luni, 15 februarie 2010

Vancouver 2010 Olimpiada Perechi Programul scurt

N-as fi crezut ca dupa oboseala drumului si problemele de sanatate o sa fiu in stare sa ma trezesc ca sa vad in direct (senzational!) proba de perechi programulscurt la Olimpiada. Dar ingerasul care se ocupa cu patinajul artistic (o fi fiind si el fan) a vegheat si m-a trezit fiz la ora la care a inceput transmisia.

Pt ca nu au concurat timp de doi ani si deci nu au acumulat puncte care sa ii situeze in cea mai buna grupa perechea chineza Xue Shen/ Hongbo Zhao a evoluat in prima grupa iar Eurosportul nu a avut la dispozitie programul lor ca sa vedem de ce au luat atat de multe puncte, 76,66 , incat sa ramana pana la sfarsitul programului scurt in fruntea clasamentului.

Pe situl oficial al Olimpiadei se facea mare caz de evolutia istorica a celei care ar fi prima pereche de culoare din istoria competitiilor de patinaj artistic, francezii Vanessa James/ Yannock Bonheur, eu insa imi aminteam ca la CE nu au impresionat in mod deosebit, deci nici aici nu ar avea sanse sa se situeze in top ten. De fapt ei s-au clasat pe locul 15.

Prima pereche vazuta a fost cea a campionilor Marii Britanii, Stacey Kemp/ David King. Programul a fost corect, fara greseli dar cam simplut, nici o surpriza fata de CE. Perechea antrenata de Ingo Steuer, elvetienii Anais Morand/ Antoine Dorzas, a evoluat si ea destul de bine, la nivelul pe care il stiam.

Nu stiu de ce in penultima grupa, a cincea, au luat startul doar trei perechi, dar ce perechi: rusii Muhortova/ Trankov, Kavaguti/ Smirnov si ucrainienii Voloszojar/ Morozov. Ucrainienii straluceau in salopetele lor de un albastru electric dar la incalzire Stanislav parea cam nesigur la saritura.

Primii intrati pe gheata au fost Maria Muhortova/ Maxim Trankov, ea cu rochita de culoarea piersicii el in costumul maro in degrade, costumatie pe care o stiam de la CE. De fapt, asa cum e normal, europenii au avut aceleasi costume si aceleasi programe ca la europene. Din pacate dupa o superba aruncare pe verticala cu trei rotiri la saritura side by side Maxim a aterizat pe burta si a alunecat astfel indelung incat reluarea programului a avut de suferit. Au avut in rest un program f bun, f dificil si frumos executat insa la sfarsit era clar ca obiectivul lor de a fi pe podium sau macar in preajma lui s-a indepartat. Maxim pur si simplu avea lacrimi in ochi, Maria parea mai calma, odata ajunsi pe banca (suspinelor de asta data), Maria s-a straduit din rasputeri sa-l consoleze si sa-l incurajeze pe Maxim. Locul intermediar 3, dupa XS/ HJ si canadienii Anabelle Langlois/ Cody Hay (nici pe canadieni nu i-am vazut)

Nici ucrainienii Tatiana Voloszojar/ Stanislav Morozov nu au avut mai mult noroc la saritura side by side, el a aterizat punand mana jos si nereusind sa opreasca rotatia la timp. Aruncarea a fost superba, mi-a placut sincronizarea de la pirueta side by side (s-a vazut rigoarea nemtesca impusa de Ingo Steuer care, avand in concurs trei perechi reprezentand trei tari diferite a imbracat pt fiecare pereche alta jacheta,cu insemnele tarii respective) deasemenea placuta ochiului a fost si pirueta combinata. Daca s-ar fi oprit concursul aici si-ar fi pastrat traditia de vesnici ocupanti ai locului 4. De data asta Stanislav nu mai e decan de varsta ca la europene, il intrece cu cativa ani chinezul Hombo Zhao, avand deja 36 de ani, el a dovedit ca experienta lui e mai valoroasa decat pregatirea mai tinerilor sai rivali.

A urmat perechea mea preferata Yuko Kawaguti/ Alexander Smirnov, ea lebada alba, el lebadoi negru (judecand dupa costume) interpretand minunat "Lebada" de Camil Saint-Sans. Se pare ca au avut o usoara desincronizare la pirueta side by side si astfel notele i-au situat pe locul doi intermediar. Mi-a placut gestul curtenitor al lui Alexandru care, aflat pe banca in asteptarea rezultatelor, i-a sarutat mana antrenoarei, celebra Tatiana Moskvina.

In tot timpul acestei prime grupe Yvonne Ghita s-a tot straduit sa ia legatura telefonica cu antrenorul lui Zoly Kelemen, Cornel Gheorghe, aflat chiar la fata locului, in patinoarul unde se desfasura intrecerea. A si reusit de cateva ori, singurul rezultat notabil fiind ca lui Zoly se pare ca ii reuseste Axelul (triplu, desigur) cu care ceilalti patinatori care ne-au reprezentat in concursuri (la Olimpiada participam prima data) CG, Marius Negrea, Gheorghe Chiper au cam avut de furca.

In ultima grupa au evoluat cinci perechi. Canadienii Jessica Dube/ Bryce Davison imbracati in costume negru cu argintiu, au evoluat pe Recviem for a dream, dar visul lor de a ajunge pe podium nu cred ca se va implini de data asta. Nivelul competitei fiind f ridicat orice ezitare conteaza, eu amobservat ca la spirala mortii ea a tinut mana f jos, aproape atingand gheata cu mana, la aruncare aufost extrem de aproape de mantinela, din fericire accidente ca cel suferit de Dan Zhang la Torino cand, dupa o aruncare cvadrupla s-a lovit de mantinela si a schiopatat dar a strans din dinti si, reluand programul a cucerit medalia de argint, nu mai sunt posibile deoarece in acest patinoar va avea loc si o proba de patinaj viteza si atunci mantinela a fost captusita cu burete. Desi puternic incurajati de spectatori canadienii s-au clasat dupa rusii YK/ AS.

A urmat perechea chineza Qing Pang/ Jian Tong care deasemenea a avut un program f frumos, s-a vazut stradania lor de a-si imbunatati mereu latura artistica a programului, fara sa faca rabat de la tehnica executiei. La pirueta side by side cred ca am auzit cand el a dat comanda (este esentialca fata sa urmeze comenzile baiatului pt a fi perfect sincronizati. M-a impresionat iesirea din ridicare, cand el a invartit-o in plan vertical, f interesant. Deasemenea s-a vazut nota distinctiva a perechilor chineze, aruncarea in plan vertical in asa fel incat fata se roteste aproape paralel cu solul, la o inaltime sensibil mai mare decat a celorlalti concurenti din alte tari. Deasemenea aruncarea in plan orizontal se face de obicei la o f mare distanta. Totusi impresia mea de moment a fost ca evolutia lor nu a fost la inaltimea perechii YK/ AS. Intr-adevar in clasamentul intermediar au ocupat locul 3.

Perechea Dan Zjang/ Hao Djang mi-a castigat pt totdeauna respectul pt tenacitatea si virtuozitatea de care au dat dovada la Torino. Din pacate au avut o desincronizare vadita la pirueta side by side si asta m-a facut sa apreciez ca, desi toti chinezii au venit ca mari favoriti pt toate medaliile aceasta pereche se va situa deocamdata in urma celorlalte, lucru pe care l-a confirmat juriul prin notele date, care i-au clasat pe locul 4 intermediar.

Last but not least au fost medaliatii cu argint la europene, germanii Aliona Savcenko/ Robin Szolkowy. Au prezentat tot programul de la europene, imbracati in clovni, dar de data aceasta si-au luat revansa, cel putin la programul scurt, fata de rusi, clasandu-se pe locul 2. Nu stiu ce au facut mai bine XC/ HJ pt ca programul mi s-a parut perfect. Au asteptat cu sufletul la gura notele si normal ca au fost dezamagiti cand au vazut ca nu ocupa locul 1. Daca s-ar fi respectat vechiul sistem de notare poate ca deja podiumul s-ar putea intrevedea, acum insa mai sunt posibile surprize, dar nu de proportii.

Clasamentul dupa programul scurt, cat am reusit sa notez:

1. XC/ HJ
2. AS/ RS
3. YK/ AS
4. QP/ JT
5. DZ/ HZ
6. JD/ BD
7. AL/ CH
8. MM/ MT
9. TV/ SM

Am remarcat absenta din primele 9 locuri a perechilor americane, dar prezenta in primele 5 locuri a perechilor chineze. Din NYT am aflat ca americanii Amanda Evora/ Mark Ladwig s-au clasatpe locul 10, dar americanii aveau mari sperante de la campionii Caydee Denney/ Jeremy Barret, clasati abia pe locul 14, insa Caydee are abia 16 ani (cand a aflat ca perechea chineza patineaza inca dinainte de a veni ea pe lume i s-au rotunjit ochii a uimire si aexclamat wow!) si deci are destul timp sa spere la medalii.

Incercand sa copiez de pe situl oficial al Olimpiadei clasamentul dupa programul scurt am constatat ca au furnizat o multime de date despre fiecare pereche, noroc ca am facut operatia respectiva pe un note-pad, si am notat aici doar rezultatele.

Iata cum arata clasamentul cf acestei surse:

1. China SHEN Xue / ZHAO Hongbo 76.66
2. Germany SAVCHENKO Aliona / SZOLKOWY Robin 75.96
3. Russian Federation KAVAGUTI Yuko / SMIRNOV Alexander 74.16
4. China PANG Qing / TONG Jian 71.50
5. China ZHANG Dan / ZHANG Hao 71.28
6. Canada DUBE Jessica / DAVISON Bryce 65.36
7. Canada LANGLOIS Anabelle / HAY Cody 64.20
8. Russian Federation MUKHORTOVA Maria / TRANKOV Maxim 63.44
9. Ukraine VOLOSOZHAR Tatiana / MOROZOV Stanislav 62.14
10. United States EVORA Amanda / LADWIG Mark 57.86
11. Italy DELLA MONICA Nicole / KOCON Yannick 56.82
12 Russian Federation BAZAROVA Vera / LARIONOV Yuri 56.54
13. Switzerland MORAND Anais / DORSAZ Antoine 55.34
14. United States DENNEY Caydee / BARRETT Jeremy 53.26
15. France JAMES Vanessa / BONHEUR Yannick 51.16
16. Great Britain KEMP Stacey / KING David 48.28
17. Germany HAUSCH Maylin / WENDE Daniel 45.46
18. Estonia SERGEJEVA Maria / GLEBOV Ilja 42.18
19. Ukraine KOSTENKO Ekaterina / TALAN Roman 39.54
20. Poland SULEJ Joanna / CHRUSCINSKI Mateusz 39.30

In pauza am urmarit cu interes finala de combinata nordica de sky castigata in mod magistral (tactica si strategie, nene, nu gluma!) de francezul Jason Lamy Chappuis.

Niciun comentariu: