre bucuria spectatorilor care s-au ridicat in picioare la sfarsitul programului lor. Se pare ca pt rusi aceasta Olimpiada va fi lasa un gusta mar , nereusind sa ia, dupa cum se prezinta lucrurile, nici o medalie de aur la patinaj artistic.

Ultimii dar nu cei din urma, frumoasa pereche (mai ales fata, care a scandalizat prin coabitarea in acelasi apartament cu Johny Weir, care i-ar fi pregatit lumanari parfumate si postere in living pt ca sa se simta catmai bine) BELBIN Tanith / AGOSTO Benjamin au facut sa rasune trilurile Ciocarliei si Rapsodia lui Enescu in patinoar. Au dansat bine, mi-ar fi placut ca Tanith sa aiba un costum mai putin stilizat, mai apropiat de cel romanesc.

Clasamentul dupa aceasta proba:

1.Canada VIRTUE Tessa / MOIR Scott 2 42.74 1 68.41 111.15
2.United States DAVIS Meryl / WHITE Charlie 3 41.47 2 67.08 108.55
3.Russian Federation DOMNINA Oksana / SHABALIN Maxim 1 43.76 3 62.84 106.60
4.United States BELBIN Tanith / AGOSTO Benjamin 4 40.83 4 62.50 103.33
5.Italy FAIELLA Federica / SCALI Massimo 5 39.88 5 60.18 100.06
6.France DELOBEL Isabelle / SCHOENFELDER Olivier 6 37.99 7 58.68 96.67
7.France PECHALAT Nathalie / BOURZAT Fabian 9 36.13 6 59.99 96.12
8.Great Britain KERR Sinead / KERR John 8 37.02 8 56.76 93.78
9.Russian Federation KHOKHLOVA Jana / NOVITSKI Sergei 7 37.18 9 55.57 92.75
10.Israel ZARETSKY Alexandra / ZARETSKY Roman 10 34.38 10 55.24 89.62
11.United States SAMUELSON Emily / BATES Evan 14 31.37 11 53.99 85.36
12.Italy CAPPELLINI Anna / LANOTTE Luca 12 33.13 12 51.45 84.58
13.Ukraine ZADOROZHNIUK Anna / VERBILLO Sergei 11 33.87 16 50.02 83.89
14.Hungary HOFFMANN Nora / ZAVOZIN Maxim 13 31.90 13 51.22 83.12
15.Russian Federation BOBROVA Ekaterina / SOLOVIEV Dmitri 17 29.86 15 50.61 80.47
16.Japan REED Cathy / REED Chris 18 29.49 14 50.81 80.30
17.Canada CRONE Vanessa / POIRIER Paul 15 31.14 17 48.17 79.31
18.Germany BEIER Christina / BEIER William 16 30.31 18 46.42 76.73
19.China HUANG Xintong / ZHENG Xun 19 29.22 20 45.03 74.25
20.Great Britain COOMES Penny / BUCKLAND Nicholas 21 25.68 19 46.33 72.01
21.Georgia REED Allison / JAPARIDZE Otar 20 26.65 21 42.22 68.87
22.Czech Republic HAJKOVA Kamila / VINCOUR David 22 23.19 22 40.54 63.73
23.Estonia SHTORK Irina / RAND Taavi 23 21.73 23 35.21 56.94

Niciun comentariu: