marți, 16 februarie 2010

Plante psihoactive

Toata media e plina de stiri despre persoane intoxicate dupa ce au consumat produse de la "Magazinele de vise". Nu mi-e deloc clar cine si cum a aprobat aparitia unor asemenea magazine si unde au fost autoritatile cand s-a constatat ca acestea comercializeaza de fapt ceea ce s-ar putea numi "droguri usoare". Nu indraznesc sa merg atat de departe cu gandul sa cred ca insolenta acestor afaceristi s-ar baza pe opinia unei anume europarlamentare ca nu are nimic impottriva consumului de "droguri usoare" sau pe concluziile unei anume comisii prezidentiale care dezincrimineaza consumul unor asemenea substante.

Am sa transcriu insa lista de plante si substante psihoactive interzise atat de Ministerul Sanatatii cat si de de guvern, cu explicatiile aferente, dupa care voi face cateva comentarii.

Ministerul Sanatatii a stabilit lista cu plante si substante cu proprietati psihoactive care vor fi interzise, dupa ce s-au dovedit a fi periculoase pentru sanatate

* Efectele produse de aceste substante sunt similare celor date de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman (stari confuzionale-pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului)
* In anul 2009, peste 1300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenta medicala dupa ce au suferit intoxicatii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice

Guvernul Romaniei a aprobat astazi Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si a Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, susbtantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope elaborata de catre Ministerul Sanatatii.

“Dorim sa descurajam tendinta de crestere a consumului de plante si substante halucinogene. Timp de 4 saptamani s-a depus un efort deosebit pentru stabilirea unei liste cu plante si substante care au proprietati psihoactive. La initiativa Ministerului Sanatatii in data de 10 ianuarie 2010, s-au reunit experti din mai multe institutii: Agentia Nationala a Medicamentului, Agentia Nationala Antidrog, Inspectoratul General al Politiei Romane, Facultatea de Farmacie – Bucuresti (Catedra de Toxicologie si Botanica) care au reusit in urma unui efort deosebit sa identifice o serie de produse ce au in componenta plante si substante daunatoare sanatatii. Aceasta noua lista le va completa pe cele deja existente in legile pentru combaterea traficului ilicit de droguri si regimului juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante. Vreau sa multumesc tuturor acestor profesionisti”, a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.

Conform noului act normativ, pe listele existente in Legea 143/2000 au fost introduse noi plante si substante a caror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere in vanzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumparare, detinere, fara drept se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc. (la droguri de risc – pentru consum propriu, cumparare sau detinere fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, la droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani).

Noile plante si substante identificate sunt, in marea majoritate:

PLANTE:

* SPECII DE SALVIE (Salvia divinorum Epling & Játiva)– este o planta care produce halucinatii – Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3-15 ani
* SPECII DE MITRAGINA (Mitragyna speciosa Korth (Kratom) – este o planta cu efecte similare cocainei. Creeaza dependenta – Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3-15 ani

CIUPERCI:

* Amanita muscaria (L:Fr.) Lam. – Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3-15 ani
* Amanita pantherina – Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3-15 ani
* Toate speciile din genul Psilocybe – produce halucinatii, cu efecte similare LSD (ACIDUL LISERGIC) – Tabelul I (din Legea 143/2000), inchisoare de la 10-20 ani

SUBSTANTE:

* LSA (AMIDA ACIDULUI LISERGIC) – Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3-15 ani
* KETAMINA – Creeaza dependenta, au fost inregistrate pana in prezent 2 decese – Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3-15 ani
* DERIVATI DE PIPERAZINA – produce halucinatii – Tabelul I (din Legea 143/2000), inchisoare de la 10-20 ani
* SARE DE BAIE (MEFEDRONA) – au fost inregistrate cazuri de decese – Tabelul I (din Legea 143/2000), inchisoare de la 10-20 ani

Aceste produse se comercializeaza in special sub forma de tigari, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate in plicuri, sub diverse denumiri, preturile de vanzare variind in functie de gramaj, de exemplu:

* Special gold- sare – 0,25 g-40 lei, 0,75 g-90 lei
* Pulse – pulbere 0,5 g – 30 lei, 3 g-119 lei
* Fly Agaric Mushroom – ciuperci uscate 12 g -60 lei
* Spice Diamond- fragmente vegetale 1 g – 50 lei
* Spice Gold Spirit – pulbere 3 g- 90 lei

Cei familiarizati cu blogul meu stiu deja cat imi plac ciupercile, stiu ca au fost perioade cand le-am cumparat chiar si de la tiganci din piata, mirandu-se ca am avut asemenea curaj. De fapt nu e vorba numai de curaj, ci si de o intensa documentare, care nu odata m-a bagat in ceata mai ales cand amconsultat f specializatul "Determinator pentru recunoasterea ciupercilor comestibile, necomestibile si otravitoare dinRomania" unde termeni ca asca,bazidiocarp, himenofor, etc sunt de baza si unde ciupercile comestibile sunt simbolizate prin 1-3 furculita si cutit incrucisate iar cele otravitoare prin 1-3 cruci) dar pana acum, bat in lemn, nu am avut nici o problema consumand ciuperci.

Printre documentele consultate e un nr, 9/1988, din Stiinta si Tehnica in care se ilustreaza in amanuntime cazurile in care pot exista confuzii intre ciuperci comestibile si ciuperci toxice. Am pastrat cu sfintenie cele doua pagini cu aceste exemple si le consult din cand in cand, spre aducere aminte.

Am sa ma abat aici de la tema plantelor etnobotanice si am sa fac o paranteza pt a specifica numele acestor ciuperci pereche:

1. Galbiorii (Cantharelius cibarius) confundata adesea cu Omphalottus plearius, toxica, dar cu palaria mai rosiatica.
2. Buretele de roua (Marasmius Oreades) (am mancat si din acestia, prima data pe raspunderea unei bune prietene, s-a dovedit ca e o persoana responsabila :-) sunt f gustosi) si ciuperca toxica Inocyba fastigiata (cam toate inocibele sunt toxice), care miroase insa neplacut, spre deosebire de bureti, care au miros placut..
3. Paraghitza mica (Lycoperdon perlatum) comestibila in stadiu tanar poate fi confundata cu Buretele viperei (Amanita Phalloides) care, in faza de ou, e cea mai toxica ciuperca. Exact in aceasta faza este cea mai periculoasa si usor de confundat, am citit intr-o carte despre care am mai vorbit candva, " Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale" de Jean Valnet cum autorul era cat pe ce sa moara dupa ce a consumat, intr-o omleta, una din aceste ciuperci si povesteste el cu lux de amanunte cum a reusit totusi sa scape.
4. Entoloma clypeatus, o ciuperca albicioasa, care se poate confunda cu entoloma lividum, care are palaria cenusie.
5. Nicoretele, sau buretele de mai (Calocybe gambosa) se poate confunda cu inocybe Patouilardi, aici deosebirea e mai greu de facut, buretele are palaria albicioasa, ulterior crem ca nisipul, inocybe are palaria alb galbiuie, lucioasa, mamelonata, cu lamele maro care iau culoarea rosie la apasare.
6. Zbarciogul (ciuciulete de mai) Morchela esculenta care se confunda cu zbarciogul gras Gyromitra esculenta , n-am consumat nicodata zbarciogi, desi s-a intamplat sa ii gasesc in padure, tocmai pt ca se confunda f usor aceste doua specii, desi zbarciogul "bun" este printre cele mai comestibile ciuperci.

Dar documentarea mea in materie de ciuperci nu se limiteaza doar la un nr atat de vechi din ST incat unii ar zice cu dispret, "e depasita". Iata ce scrie in "Ciupercile in industria alimentara si arta culinara" de Mitritza Bahrim, aparuta in 1979 la Editura tehnica (nu strambati din nas la anul aparitiei, nu stiti ce bunatate de ciuperci murate am preparat eu urmand indicatiile din acesta carte):

Ciuperci f periculoase (mortale) care consumate chiar in cantitati f mici (un singur exemplar la o mancare pt mai multe persoane) fac sa apara simptomele intoxicatiei, somnolenta, amorteala urmata de crampe si arsuri stomacale,senzatie de sufocare si sete imposibil de potolit, transpiratie rece, vomitari violente si diaree violenta, adeseori sangvinolente, dupa 10-12 ore de la ingerare,cand este prea tarziu pt a se ami lua masuri de salvare.

Dintre acestea fac parte speciile din genul Amanita si anume: Amanita phalloides (exact cea despre care se spune mai sus ca poate fi confundata cu paraghitza mica), Amanita pantherina, Amanita verna, Amanita virosa.

Ei, ce observati comparand citatul de mai sus si lista publicata de MS? Bravo, aveti spirit de observatie, in acea lista apare, printre produsele comercializate de "Magazinele de vise" Amanita Pantherina.

Despre Amanita muscaria (buretele pestrit, muscaritza) (o ciuperca f frumoasa, folosita in multe desene pt copii sau decoratii culinare drept reprezentativa pt clasa ciupercilor prin palaria ei rosie cu pete albe, un fel de quintesentza estetica a ciupercilor) cartea mai sus amintita scrie:

Semnele intoxicatiei la muscaritza apar dupa cateva ore si se amnifesta prin greata, ameteala, pierderea cunostintei, un fel de betie, uneori cu delir furios.

In cartea aceasta se dau si sfaturi de prim ajutor celor care se intoxica accidental cu ciuperci, n-am sa le copiez aici pt ca nu cumva abonatii Magazinelor etnobotanice sa creada ca pot continua linistiti sa consume substantele cuprinse in lista, in special Amanita muscaria, pt ca exista masuri pe care le pot lua ei personal sau prietenii lor in caz de intoxicatie.

Am sa mai spun ca pe vremea cand aveam permis la biblioteca din cadrul British Council am citit o carte f interesanta, din pacate nu-mi amintesc titlul, era vorba in ea despre plante care in cantitati f mici pot fi medicamente, in doze mai mari devin toxice iar in doze si mai mari, depinzand atat de planta cat si de utilizator, devin letale, printre ele era amintit macul cu substantele care se pot extrage din el (cred ca toata lumea a auzit de opium, laudanum, morfina, heroina) sau ciumafaia, Datura Stramonium, (cu a sa scopolamina). Cred ca acolo am citit si de utilizarea muscaritzei de catre popoarele din nordul Rusiei, sub indrumarea shamanilor, in ritualuri in care participantii aveau halucinatii.

Despre Acidul Lysergic si substantele obtinute din Psylocibe se gasesc date amanuntite intr-un document al NIDA (National Institut of Drug Abuse) care apartine de Guvernul USA. Recomand acest document cunoscatorilor de limba engleza, este f interesant.

Eu am sa dau doar f scurte citate din acest document:

Hallucinogenic compounds found in some plants and mushrooms (or their extracts) have been used—mostly during religious rituals—for centuries.........

The very same characteristics that led to the incorporation of hallucinogens into ritualistic or spiritual traditions have also led to their propagation as drugs of abuse. Importantly, and unlike most other drugs, the effects of hallucinogens are highly variable and unreliable, producing different effects in different people at different times. This is mainly due to the significant variations in amount and composition of active compounds, particularly in the hallucinogens derived from plants and mushrooms. Because of their unpredictable nature, the use of hallucinogens can be particularly dangerous.

Compusii halucinogeni gasiti in unele plante si ciuperci (sau extractele lor) au fost folosite --cel mai adesea in timpul ritualurilor religioase--timp de secole.......

Exact acele caracteristici care au condus la incorporarea halucinogenelor in traditii ritulae sau spirituale (Carlos Castaneda-- "Invataturile lui Don Juan") au condus deasemenea la propagarea lor ca droguri de care se face abuz. Important este ca, spre deosebire de majoritatea celorlalte droguri, efectele halucinogenelor difera f mult si nu se pot prevedea deoarece produc efecte diferite la persoane diferite in intervale diferite de timp. Aceasta se datoreste in principal variatiilor semnificative in cantitatea si compozitia compusilor activi, mai ales la cai derivati din plante si ciuperci. Din cauza naturii lor impredictibile folosirea halucinogenelor poate fi deosebit de periculoasa.

Se spune mai departe ca cei care au folosit LSD, de ex (f popular in perioada hipiota) au avut momente cand isi retraiau senzatiile din timpul consumului de LSD la zile sau chiar ani dupa ce incetasera consumul, unii avand aceste retrairi atat de dese incat nu se mai puteau incadra in societate. Si psilocibina este periculoasa pt ca poate duce chiar la imbolnaviri psihice, intre altele. La noi in tara nu cresc psylocibe toxice.

Desi nu se specifica in documentul MS canabisul, dar a fost amintit in unele reportaje televizate ca facand parte dintre produsele oferite la vanzare in "Magazinele etnobotanice", am sa spun ca se discuta mult in unele medii daca nu ar fi bine sa fie lasate persoanele care sunt bolnave de cancer in faza terminala sa utilizeze acest drog in scopul de a face durerile mai suportabile, crescand astfel calitatea putinelor zile pe care le mai au de trait.

11 comentarii:

Anonim spunea...

ai luat vreuna din ele?sunt sigur ca nu!iti recomand ceva...
http://www.youtube.com/watch?v=9ayd3VEqcFU

si:

http://www.youtube.com/watch?v=Rc_5eKnfqh0

Viorica spunea...

Desi cred ca nu ai avut curaj sa te semnezi am sa-ti raspund: ai dreptate, nu am luat nici o substanta psihoactiva si nici nu am s-o fac, cel putin asa aper (si ma refer aici la rolul marijuanei in calmarea durerilor cauzate de cancer)
Ce sa-i faci, la varsta mea glanda pineala e gata calcifiata...
In ce-l priveste pe Terence Mckenna nu simt nici o nevoie sa recurg la samani pt a-mi distruge sistemul cultural, asa defect cum ii pare lui, pt mine acest sistem functioneaza perfect.
Iar in privinta meditatiei, nu am nici rabdarea, nici timpul necesare.

Viorica spunea...

Mi-a atras atentia in pagina din Wikipedia dedicata lui Terence McKenna http://en.wikipedia.org/wiki/Terence_McKenna
ca suferea de migrene si de puternice dureri de cap. Nici nu e de mirare cu atatea experimente psihedelice.

Anonim spunea...

atat ati inteles din experienta lui mckenna?nu m-am semnat pt ca nu am nici un cont...dar cred ca nu asta e important.as vrea sa va mai las un link pt ca Vikipedia poate sa scrie ce vrea.acest om nu a trait degeaba,doamna draga!a incercat sa arate lumi ca traim intr-o CULTURA, ca suntem "programati" ei(se pare ca si dvs).ca in orice paradigma,NOUL are oponenti.EXACT ca si crestinismul etc etc
http://video.google.com/videoplay?docid=3169628946514439938#

http://video.google.com/videoplay?docid=4572494596865618471#
http://fymaaa.blogspot.com/2010/03/stanislav-grof-revolutia-constiintei.html
traim in zori unei NOI PARADIGME..cu respect

Viorica spunea...

Poti sa te semnezi la sfarsitul comentariului, multi fac asa.
Am ascultat cu multa atentie ce spune in partea I a conferintei recomandate (prefer sa ascult pt ca am reticente in ce priveste traducerile,desi de data asta traducerea parea corecta) si mi se pare ca tocmai combate ceea ce el numeste cultura.
Oricat am blama cultura bazata pe progresul tehnic fara ea el nu ar putea sa-si propage ideile pe intrenet, nu-i asa?
Si sa ne intoarcem acum la primitivism, chiar daca in unele privinte e mai avansat din pdv cultural nu mi se pare o solutie.
Am scris despre durerile de cap ca sa te descurajez sa folosesti plante psihotrope.
Fiind chimista stiu cate ceva despre modificarile, uneori ireversibile, aduse creierului de alcaloizii din substantele incriminate ca droguri.
Si-asa la varsta mea am inceput sa uit, nu cred ca e cazul sa fac asemenea experiente care m-ar termina de tot neurologic.

Anonim spunea...

Buna dimineata, plimbandu-ma pe net am ajuns si pe pagina dvs., unde am parcurs cu interes cele relatate de dvs. Sunt convins ca sunteti manata in "lupta" de cele mai bune intentii, insa asta nu inseamna nimic mai mult decat ca sunteti manata in “lupta” de cele mai bune intentii. Ceea ce nu-i deloc de lepadat, din contra, este laudabil. Revenind insa, stiti probabil foarte bine ca si consumul unui mar declanseaza o serie de reactii chimice, la fel ca ingerarea unei ciuperci. Iar reactiile chimice inlantuite ajung sa genereze, cu voia dvs., stari, senzatii, emotii, etc. Echilibrele chimice, dar si procesele de reglare a acestor echilibre(calibrarea lor), se mentin sau se cauta in permanenta in corpul nostru, ele ne determina direct nu doar sanatatea corporala, cat si cea mentala - distinctie gratuita intre cele doua "sanatati”, avand in vedere ca, din punctul meu de vedere, vorbim de unul si acelasi lucru. Ca sa nu ma indepartez prea tare, e drept insa ca in cazul nostru placerea de a manca un mar nu se soldeaza cu alterarea dramatica (si spun alterare NU in sens negativ, asa cum e uneori interpretat termenul, ci in sensul de modificare) a starii de constienta, a capacitatilor cognitive, pentru ca - vorba unui mare om (sic!) - iarna nu-i ca vara. Si totusi, ca sa vedeti ca pana si truismele se infirma uneori, placere rezulta si din mancatul marului, dar si din mancatul unei ciuperci psylocibe. Iar cand spun placere, n-o fac la modul romantic, ci la modul realist-stiintific: reactii chimice, echilibre chimice, glande endocrine, hormoni, neurotransmitatori, receptori neuronali, stari, senzatii, toate se leaga snur in fiecare secunda in noi, unele-s mai lente, altele mai rapide, unele reversibile, altele ireversibile, iar din ambele ultime doua categorii, unele-s bune, altele-s rele.. Ma rog.. S-atunci poate ma-ntrebati unde se face diferenta? Ea se face, stati linistita, nu-s chiar atat de zanatec incat sa fiu un relativist absolut. Se poate discerne, cel putin la 2 niveluri:
1. Consumand 2 kg de mere in jumatate de ora, e posibil ca senzatia de fericire sa dispara si sa avem de-a face cu o veritabila nevroza cauzata de senzatia acuta de disconfort. Ceea ce, culmea, e valabil si pentru alte bunatati din cartea de bucate a naturii, ciupercile mentionate mai sus nefacand exceptie. Sigur, vorbim de alte proportii cantitative, insa tocmai aici e raspunsul: proportia. Chestie pe care o intelege si un copil de 5 ani, dar si un farmacolog experimentat.
2. Aparent ma voi indeparta putin, spunand ca doctrina socialista este o aberatie impotriva naturii. Nu va speriati va rog, putina politica nu strica niciodata. Ca sa-mi probez bunele intentii, desi perioada e potrivita, va promit ca n-o sa ajung si la fotbal. Cum spuneam, nici cele vii, nici cele moarte, nu-s perfect identice, nici macar in perechi de cate 2, d-apoi intr-un sir de cateva miliarde(chiar si-n cazul a doi atomi “identici”, pozitiile orbitale ale electronilor la un anume moment, difera). Exista totusi un fond comun, insa fondul acela comun nu e ceva de sine statator sau singular identificabil in mod natural, fondul comun este intotdeauna parte a unui “ceva mai mare”, practic e o gaselnita de analiza logica, un model fals utilizat cu buna stiinta, pentru inlesnirea intelegerii celor ce ne inconjoara. Fara sa ma lungesc si mai mult, nivelul 2 e dat de componenta calitativa a materialului de lucru, mai profan spus – de “calitatea” consumatorului. Care calitate? Care poftiti sa o aveti in vedere. La tara se spune “sa fii om!”, la oras se spune “sa nu fi ignorant, arogant, etc”.
Asa ca, mai in gluma mai in serios, atentie la cine sunteti si la cat consumati!
In final, va rog sa-mi dati voie sa subliniez ca nu indemn si nu incurajez pe nimeni sa faca nimic ce ar putea sa creeze vreun prejudiciu propriei persoane sau persoanei celorlalti.
Cu stima, Alexandru

Viorica spunea...

Multumesc pt acest eseu atat de interesant.
Sa inteleg ca putina psylocibe nu strica, se poate folosi in loc de mar? :))
Am citit o multime de articole despre modificari, unele iremediabile, ale creierelor consumatorilor de droguri, articole care se bazau pe studii serioase, nu pe propaganda, ca sa indemn la fff multa prudenta atunci cand se ofera ocazia de a obtine evadarea din realitate cu ajutorul unor substante, indiferent de cat timp au fost folosite in acest scop si de catre cine.
Bineinteles ca fiecare e liber sa-si bata sau nu joc de propria fiinta, dar daca putem trage un semnal de alarma nu vad de ce nu am face-o.
Deci, stimate Alexandru (bun venit pe blogul meu, mi-ar face mare placere sa reveniti, pt ca sunteti un cititor instruit si de mare cultura, cel putin stiintifica) nu ma lupt cu nimeni, avertizez doar.

Unknown spunea...

"se poate folosi in loc de mar?"
... da ... se poate ... dac aplecam de la premisa ca marul a fost ales ca si simbo;l datorita faptului ca are 5 seminte... ca sa ne reaminteasca de pentagon...

s-ar putea sa ai dreptate in ceea ce priveste calcifierea glandei tale... de fapt cred ca este o situatie generala in Romania. Si eu evadez din realitate de cate ori vad cum un om cerseste de mancare pe strada, sau cand vad cum cei "care stiu ce-i mai bine pentru noi" ne comunica lipsa alegerilor pe care le avem de fapt.

Mckenna a murit datorita "durerilor de cap" dar sa spui ca asta a fost din cauza "tripurilor" este doar o sarbatorire a ignorantei care se pare ca este in plina manifestare la noi.. in special in randul "indivizilor" educati intr-un anume fel si tercuti de o anume varsta... Mckenna a spus (si este inteles de catre cativa) ca "Un cantec este un cantec" si asta cat de redundant ar suna, este un adevar ce nu are nevoie de completare.

Personal am beneficiat de efectele "meditatiei" dupa numai o saptamana de practica si de efectele unui timbru dupa doar o doza... Odata ce am simtit existenta lui UNU ... sa zicem ca da... universul meu s-a schimbat pentru totdeauna.

Sunt uimit de fiecare data cum cineva care a stat inafara acestui fenomen isi permite sa-si dea cu parerea, motivul pentru care scriu aceste randuri este de a face clar macar un lucru: CINEVA CARE ISI DA CU PAREREA FARA SA STIE DESPRE CE VORBESTE, TREBUIE REDUS LA TACERE. Bine ca sunt si alte locuri in care pot fi gasite informatii pe subiect. (de aceea n-am sa va dau mail-ul meu, dar va dau altceva):

Sapt trecuta am baut un ceai din A. Muscaria si am inteles de ce o consumau vikingii... a fost ok dar nicidecum ca si experienta pe care am avut-o pe DMT, experienta care incheiat toate cautarile mele asupra a ce inseamna existenta omului pe pamant, de unde vine si unde se duce, Dumnezeu si ce putem face noi aici din "tripul asta" .. As vorbi mai mult dar sunt convins ca idei de lumina se sting inainte de a ajunge in minti intunecate.

Cate ceva despre mine: 30 de ani, lucrez in sectorul administrativ al unei companii multinationale - nivel de management, sunt unul dintre cele mai bine educate si instruite persoane pe care le cunosc, ... de asemenea fumez iarba relativ zilnic de peste 10 ani de zile.

Oricat de mare ar fi intunericul, el inceteaza chiar si pentru o simpla luminita.

Spor si voie buna,
psychedelf

P.S. Si tine-ti minte: Daca n-ati fost in Arkadia... mai bine vorbiti despre ce ati discutat cu fetele la coafor.

Viorica spunea...

Cand e vorba despre Arkadia prefer serialele sud coreene cu subtitrari in engleza. N-o sa ma convingeti ca e bine sa te droghezi, oricate luminite v-ar straluci in priviri.

cel ce nu va uraste dar dispretuieste spunea...

habar nu aveti despre ce vorbiti
ma scuzati ca ma adresez in felul acesta dar... acesta este adevarul nu spun ca asceste substante nu sunt periculoase dar dumneavoastra habar nu aveti dece si care sunt efectele lor asa ca mai bine nu va aruncati in ceva ce nu cunoasteti

Viorica spunea...

Nici nu-mi doresc sa aflu pe pielea proprie. Sa le fie de bine celor care au habar, dar sa nu vina sa planga pe umarul meu. Pt ca acolo se indreapta, fie ca o recunosc, fie ca nu.